Šta je novo?

Potreban savet: XP(sp2)+win7, hardovi itd...

vylota

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 5600X, WRAITH
Matična ploča
GA B450 DS3H
RAM
2X8 GB DDR4 3200
GPU
ASUS GTX 1660
Storage
M2 SAMSUNG 980 EVO PRO 512, WD GREEN SATA II 1TB
Zvuk
INTEGRISAN
PSU
LC POWER 600W 2.31
Kućište
COOLER MASTER
Monitor
SAMSUNG TV/MONITOR T27D390EW
Potreban mi je dobar savet jer sam se suocio sa sledecim problemom:
Prvo, imam hard od 640gb, podeljen na C(400gb) i E(200gb), D je DVD... XP, SP2(ntfs) je instaliran, i sve radi savrseno. Imam jako puno softvera instalirano, sin igra bar 5-10 multiplayer igara, originala, a sad je na poklon dobio MOH koji trazi SP3 ili WIN7.
Kupujem svakako novi hard od 1TB, verovatno WD green...
STA SAVETUJETE -
a) Instalaciju WIN7 na novi hard, pa da koristim dual boot?
b) Instalaciju WIN7 na E particiju starog diska a novi hard da sluzi kao storage?
c) prvo brisanje E particije i na taj nacin dobiti prvi hard da bude C(600gb), pa instalirati na drugi hard WIN7 na kome bi stavio da ima 2 particije?
d) nesto drugo (ali da svakako mora da ostane XP)

+ bonus pitanje: kako ce se hardovi "videti" izmedju sebe u slucaju ulaska u XP, i u slucaju ulaska u WIN7? Mislim, da li ce biti normalan rad sa fajlovima izmedju oba harda? U XPu je NTFS, a NE FAT32, napominjem...
mozda je komplikovano, gledao sam na webu, niko ne pominje rad sa fajlovima, to me najvise buni...

rad sa fajlovima ce biti normalan.
Najbolje bi bilo kad bi mogao da uradis upgrade, ali posto je ovo xp to nije podrzano.

Ako ti novi hdd bude wd green(on bi trebao da ima 5400rpm) , to bi znacilo da je on slabiji izbor za OS sistem.
Najbolje je da win7 instaliras na e particiju, a pre toga podatke prekopiras na dodatni hard i da ti on sluzi kao storage.

Da li ce ikad biti problema sto su oba OS na istom hardu? Da li je bolje SIGURNOSTI RADI da ipak WIN7 bude na drugom fizickom hardu, koji pak ne mora biti WD GREEN, moze i neki drugi, moze preporuka i za to, nema problema :).

Mozda nije lose resenje da uzmem manji drugi hard od npr 500gb, a da za storage uzmem fioku i 3.5 neki bilo koji?

Mislim da nema potrebe da ti drugi os bude na drugom hdd-u.
Ionako ces da bekapujes cele particije na taj storage.

ja bi odradio nesto ovako:

- kupio malo bolje napajanje, ako vec nemas...
- napravio backup trenutnih podataka sa postojecih particija na novi hard (1TB).
- spojio trenutnu C i E particiju u jednu (600 GB) i to bi mi bila radna particija - sasvim dovoljno za gomilu softvera a da ne mislis o slobodnom prostoru, a nov hard koristio kao storage particiju.
- OS bi dao prednost Win7 cisto zbog podrske igrica - koliko vidim to je glavna zezancija za komp :)
E sad sto se tice file systema imaces priliku da prilikom spajanja particija sve formatiras u NTFS.

ja bi odradio nesto ovako:

- kupio malo bolje napajanje, ako vec nemas...
- napravio backup trenutnih podataka sa postojecih particija na novi hard (1TB).
- spojio trenutnu C i E particiju u jednu (600 GB) i to bi mi bila radna particija - sasvim dovoljno za gomilu softvera a da ne mislis o slobodnom prostoru, a nov hard koristio kao storage particiju.
- OS bi dao prednost Win7 cisto zbog podrske igrica - koliko vidim to je glavna zezancija za komp :)
E sad sto se tice file systema imaces priliku da prilikom spajanja particija sve formatiras u NTFS.

Ali rekao je da mu treba xp, tako da otpada samo win7.
I particija na kojoj je win obicno ne treba da bude veca od 100gb

:) http://www.vmware.com/
Ako treba moze i bude virtualna masina bez da se smara sa dual boot zezancijama.

+ instaliranje vmware i na njemu XP (xp_sp3).

Mozda kad bi dobio nesto detaljnije zasto bash i XP :O

Na zalost, moram da OSTAVIM winXP, jer je previse softvera instalirano, tako da bilo koje varijante virtuelna masina otpadaju... ness1062, jel si video koje napajanje imam u potpisu?? Pa sta ces vise od toga... mislim da je dovoljno dobro, pogotovo ako(kad) predjem na graficku sa manjom potrosnjom (6850 npr).
Jos uvek nema konkretnih odgovora, ja sve vise razmisljam o varijanti a) kupovina npr WD black 640gb, ili WD blue 320gb, zavisno od raspolozivog novca, a da kupim externi od 1TB sa RACK-om, da mi sluzi kao storage, pa ubodem u usb kad zatreba.
Sta mislite?

Kupio sam WD black 640gb AAEX, SATA III, u ponedeljak ce ortak instalirati dual boot, ostavicu c i e particiju na prvom XP hardu, a novi hard necu particionisati.
Javicu kako je proslo!

Mislim da je sata 2, ne znam da su se kod nas pojavili sata 3 diskovi

sto ne instalira sp3 na sp2 je dobro pitanje? cime bi odmah resio problem igrice
hdd jeste sata 3 - http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=855

ne znam samo velicinu sektora, da nije mozda 4K pa da imas problema sa brzinom pristupa iz XP-a novom HDD-u (kao WD10EARS - ima na sebi napomenu .. ako koristite XP preformatirajte .. bla bla bla...)

Koga god sam pitao od strucnih ljudi, niko nije bio za tu varijantu sp3 na sp2. Kazu da je ok prilikom ciste instalacije, ali ako je situacija kao kod mene da ima gomila softvera, e onda me biti puno problema.
U principu mi nije toliko potreban pristup iz xp-a novom hardu, a i ploca mi ne podrzava sata III tako da ce disk raditi kao sata II. Ali cu pomenuti to za velicinu sektyora drugaru koji ce mi to sve odraditi , mozda pomogne, hvala na savetima!

To da bude puno problema kada se SP2 digne na SP3 i ne mora da bude tacno. Instalirao na par masina po firmama i rade kako treba.

Sto se tice dual boot-a, pogledaj malo ovo http://www.vistax64.com/tutorials/127417-system-restore-points-stop-xp-dual-boot-delete.html ako planiras da koristis restore opciju u win 7.

Sto se tice particionisanja, sistemska particija ne treba da bude prevelika (kako sto rece neko gore 100injak Gb). Ukoliko sistem prsne, bude previse gigabajta za backup pre format c. 100 Gb ce lako da se smesti u particiju od 500 Gb, a 400 ce tesko u 200. Mislite i o tome, na vreme.

A, da, mrzi me da googlam, ali ako je noviji WD, moze da mu treba WD Align pre koriscenja sa XP-om.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Zavrsena instalacija... Dual boot, windows 7 se u XPu javlja kao disk H, a i u win7 se javlja kao H (ocekivao sam C). Sve odlicno radi, diskovi se vide, kopiranje glatko itd itd...
Win7 je professional... JEDINI problem imam sa headsetom, jer nece da radi mikrofon (nov post o tome sam zapoceo). Ali vidim da je to u win7 vec dugo vremena problem.
pozdrav

Nazad
Vrh Dno