Šta je novo?

Potrebna preporuka

lara_k

Cenjen
Učlanjen(a)
15.03.2012
Poena
151
Pozdrav svima!

Kao sto i naslov kaze potrebna mi je vasa preporuka.
Htela sam da kupim komp u vrednosti do 50000 dinara bez monitora, mada se ne bih zalila kad bih mogla da kupim super konfiguraciju sve sa monitorom za te pare :))
Ali da ja sad ne bih lupala glavu razmisljajuci i istrazujuci sta je bolje.
Bilo bi super ako bi neko dobre volje mogao nesto da mi preporuci.
Gledala sam na gigatronu neke gotove konfiguracije koje su na 12 rata
ali nesto nisam sigurna da bih kupila gotovo, mislim tako spakovanu konfiguraciju.
To sam uradila samo jednom davne 98 i tad su me malo z...

U svakom slucaju bavim se grafickim dizajnom tako da mi je potrebna solidna graficka jer ugalnom radim u illustratoru i tome sl programima a redje u 3d max-u znaci ne treba mi neka sad bas extra profi.
Izludjuje me kada koci komp, ponekad mi pukne ceo rad zbog toga. Sto znaci dooobar procesor mi je neophodan ovaj sadasnji mi je uzasan spor.

Mladja sestra mi igra nekakvu igru Sims 3, ali to je nesto neverovatno jer toj igrici nikad kraja stalno izlaze neki delovi i non stop nesto moram da joj instaliram i sad se zali kako sto sata ulazi u igru.
Ja retko kad igram po nesto ali sam skoro htela da igram ovaj neki virtuel tennis da li 3 ili 4 sad ne znam ni ja sama, medjutim igra uzasno koci a drugar je probao da mi instalira neku igru cini mi se da se zove dead island ali ne zelite da zamisljate koliko je to ocajno izgledalo i koliko je seckalo.

Eto to je od prilike to sad
Vi ste strucnjaci, pomagajte

i hvala unapred

Na primer, nesto ovako:
config.PNG

Cena malo premasuje budzet. S time da su zvucnici *khm* konfekcija, ali odradjuju posao :)

Neke napomene; najbitnije ti je da imas dosta RAMa zbog posla kojim se bavis (licno se ne bavim time, pa neko moze da me ispravi ;), najcesce zbog nedostatka istog dolazi do pomenutog zastajkivanja.
Procesor i graficka su dovoljni za ugodan rad (u Illustratoru) i igre poput SIMSa i cak neke zahtevnije. :)

Edit: zaboravih za monitor. Nazalost, nije se uklopio u budzet ali mozes da pogledas neke monitore sa (e)IPS panelom koji su bitni zbog tacne reprodukcije boja (izbegavaj TN panel). Preporuka za best buy IPS monitor je Dell U2312HM za oko 17k Din.

Verovatno ce jos neko da uskoci sa predlogom.

Poslednja izmena:
Zar misliš da bi bilo ko davao garanciju od 36 meseci za nešto što neće raditi?Duplo veći hard,jača grafika i garancija duža za godinu dana od garancija koje ima na sve komponente pojedinačno!!!Za 52-53000din. ima sve sa monitorom.Gospođica ili Gospođa:) je koliko sam shvatio bila prevarena u pogledu performansi računara,što je vrlo čest slučaj kod nas.Ovde nema govora o tome.(sa ovom konfiguracijom)Ako nešto pođe po zlu, za nju bi cimanje sa pojedinačnim komponentama bilo mnogo gore nego sistem spakuj i popravite.Zar ne?

Zar misliš da bi bilo ko davao garanciju od 36 meseci za nešto što neće raditi?
Ja ipak ne bih rizikovao sa manje kvalitetnim napajanjem, bez obzira na garanciju. Da, oni ce zameniti ako nesto krene po zlu, ali kad napajanje rikne to je onda cimanje. :) Blueberry ne moze da se poredi sa Chief i Seasonic. No, to je ipak moje misljenje, OP ce da odluci.
Ako nešto pođe po zlu, za nju bi cimanje sa pojedinačnim komponentama bilo mnogo gore nego sistem spakuj i popravite.Zar ne?
Ne vidim zasto ne bi mogla da odnese ceo custom config sklopljen u jednoj radnji na popravku isto kao preconfigured sisteme... :)

Poslednja izmena:
Taj Chieftec nije toliko bolji koliko ga predstavljate,a razlika je 50 Evra u ceni na kompletnu konfiguraciju uz + koji dobija na komponentama koje sam naveo.Sastavi pojedinačno sa spiska iz konfiguracije pa vidi koliko košta.Na istom sajtu.Na Benchmarku smo poznati po preterivanju sa napejanjima.Što je i dobro,a i korisno.:D:d

razlika je 50 Evra u ceni na kompletnu konfiguraciju uz + koji dobija na komponentama koje sam naveo.Sastavi pojedinačno sa spiska iz konfiguracije pa vidi koliko košta.Na istom sajtu.
Cena je definitivno na strani te gotove konfiguracije (zacudilo me kako su stavili 1TB disk u tu cenu), s obzirom da verovatno postoji popust na takve gotove konfiguracije.
Nece pogresiti za bilo koju konfiguraciju da se odluci, samo nije na odmet da se spomenu nege potencijalne mane na koje teba obratiti paznju, preterivanje ili ne. :p

Taj Chieftec nije toliko bolji koliko ga predstavljate,a razlika je 50 Evra u ceni na kompletnu konfiguraciju uz + koji dobija na komponentama koje sam naveo.Sastavi pojedinačno sa spiska iz konfiguracije pa vidi koliko košta.Na istom sajtu.Na Benchmarku smo poznati po preterivanju sa napejanjima.Što je i dobro,a i korisno.:D:d

Da si gledao efekte koje Bluberi napajanja proizvode nakačena na grafičke kao što su Radeon 6850 i 5770, Nvidia 8800GTS itd ne bi govorio o preterivanju sa napajanjima. Gigatron, Alti(čije su direktne maloprodaje WinWin i Emmi) i posebno Pin koji i proizvodi Bluberi napajanja su poznati po stavljanju krš napajanja u gotove konfiguracije. Jeste, imaš garanciju, ali kad posle mesec dana korišćenja čekaš na razrešenje reklamacije zbog crknutog napajanja 40 dana i kad ti ponovo stave isti krš, onda popizdiš i kupiš ljudsko napajanje :) Ko ne plati na mostu plati na ćupriji.

...jos kad povuce disk sa bitnim fajlovima, eto veselja. Gospodjice-gospodjo, uzimajte racunar sa kvalitetnim napajanjem jer vam racunar treba za posao, zatim ploca, proc, memorija, grafika i hdd( uvek moze da se dokupi veci). Ja da sam na vasem mestu, tim redom bih krenuo.

Zaboravih na kuciste, a moze i Thermaltake V3. Ovo sve izadje nakih 480 evra bez hdd-a. Disk sa normalnom cenom i garancijom bih uzeo od nekog proverenog forumasa sa ovog foruma (npr neki samsung f3 od 500gb za pocetak). Nikako se ne isplati sada uzimati HDD u radnjama jer su cene prenaduvane.

Poslednja izmena:
HDD imam, 1TB.
Nisam bas najsigurnija ali mislim da je u pitanju western digital, cini mi se da sam cula da je sasvim solidan
tako da mi u sustini HDD i nije neophodan, skinucu sa starog kompa a i prilicno je nov, kupila sam ga prosle godine.
Za napajanje znam da mi je potrebno dobro jer sam bas nedavno imala problem sa jednim drugim
kompom i to bas zbog napajanja zbog cijeg je kvara doslo do kvara i na samoj ploci.
Kad sastavim i smislim nesto sigurno cu se konsultovati i sa vama svima jer definitivno ste mi od velike pomoci

Nazad
Vrh Dno