Šta je novo?

Laptop Potrebno mišljenje u vezi dva laptopa

Koji laptop kupiti?

NenadG

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2009
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700X & Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
Asus ROG Strix B650E-E gaming WIFI
RAM
G.Skill Trident Z5 NEO 2x16GB DDR5 CL30
GPU
ASRock RX 6900XT OC Formula
Storage
2 x M.2 Kingston Fury Renegade 2TB
PSU
Antec Signature SP1000 Platinum 1000W
Kućište
Antec Performance 1 FT
Monitor
Dell UltraSharp QHD U2715H
Miš & tastatura
Razer Basilisk V3 X & Logitech MX Keys
Ostale periferije
SteelSeries Arctis 7
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo poznavaoci laptopa!

Treba da pazarim laptop za suprugu. Do sada je imala poslovni DELL Inspiron 5402 14 FHD i5-1135G7 8GB 512GB SSD (sa kojim je zadovoljna) ali menja posao pa treba da joj uzmemo nov računar.

Video sam na Gigatronu Dell inspirion 5402 i7/8/512/MX330 i on je 80k. Drugi koji razmatramo je HP 14s-dq5028nm 8D6R5EA/16 i on je 62k, znači pristojna razlika.
Koliko vidim, Dell ima i7 11. generacije, HP i5 12 gen. Mislim da za nju (office i light obrada slika) završavaju posao i jedan i drugi. Ostale stvari su, rekao bih iste. Doduše Dell ima MX330 grafičku ali nešto sumnjam da je to značajno (ako je i uopšte) bolje od ove integrisane. Naknadno bih proširio bilo koji od ova na 16GB RAM-a.

Šta predlažete, koji je bolji i ako je Dell, vredi li razlike u novcu?

Takođe, ako neko ima neku drugu opciju u sličnom cenovnom rangu, bio bih zahvalan.

Poslednja izmena:
Ako mislis da je 8GB dovoljno, onda pogledaj
ASUS Vivobook 15 OLED X1505ZA-OLED-L511W 15.6 inca FHD i5-1235U 8/512GB Win11 Home
Kosta ok 80.000 dinara, mozda negde moze da se nadje jeftinije.

Ja licno bi za posovni laptop dao prednost kvalitetu ekrana, kolicini memorije, i ako ce se laptop cesto prenositi, masi.
Za Office, svaki i5 ce zavrsiti posao, mada sto noviji, to bolje, jer nema sumnje da ce AI biti sastavni deo poslova koji se obavljaju na racunaru, vec sada jeste, a sta ce biti za par godina, tek cemo da vidimo.

Copilot ce traziti 16GB minimum, i verovatno 12+ generaciju procesora - tek da imas u vidu pri izboru.
Windows 12 je na pomolu, 10-ka nece jos dugo, pa obrati paznju da laptop dolazi sa Win 11

Lako je savetovti skuplje, ali razmotri ako je moguce na rate uzeti nesto skuplje i povoljnije, ja volim OLED ekrane, i neki sa osvezavanjem od 90Hz ce jako pomoci ocima.
Kompromis moze da bude i da kupis neki laptop sa losijim ekranom, pa da kasnije ulozis u neki dobar desktop monitor, i u tom slucaju razmotri nesto lagano sto se lako pakuje i prenosi - recimo do 14 inca.

Drugi kompromis je da kupis laptop kome moze da se lako doda memorija, pa da inicijalno kupis verziju sa 8GB.

I5 12 gen je bolji od i7 11 gen. MX330 je bacanje para uglavnom. Samo će da poveća potrošnju baterije a zanemarljivo je bolji od integruše (čitaj, ni sa jednom se neće naigrati). Meni je nedavno čovek sa foruma nudio hp elitebook 840 g10 za 750e, a g9 i na kp mogu da se nađju za 100e manje pa bi rekao da obratiš pažnju i na njih pošto su daleko kvalitetnije mašine od tih pomenutih.

@Neša
Oba navedena (zapravo sva tri, i ovaj što sada koristi) su 14 in i samo oni dolaze u obzir. Imam ja solidan desktop računar, potreban je laptop za ženu baš ovakav kakav sam naveo.

@Proday
Tako nekako i ja rezonujem. Nije namera da se bilo kakva igra pali na njemu, fotošop ili nešto slično najdalje i to samo da se nešto sitno odradi. Po meni ova razlika od skoro 20k uopšte nije opravdana, čak i naprotiv.
Baciću pogled i na ove modele što si naveo.

@Diamond Dobar odabir ali supruga je definitivna da hoće 14" jer joj je lagan za nošenje.

Uzeli smo na kraju ovaj HP. Za 61k sam ga našao, Nema nigde 16GB verzije ali proširićemo ovaj. I5 12 gen.

@Diamond Dobar odabir ali supruga je definitivna da hoće 14" jer joj je lagan za nošenje.

Uzeli smo na kraju ovaj HP. Za 61k sam ga našao, Nema nigde 16GB verzije ali proširićemo ovaj. I5 12 gen.
Ниси разумео.
Разлика између 14 и 15.6 скоро и да не постоји
Лагани лаптопови за ношење су по тежини а не дијагонали и коштају преко 120.000 динара.
Већина лаптопова је око 1.7 килограма можда има нека разлика да је неки мало лакши или мало тежи.
Данас се прави све компактно, и 15.6 инча и 14 инча споља да их гледаш не би приметио разлику.
У сваком случају надам се да ће вас служити добро лаптоп. Јавите утиске.
Ако вам не одговара лаптоп у прве две недеље можете вратити.

Ne bih se sa ovim složio nikako. U teoriji je možda tako, ali razlika između 13" i 14" je i te kako osetna (potpuno drugi osećaj pri radu), a o 14-15.6" još više.
Говорим о тежини и величини и ценовној равни.
Ако неко уложи 120.000 у лаптоп, осети се разлика у величини и тежини. У супротном не вреди бирати 14 инча. Није мање и компактније већ исто као 15.6
Упоредите спецификације лаптопова од 70.000 па ће све бити јасно.

Laksi jeste i manji jeste.

Supruga ima već 15.6 i ovo joj je drugi 14" tako da vrlo dobro zna zbog čega insistira na ovom potonjem.

Ovaj je 1.45 kg i dijagonalom staje u ranac koji njoj odgovara, sa 15.6" to nije moguće. Razlika je osetna, pogotovo za ženu.

Laksi jeste i manji jeste.

Supruga ima već 15.6 i ovo joj je drugi 14" tako da vrlo dobro zna zbog čega insistira na ovom potonjem.

Ovaj je 1.45 kg i dijagonalom staje u ranac koji njoj odgovara, sa 15.6" to nije moguće. Razlika je osetna, pogotovo za ženu.
Aко јој значи 200 грама мање, онда у реду.
Мислио сам да тражи неке још лакше од 1.45 кг лаптопове.
Дијагонале су разне, битно да јој одговара. Јел сте задовољни са екраном и тастатуром, јел све у реду ?

Mislim da bi volela malo življe boje na ekranu ali rekao bih da je taj laptop dobar "bang for a buck".
Nažalost, 16GB varijante su rasprodate ali i ovaj je proširiv tako da će tek sa tim da bude puška.
Za njene potrebe i više nego dovoljno. Ja ionako ne volim laptope. Ja sam stari desktopaš :cool:

Nazad
Vrh Dno