Šta je novo?

Potrebna pomoc oko drajvera

notax

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
710
Hajde da me malo priucite o ATI-ju.
Windows XP + SP1 i sada je GF2 Ti graficka instalirana.
Uskoro ce biti ubacena ATI Radeon 32 Mb (SDRAM) + TV-out.
To je ona matora Radeon BBA graficka.
Zanima me koje drajvere da nabacim, directX je iz XP-a 8.1,
i po kojoj proceduri, korak po korak, da bi to shljakalo
bez problema. To podrazumeva i da li se, i po kojim koracima
skidaju Detonatori (40.72 za XP)??

Pa klasika, uninstal detonatora, ugasis masinu. Izvadis nevidiju, stavis radeona, podignes win, instalirace svoje drajvere za radeona (instalirace ih kao radeon7200), onda samo pokrenes instalaciju drajvera za radeone (a mozes i preko update driver ako ih imas otpakovane) i to je to, posle instala restart i sve je kako treba, ako ti je potreban instaliras i CP. Imao sam istog tog radeon kao i ti samo PCI verziju i ovo je radilo kada sam prelazio sa RagePro, a i sada sa 9500, doduse ja sam uvek prelazio sa ATi na ATi karticu, ali i prelazak sa nV karte ne bi trebalo da pravi problema.
A sto se tice drajvera, bez problema mozes da koristis i najnovije 3.2 Catalyste. Od starijih kod mene su se na Radeon SDRu pokazali najbolje 2.4 i poslednje dve verzije pre nego sto su ih nazvali Catalyst.

Mada ja licno nisam imao problema kada sam umesto GF2Ti ubacio ATti9000Pro, (po gore opisanoj proceduri) citao sam da moze da dodje do nezeljenih konflikta izmedju nVidia-jinh i Ati-jevih drivera, a u jednom od proslih brojeva PC Press-a (negde na kraju-poslednje 2-3 stranice) imas opisano sta se radi (po registry-ju) ako do problema i dodje.

Imao sam mx400 sa detonatorima 40.41 u xp-u. Onda sam isprobao a da nisam deinstalirao detonator drajvere radeon 9000, radeon 8500le i radeon 9000 pro sa catalyst 3.0 drajverima. Sve je radilo bez greske i u slucaju ponovnog vracanja mx400. Znaci da nije pravilo da se detonator i catalyst drajveri sudaraju. :D

meni radi odlicno Radeon LE sa catalyst v3.2, sa catalyst 2.4 umelo je da mi brlja(bolji su mi bili winxp default)

I na kraju preporuku za programcic za tweak-ovanje te graficke.
Narocito se odnosi na stabilnost nakon klokovanja.

Rage3D tweak, Radeonator i RefreshFix

A ovde sem tih imas i jos neke manje poznate.

notax je napisao(la):
I na kraju preporuku za programcic za tweak-ovanje te graficke.
Narocito se odnosi na stabilnost nakon klokovanja.

Dva programa RivaTuner koji verovatno vec poznajes, jer mozes da klokujes direkno hardver (preskaces drajvere) i to prepoznajes po tome sto sve ide u koracima (od na primer 5MHz) a ne po 1MHz. Ovaj nacin klokovanja ce ti pruziti naj vecu stabilnost rada na odabranoj frekvenciji.
Drugi program je "Rage3D Tweak" koga mozes pokupiti sa http://www.rage3d.com/ . Ovaj ce ti omoguciti Tweaking ali i overclocking kroz drajver tj. u koracima po 1MHz. Programcic je malo nejasan ali budi strpljiv i ako kliknes desno dugme misa iznad neke od opcija dobijes mali prozor sa kratkim objasnjenjem. Znaj da su opcije uokvirene crvenom linijom NeVazne tj. bez obzira sta ti sa njima radio, nista neces postici.

notax uvek ostaju neki .dll nVidia fajlovi pa ako umes lepo da ocetis registry nemoras da gazis postojeci Win.
ako Detonatore otklonis samo uninstalom u pocetku neces imati problema oni se javljaju kasnije...
od tvikera najbolji su ragetviker i rivatuner...

Nazad
Vrh Dno