Šta je novo?

Potrebna HITNA+ oko Fedore!

neogeo

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
10.08.2002
Poena
770
Naime,
Instaliram FC15 ili FC16b ili UB11.04 i uvek dobijem isto nakraju Failed to create boot loader maybe boot impossible...

Probao sam sve zivo ali nikako da namestim grub2 ili sta vec.

Sve ovo se odvija na 1nom HDDu sa x particija. Na kraju istog sam ostavio 30GB za Linux. Particionusao na sve moguce nacine i uvek ista pesma.

Moze li mi neko pomoci da normalno odradim instalaciju Linuxa i da se posle Reboota "digne" isti :d.

p.s. ozbiljan sam 100%... :smoke:

Najbolje je, na diskovima sa više particija, tj sistema, linuxov boot loader staviti na Linux particiju, ne u MBR, a zatim iz Win boot managera dodati Linux i sve će da radi

Pretpostavljam da si stavio da Grub ide u MBR, a ne na samu particiju, posto, obzirom da je na kraju diska, verovatno ne moze da ga instalira na nju.

Stavljao sam sve živo i nemere uopšte nikako :(

Najbolje je, na diskovima sa više particija, tj sistema, linuxov boot loader staviti na Linux particiju, ne u MBR, a zatim iz Win boot managera dodati Linux i sve će da radi

Tako mi je ranije palilo ali sada neće ni za lek...

Na osnovu čega iznosiš takav zaključak?

Ako Linuxov boot loader nije na particiji nego u MBR-u, dešava se da glavni boot loader, bilo Win 7 boot manager ili stariji grub, ne prepoznaje novi Ext4 fajl sistem i ne može da bootuje Linux
Ovako glavni boot loader samo ukaže gde je boot loader na određenoj particiji, a on učitava dalje

Kod mene nece nista od toga sto predlazete.

Jedino mogu Ubuntu da instaliram preko WUBIja i to je to...

Sta mi je ciniti???

Ako Linuxov boot loader nije na particiji nego u MBR-u, dešava se da glavni boot loader, bilo Win 7 boot manager ili stariji grub, ne prepoznaje novi Ext4 fajl sistem i ne može da bootuje Linux
Ovako glavni boot loader samo ukaže gde je boot loader na određenoj particiji, a on učitava dalje

KOja je logika da ti imaš stari grub a da ti frub 2 služi smao kao boot loader za jedan sistem (uslovno rečeno sa kojim je došao)

Stavi grub 2 u mbr i podizaće i windows i neke druge verzije linuxa bez ikakvih problema

grub2 je odlican boot loader, samo je malo osetljiv na neke nevaljale Autodeskove programe u Windowsu, kao i na razne HP/Dell/xyz protect tools bundle aplikacije koje se dele uz laptopove. Navedeni program upisuju razne informacije u prostor izmedju MBR-a i pocetka prve particije, a bas na tom delu se nalazi i grub2. Rezultat je da posle pokretanja npr. Autodesk Motionbuilder-a ili nekog HP Credential Managera u Windowsu, pri sledecem restartu, racunar nece da se podigne, vec se zakuca pri boot-u.

To je već drugi problem ali relativno lako rešiv

Iznova i opet sve isto.
Očajan sam više :(

Nazad
Vrh Dno