Šta je novo?

Potrebni saradnici za poveći open source projekat

Neky

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
330
Igrom slučaja služim vojsku u Centru za socijalni rad "Šid". Pre oko mesec dana smo "dobili" program za elektronsko vođenje kartoteke, vođenje slučajeva itd. Program kao program je kompleksan i samim tim težak za upotebu i meni, a ne starijim ljudima koji tamo rade (i mlađi se muče.). Povrh svega toga, to je krekovan strani program, koji je podvaljen Ministarstvu rada i socijalne politike, koje ga je propisalo kao standard za sve centre u Srbiji. Uz sve to, čovek koji ga održava za JEDAN izlazak uzima 10.000 dinara plus prevoz. Sve ovo ima još mnogo mana, ali da ne dužim, treba videti i prosuditi.

Ja sam nekako dobio ideju da se napravi open source varijanta tog programa. Odnosno, ne mora ni da liči na ovaj program, što bi bilo poželjno, ali mora da ima implementirane iste funkcije. Još nekoliko stvari MORA da ima, jer Ministarstvo kao vrhovni organ propisuje razne klasifikacije slučajeva, mera i postupaka, obrazaca itd...mnogo toga.

Trenutno smo u tome drugar i ja, obojica neuki. Ako ima zainteresovanih koji se snalaze u C++, QT4, mySQL-u, imaju talenta za crtanje ikonica ili bilo kako mogu da doprinesu, neka se jave.

Moja je ideja da se program uradi do neke tačke na kojoj može da pokaže svoje dobre stvari, i kao takav predstavi odgovarajućim ministarstvima. Nadam se da će ih bar malo animirati to što je otvoren, možda i besplatan, a bolji od starog.

Aj'te uzdravlje.

P.S.
Ako vam nije teško, proširite ovo na ostale forume na koje ste registrovani (a imaju veze sa materijom), da ja ne spamujem svuda.

Svaka čast za entuzijazam, ali moram reći birokratija je to.
Iscimaćete se, nećete završiti, a onda će se ucrtati neki baja koji će paltiti par momaka da iskompetiraju to i prodati istu stvar za više miliona dinara, a da ne govorim o ugovorima o održavanju, itd.
Nek me ispravi neko ako misli da grešim.

Čekaj ti stvarno kontaš da će se ljudi cimati i raditi open source projekat čija je namena usko stručna, i da će ga onda džabe dati državi? Neko će u Srbiji za 0 dinara gubiti vreme ... zarad čega? Nerealno. Ako je državi tako nešto uopšte potrebno, onda treba uredno da plati programere da ga odrade. Toliko ljudi ovde završava elektro i srodne fakultete, pa ako ima posla, eto ko prvi treba da ga dobije. Naravno redovno plaćeno. Porezi nikad veći, a da se radi for free, neće to da može. Znači čovek recimo pre podne visi na birou, a posle podne istoj toj državi pravi programe za džabe. No way.

Ne kažem da bi program bio džaba, to nikako. Slažem se da ima ljudi koji bi to uradili bolje, brže itd. ali bitna je ideja čoveče, ko se prvi seti i uradi, to je bitno. Kapiram da bi država bila "srećna" jer je open source softver, a stručan. Još ako je lakši od postojećeg rešenja, gde ćeš bolje. Ovih meseci je open source u Srbiji dosta podržan, i nekako mi se čini da imamo šansu.

1) Krekovan strani program koji je Ministarstvo propisalo kao obavezan? Ako si siguran i imaš dokaza za tako nešto, to bi trebalo da javiš ovim medijima koji svaki dan obaveštavaju o 76% piraterije u Srbiji i kako je Vlada potpisala ugovore sa MS-om i ko zna kime još. Ima i državnih agencija koje se time bave.

2) logika ti je pogrešna, tj. sasvim obrnuta. Ne radi se to tako što se prvo angažuje n ljudi koji će mesecima raditi na nekom projektu, pa će se to tek onda odneti na prezentaciju i sl. Nije to burek sa sirom. Treba obratno - uraditi idejni projekat, neko planiranje, razradu troškova itd. i to odneti prvo tamo da se predstavi ljudima i objasni na koji način će oni profitirati od toga. Pa tek onda ako se odobri, tek onda se sakupljaju ljudi za rad na nečemu šta znaš da ima jasne konture (dužinu izrade, konkretnu željenu funkcionalnost, tačno predviđen broj ljudi itd). I pritom da moliš boga da neko gore već ne uzima dobranu kintu na osnovu ovog trenutno korišćenog programa (kao što vrlo verovatno jeste slučaj).

3) Ministarstva se ne mame time što im nudiš nešto što je besplatno, a otkidaš sebi i drugima od usta. Oni se mame boljim dilom - time što će (prema tvojoj prezentaciji) recimo dobiti sistem koji je upola jeftiniji od ovog koji trenutno koriste, a sa druge strane projekat obezbeđuje radna mesta za n ljudi, vezuje mlade iz ove oblasti da rade na projektima ovde u zemlji i slično. Uz ovakvu priču pomaže ako se sve to pusti i kroz medije (ne benchmark, nego medije koji imaju pristup televiziji).

4) sudeći po ovome šta si opisao, vama vrlo verovatno ne treba sistem koji bi bio pisan od nule, već posao može da završi neki već gotov DMS (document management system), kojih već ima u opensource verziji (recimo OpenKM). Moguće da bi se u tom slučaju posao sveo prosto na lokalizaciju na srpski.

Hvala silver, imaš poentu.

1) Program DEFINITIVNO jeste krekovan. Radi se o softveru firme http://www.magicsoftware.com/ . To je kao neka razvojna školjka koja poseduje svoj jezik pomoću kog je izrađen Integral (program koji želim da promenimo). Unutar MAGICa postoje neke 2-3 demo aplikacije.

2) Smatrao sam kako bi bilo lepo se uradi nekih 20% posto programa, kao neki demo, koji bi pokazao da program može da uradi isto što i "ukradeni brat" istom brzinom i većom lakoćom, a pritom je jeftiniji za krajnje korisnike.

3) Ovo sve što ja pričam o samom programu nije definitivno, jer trenutno tražim pametne glave koje će se uhvatiti u koštac sa ovim, dati svoj doprinos makar organizacionim sposobnostima, i na kraju profitirati. Ovo su trenutno neka moja viđenja o tome "šta i kako", koja će naravno biti menjana u skladu sa ostalim saradnicima, jer smo svi jednaki u ovome.

4) Ne bih nikome otkinuo od usta, bože sačuvaj. Ko bi pisao kod 6 meseci ni za šta, ako to nije hobi? Samo budala. Ja sam ZA da se zaradi, koliko - ne znam.

Rado bih vam pokazao o kakvom programu se radi, ali je veliki oko 400MB i teško mi je da ga okačim. Prilično je obiman i nije mala stvar. Probaću da napravim neki screencast, nadam se da će biti manji.
Pogledao sam neke DMSove ali to nije to, ni blizu, ali hvala na pomoći.

Druže,
nemaš ti predstavu šta su ti ministarstva. (Ne)srećom radim u firmi koja sa bavi uvozom i izvozom hemikalija i ja radim dozvole za otrovne hemikalije.
Sve im lepo napišem u tabeli, koje su to hemikalije, dam im izjavu krajnjeg korisnika za koje namene on to uvozi, bezbednosne listove i kopiju spiska hemikalija u 4 primerka (da se ne trose na fotokopiranje), a onda cekam BUKVALNO 40-45 dana da oni SAMO udare pecat i posalju mi taj papir(koji sam ja stampao i pripremao) nazad.:mad:

Ne mora da se radi o DMS-u (to se dalo zaključiti na osnovu informacija koje si gore bio pre toga izneo); poenta je bila da najverovatnije ne bi moralo da se radi od nule, nego da se kao osnova iskoristi neki već gotov otvoreni sistem, bez obzira bio to DMS, CMS, ERP ili neka kombinacija više sistema.

Problem je u tome što:

- ti ni nemaš u ovom momentu tim, a kamoli neku reputaciju tog tima da tako nešto može bezbolno i na vreme da se izvede i da radi kako je predviđeno - takvu reputaciju firme grade godinama kroz n projekata. Veći projekti za državu se ne rade od strane bezimenih timova (a kod nas teško i bez podmazivanja za šta ti sredstva očigledno nemaš). Reputaciju možeš eventualno da boostuješ ako se u takav projekat uključi zvanično neki od fakulteta, ali tada se stavlja znak pitanja pored stavke "raspodela para".

- nisi u toku šta ta država radi na tom planu. Drugim rečima, to što se u socijalnom u Šidu trenutno koristi ovo ili ono ne znači da je država otvorena po tom pitanju odnosno da već nije u nekoj kombinaciji. O eGovernmentu se u Srbiji priča od 2000. valjda, a ako se ne varam, prošle godine je mlada ministarka bila overila akcioni_plan™ o daljem razvoju. Poenta je da državi ne treba rascepkan sistem - da NekyBrate overi socijalno, a Dule Pacov fudbalski klub u Barandi - nego sistem čiji će delovi sarađivati međusobno. Tako da fali tu big picture.

Pre nego što sakupljaš bilo kakav tim i bacaš 20% od bilo čijeg vremena, bilo bi najbolje da proveriš direktno kod njih da li su oni uopšte zainteresovani da menjaju sistem, da ne rade već na nečemu i sl. Mada, očigledno je da ćeš imati problem već i kako da se potpišeš u tom pismu - nema firme, nema timova, savetnika itd. već prosto ideja o spontanom okupljanju naroda i to je sve. Namera jeste verovatno dobra, ali pričamo ipak o nekoj sasvim drugoj ligi - Srbija je mala bara, krokodila ima puno i zna se kojoj firmi i kojim strukturama dopadaju poslovi ovog kalibra. Tebi se možda čini da si uočio "rupu u tržištu", ali može vrlo lako da ispadne da rupe nije ni bilo.

Poslednja izmena:
1) Program DEFINITIVNO jeste krekovan.
Naravno da je krekovan... Kad bi ovi što non-stop trabunjaju o pirateriji (mali bubuljičavi perica skinuo igricu a nije platio XXX$ - silan kriminal) krenuli da češljaju po državnim ustanovama, tu bi se našla takva nepojamna količina piraterije da bi verovatno 99% članova Bencha ispali zadrti legalisti u poređenju s tim.

Hvala na podršci, zaključajte temu molim vas.

Samo mali savet...
Ako ti je ideja da napravis OpenSource (za nekom OS licencom) projekat, napravi negde na net-u prvo javni source repository. Predlog je na Google Code, on ti daju vise nego upotrebljiv SVN repository.
Za pocetak dovoljno.
Zajedno sa tim repositoriumom dobijes i neki mini wiki, gde mozes da napises par recenica o projektu. To ti je ~sat vremena posla sve zajedno.
Nakon toga ponovi zahtev za prikljucivanje projektu.
Tek posle toga uputi zahtev

oce biti screenshot-eva.
jel to moze u nekim drugim tehnologijama da se odradi?
mogao si malo opisati taj poslovni sistem,od cega se sve sadrzi,kako je povezan.
nadam se da to nije jedna najobicnija gui aplikacijica povezana sa bazom i da se sastoji od brda formica(tako nesto bi se dalo odraditi brzo).

Hvala momci, ali ovo je ugašeno. Jednostavno nisam naišao na veći odziv ljudi. Silverglider me razuverio, ***.

Nazad
Vrh Dno