Šta je novo?

Potrebna pomoc oko "nanny" funkcija na racunaru (za dete)

PPC

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sklapam komp kumici za polazak u skolu, premisljali su se roditelji dal je "rano" ali ipak su odlucili da nije. Ja kao kum i IT entuzijasta sam investitor i izvodjac radova. S obzirom da zaista jeste pomalo rano, moracemo pristojno da ogranicimo racunar i tu mi treba mala pomoc tj. preporuka softwarea (po mogucstvu free) za filtraciju i blokiranje svega nezeljenog.

PHub i slicno su ocigledne stvari, verujem da mogu da nadjem neki host fajl koji ce to pokriti ali sta raditi recimo sa YT, i tu ima jako mnogo sadrzaja neprikladnog za sedmogodisnje dete, kako to filtrirati? Da li uopste dozvoliti YT/Google ili joj dati "5 sajtova" total za pocetak? Pitam sa tehnicke strane, koliko je tesko kontrolisati sta sve YT/Google izbaci, moze li se to filtrirati da ne izlazi ni preview? I Wiki ima svakojake neprikladne clanke, postoji li nesto sto bi Wiki svelo na child friendly verziju?

Takodje, roditelji hoce da im nadjem i neko "spyware" resenje koje bi bilo u upotrebi prvih godina. Pomalo kontraverzna tema, ok, ali roditelji su u sve upuceni, tehnoloski pismeni, ultimativno je njihova odluka. Planiraju da to bude privremena mera svakako, do recimo 12-13 godina. Kad kazem "spyware" mislim na uvid u desktop bez znanja korisnika, kamere i mikrofone svakako necemo instalirati na racunar. Idealno, da radi samo lokalno, sa kucne mreze, ne preko tamo nekog servisa.

Ne znam da li sam ubo pravi sub, slobodno prebacite ako ima prikladnije mesto.

E, vidis, nisam ideju imao. Evo malo "cackam", realno super je streamlinovano, kapiram da ce da zavrsi dobar deo posla.

samo što dete ne može da ima manje od 15 godina. tako je u Srbiji, u nekoj drugoj državi minimalna starost je 13

Podesi parental controls za Google i rešio si dobar deo vezano za sadržaj. Stavi da sadržaj i app bude pogodan za dvogodišnjake i gomila gluposti se neće prikazivati, pa i na YT.

Naravno, ograničen si na Google servis i to može da se zaobiđe ali se ne ocekuje od deteta tog uzrasta da to može da uradi.

Što se tiče nadzora pokušaj da ih ubediš da to ne rade. Nije dobro za njih pre svega, treba tu drugačiji pristup (uvek mogu da pogledaju logove i istoriju šta je dete radilo ako im to budi nekakve sumnje).

Za dodatne restrikcije i ograničenja podesi npr. OpenDNS, blokiraj sve što ti padne na pamet i ne brini koji browser će da se koristi. Naravno, ne očekuje se od deteta da to može da “preskoči”.

• Like
Reagovanja: PPC
samo što dete ne može da ima manje od 15 godina. tako je u Srbiji, u nekoj drugoj državi minimalna starost je 13
Ne razumem na sta se tacno ovo odnosi? Pristup drustvenim mrezama? Svakako se to ne planira.

na mogućnost otvaranja naloga (Google, Microsoft) za dete. taj nalog je potreban kako bi mogao da se odredi čemu dete može da pristupi i da bi moglo da se nadgleda detetovo korišćenje interneta, računara itd

Jasno sve.

A gornji limit jel ima? Nadenucemo je da bude 1900. ako nema. :D

Treba staviti family friendly DNS servere u podešavanjima za mrežu kako bi dete zaštitio od sadržaja nad kojim Google i Microsoft nemaju kontrolu.

Kod:
94.130.180.225
78.47.64.161

Nazad
Vrh Dno