Šta je novo?

Potrebna pomoc i savet

igor2

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
660
Cao,

Elem nakon dugog perioda koriscenja racunara u sistemu tastatura-kuciste-monitor (jos od 1985 :p), odlucio sam da se modernizujem

Pala je odluka da uzmem tablet i odluka je pala na bilo koji sa honeycombom.
Medjutim pruza mi se prilika da jako jeftino nabavim ipad2, tako da je glavna nedoumica da li uzeti honeycomb ili ipad2.

Sta je meni potrebno :

1) mogucnost da nakacim eksterni USB i sa njega citam podatke na tabletu
2) Mogucnost da se kreira fileshare na tabletu koji bi videli ostali uredjaji
3) HDMI veza sa spoljnim uredjajem (TV)
4) Da je sistem konfigurabilan u smislu da mogu malo da petljam po njemu.
5) Citanje PDF, mkv, avi, jpeg, svih standardnih formata.

Dakle uglavnom me zanima interoperabilnost sa drugim (PC i TV) uredjajima i "otvorenost"

Hardverska snaga me ne zanima, 3g/wifi i ostalo takodje ne, tu apsolutno znam sta me zanima.
Srce me vuce ka iPadu, mozak ka Androidu :)

Hvala unapred, i pls prakticna iskustva me zanimaju. Najvise me zanima koja su ogranicenja ipad-a...

Hm... po ovome sto si napisao mislim da je za tebe neki Honeycomb tablet. Kacenje eksternog USB-a je nemoguce na iPad-u (ali i na nekim Honeycomb tabletima - mogu samo oni koji imaju usb a nekima je za to potreban poseban dock, a vidim da si ga naveo pod stavkom 1). Ne znam koliko bi te kostao iPad2, ali nije lose da vidis da li bi mogao od negde po povoljnoj ceni da dovuces Asus transformer na primer (full pack) ili Acer A500 (koji ima usb na sebi)

Poslednja izmena:
Mislim da externi USB na iPad2 moze da se nakaci preko "Camera conection kit", ali nisam probao.

Koliko znam, bez jailbreaka (koji se jos nije pojavio za iPad2) ne mozes napraviti file share koji svi vide, ali postoje neke alternative. Npr. Dropbox, share kojim se sinhronizuju fajlovi izmedju raznih uredjaja; postoji dosta iPad aplikacija koje ga podrzavaju i automatski otvaraju dokumenta kroz njega. Doduse, ne znam koliko je praktican za vece fajlove, jer sve mora da se sinhronizuje preko Interneta. Neke app (npr. AVPlayerHD) prave svoj share, kome mozes pristupiti preko iTunes, FTP, HTTP...

Od svega na iPad, najvise me smara ta ogranicena manipulacija fajlovima, da filmove moram da smestam u jednu app, knjige u drugu, itd. Sutra kad instaliras npr. novi video player, on nece videti filmove smestene u AVPlayerHD, vec moras da ih ponovo kopiras na uredjaj...

I jos nesto, sto ti mozda pomogne: i ja sam se neckao da li da uzimam iPad, upravo zbog silnih ogranicenja, ali mislim da ipak nisam pogresio. To je (bar do skora bio) najjeftiniji tablet sa odlicnim ekranom, i izuzetno je kvalitetno uradjen.

Mozda je najbitnija stavka broj raspolozivih aplikacija koje postoje za iPad, u poredjenju sa Android tabletima. Dok se za Android ne pojavi dosta kvalitetnih, ne vredi uzimati takve tablete - sta ce mi komp na kome nemam sta da vrtim osim OS? A pitanje je koliko ce brzo Android sustici iOS po tom pitanju (i da li ce ikada), jer mi se cini da su developeri jos uvek vise zainteresovani za iOS, najvise zbog malo drugacije strukture korisnika (tj. Apple korisnici su laksi na novcaniku).

Sto se tice iPad aplikacija, ignorisi pricu da mogu da se koriste i one koje su pravljene samo za iPhone/iPod - one rade, ali u niskoj rezoluciji, tako da su prakticno neupotrebljive.

Poslednja izmena:
Dakle u principu, USB ne moze na ipad, ali moguce je nekim aplikacijama recimo neki PDF prebaciti sa kompa na iPad i citati ga na ipadu i obratno?

Jos jedna bitna stvar su aplikacije. Da li su generalno besplatne ili su placaju?
Na koji nacin se kupuju (tj viza virtuon da li radi posao), ima li igara malo kompleksnijih od angry birds i slicno.

Da, PDF moze da se ubaci u iBooks preko iTunes, preko Dropbox...

Dobre aplikacije se placaju, ali ako kupujes samo ono sto ti stvarno treba, nece te mnogo kostati. Moguce je placati svojom CC (nisam siguran za Virtuon, ali mi radi Electron), ali je bolji nacin preko iTunes Gift Card.

Za iPad ti treba racunar. Bez racunara je nemoguce koristiti sve mogucnosti.
Sa Camera Connection Kit mozes citati slike i video fajlove iz DCIM foldera, mozes zakaciti externu tastaturu, mikrofon, verovatno jos neke USB uredjaje. Pristup file sistemu externog diska je nemoguce. Takodje nece ni svi USB flashevi da rade, jer sve zavisi koliko struje vuku za svoj rad. Ako iPad ne moze da obezbedi dovoljno struje usb flash nece raditi. U tom slucaju je potreban USB hub sa sopstvenim napajanjem. Na kraju kada pogledas skalameriju na stolu, ispasce da imas kablova koliko i za desktop racunar.

Dakle u principu, USB ne moze na ipad, ali moguce je nekim aplikacijama recimo neki PDF prebaciti sa kompa na iPad i citati ga na ipadu i obratno?

Jos jedna bitna stvar su aplikacije. Da li su generalno besplatne ili su placaju?
Na koji nacin se kupuju (tj viza virtuon da li radi posao), ima li igara malo kompleksnijih od angry birds i slicno.

MOze naravno da se prebaci pdf
Igre imaju kompleksnije i to dosta ali ne i bolje .... Tablet nije pravljen za RPG, RTs i slicno vec bas za igre kakve su Angry BIrds, Cut the rope i slicne.

Pogledaj model

PRESTIGIO MULTIPAD PMP7070I kosta 29.990,00 din, nudi ga Gigatron.

Ovaj model ima HDD od 250mb i izlaz ne TV, takodje postoji klasican USB port

Jesi siguran da 7070I ima USB punih dimenzija? Koliko ja znam, samo 7100c ima pravi USB i dovoljno struje da pokrene sa njega, pa, bilo sta.

@Zebi
tacno je da ima izlaz za TV, ali ne i full usb, full usb ima samo 7100, koji se nudi po potpuno istoj ceni, ali ima veci ekran (10.1 inch), ali ima i samo 8GB u poredjenju sa 250 koje ima 7070... Tako da ako ti je obavezno potreban full usb, onda znas sta ti je ciniti... :))

Samsung Galaxy Tab Wi Fi only 10.1 / 8.9 ". Sta je google predstavio za ova dva dana to je neverovatno :).

Cisto da se javim, odluka je pala na iPad2 :)

Presudne osobine : cena (400 funti u UK - tax return), i odnos stranica ekrana.
Probao sam Samsung galaxy, transformer, acer iconia, svi su super kao i ipad, realno sta god covek uzme nece pogresiti.

Ali prednosti ipada su definitivno dizajn i ergonomija, prosto neverovatno :)
Uz malo pretrage po forumima i par sati, sve sto mi je trebalo radi, osim office-a i to je jedina zamerka. Mislim da free office mora da postoji za svaku platformu.

Mada sa druge strane aplikacije stvarno nisu skupe. A u slucaju jailbraka (jos cekam na 4.3.4) i cena postaje nebitna :)

E da jedino, neko pametan je na nekoj temi o tabletima napisao da ipad ne moze da funkcionise bez kompa, i da to je tacno. Ali nakon prvih sinhronizacija, podesavanja i sl., komp se vise ne pali.

Uredjaj za svaku pohvalu, ispunio je sve moje potrebe, a opet, gospode boze kakav dizajn i ergonomija i CVRSTOCA, odusevljen sam :)

Hm... po ovome sto si napisao mislim da je za tebe neki Honeycomb tablet. Kacenje eksternog USB-a je nemoguce na iPad-u (ali i na nekim Honeycomb tabletima - mogu samo oni koji imaju usb a nekima je za to potreban poseban dock, a vidim da si ga naveo pod stavkom 1). Ne znam koliko bi te kostao iPad2, ali nije lose da vidis da li bi mogao od negde po povoljnoj ceni da dovuces Asus transformer na primer (full pack) ili Acer A500 (koji ima usb na sebi)

Zapravo bez USB-a ipad ne radi :)
Uz dropbox, eto meni eksternog USB-a :)

Cak sam i tacku 4) resio - iFunBox 1.4.477.exe :)

Vrh Dno