Šta je novo?

Potreban savet u vezi BOOT-a

Alexajlo

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2002
Poena
630
Imam tri particije na hardu od 40 Giga, na prve dve particije su mi WIN 2000 i WIN 98 (tim redom). Do sinoc nisam imao problema sa formiranjem BOOT-a od strane 2000-ke, elem nocas posle formatiranja prve particije i instaliranja WIN 2000 BOOT se nije pojavio. Imao sam nekoliko BOOT Managera (sto shareware sto freeware) ali je instalacija po njihovim help datotekama "slozenija" od one koju ja ocekujem. Sve se vrse iz DOS-a, pa me je malo zort da probam. Kako da pojednostavim ceo proces? Postoji li neko jednostavnije resenje ? Uostalom kako da ugradim BOOT i koji je po vasem misljenu najbolji? Hvala unapred na pomoci.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Win 2000" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Win 98"

evo ti kako treba da izgleda boot.ini fajl na tvom kompjuteru. snimi ga na c: disk, sa jednom napomenom - namesten je da radi ako je w2k instaliran u c:\winnt a w98 u d:\windows

poz, javi dal' je proradilo

EDIT: jos jedna napomena, forum pravi gresku ovde i ne mogu da je popravim. u trecem redu na kraju pise WINDOW i prebaci S u cetvrti red, treba da pise WINDOWS u jednom redu

Odgovor. Hvala ti.

Hvala Miroslave na trudu ali nije uspelo. Prijavljuje mi nedostatak nekih fajlova koji se pozivaju iz ROOT-a, a nalaze se u WINNT-u. Brisanjem ovog BOOT-a iz DOS-a WIN2000 se podize BOOT-ovanjem iz WINNT/System32 direktorijuma.
Napomena: u ROOT-u sam, pre nego sto sam u njega snimio tvoj predlog BOOT-a, imao neki njegov koji se nije video cak ni posle cekiranja u TOOLS-u opcije za vidljivost svih sakrivenih fajlova.

naravno da ga neces videti ukljucivanjem opcije "show hidden files" kad je ovaj u stvari system files, moras chekirati opciju show system files 😉

mozes li mi reci koji ti to fajlovi nedostaju? verovatno ti se instalacija jednog ili drugog os-a zeznula, ako ti fali nesto da vidim mogu li ti ja to poslati

U svakom slucaju, preporucuje se da win 98 bude na prvoj, a win 2000 ili win xp na drugoj particiji, odnosno nikako se ne preporucuje raspored koji ti imas.

microsoft na svom sajtu preporucuje da ako idete na multi boot instalirate ovim redom:

1. win95,95osr, 98
2. winme
3. win2000
4. winxp

najbolje bi bilo da ako idete na ntfs, sve particije da budu takve, ili sve fat32. ako mestae, prva bi obavezno trebala da bude fat32

Nekoliko resenja

Pokusaj da formatiranje izvrsis pomocu Particion Magic-a, ako neces iz windowsa. Sto se tice boot Menagera wind 2000 ga ima u sebi, tako da ti ne treba drugi. Mozes i da probas, ako si vec instalirao win 2000, pokreni instalaciju 98 na drugu particiju. Po zavrsenoj instalaciji reboot-uj masinu. U 90% slucajeva pojavice se opcija sa izabirom operativnog sitemastema za podizanje win 2000 ili 98 tim redosledom.

Ja sam probao ovi redosledom 98 pa RH Linuks na jedan hard, win Xp pa win XP na drugi. Radilo je bez problema. U prvom slucaju win 98 trazi da bude na Prvoj particiji mada se pojavljuje boot menager iz linux-a. ??

Ko ne proba, taj i ne nauci.

E pa ni ukljucivanje ove opcije ja boot.ini ne mogu da vidim. Zasto?? E pa to ne znam. Ali poziv na oprez svima ja sam tako zeznuo sistem.

Miroslav je napisao(la):
naravno da ga neces videti ukljucivanjem opcije "show hidden files" kad je ovaj u stvari system files, moras chekirati opciju show system files 😉

mozes li mi reci koji ti to fajlovi nedostaju? verovatno ti se instalacija jednog ili drugog os-a zeznula, ako ti fali nesto da vidim mogu li ti ja to poslati

Kako bi izgledao boot.ini u sledecem slucaju:

- Dva HDD-a uparena na HPT370 RAID kontroleru u RAID 0 tj. striping sa XP-Profesional OS-om [vidi ga kao jedan disk tj. C:].
- Treci HDD sa Win98 [vidi ga kao E:] na primary master

Imaju po jednu particiju.

Miroslav je napisao(la):
a sto ti treci hard stoji kao primary master?

Mislis da je bolje da bude na RAID kontroleru ?
Nesto mi je bilo prirodno da kao pomocni disk bude na integrisanom kontroleru na ploci...ma bilo je nekih prica ranije da su slabiji rezultati u RAID 0 ako su diskovi na istoj grani. Iako su mi dva diska na razlicitim granama stalno mi nesto na umu da treci ne treba mijesati kao treci na RAID-u...

me ne mora na raid, nego sto ga ne stavis na primary slave?

za boot.ini ne znam dal' moze tako da radi. mislim da win98 bude posle winxp-a...
najbolje nek ti posalje neko svoj boot.ini ko ima slicnu konfiguraciju a ti ga malo sredi. mogu i ja da pokusam al' sutra, kasno mi je sad da se bakcem sa tim

Nazad
Vrh Dno