Šta je novo?

Hardver Potrebni saveti: sklopiti PC oko rtx4090-4k/144hz

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

perafilozof

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2013
Poena
295
Moja oprema  
Steam
perablenta
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kao što kaže naslov, potrebni su mi saveti koje PC komponente sastaviti sa rtx 4090 kako bih igrao igre i radio video motažu na monitoru od 27"-32" na 4K rezoluciji i do 144hz(eventualno 160hz) osvežavanja.

Komponente koje ću preneti sa trenutne konfiguracije: SSD, NVME, HDD. Što znači da je potreban savet i predlozi za:
MOBO,
CPU (preferiram intel, ali overclock potencijal nije neophodan),
CPU cooler-air
DDR4(5?)
Napajanje (850-1kW?)
Kućište ( neko zaista prostrano i provetreno, stoji iza stola sakriveno od deteta tako da ne mora da izgleda lepo)
Monitor (27"-32" , 4K, 144hz)

Neke napomene: Budžet je oko 2,000e-2,500e, ne planiram da pazarim kod "mađara".

svaka ti cast ako za taj novac sklopis masinu, i za igranje i za video montazu. zasto kazem. pa sama 4090 je oko 2000 evra. da ne pricam o dobrom 4k do 165mhz.. na te dve stvari eto 2500 evra...pa ti onda preostaje cpu recimo 13700 i on je bar preko 350. pa kuciste, pa ram pa psu - ovo troje u zavisnosti koliko ram gb hoces a kontam da ides bar na 32gb. znaci te tri stvari moze oko 500 eura. pa onda ventilatori. eh da kuler. i jos maticna pa i one su preko 300 eura..

sretno za taj novac.

DaVinci voli dobar GPU tako da si sa te strane pokriven najjacim, a AMD jako lepo u tom programu.
Realno 12 jezgara, tipa 7900X ce ti biti i vise nego dovoljno, nema potrebe za vise jer te pare bi trebalo da prebacis u memoriju, 64gb barem, pri cemu vodi racuna da DaVici Resolve voli brzu memoriju, mnogo vise nego Adobe Premier.
Sto se tice ploce, mozda Gigabyte X670E Aorus Master, jer siguran sam da ces vremenom kompletno preci na pcie ssd-ove koji su stvoreni za video motazu, a ovo je pcie 5.0 verzija, future proof sto bi se reklo.
Napajanje, najvaznija komponenta kompa, najskuplje koje nadjes od barem 1kw. Preferiram Seasonic.
Kuciste, preferiram Fractal Design Define seriju. Pogledaj Define 7 XL.
Monitor, znas i sam za montazu nikad dovoljno veliki ekran! :) Kolorna pokrivenost i konzistentnost su ti najvazniji, kao i uniformnost osvetljenja. Lepe reci sam cuo za BenQ DesignVue PD3205U, bice sigurno drugih predloga.
Evo ti mi onako pada na pamet u ovom trenutku.

svaka ti cast ako za taj novac sklopis masinu, i za igranje i za video montazu. zasto kazem. pa sama 4090 je oko 2000 evra. da ne pricam o dobrom 4k do 165mhz.. na te dve stvari eto 2500 evra...pa ti onda preostaje cpu recimo 13700 i on je bar preko 350. pa kuciste, pa ram pa psu - ovo troje u zavisnosti koliko ram gb hoces a kontam da ides bar na 32gb. znaci te tri stvari moze oko 500 eura. pa onda ventilatori. eh da kuler. i jos maticna pa i one su preko 300 eura..

sretno za taj novac.

ja sam razumeo da je to budzet za sve osim grafike, nju ce posebno.

Kod nas možda nešto ovako:

Ploča: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - 42000
RAM: KINGSTON DIMM DDR5 64GB (2x32GB kit) 6000MTs - 42000
Procesor: Ryzen 9 7900X - 61000
Noctua NH-D15 chromax.black 16000
SSD: Kingston 1TB M.2 NVMe SKC3000S x2 - 24000
Napajanje: FSP hydro gt pro ATX3.0 1000W - 25000
Kućište: NZXT H7 flow - 20000
Ventilatori: Arctic 140mm P14 PWM PST 5 komada Value Pack 5000
Monitor: Gigabyte M28U - 74000

Ukupno: 30900 (2618e)

Da ne bude zabune, pošto je @spavac22 pogrešno razumeo, u budžet NE ulazi grafička.
ja sam razumeo da je to budzet za sve osim grafike, nju ce posebno.
Da. Upravo tako.
Kod nas možda nešto ovako:

Ploča: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - 42000
RAM: KINGSTON DIMM DDR5 64GB (2x32GB kit) 6000MTs - 42000
Procesor: Ryzen 9 7900X - 61000
Noctua NH-D15 chromax.black 16000
SSD: Kingston 1TB M.2 NVMe SKC3000S x2 - 24000
Napajanje: FSP hydro gt pro ATX3.0 1000W - 25000
Kućište: NZXT H7 flow - 20000
Ventilatori: Arctic 140mm P14 PWM PST 5 komada Value Pack 5000
Monitor: Gigabyte M28U - 74000

Ukupno: 30900 (2618e)
Hvala, koliko vidim na tom monitoru radi G-sync što je odličan bonus.

Gigabyte nije idealan ali je jedini koji zadovoljava sve kriterijume: 4K, 144Hz, da može da se kupi kod nas i da se uklapa u budžet.

Pa ne zadovoljava minimalne kriterijume za video montazu po 2023 standardima. To vise nije "nije idealan" varijanta, to je deal breaker.
Da li si ikada video montazu na 8 bitnom i 10 bitnom monitoru i rezultate?

Dobro slažem se ali da li je razlika toliko očigledna pošto je u pitanju gaming video materijal i prezentovanje na YouTube.
Imaš li ti neki predlog za monitor a da ima kod nas da se kupi?

Covek sastavlja high end komp i sad napraviti tako truo kompromis oko ultimativne stvari kao sto je kvalitetan monitor a govorimo o 4K montazi je po meni potpuno neopravdan.
Razlika je ocigledna a monitor koji sam predlozio moze da se kupi kod nas koliko vidim, a tih 200e razlike je po meni itetako opravdana. Nije tu samo 10bitni ekran, osvetljenje, uniformnost boja i naravno skoro 4 inca veci radni prostor! To su stvari koje kad poces da radis itekako primetne stvari i tokom vremena postaju sve vidljivije.
Naravno njegove pare, njegova radost, videce sta mu je bitnije, igranje ili kvalitetan prikaz,

Za foto montazu sigurno jeste bitno ali za video, pogotovo namenjen za yt verovatno nije jer ionako vecina gleda preko mob uredjaja.
Jos dodas da yt cim oseti da je net losiji skrese kvalitet...
Takodje Pera gura game video, tako da vecina od tog malog dela gledalaca na monitorima ce gledati na gajming monitorima, ako neko primeti razliku na cemu je radjeno...
No ako mu budzet dozvoli, treba da uzme. Da li je deal breaker, to samo on zna...

Posto se bavim slicnim poslom, dosta sam istrazivao, i naravno sve je preko 1200e da moze oba, a opet ne bi to bilo to.

Cak sam razmisljao da uzmem jedan 2k za gejming a jedan 4k za montazu.

Sad cu da kazem nesto za sta ce verovatno da me razapnu ovde, ali po meni je sve to preterivanje (pogotovo u mom slucaju gde 99% stvari ide na drustvene mreze), iz razloga sto svako gleda na drugacijem monitoru/telefonu tako da ce svakome drugacije izgledati.

Ja cu svakako i dalje na macbook-u da radim color, ali po mom misljenju, preveliki “hipi” se dize oko toga.

Gigabyte M28U je 8 bitni monitor. Montaza na 8 bitnom monitoru je apsolutno no go, nije ovo 2010 godina! :)
Nije hipi, to je de facto, pitanje je da li Peri to stvarno treba tj ko je ciljana publika.
Dobro slažem se ali da li je razlika toliko očigledna pošto je u pitanju gaming video materijal i prezentovanje na YouTube.
Hvala @Marti Misterija na brizi za monitor, panel bit depth je 8 na mom trenutnom monitoru, i iskreno tako ću i nastaviti verovatno jer kao što su ostali već napisali za Gameplay videe, i gaming, nikome nije bitno da li napravim video na 8 bit ili 10 bit panelu.

Slažem se s @Marti Misterija da na high end nema baš smisla štedeti na monitoru.

Posto se bavim slicnim poslom, dosta sam istrazivao, i naravno sve je preko 1200e da moze oba, a opet ne bi to bilo to.

Cak sam razmisljao da uzmem jedan 2k za gejming a jedan 4k za montazu.

Sad cu da kazem nesto za sta ce verovatno da me razapnu ovde, ali po meni je sve to preterivanje (pogotovo u mom slucaju gde 99% stvari ide na drustvene mreze), iz razloga sto svako gleda na drugacijem monitoru/telefonu tako da ce svakome drugacije izgledati.

Ja cu svakako i dalje na macbook-u da radim color, ali po mom misljenju, preveliki “hipi” se dize oko toga.
Nema veze, ti radiš najbolje što možeš svejedno. Drugo, stavljati telefone u nižu kategoriju je prilično pogrešno, više tu ima color accurate i stvarnog HDR nego bilo gde drugde trenutno.

Gigabyte M27Q IPS su svi "10bit" [obican, P, X], (cak mislim i 240Hz model), iako ne pise tako na zvanicnim specifikacija, niti na svim kutijama, niti dolaze podeseni tako, moze da se izabere iz Nvidia podesavanja,

Mozda su M32Q takvi takodje ?

Nije native, ali vidim da je ljudima dovoljno svejedno

Beše baš taj Gigabyte M27Q imao onaj "problem" sa subpixel layoutom BGR umesto RGB, pa su valjda ispravili u novoj reviziji, proizvedeni nakon (čini mi se) 2020. godine!? Navodno po oznakama na monitoru i kutijama ne možeš da znaš da li je rev. 1.0 ili 2.0...?!

U potrazi sam za 2K monitorom za sebe, pa "sakupljam" informacije sa svih strana, ne zamerite :p

Beše baš taj Gigabyte M27Q imao onaj "problem" sa subpixel layoutom BGR umesto RGB, pa su valjda ispravili u novoj reviziji, proizvedeni nakon (čini mi se) 2020. godine!? Navodno po oznakama na monitoru i kutijama ne možeš da znaš da li je rev. 1.0 ili 2.0...?!

U potrazi sam za 2K monitorom za sebe, pa "sakupljam" informacije sa svih strana, ne zamerite :p
Da, M27Q. Mislim da M27Q-P ima RGB, ako se dobro sećam, i LG Nano-IPS panel...

Gigabyte M27Q IPS su svi "10bit" [obican, P, X], (cak mislim i 240Hz model), iako ne pise tako na zvanicnim specifikacija, niti na svim kutijama, niti dolaze podeseni tako, moze da se izabere iz Nvidia podesavanja,

Mozda su M32Q takvi takodje ?

Nije native, ali vidim da je ljudima dovoljno svejedno
Nije nijedan 10 bitni. Dopada se dečurliji koja pika igrice na 300 doški monitoru i misle da znaju sta je kvalitetna slika, pre svega uniformnost boja i osvetljenja, a nikad to u zivotu nisu videli.

Gigabyte nije idealan ali je jedini koji zadovoljava sve kriterijume: 4K, 144Hz, da može da se kupi kod nas i da se uklapa u budžet.
Šta misliš o Samsung Odyssey G70A S28 ili tuf gaming vg28uql1a? Da li je bolji ili lošiji od Gigabyte modela? Vidim da kažu da taj Gigabyte ima problema sa postoljem. Oba imaju lošu crnu... ali to je za očekivati.

Samsung i Gigabyte su skoro isti sem postolja koje je bolje kod Samsunga.

Asus je za nijansu lošiji.
Hardware Unboxed je napisao(la):
In my opinion this is where the Asus model falls short. The M28u has better factory calibration better backlight strobing and includes a kvm switch which is a potentially useful addition to some setups.

Stigla ROG Strix 4090, naručen Samsung Odyssey G7 LS28AG700NUXEN. Pa kad isprobam kombo na trenutnoj konfiguraciji i prodam stari GPU i Monitor idemo dalje.

Nazad
Vrh Dno