Šta je novo?

potreban savet za Wireless+Ap+Router

miodragz

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
319
Pozdrav svima, u moj grad stize wireless (konacno)..
E sad, kupio bih AP i Router da umrezim tri racunara u kuci (takodje uz pomoc wireless kartica) i eventualno jos jedan racunar van kuce (30-40m vazdusne linije bez opticke vidljivosti).

Ovaj zadnji racunar nije obavezan, ali ako ima kombinacija, za neku malu razliku u ceni i njega bih ukljucio...

Sta je best buy? Da pravi najmanje problema...
ASUS? Linksys? Koji model?

Mikeli

miodragz je napisao(la):
Pozdrav svima, u moj grad stize wireless (konacno)..
E sad, kupio bih AP i Router da umrezim tri racunara u kuci (takodje uz pomoc wireless kartica) i eventualno jos jedan racunar van kuce (30-40m vazdusne linije bez opticke vidljivosti).

Ovaj zadnji racunar nije obavezan, ali ako ima kombinacija, za neku malu razliku u ceni i njega bih ukljucio...

Sta je best buy? Da pravi najmanje problema...
ASUS? Linksys? Koji model?

Mikeli

Asus wl500g
Linksys wrt54g(s)
U bilo koji od njih bi morao da stavis novi firmware (olegov u Asusa, odnosno Svea, DD-wrt u Linksysa). Ako zelis i da racunari budu umrezeni bezzicno trebace ti 2 takva :-devil-: za detaljniji setup pogledaj http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83031&page=2&pp=25 31 i 32 post ;)
Mada to sa 2 AP-a je nakako trapavo rjesesnje. ja bih radije isao na P1 ili p2 masinu sa 2 atheros karte i linuksom ,) Da ti sluzi i kao DL masina i sl.

ipedja je napisao(la):
Asus wl500g
Linksys wrt54g(s)
U bilo koji od njih bi morao da stavis novi firmware (olegov u Asusa, odnosno Svea, DD-wrt u Linksysa). Ako zelis i da racunari budu umrezeni bezzicno trebace ti 2 takva :-devil-: za detaljniji setup pogledaj http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83031&page=2&pp=25 31 i 32 post ;)
Mada to sa 2 AP-a je nakako trapavo rjesesnje. ja bih radije isao na P1 ili p2 masinu sa 2 atheros karte i linuksom ,) Da ti sluzi i kao DL masina i sl.

Upravo imam jednu slobodnu P1 masinu, 233MMX...
Znaci ti mi preporucujes Linksys sa dve wireless kartice, i onda bi P1 bio povezan na providera preko jedne wireless kartice, a istovremeno bi preko druge kartice bio povezan u lokalnu wireless mrezu preko Linksys-a?

Je li to tesko sve konfigurisati?

Mikeli

miodragz je napisao(la):
Upravo imam jednu slobodnu P1 masinu, 233MMX...
Znaci ti mi preporucujes Linksys sa dve wireless kartice, i onda bi P1 bio povezan na providera preko jedne wireless kartice, a istovremeno bi preko druge kartice bio povezan u lokalnu wireless mrezu preko Linksys-a?

Je li to tesko sve konfigurisati?

Mikeli

Ne Linksys, nego Linux :p

Da, linux p1 na 233MHz masina sa 2 karte. Jedna je povezana na net, a druga izigrava AP za lokalnu wireless mrezu. Ostali se kace na tu sto izigrava AP. Nema nikakvog linsysa u ovoj kombinaciji :D
E sad ja to zavrsavam sa Mikrotikom, koji je specijalizovan za takve stvari. Da naglasim ova je elegantnije rjesenje, u tvom slucaju i jeftinije (trebaju ti samo 2 karte jer vec imas masinu), ali malo komplikovanije za setup. Eto smisli pa javi sta si odlucio :eyebrows:

miodragz je napisao(la):
A da li onda da uzimam Linksys ili nesto drugo?
Vidim po forumu, jedni navijaju za ASUS a jedni za LINKSYS...

Mikeli

Ja evo imam i jedan i drugi... S obzirom na ponudu kod nas uzeces onaj koga bude bilo :D Ja licno navijam za asusa zbog cijene, jer je funkcionalnost slicna, a i cini mi se da je Asus malo pouzdaniji, bar sudeci po nekim negativnim reakcijama na forumima. Ja licno ni sa jednim nisam imao ni najmanjih problema (u kucnim uslovima).

:wave:

takodje imam oba AP (wrt54GS i WL500G), i meni se vise svidja linksys. mislim da ti izbor najvise zavisi od provajdera. ako provajder zahteva PPPoE konekciju, onda ti je Asus bolji izbor, jer se linksys ovde ne snalazi uopste. dok je za sve ostalo linksys mnogo bolji izbor... ja sam bio na Veratu koji nije zahtevao PPPoE konekciju, i kacio sam se linksysom, bilo je brdo problema u pocetku dok se sve nije podesilo, sto je jedna od mana ovog AP (trazi poznavanje linuxa ili bar dosta vremena po netu). ali zato na netu mozes da nadjes milion stvari za njega (firmware, podesavanja, i sl.). takodje mi se dosta svidja sto je uspeo da prezivi napolju, na ovim minusima, doduse uz jedan restart dnevno.
sa druge strane Asus mi je dosta mrljaviji (sporiji, gluplji,...), doduse koristio sam ga samo kao AP. takodje izbor firmware za njega je mnogo, mnogo manji. i mislim da ces ga teze naci.
pazi samo pri kupovini, ako kupujes linksysa wrt54g, zadnja verzija (mislim da je 5.0) nije ni priblizno ista kao prethodne, osakacena je za mnogo...

Vrh Dno