Šta je novo?

Potrebni su mi saveti za plocu+CPU

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Hocu da zamenim trenutni CPU - Athlon XP 1900+, na 1.6GHz.

Kupio bih plocu sa AGP slotom, a ne sa PCI-E, jer trenutno imam ATI 9600 Pro AGP graficku karticu koja mi je dovoljna za poneku igru i radije bih novac ulozio u dobar monitor.
Vidim da ako kupim AMD-a izbor pada prvo na slot 939 ili 754. To sto je 939 prosiriviji kasnije mi bas nista ne znaci, jer dok traje CPU trajace i ploca, sledeci upgrade sigurno nece biti AGP.

U cemu je razlika izmedju sledeca dva CPU-a (754 i 939 socketi):
- AMD Athlon 64 3000+ 2.0GHz Socket 754, 512KB
- AMD Athlon 64 3200+ 2.0GHz Socket 939, 512KB

939 varijanta je skuplja kod mene oko 25%. Zasto nosi veci rejting (3200+ naspram 3000+) ako je isti takt i isti kes? Brza magistrala? Neke druge razlike? Prakticna razlika? Zanemarljiva ili bitna?
754 ploce su takodje nesto jeftinije, cak i sa istim cipsetom (nForce 3). Mnogo bih radije kupio 754 kombinaciju, dosta stedim, ali hoce li biti inferiornija u performansama?

Dalje, memorija. Pretpostavljam da je bolje 2x512MB nego 1x1024MB? Uparene memorije?

Na kraju, isplati li se razmisljati o Intelu? Pentium 4 630 (3.0 GHz, 2MB cache) boxed kosta potpuno isto kao gornji Athlon 64 3200+ socket 939. i865PE ploce slicno kao nForce 3. Kakvi su ovde komentari? Jel tu radi onaj hyperthreading? Ima li razlike u Photoshopu izmedju ovog P4 i pomenutog Athlona 64? Nikad nisam posedovao Intela ranije, ali nisam gadljiv, ako se isplati.

Performanse me zanimaju kod Photoshopa (puno bitno), kodiranja videa (manje bitno) i generalnog Windows multitaskinga (po 5-6 prog. koji raduckaju nesto non-stop (najbitnije). Ige su nebitne.

Na kraju sam puno pitao, ali se nadam da ce mi neko pomoci. Pre 5 godina sam znao sve o PC hardveru u prste, tajminge memorija, kesa, CAS, bencmarke, trt-mrt. Sad nemam pojma o novom odnosu snaga, a treba da kupim neku opremu na kredit vec sutra, budzet je bukvalno fiksan, a pokusavam da prodjem sto bolje za njega, a najvise zelim da izdvojim za dobar LCD monitor.

Dakle puno pitanja, a malo vremena.

Da, glavno pitanje - hocu li videti neko realno ubrzanje sa bilo kojom opisanom kombinacijom? Nije brzina jedino bitna - tekuci sistem mi je nestabilan i pregreva se, smucilo mi se krpljenje, uzecu i novo kuciste.

Drugo pitanje je da li mogu da samo prebacim dosadanji OS (XP SP2) na novi sistem i koliko bezbolno? Da prvo bese pogasim DMA na diskovima i trebalo bi sve da radi? A ako predjem na Intel sistem? Reinstalacija Windowsa ne dolazi u obzir, onda bih radije odustao skroz.

U cemu je razlika izmedju sledeca dva CPU-a (754 i 939 socketi):
- AMD Athlon 64 3000+ 2.0GHz Socket 754, 512KB
- AMD Athlon 64 3200+ 2.0GHz Socket 939, 512KB

Svi A64 procesori na s939 imaju podrsku za dual channel, dok 754 nemaju. Druga razlika je u tome sto kod s939 procesora Hyper Transport radi na 1000 MHz, a kod s754 na 800Mhz sto je nebitno jer su razlike akademske prirode. Sto se tice dual channela on najvise dolazi do izrazaja kod 3d renderovanja ili obrade video materijala dok su razlike u ostalim situacijama gotovo zanemarljive.

Dalje, memorija. Pretpostavljam da je bolje 2x512MB nego 1x1024MB? Uparene memorije?

U slucaju da uzimas s939 ili Intel varijantu onda je bolje 2x512, ali u slucaju da uzimas s754 nije.

Poslednja izmena:
^ Hvala puno, veoma konkretan odgovor, i koristan. Video sam sinteticke testove brzina memorije i zato znaci 939 imaju mnogo veci mem. protok od 754 ploca.
Pretpostavljam da to pravi razliku u Photoshopu, mislim na obradu fotki - izvrsenje filtera i raznih podesavanja, pre svega?

Jos jedno pitanje - 939 ploce sa AGP-om su nForce3, a as PCI-Ex su nForce4. Cini mi se da samo nForce4 podrzava 1GHz HT magistralu? Ima li jos nekih bitnih razlika? Stvarno me bas briga za PCI-Ex, ali da li ima nForce4 jos neku realno bitnu prednost u odnosu na nForce3?

Jos jednom - hvala, nisam do sada video odgovor, jer sam prestao da ga ocekujem.

Pa recimo da sa 939 nf3, necesh dobiti dual channel, a samim tim ti je potpuno svejedno da li cesh ako se opredelish na amd platformu, da biras izmedju 2x 512 ili 1x 1024 rama. Kod intela bi dobio dual channel opciju.

Poslednja izmena:
Hvala.
Znaci, nForce3 podrzavaju samo jednokanalnu memoriju, veoma korisna informacija.
Znaci nForce4 + 939 + 2x512MB bi ipak trebalo da bude brze od nForce3 + 754 + 1x1024. Samo me zanima koliko, pokusacu da probunarim na tomshardware.
Mene i dalje najvise zanima razlika bas u Adobe CS2.

sT4Lj|n je napisao(la):
Pa recimo da sa 939 nf3, necesh dobiti dual channel, a samim tim ti je potpuno svejedno da li cesh ako se opredelish na amd platformu, da biras izmedju 2x 512 ili 1x 1024 rama. Kod intela bi dobio dual channel opciju.

Koliko ja znam svi s939 procesori podrzavaju dual channel. To nema veze sa cipsetom jer se memorijski kontroler nalazi unutar procesora, a u sve s939 procesore je ugradjen dvokanalni memorijski kontroler, dok je u s754 procesore ugradjen jednokanalni kontroler. Za s939 platformu postoji nForce3 Ultra cipset...Uostalom evo linka pa citajte :guitar:

Aleksandar je napisao(la):
Jos jedno pitanje - 939 ploce sa AGP-om su nForce3, a as PCI-Ex su nForce4.

Tako je :smash:

Aleksandar je napisao(la):
Cini mi se da samo nForce4 podrzava 1GHz HT magistralu?

Ne, to nije tacno, sve s939 platforme podrzavaju HT na 1000 MHz.

Moj savet ti je da svakako uzmes nForce4 Ultra plocu, odavde sledi 2x512 i s939 procesor i naravno PCIE graficka kartica :eyebrows:

Pogledao sam linkove i nadjoh konacno specifikacije, 754 otpada onda zbog sporije memorije, a i sve je teze naci Athlone 64 za 754 ovde. Koliko vidim, bice 939 i nForce3, 2x512.

Moj savet ti je da svakako uzmes nForce4 Ultra plocu, odavde sledi 2x512 i s939 procesor i naravno PCIE graficka kartica
Postujem savet, ali moze li obrazlozenje? To mi je mnogo skuplje resenje jer moram da kupujem PCIE graficku, a ne vidim nista dobro u tome. Nova graficka slicna ovom sto imam me kosta vise nego 939 maticna ploca.
Hoce li biti neka zaista bitna razlika izmedju nF3 + AGP i nF4 + PCIE, ako su isti 939 procesori, memorija i klasa graf. kartice?

Da, bice tolika razlika, da ti da si jos tri puta toliki, neces da je primetis u realnom radu. ;) Uzmi komotno nF 3, A64 3200+ i ostavi tu svoju staru graficku, razliku para ulozi u vise memorije ili u monitor ili sta ti je vec neophodno.

^ Hvala Aco, tako sam i mislio i planirao.
Sada znam da je razlika izmedju 939 i 754 u dvokanalnoj memoriji, sto bi Photoshop trebao da iskoristi (mada sumnjam da cu videti vise od 5-10% razlike). Sve ostalo je prilicno nebitno.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusiji, jos jednom.

Nazad
Vrh Dno