Šta je novo?

Potreban savet u vezi zvucne

ficicaaa

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2008
Poena
380
Imam xfi extreme music pa me zanima da li ona u sebi ima digital line in ili je to analogni?
Poenta je da preko oprickog kabla spojim xbox 360 na 5.1 zvucnu i da imam pravi surround da izbegnem risiver.Ako postojeca nema koju najjeftinuju preporucujete a da to cini?Ili da pazarim neku koja ima samo optical input a da pusta na postojeci xfi ?

naravno da može . Na bekpanelu x-fi kartice /gde su džeci :) / imaš jedan pored koga piše Flexijack .

To može da bude optički SPDIF, toslink, in ili out . Takodje može i mikrofon, ali to nas sad ne zanima .

e , tebi treba jedan adapterčić sa 3,5mm Optical na klasični rombohedralni /:eyebrows: , uau sad sam sam sebe iznenadio / Optical port .
http://www.mikroprinc.com/proizvodi...r-opticki-toslink-f-opticki-3.5mm-m/index.php

poveži optičkim kablom, ima jeftinih na buvljaku, ionako je digitalna veza pa možeš da koristiš naj-džabe kabao .
posle toga odi u creative panel, podesi flexijack da bude "Digital I/O" .
Takodje u Tabu "SPDIF I/O" treba da sa "Default" prebaciš na "Dolby/DTS SPDIF-in decode"
I to će lepo da šalje 5,1 zvuk iz konzole, ili nekog drugog optical izvora, na tvoje zvučnjake .

Naravno, poznajući Creative, sve to može ali i ne mora da radi, zbog problema sa drajverima, wasapi-jem
/ na windows7 ne postoji tab "Decoder" /, a i alavosti što se tiče
potrebe kupovine eksternih break-out boxova za povezivanje.

U sv. sl. tebe experimentisanje ne košta mnogo , 130 kinte u mikroprincu. Ako bude zaebavalo , idemo na plan B .

Poslednja izmena:
Znaci opticki kabl sa obe strane, 1 iz konzole drugi u ovaj adapter iz mikroprinca i u flexijack na kartici i dobijam 5.1 PRAVI surround ?

ako je verovati user manualu, da .

moguće komplikacije su -

1. xbox360 preko SPDIF outputuje samo 2,0 dolby digital
2. dekoder na x-fi ne radi ( zbog win7 ). rešenje je stavljanje daniel_k auzentech drajvera i otključavanje DD i DTS dekodinga licencom iz safe moda.
3. x-fi npr. zeza i traži externi break-out box , i kad ga kupiš, opet neće da uključi dekoder na win7, ... i tako ukrug.

naravno, ako ti je dobar horoskop, radiće iz prve .

ako ti to sve dozlogrdi, poveži konzolu optičkim kablom sa bilo kojim malo boljim kućnim bioskopom / koji ima optical-in /, i završi poso brzom brzinom .

Poslednja izmena:
Sve sam spojio i nishta...
SB X-Fi series Support Pack 2.5
ove koristim :S

sada skidam pax najnovije ali nikako ne vidim da ima opciju decode...Da li ova karta uopste ima dekoder u sebi i da li prima OPRICKI ne coaxioni in :S

ima dekoder, ali je on ugašen u win7. zbog nepostojanja direct sounda u win7 .

nije to problem, zato što imaš cmss kao alternativu . problem je što ne prepoznaje optical spdif-in,
a to znači da su se naši najmračniji strahovi otelotvorili ... kartica se ne da zavarati jevtinim adapterčićem iz mikroprinca
i traži licencirani, smrdljivi, legalni, breakout box.

Jel bi mi zavrsilo tu pricu sa adaptercicem u win xp ili da prodajem karticu ?
Nema III :|

ne bi . ako ne registruje da je priključen optički kabl , onda je adapterče uzaludno .
na sedmici bi cmss radio u svakom slučaju (da vidi spdif vezu)...

trivijalno pitanje- 1. jesi li na xboxu podesio da izlaz bude digital/spdif/toslink out ?
2. koja verzija štampane ploče je tvoj xbox ?

04.2011 slim jtag 4gb
ima opcija samo stereo digital i 5.1 i 5.1 pro.
cmss sljaka ali nikako ne vidi nit pusta sa box-a.Ceo dn googlam i vidim da kao karta IMA dekoder DTS ali da iz nepoznatog razloga radi na XP, zato pitam...
A ne instalira mi se xp da ne bi radilo...
Nzm shta da radim a da ne kupim risiver, ovi home cinema su urin a risiver ne bih nikako jer sam sa prostorom ogranicen.
Znaci ili da je poguramo nekako il da mi das savet za II koja RADI!
:d

Ocajan sam...
ukratko, poenta mi je da xbox 360 prikacim na zvucnu koja u sebi ima optical/coax IN i dekoder na pravi 5.1 zvucnike koje vec imam.Imam xfi extreme music ali NIKAKO NECE da pusti zvuk via xbox+opticki kabl+adapter na 3.55 takodje opticki.Pax drajvere, danijel 2.5 i nishta.Operativni sistem mi je win7.Koliko moje "znanje" zna trebalo bi se lisiti ove kartice samo zbog te opcije i uzeti drugu.Otvorio sam ovu temu bas zato da mi kazete koju karticu mogu u Srbiji da nabavim a da ima OPTICAL DIGITAL INPUT i DTS dekoder na 5.1 a da RADI pod win7, sutra 8.
P.S.
Ako ima neko neki savet sa postojecom (nemam front panel al imam pomenuti kabl i adapter) da radi ql, ako ne dajte HITNO koju da uzmem a da ne moram risiver (mala soba je u pitanju i malo mesta, samo zato) da kupim.

Ocajan sam...
ukratko, poenta mi je da xbox 360 prikacim na zvucnu koja u sebi ima optical/coax IN i dekoder na pravi 5.1 zvucnike koje vec imam.Imam xfi extreme music ali NIKAKO NECE da pusti zvuk via xbox+opticki kabl+adapter na 3.55 takodje opticki.Pax drajvere, danijel 2.5 i nishta.Operativni sistem mi je win7.Koliko moje "znanje" zna trebalo bi se lisiti ove kartice samo zbog te opcije i uzeti drugu.Otvorio sam ovu temu bas zato da mi kazete koju karticu mogu u Srbiji da nabavim a da ima OPTICAL DIGITAL INPUT i DTS dekoder na 5.1 a da RADI pod win7, sutra 8.
P.S.
Ako ima neko neki savet sa postojecom (nemam front panel al imam pomenuti kabl i adapter) da radi ql, ako ne dajte HITNO koju da uzmem a da ne moram risiver (mala soba je u pitanju i malo mesta, samo zato) da kupim.

uzmi neku eksternu creative ili ASUS. A mozes i da probas da vratis XP, siguran sam da ce ti raditi, probaj ga na drugom hardu, sta je to sat vremena posla.

Evo i na xp isto :(
zamraceno i stoji na defolt u spdif input

tebi treba kartica (ili uredjaj) koja dekodira Dolby Digital /najpre/ jer najveći broj igara nosi taj standard. Dobar broj nosi DTS.
Tako da xonar DS ispada iz priče jer nema dolbi digital .

Takodje nema ni optical-IN , samo out, to isto važi i za xonar DG, D1 i DX.
Digital in ima Xonar D2 i D2x.

Takodje , skoro svaki kućni bioskop zvuči bolje od bilo kog multimedijalnog 5,1 kompleta,
/ izuzev microlaba h500, nekih skupljih logitecha, klipsch pro medije... /
tu je i obavezno dolbi i dts dekodiranje, pro logic 2 , daljinski , kalibracija....

x-fi ima dekoder, ali očigledno traži eksternu spoljnu jedinicu sa platinum i pro modela
/ ima je ponekad odvojeno u prodaji /.
i eksterna jedinica i xonar D2 će da te koštaju ko petra kajgana, na stranu što komp uvek mora da bude uključen dok igraš igre.

uzmi ti lepo neki pristojan kućni bioskop marke Pioneer ili Panasonic /obavezno sa optičkim ulazom /
i završi poso .

Da , nisi nam rekao na koje zvučnike to planiraš da kačiš i koja je revizija tvoje xbox konzole,
jer može lako da se desi da tvoj xbox preko spdif-a šalje samo stereo downmixovan bitstrim .

Poslednja izmena:
genius 6000 on u sebi ima aux in pa cu lepo optikom do lcd tv-a a od tv-a analognim bananicama na 3.5mm u zvucnike i imacu "surround"
ne znam koja je rev. ali znam kako cu spojiti i naravno prodati xfi i vise nikad u zivotu kupiti "dobru" zvucnu karticu.

stoj džoni !

analognim bananicama iz tv možeš da izvedeš samo stereo izlaz , a ne 5,1. Šta ćemo sa 2 surround , centralnim i sabvufer kanalom ?
oni uopšte neće da se čuju .

neće to da može . U TV ide HDMI , a IZ tv-a ide optical OUT , televizor nema optical IN , osim ako nemaš neki Haj End tv tipa Loewe ili pioneer Kuro.
Iz Tv-a optički kabl ide do SPDIF dekodera , reko sam ti šta ti treba , HTPC ili Xonar D2, i nema tu više filozofije .

Takodje , dobra zvučna kartica se kupuje zato što daje dobar zvuk, a ne zato što kuva kafu ili ima milijardu priključaka . Pogledaj XonarSTX pa vidi koliko je bogata konektorima.

Zadovoljstvo se plaća . End line .

Poslednja izmena:
"Iz Tv-a optički kabl ide do SPDIF dekodera , reko sam ti šta ti treba , HTPC ili Xonar D2, i nema tu više filozofije ."

Pazi ovo djubre od geniusa sam splituje na sve kanale stereo i pravi kao matrix na logitechu...znaci NAVODNI surround...svih 6 zvucnika se cuju. a koje kartice imaju dts dekoder ima i ova music pa sam danipo proveo googlajuci da bi shvto da NEMA.Dizem ruke.
P.S.
xonar 2 koshta 300e i nema optical input :|
Jedino da uzmem neki krsh sa optical inom kao npr terratec i ako je izvodivo da izbacujem na xfi ali time da dobijem pravi 5.1 ili neku jeftiniju koja ima dekoder u sebi?

Poslednja izmena:
Palo mi napamet... a sta ako xfi NE VIDI opticki, mozda radi samo na coax, jer ZNAM da sam coax koristio 3.5mm na coax u pojacalo svojevremeno i to je radilo :S

windows7 sound settings -

jesi li ti namestio da ti "default recording device" u win7 bude "x-fi digital in"
i u propertiz čekirao "listen to thise device" ?

zatim, u "playback devices" kad udješ u seting za x-fi "enable digital IO" ?

ako ništa od svega toga ne radi, batali x-fi,
nabavi SPDIF braket, ima ga u telixu, koliko se sećam
zato što svaka matična ploča ima SPDIF in, na samoj ploči ,
samo treba da nabaviš taj header, braket... nadam se da znaš šta je to .

da... xonar D2 ima optical in i nije 300e :) pozdrav
http://www.asus.com.au/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_D2PM/#specifications

nabavi braket onda i predji na realtek

nmg da nadjem, de ima da se qpi i posto je ?
imam
ac888

valjda će da se javi neki dobrodušni forumaš koji će da ti ustupi svoj spdif braket u zamenu za 2-3 Pils Plusa(R)...

pogledaj samo kakav je tvoj spdif header na ploči, jer postoje 2 standardna . da se ne bi zafrkuo i po tom pitanju .
takodje , ne bi bolelo da staviš tačno koju konfiguraciju imaš u "moja mašina" .

Poslednja izmena:
takodje , tvoj xbox ima SAMO STEREO digitalni izlaz .

ne postoji nikakav način da imaš pravi 5,1 zvuk koji je zabeležen na igri . jednostavno takva je konzola.
noviji modeli to mogu .

tako da je najbolje da ti to lepo povežeš analognim stereo činč kablovima na geniusa (povezuješ samo 2 džeka, levi i desni na stereo AUX ulaz)
uključiš onaj njegov virtual suround i da mi lepo zatvorimo ovu temu koja dosadi i Bogu i narodu .

Xbox je slim proizveden 6tog meseca 2011 i SIGURNO ima 5.1 surround i dts out optickim putem. Zato i jurim sve ovo :|
P.S.
Samo da znas da NIGDE nema da se qpi spdif braket.

Vrh Dno