evo ja cu da ti odgovorim kao iskusan covek
za pocetak da ti kazem jedan statisticki podatak vezan za teritoriju usa: broj reklamiranih laptopova koji su refurbished je pet puta manji od broja vracenih novih laptopova. e sad, ovi podaci vaze za factory refurbished/recertified a ne mika/zika otvoren i ociscen apotekarskim alkoholom.
dakle, moj e misljenje je dan nema razloga da bezis od fabricki resertifikovanih laptopova, stavise! ovde po zakonu mora da stoji zuta ili crveno/narandzasta (znaci upadljiva) nalepnica sa donje strane na kojoj pise da je recertified equipment.
ja sam kupio 2003 IBM koji je bio fac.recer. i radio mi je kao sat a verujem da i dan danas lepo sluzi vlasnika (u pitanju je bio T21)
moj savet ti je da je bolje da se fokusiras da li radi kako treba, da poteras neke softvere, sto u dosu za memoriju i hdd sto 3dmark koji dobro stresira ceo sistem. trazi garanciju bar 7 dana i onda imas dovoljno vremena da sve dobro precesljas...
da bi video da li je otvaran treba ti ostro oko jer se u 90% slucajeva vidi na srafovima da li su dirani, kako naleze kuciste i sl. sve u svemu kupovina laptopa, polovnog od relativno nepoznatog coveka je uvek rizik cak i za najvece znalce ali opet kaze ako dobijes i minimalnu garanciju mozes dosta toga proveriti