Šta je novo?

Potrebna pomoć oko instalacije Linuxa sa dve Windows particije!

Raksa

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
319
Već sam se malo informisao na ovom forumu jer sam početnik što se tiče Linux-a i ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su mi pomogli da savladam neke najosnovnije stvari.

No, da se vratimo na temu. Na računaru tj HDD-u imam dve particije gde su instalirani Windows 7 i Windows Vista (koju ne koristim već više od 2god.).
Vista je instalirana na sistemskoj particiji C a Windows 7 na G, ostale su radne particije koje su "zauzete" sa podacima. Windows-e "podižem" boot selekcijom sa liste.

- Zanima me da li postoji mogućnost da umesto Windows Viste, koja se nalazi na C particiji, "zamenim" sa Linuxom?
- Kako da namestim boot listu ako uspem da instaliram Linux na C particiju?
- Koji Linux, po preporuci, za početnike da instaliram? Fedoru možda?

Formatiraj disk C (prethodno prebaci podatke koji ti trebaju...) Sto se tice pocetne distribuciju, pogledaj Ubuntu mislim da je ok tj. meni se dopada jednostavan i lak za koriscenje pomoc na svakom koraku...
Sto se tice boot liste nemoj da brines nista lindza ce to sam da resi instalacijom GRUB menia i isto ces moci da biras Win ili linux plus ces moci da manipulises GRUB-om tj. da ga malo i "ulepsas" ako bas imas zelju..

Biće tu malo problema, pošto je Vista bila na C, pa je i Win boot manager na C
Idi ovako :
1. Obriši C paticiju
2. Pokreni Win 7 instalaciju, on će videti da nešto nije u redu sa boot managerom i popraviće ga ( ako ne uspe iz prve, probaj još jednom, uspeva sigurno )
3. Kad ti je sređen Win boot manager, onda instaliraj linux i GRUB će srediti ostalo

Posto imas dovoljno jaku masinu mozda je pametno da prvo isprobas par distribucija kroz virtuelnu masinu, recimo kroz vmware player koji je besplatan. Instalacija u virtuelnu masinu je izuzetno jednostavna, imas i video uputstva na youtube, ne mozes nista da pogresis. Probas par najpoznatijih recimo Ubuntu, Kubuntu, Mint, PCLinuxOS, Mandrivu, OpenSUSE. Sve su slicne. Svi krecu od Ubuntu-a sto je dobar pocetak, vecini i ne treba nista bolje/drugacije jer zadovoljava stvarno dosta. Tek onda instaliraj na posebnu particiju.

Moze da se desi da Windows izmesa slova posle uklanjanja C particije pa W7 nece hteti da se podigne.

Idi ovako :
1. Obriši C paticiju
2. Pokreni Win 7 instalaciju, on će videti da nešto nije u redu sa boot managerom i popraviće ga ( ako ne uspe iz prve, probaj još jednom, uspeva sigurno )
3. Kad ti je sređen Win boot manager, onda instaliraj linux i GRUB će srediti ostalo

Ovo ću zapamtiti ako se ipak odlučim za instalaciju (možda probam kroz virtuelnu mašinu). Do sada sam koristio samo "Live" Linuxe sa diskova.

Moze da se desi da Windows izmesa slova posle uklanjanja C particije pa W7 nece hteti da se podigne.

Toga se i najvise plasim! Trenutno, posto je Windows 7 na G particiji, situacija je da kad se pokrene Windows 7 on "detektuje" G particiju kao C i obrnuto!

huh.. ti imas mesavinu od nekoliko primarnih i logickih (na extended) particija. Moj savet ti je da bekapujes sve sto mozes i pokusaj da kloniras tu W7 particiju. Posle toga sredi disk i dogovori se sa sobom koliko particija zelis da imas i sta da bude na njima. Vrati klonirani W7 na prvu primarnu particiju.

Niko ti ne moze dati pravi savet sta da radis jer je kod tebe prilicno cudna situacija. Niko ne zeli da ostanes bez podataka, ali je rizik instaliranje Linuxa na takav raspored particija prilicno rizican.

Imam jedno noob pitanje jer se josh nisam bavio virtualnim mashinama. Ako ja pokrenem mint iz nekog virtal programa da li odatle mogu da ga istaliram full na hd? :)

Ne, ali možeš podići Mint sa CD-a u Live modu, videti da li se sviđa i odatle instalirati na HDD.

Bolje nabavi poseban HDD za eksperimentisanje sa Linuxom npr. neki manji polovan, ovako rizikuješ podatke.

Mislim da ako iz Viste tj. sa C particije instaliras Ubuntu ili Mint pomocu wubi ili mint4win neces imati nikakvih problema sa boot menadzerom. Treba ti maksimalno 30GB prostora na toj particiji sto je dovoljno za koriscenje Linuksa ako ne planiras igre i neki krupan softver koji je mahom za profi upotrebu.

Naravno ne bi bilo lose da instaliras EasyBCD, napravis backup trenutnog stanja i probas uz neciju pomoc da prebacis boot sa C na taj G ili da win boot menadzer upises u MBR pa onda da nastavis. Ali onda bi grub morao da ide na posebnu particiju. Sve u svemu zacin C. Probaj Ubuntu i wubi, prosto je ko pasulj, radi ko pravi linux samo sto su particije virtualne. Koristeci Lin iz VMa dobijas pogresan utisak o brzini sistema. Takodje je wubi jako lako obrisati a pomocu EasyBCD samo maknes boot entry koji pokazuje na wubi.

Ne, ali možeš podići Mint sa CD-a u Live modu, videti da li se sviđa i odatle instalirati na HDD.

Hoces reci sa USB Flash-a. Ko jos danas koristi CD za bilo sta? :)

Idi ovako :
1. Obriši C paticiju

E dobar si. To je kao da si mu rekao uzmi pistolj, pucaj u stomak pa zovi hitnu pomoc. Mozda oni poprave stetu...

Poslednja izmena:
Ja pokusavam vec neko vreme da instaliram mint sa LiveUSB ali nikako da uspe... Krene da loaduje instalaciju i to je to loaduje do prekosutra...

A jel moze iz wubi varijante mint 10 da se instalira na hd? :D

Bolje nabavi poseban HDD za eksperimentisanje sa Linuxom npr. neki manji polovan, ovako rizikuješ podatke.

Odvojiš jednu particiju za Linux i ne gubiš ništa. Drugi HDD jako često unosi veću zabunu kod novih korisnika, koji prvi HDD isključe fizički sa ploče pre instalacije, onda ga GRUB ne prepozna, onda muke Isusove oko editovanja konfiguracije...

Hoces reci sa USB Flash-a. Ko jos danas koristi CD za bilo sta? :)

E dobar si. To je kao da si mu rekao uzmi pistolj, pucaj u stomak pa zovi hitnu pomoc. Mozda oni poprave stetu...

Nije mi jasno šta si hteo da kažeš, ako si mislio da mu ta operacija neće uspeti, grešiš

Evo nekih napomena u vezi rasporeda particija i instaliranja Windows XP / Win 7 / linuxa na njima

1. Na MBR disku mogu da postoje maximalno 4 primarne particije, i jedna extended sa nekoliko logičkih
2. XP može da se instalira i na primarnu i na logičku particiju
- ako je instaliran na primarnu, kad se sistem podigne, ta primarna particija će biti C
- ako je instaliran na logičku, kad se sistem podigne, ta logička particija će doditi neko slovo koje nije C, u zavisnosti od konfiguracije ostalih primarnih i logičkih
particija
3. Win 7 možeš da instaliraš bilo gde, i kad se podigne, ta particija će uvek biti C
4. Linux može da se instaliran na bilo koju particiju
5. Ako na sistemu imate primarnu particiju, pa logičke, pa iz nekog razloga, opet primarnu, neke linux distribucije će se buniti i prijavljivati taj disk kao BAD
6. Windows 7 boot manager je mnogo efikasniji od XP boot managera i GRUB-a

Poslednja izmena:
Nije mi jasno šta si hteo da kažeš, ako si mislio da mu ta operacija neće uspeti, grešiš

Nije bitno da li će uspeti ili ne. To se tako ne radi. Tako nešto nikada ne bi uradio ako bi ti koža zavisila od toga ili da te klijent plaća i da zavisiš od tog sistema nad kojim primenjuješ operaciju koju ti savetuješ.

Postoji više načina da se reši neki problem ali nisu svi preporučljivi. Ima mnogo boljih rešenja od toga što si ti preporučio. Pošto se radi o friškom Linuks korisniku (zapravo čovek ima želju da proba) mnogo je bolje da instalira kroz wubi ili mint4win. Ako mu se Linuks svidi onda nek rešava pomenuti problem. A i kada ga bude rešavao neka posluša savet nekoga ko zna kako to efikasno rešiti a ne da ostavlja Windowsu da to rešava.

Da li možda probati formatirati C particiju, pa sa Windows 7 "popraviti" boot listu tj omogućiti Windows-u 7 normalno da se pokrene (ako je to ikako moguće) jer, kako sam već ranije rekao, Windows Vista je instalirana na C a Windows 7 na G. Ostale particije su u RAID nizu sem C i G koje su non-RAID particije.
Ako uspem nekako da osposobim Windows 7 da se pokreće normalno mislio sam da u OS-u pokrenem wubi i instaliram Linux na C?
Šta mislite o ovoj ideji? Da li je moguće?

Poslednja izmena:
Uhh.. stani.. rekao si RAID??? Moze biti problema zbog toga. RAID koji si napravio je u stvari FakeRaid i oslanja se na CPU. Linux nece provaliti diskove u RAID vezi, vec ce ih posmatrati kao zasebne. Postoji nacin ai nije jednostavan. Neko iskusniji sa foruma ti mozda moze pomoci.
Bilo bi dobro da nam napises kakav je tacno raspored particija i sta je u RAID vezi a sta nije?

Da, to sam zaboravio da Vam napomenem. Računar iz potpisa ima tri HDD-a od po 500GB.

1. DISK 0 je non-RAID disk i ima tri particije C. G i F, kao što sam već ranije napisao na C je Vista instalirana, na G Windows 7 a F je Bekap particija. C i G su primarne particije dok je F logička.
2. DISK 1 i
3. DISK 2 su RAID diskovi vezani u RAID 0 nizu.

Meni je najvažnije da ako je moguće instaliram Linux a da pritom mi ostane Windows 7. Razumem da Linux neće prepoznati RAID niz ali pošto sam početnik nije mi toliko bitno jer želim da naučim ovaj OS. Obratio sam se Vama jer sam se bojao da ako sam nešto pokušam sam izgubim sve podatke sa tri HDD-a.
Zato mi je bitno da mi neko, možda koje više stručniji, objasni kako da to "najbezbolnije" uradim. Hvala još jednom na Vašoj pomoći koju ste mi pružili do sada...

rakso lepo si primetio - ako uspes da obrises c particiju i namestis windows 7 da posle toga radi kako treba, resio si problem :)

da li i kako je to moguce nemam pojma, a ne usudjujem se da prognoziram sta ce se desiti ako to probas da uradis.... neki windows majstor ce valjda znati bolje.

Pa dobro, a šta sam ja prvo napisao, da se obriše C particija, i popravi Win 7 boota manager, jel tako, pogledajte malo

salac

Efikasniji po sledećem :

1. Kad se iz Win 7 boot managera učitava XP ili Win Server 2003, koji je instaliran na bilo kojoj particiji, a ne samo na prvoj primarnoj, win kad se podigne biće uvek na C particiji, dok Xp boot manager to ne može
2. Win 7 boot manager, kao i grub, može da učitava različite OS-ove, koji bi se normalno podizali bootovanjem sa CD-a ili USB-a ( znači, razne ISO slike, IMG, VHD i slično ), samo što Win 7 boot manager to radi uspešnije

G@W

A kako se radi, ako čovek hoće da na postojeću C particiju instalira neki drugi operativni sistem, u ovom slučaju Linux ?
Svi znamo da na prvu primarnu particiju Win 7 / Vista stavljaju svoje boot managere i nikog ne pitaju.
Kad se to obriše, Win 7 mora da popravi greške u boot manageru
Može ako hoće i da klonira funkcionalnu Win 7 particiju na mesto Viste, ali opet mora da se popravi boot manager, a linux onda nek instalira gde je bio Win 7

A to za RAID, čovek kaže da zna da Linux ( možda ) neće prepoznati RAID

Poslednja izmena:
RAID sasvim lepo moze da radi u Linuxu, ali tesko je instalirati Linux na RAID niz. Ako ga instalira na HDD koji nije u RAID-u nece biti problema.
Drugi problem koji moze da se desi (a desice se sigurno) je da Linux nece prepoznati postojeci FakeRAID niz. Da se odmah razumemo.. RAID kontroleri koji se danas uvaljuju na maticne ploce nisu pravi RAID kontroleri jer traze podrsku od OS-a i CPU-a za svoj rad. Linux detektuje diskove na takvim kontrolerima zasebno. Jedini nacin da se RAID veza ponovi vidi je da se ti doskovi povezu u soft RAID na Linuxu. E sad.. da li ce i tu biti nekih problema oko detekcije postojecih particija i file systema, ne bih zno da kazem.

Problem sa raidom se javlja kad se zeli koriscenje fakeraida i instalacija na fakeraid particije i windowsa i linuxa. U ovom slucaju srecom nema nikakvih problema. Ali posto bi se linux instalirao na particiji koja nije u raidu vrlo verovatno bi posle boota odgovarajuci moduli bili automatski ucitani i raid particije bi se regularno videle te ne bi bilo ni potrebe za nekim posebnim stelovanem.

@ciki022

Pitao sam za windows 7 bootloader jer nisam ni gledao sta ima od opcija. Ovo sto si mi odgovorio mi ne deluje nesto posebno ubedljivo, mozda je bolji za boot windowsa ali je ipak grub/grub2 i dalje superioran. Ako nista drugo ispada da win 7 bootloader i dalje nema opciju za dinamicku promenu boot entry-ja (dakle reboot, provalis da si pogresno zab'o entry za boot, recimo promasio particiju, pa lepo uzmes i na licu mesta izeditujes, ispravis gresku i udri dalje).

I konkretno vezano za temu - nisam siguran sta bi se desilo ako bi se vista pregazila linux instalacijom.... sigurno je da bi grub lepo odradio posao u smislu da bi linux instalacija pravilno prepoznala i napravila opciju za dizanje linuxa sa prve a windowsa 7 sa druge particije, ali sta bi se dalje desavalo sa windowsom 7 nisam siguran (pomenuta promena imena diskova u windowsu. U svakom slucaju ja bih napravio bekap celokupnog wina 7 (ghost i sl.) pre nego sto bilo sta probam da uradim.

Dovoljan je backup boot managera koristeći EasyBCD. Kada je već tu neka sredi i ostalo. Pa tek onda Linux.

Vrh Dno