Šta je novo?

Potrebna pomoc kod instalacije Snow Leoparda sa USB -a

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam USB Flash od 8 giga na koji sam uz pomoc Trans Mac aplikacije prebacio Image SL-a. Medjutim potreban je jos jedan korak
USB Method:
1. Create an image of your Snow Leopard disc.
2. Restore the image to your thumb drive.
3. Run the "Kakewalk" installer. Point it to your thumb drive.
4. Reboot. Boot from your thumb drive. Install Snow Leopard.
5. You're up and running!
Potrebno je Instalirati ovaj Kakewalk2.2.dmg na postojeci USB, ako postoji nacin da se to uradi iz Windowsa, odlicno, ako ne potreban mi je dobrovoljac sa vec instaliranim Snow Leopardom ili nekom drugom verzijom OSX-a, da se ovo odradi, max 5min posla.

Pa jesam li ti rekao da skineš CD varjantu KakeWalk-a. :bottle: Sa njom dobijaš jedan ISO fajl koji treba da narežeš na CD (koristi recimo MagicISO), digneš bootloader sa tog CD-a i pokrneš pomoću njega instalaciju sa USB-a.

EDIT: Da obrazložim. Varjanta Kakewalk-a za USB je ako hoćeš da staviš instalaciju na USB i onda na taj isti USB da staviš bootloader (znači bez ikakvih diskova), ali ovaj nači je moguć samo ako imaš pristup instaliranom Mac OS X-u. Varjanta za CD ti je ako hoćeš da staviš bootloader na CD, ali nije važno gde ti je instalacija (može biti na particiji na hardu, na DVD-u ili na USB-u). Ovaj način može da se izvede i sa Windows-om preko programa TransMac (a ISO nareži sa MagicISO ili bilo kojim programom da rezanje diskova),(prethodni način može samo delimično jer ti i dalje treba Mac OS X da pokreneš onaj program za pripremu instalacionog USB-a). Zato sam ti rekao da skineš varjantu za CD.

Poslednja izmena:
I da pojednostavimo :d, Kakewalk je boot disk koji omogucava da startujesh instalaciju, nije bitno da li je ona na USBu ili DVDu, ovaj nachin koji ti imash modifikuje instalaciju da ne bi ubacivao prvo Kakewals, a ti to isto mozesh da uradish manuelno tako shto cesh Kakewalk boot CD da ubacish, pa onda instalaciju SLa.

I nisi morao da pravish taj USB, to traje predugo, mogao si umesto toga vec nekoliko puta da probash da instalirash, jer iz prvog ce teshko da ti uspe :)

Zašto da ne pravi USB. Nema nigde DL DVD da nareže, a ima samo Windows na kompu pa ne može da stavi na particiju na hardu. Drajveru, ako misliš da ne pravi taj USb na kome je sve đuture, pa i ne može jer za to treba OS X. Ako misliš da ne pravi USB na kome je sve đuture, pa i ne može jer za to treba OS X.

Da dodam nešto za DL DVD. Video sam u IDEI u Ušću, imaju kutiju od 5 Vrbatim DVD+R DL, svaki u debeloj plastičnoj kutiji, ali tad kad sam bio nije moglo da se kupi jer nije bilo uneto u sistem. Možeš da probaš tamo, možda sada može da se kupi. Ali i ako ne može nije uneto u sistem, pa bi mogao da probaš znaš već šta :eyebrows::smoke:, verovatno bi prošlo neprimećeno kroz skenere. Pomišljao sam i sam to kad sam bio al nisam hteo da se rizikujem jer mi nisu baš trebali.

Poslednja izmena:
ako ne potreban mi je dobrovoljac sa vec instaliranim Snow Leopardom ili nekom drugom verzijom OSX-a, da se ovo odradi, max 5min posla.

Tu sam da pomognem :)

Mada kada skineš Kakewalk za CD metodu instalacije imaš u folderu "Optional" KakewalkLegacy.iso, to nareži na CD i boot-uj ga. Lepo će ti izbaciti da izaberš odakle ćeš da boot-uješ i ti klikneš sa tog USB-a. Posle kada podigneš sistem sa HDD-a, opet pomoću tog CD-a, lepo instaliraš Kakewalk2.2.dmg, izaberš tvoju ploču i imaš SL Up & Runing :)

Pa jesam li ti rekao da skineš CD varjantu KakeWalk-a. :bottle: Sa njom dobijaš jedan ISO fajl koji treba da narežeš na CD (koristi recimo MagicISO), digneš bootloader sa tog CD-a i pokrneš pomoću njega instalaciju sa USB-a.

EDIT: Da obrazložim. Varjanta Kakewalk-a za USB je ako hoćeš da staviš instalaciju na USB i onda na taj isti USB da staviš bootloader (znači bez ikakvih diskova), ali ovaj nači je moguć samo ako imaš pristup instaliranom Mac OS X-u. Varjanta za CD ti je ako hoćeš da staviš bootloader na CD, ali nije važno gde ti je instalacija (može biti na particiji na hardu, na DVD-u ili na USB-u). Ovaj način može da se izvede i sa Windows-om preko programa TransMac (a ISO nareži sa MagicISO ili bilo kojim programom da rezanje diskova),(prethodni način može samo delimično jer ti i dalje treba Mac OS X da pokreneš onaj program za pripremu instalacionog USB-a). Zato sam ti rekao da skineš varjantu za CD.

Ma znam, prvi deo sam lepo odradio uz pomoc Trans Maca, ali pitao sam na autorovom forumu i kazu da su male sanse za moju plocu G41-ES2L da se odradi sa CD-a. Pokusacu prvo tako , ali mi treba i backup varijanta

Probaj onako kao što sam ti napisao gore, pomoću KakewalkLegacy.iso.

Tako sam ja kod sebe instalirao prvi put SL pomoću kakewalk-a.

Zašto da ne pravi USB. Nema nigde DL DVD da nareže, a ima samo Windows na kompu pa ne može da stavi na particiju na hardu. Drajveru, ako misliš da ne pravi taj USb na kome je sve đuture, pa i ne može jer za to treba OS X. Ako misliš da ne pravi USB na kome je sve đuture, pa i ne može jer za to treba OS X.

Kako nigde nema DL, imash ga svuda kao i do sada :)

Mislio sam da ne pravi USB zato shto to traje satima, za to vreme moze nekoliko puta da pokusha instalaciju sa diska :) Ja sam to hteo da uradim jednom kao da bi ishla instalacija brze, i ne mogu da se setim koliko je trebalo da traje, ali neshto tipa 3 ili 4 sata :)

Ne znam sta to traje satima, ja sam na WinXP uz pomoc TransMac aplikacije odradio instalacioni USB za max 10min. Jedino sto ne mogu je da instaliram ovaj Kakewalk iz Wina na Usb.

Pretpostavljam da sam ubo temu. Pošto sam kupio externi USB HDD WD od 1.5TB rešio bih da ga podelim u 2 do 3 particije. Jednu bih sigurno dodelio Time machineu za kojekakve njegove bekape a na jednu bi instlirao Snow leoparda. Pitanje je da li mogu instalirati one diskove koje sam dobio uz mac tu se Snow Lepard ILife isl.. ili mi treba nova verzija systema. i Kako ide procedura. Ubaciš disk i kako onda... Znači voleo bih da imam opciju da ga butujem sa externog harda ako nekad možda bude nekih problema

Može sigurno da se digne sa USB-a. Ako može instalacija sa USB-a može i sistem, jer je instalacija samo osakaćen sistem (pokreće se normalan kernel, samo što nema finder-a, dock-a i ne pokreću se razni demoni i agenti).

A da li može da se instalira na eksterni disk ja ne znam. Možeš da probaš tako što ćeš da boot-uješ instalaciju, dođeš do ekrana za selekciju particije za instalaciju i vidiš da li dozvoljava da selektuješ particiju sa eksternog disk-a.

Poslednja izmena:
Može sigurno da se digne sa USB-a. Ako može instalacija sa USB-a može i sistem, jer je instalacija samo osakaćen sistem (pokreće se normalan kernel, samo što nema finder-a, dock-a i ne pokreću se razni demoni i agenti).

A da li može da se instalira na eksterni disk ja ne znam. Možeš da probaš tako što ćeš da boot-uješ instalaciju, dođeš do ekrana za selekciju particije za instalaciju i vidiš da li dozvoljava da selektuješ particiju sa eksternog disk-a.

Može bez problema da se koristi ext. disk za instalaciju, ali mora da bude GUID.

Provereno na nekoliko Mac-ova i na Hackintosh-u.

^^ potvrdjujem

Jos uvek nisam instalirao SL, razmatram razna uputstva sa neta i jedna stvar mi nije jasna. Uvek se pominju neki kextovi i postinstalacioni paketi i sl. Kako ja da ovo instaliram ako nemam Mac/Hack, ne mogu sa PC-ja! Jedino, ako mi Lan proradi iz prve, pa onda iz Hackintosha.

Za te postinstalcione stvari ti treba jedino taj sistem koji si instalirao. Kad digneš sistem prvi put ne treba ti drugi već instaliran OS X već sve radiš na tom sistemu koji si digao.

Evo, nekako sam instalirao uz pomoc EFI boot CD-a i instalacije na USB-u. Jos nije gotovo, trenutno mi se apdejtuje na 10.6.4 ( mada dosta kilavo jer izgleda da dolazi do prekida u konekciji), instalirao sam i neke postinstal fajlove. Valjda ce biti ok, jedino sam primetio kada sam nakon prvog restarta pokusao da bootujem sa harda islo je doosta sporo i dobio sam plavicasti ekran, a tu i tamo su se nazirali delovi desktopa, sa boot CDom ide bez problema.
Jos samo da odradim dual boot sa Windows 7. Instalacije su na zasebnim hardovima, ima li neko kakav savet?

Poslednja izmena:
Čestitam na uspešnoj instalaciji. :party:
Lek za taj plavičasti ekran koji je izlečio moj OS X je da uključiš monitor u drugi konektor na grafičkoj.

Ako ti je OS X jedini na tom hardu ne treba ti nikakav savet za dual boot. Instaliraj Win 7 normalno na drugi hard. Čak bi Chameleon (bootloader) trebalo i tu instalaciju Windows-a sa drugog harda da detektuje i da je prikaže u boot meniju. A možeš kao ja da u BIOS-u postaviš jedan hard disk od ta dva za default, a onda da pri uključivanju kompa pritiskaš dugme za prikaz menija za izbor boot uređaja kad oćeš da digneš sistem sa drugog harda.

Poslednja izmena:
Win 7 je vec bio instaliran na drugom hardu, koji je bio iskopcan za vreme instalacije SL-a.Instalirao sam Chameleon i spojio oba harda, pri cemu je hard sa SL imao primat ( to sam ustanovi tek kasnije, jer su identicni). Kada u Chameleonu odaberem SL, pojavi se sivi ekran i kruzic koji se samo vrti, kad odaberem &-cu, ona se podize.
Kada sam namestio drugi hard da bude primaran, sedmica se podigla bez chameleona.
E sad dal moze nesto da se nabudzi ili da instaliram sedmicu ponovo ili sta? Mada na SL mi ne radi zvuk iako sam instalirao svasta nesto!

Ček, ček, jel ti se diže SL normalno ili ne? Kako to misliš samo se vrti kružić. Ne treba ništa da budžiš niti da reinstairaš 7-icu. Taj hard je nezavistan od harda sa SL-om.

Za zvuk pogledaj prvo u System Preferances -> Suond -> Output i izaberi neki drugi uređaj za reprodukciju i vidi da li radi (trebalobalo bi da se zove Line Out / Line Out...)

Dizao se normalnook nisam prikacio drugi ard sa Win 7. Da gledao sam u preerences i nema nikakvog uredjaja ni za output ni za input.

Šta si tačno uradio pošto se Snow Leopard digao? Ako si instalirao nešto sa Kakewalk Legacy disk-a čini mi se da je zbog toga.

Ako već nisi pokreni aplikaciju KakewalkCD (Dolazi sa CD varjantom), selektuj tvoju ploču i stisni dugme. Stvoriće se ISO fajl na desktopu. Pokreni ga i instaliraj KakewalkBoot paket sa njega. Trebalo bi da je to postupak.

Znaci, imao sam instaliran Windows 7 na jednom hardu, pa sam ga otkacio i nakacio drugi za Snow Leopard ( prvo su svi pricali bolje je - lakse sa 2 harda, a sada nalazim samo tutoriale za jedan!).
Elem, instalirao sam Snow ( ne preko Kakewalka, vec neki drugi sistem, preko EFI boot CD-a), apdejtovao, resetovao, sve je bilo ok, samo zvuk nije radio ( ne snalazim se jos uvek bas najbolje sa kext-ovima).:type:
Onda sam nakacio i Win 7 hard, SL je bio primarni, ne secam se tacno kada sam instalirao Kameleona, mozda i nisam nesto dobro odradio, i snow se vise nije dizao, samo win.
Onda sam pokusao sa easyboot CD-om iz wina i opet nista.
Sada idem ponovo sve od 0. Prvo instaliram 7-icu, , samo 1 hard je prikacen. Predlozite sta dalje:)

Ne diraj disk sa 7-icom molim te, on nema veze. Reinstaliraj samo Mac OS X.

Instaliraj SL pomoću boot cd-a, a kad se digne instaliraj kakewalk paket onako kako sam ti rekao u prethodnom postu.

Ajd čisto da pitam za svaku sigurnost, jesi li particionisao taj disk tokom instalacije sa Disk Utility-em kao GPT?

Ivane, nema potrebe da reinstalira SL, on je uredno na svojoj particiji, nek iskoristi neki boot cd da startuje SL pa neka ponovo instalira poslednji Chameleon. Uopste nije komplikovano, samo treba razmisliti.

Ma njemu u stvari treba zvuk, i zato treba da instalira Kakewalk paket driver-a za njegovu ploču.

Sve instaliram od 0.
Jedna zanimljivost, napravio sam bootabilni Kakewalk USB
(za neke buduce instalacije i za nedaj boze, pa i da ga probam, mozda je zaista bolji) i
nije hteo da bootuje sa njega! Tako da sam morao ponovo uz pomoc Transmaca da prebacujem image i formatiram usb!
A inace koristim ovaj postinstalacioni paket
http://www.ridgel1ne.com/OSX86/Downloads.html
Samo mislim da prethodno treba odraditi apdejt na 10.6.4.
I na kraju, za nekih pola sata imacu sedmicu na jednom hardu i SnowLopard na drugom. Sta da uradim da mi radi dual boot?

Ništa. Zato se i instalira na dva harda, jer ne moraš ništa posebno da radiš u vezi dual boot-a.

Aj probaj sad da koristiš Kakewalk paket posle instalacije onako kako sam ti rekao.

Vrh Dno