Imam neke cudne problemen sa hdd-om u zadnje vreme. Naime, u jednom trenutku mi se komp restartovao i posle nije hteo da se boot-uje windows [dodje do dela gde se ucitava winxp i kada treba da predje na login screen (crn ekran)u tom trenutku zakuca i nece dalje da radi (kasnije sam odkrio da ako se iskljuci hdd u tom trenutku sistem nastavlja da se dize normalno,)], sistem se inace dize normalno ako taj hdd nije prikljucen. Preciziram da nije do napajanja jer recimo sa 6 drugih hdd-ova normalno radi. Dakle winxp ne funkcionise sa njim [kao ni bilo koja druga opcija iz F8 izbora pri boot-u, sve krenu da se ucitavaju i zakucaju kao i normalno dizanje sistema]. Sada stvari postaju interesantnije, jer sam po necijoj preporuci probao linux [sto se linux tice,totalni pocetnik sam], uzeo sam Slax i dizem ga u live-u preko usb kljuca. Sada kazem da je interesatno jer kada je taj hdd ukljucen i dizem linux sve se normalno ucita, tj skoro sve, disk je prepoznat, mogu da pretrazujem stvari sa njega, da gledam/slusam sta se sve nalazi na njemu kao i da kopiram sa njega na druge hard-ove, ali NE mogu da brisem bilo sta ili da kopiram na njega, posle malog cackanja, nasao sam da se disk nalazi u read only-u, probao sam kao root da izmenim dozvole pristupu tom disku ["kdesu konqueror" ako sam dobru komandu odkucao] ali ne daje. Sada sam barem vecinu podataka backup-ovao, ali bih ipak povratio taj disk ako je moguce. Pre pola sata sam saznao da hdd-ovi mogu da se lock-uju na read only, pa mi to najvise lici na moj problem, probao sam program mhdd ali bez veceg uspeha, jer ne samo da nisam nasao taj hdd vec ni bilo koj drugi, skinuo sam takodje hdd unlock wizard, i nakon paljenja sistema prikljucio sam problematicni hdd, za divno cudo hdd unlock wizard ga je prepoznao ali ga je izlistao kao 'not locked', sobzirom da nisam zavrsio backup nisam hteo da rizikujem da ipak pokrenem program iako ga ne detektuje kao zakljucanog [mada, nije bas ni da se uzdam u to sto kaze](sobzirom da ga je taj program detektovao, probao sam da udjem u control panel>system cisto da probam da ekperimentisem, ali nije hteo da otvara, i nisam ni pokusavao posle sledeceg retarta ponovo da pristupim). Radi se inace o seagate-ovom hdd-u od 500gb, barracuda 9 ili 10, ako je bitno pogledacu.
Sada moje je pitanje da li imate neke preporuke sta bi mogao da uradim? Po mogucstvu nesto iz linux jer kada upalim njega barem mi detektuje hdd pa mi je lakse da vidim sta se desava, mada ako imate solucije i za win definitivno necu odstraniti.
Hvala unapred.
Sada moje je pitanje da li imate neke preporuke sta bi mogao da uradim? Po mogucstvu nesto iz linux jer kada upalim njega barem mi detektuje hdd pa mi je lakse da vidim sta se desava, mada ako imate solucije i za win definitivno necu odstraniti.
Hvala unapred.