Šta je novo?

Potreban savet pri odabiru DSLR

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | Samsung 951 500GB
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Konačno sam prelomio, kupujem DSLR :) Volim fotografiju i hoću da uzmem DSLR (prosumeri i ultra zoom me ne interesuju).
Trenutno su u razmatranju 3 Canon modela, 350D, 400D i 450D. Za početak, u planu je samo kit a kasnije i blic, par objektiva, grip itd. Za sada najviše vučem ka 450D (to mi je otprilike max budžet za početak) zbog Live view opcije i automatskog čišćenja senzora a i zbog 18-55 IS objektiva u kit-u.

Od ova 3 modela, imam iskustva samo sa 350D aparatom (kome je bio prljav senzor ali se nisam usudio da očistim), ali bih voleo ipak malo veći displej, a ni IS objektiv za početak nije loš.

Voleo bih da čujem mišljenja i iskustva onih koji su koristili neki od ovih aparata.

350D necesh naci nov, a mozda ni 400D, pa ako ti to ne smeta, mnogo je bolje uzeti polovan 30D i neki poshteniji objektiv. Sushtinske razlike izmedju 350D i 450D nema, ali zato postoji velika razlika u ceni, a za manje pare mozesh da uzmesh polovan 30D koji je na papiru klasu iznad, u realnosti dve.

Kod DSLRa su objektivi mnogo bitniji od tela, a 30D je savrsheni balans cene i onoga shto dobijesh, nishta nije bolje od te kupovine. Puno moze da izdrzi tako da nikakav problem nije nepostojanje garancije, a i ako se desi neki kvar, na kraju ce uvek biti jeftinije od novog 450D.

Novi 18-55 IS je najbolja kupovina za wide objektiv kada nemash pare, a vremenom cesh uci u shtos i provaliti shta ti dalje treba, shta gledati kod objektiva, koje bliceve, probacesh tudju opremu i sanjati je dok je i sam ne nabavish, itd :)

Poslednja izmena:
Canon 400D se jos uvek proizvodi koliko dugo ce ne znam...imas i Canon EOS 1000D a pogledaj i ovo poredjenje mozda ti pomogne...http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/page2.asp ja sam hteo cerki da kupim 450D ali evo vec par nedelja lomim glavu sa problemom "Occasional total focus failures" koja se krece od sajta do sajta mislim od testa do testa ( 3-25%) tako da nisam pametan a nemam toliko para da bih kupovao "jeftine" stvari tako da cekam sta verovatno da prelomim moja starija cerka tek pocinje da ulazi u SLR (DSLR) vode i trebace joj za skolu...Canon je najbolji izbor za cenu koliko kosta..a i jos uvek ima najprirodnije boje...

Dobrodošao u pakao i raj na jednom mestu zvan DSLR.

Teška odluka, ali pozdravljam za početak izbor Canona. Defiitivno najviše nudi za najmanje para i onog što je u početku najbitnije - kvalitet rezultata uz najmanje ulaganje. Kad imaš dosta novca na gomili i gađaš višu klasu, tu se već priča malo komplikuje i izbor poprilično širi.

Polovan 30D je odlična stvar, ali i nov 450D je isto tako, zavisi od tačke gledišta. Pre nego što doneseš konačnu odluku, uzmi oba u ruku. Prednost veličine trocifrena Canon tela imaju dok su po torbama, posebno taj maleni 18-55 IS objektiv, ali kad se uzmu u ruku i krene da se radi nešto konkretno. 450D je supersnažan na papiru, ali je 30D ozbiljnija mašina. Možda čak da gađaš i 40D, nije daleko od te cifre uz to što 18-55 IS moraš da uzmeš odvojeno.

Moj savet je da kreneš da listaš i pratiš oglase po foto berzi i na dizajnzoni, pa ako uleti neki kompletić 20/30D, 400D, sa nekim objektivom ili bez. Možeš sebi uštedeti dosta novca, a te naprave su sve vrlo kvalitetne i robusne. Zapravo je veća verovatnoća da će a ti otkaže nova sprava nego neka korišćena, a polovnu spravu možeš baš pošteno da isprobaš pre nego što je uzmeš.

Nisi napisao za sta ti treba DLSR?

- biznis or plezhr?

Ako je plezhr - moze i trocifren/cetvorocifren, ali ako je za sljaku svakako gledaj neki dvocifren (izdrzljiviji su svakako, a rezolucija chipa je manje bitna nego tacnost fokusiranja, kao sto je nebitan i lajv privju)...

Sto se tice greski u auto focus-u - to se svakom aparatu desava, ali trocifrenom svakako cesce nego dvocifrenom :)

Trocifrene Canone i ostale iz te klase bih preporuchio samo onom kome je prioritet velichina aparata. Ako nije, bezite od toga :) Ergonomija im je jednostavno uzasna, komande se ne razlikuju od nekih UZ i prosumera, mora bukvalno da se kopa po menijima i vrshe akrobacije prstima da bi doshao do neke komande. Ako nakachish neki veci objektiv, aparat ce izgledati kao poklopac tog objektiva, totalni disbalans u ruci. Minimalno shto treba uzeti je dvocifreni Canon (i slichni) + grip. Em je taman velichine kako treba, i najveci objektivi su lepo balansirani, komande su odlichne, mogu se menjati bez skidanja fotoaparata sa oka, jednostavno se trocifreni sa time ne moze porediti. Kome treba ima 5fps shto je neki minimalac za bilo shta osim mrtve prirode. S obzirom da se polovan 30D u odlichnom stanju moze naci za 500e, kupovina 450D nema nikakvog smisla, jer taj fotoaparat je u svemu loshiji. Live view i chishcenje prashine bi imalo smisla kada bi 450D imao osnovne stvari koje ima 30D, ali nema :)

Konačno sam prelomio, kupujem DSLR :) Volim fotografiju i hoću da uzmem DSLR (prosumeri i ultra zoom me ne interesuju).
Trenutno su u razmatranju 3 Canon modela, 350D, 400D i 450D. Za početak, u planu je samo kit a kasnije i blic, par objektiva, grip itd. Za sada najviše vučem ka 450D (to mi je otprilike max budžet za početak) zbog Live view opcije i automatskog čišćenja senzora a i zbog 18-55 IS objektiva u kit-u.

Od ova 3 modela, imam iskustva samo sa 350D aparatom (kome je bio prljav senzor ali se nisam usudio da očistim), ali bih voleo ipak malo veći displej, a ni IS objektiv za početak nije loš.

Voleo bih da čujem mišljenja i iskustva onih koji su koristili neki od ovih aparata.

Nikon svakako, sa njime ces imati najmanje problema, a i izbor stakla je veliki i to u svim cenovnim rangovima. Ako si do sada koristio neki ozbiljniji aparat probaj sa D60, ako nisi D40 je sve sto ti treba za pocetak. Kasnije mozda predjes na D80 ili D300. Neki previse forsiraju Canon, izgleda da i nisu nista drugo probali, a kupovina je slatka upravo zbog toga sto se moze isprobati vise modela, pa sto ti legne srcu.

Hoću da kupim DSLR zbog ličnog zadovoljstva i ljubavi prema fotografiji, da ne kažem meraka :)

Za Canon sam se vezao jer su mi skoro sva iskustva u sferi digitalne fotografije upravo i vezana za ovaj brend pa sam se navikao na taj Canon šmek a "ostale" aparate kada isprobavam, upoređujem upravo sa Canon-om. Sa Nikonom nažalost nemam nikakvih iskustava...

Malo sam skeptičan što se tiče kupovine polovnog aparata (30D), pratim već neko vreme forum http://photography-on-the.net/ i vidim da je kupovina polovnog ili refurbished aparata ponekad mačka u džaku. Najčešće se žale na loš AF a ne bih da iskušavam sreću, osim u slučaju da je aparat provereno ispravan (ne znam ni kako bih to testirao pre kupovine polovnog aparata, ni da li bih imao prilike za tako nešto). Kupovina novog "dvocifrenog" Canona nije opcija :(

Hoću da kupim DSLR zbog ličnog zadovoljstva i ljubavi prema fotografiji, da ne kažem meraka :)

Za Canon sam se vezao jer su mi skoro sva iskustva u sferi digitalne fotografije upravo i vezana za ovaj brend pa sam se navikao na taj Canon šmek a "ostale" aparate kada isprobavam, upoređujem upravo sa Canon-om. Sa Nikonom nažalost nemam nikakvih iskustava...

Malo sam skeptičan što se tiče kupovine polovnog aparata (30D), pratim već neko vreme forum http://photography-on-the.net/ i vidim da je kupovina polovnog ili refurbished aparata ponekad mačka u džaku. Najčešće se žale na loš AF a ne bih da iskušavam sreću, osim u slučaju da je aparat provereno ispravan (ne znam ni kako bih to testirao pre kupovine polovnog aparata, ni da li bih imao prilike za tako nešto). Kupovina novog "dvocifrenog" Canona nije opcija :(

Zasto?

Pa cena "Canon EOS 30D kit 18-55mm" i "Canon EOS 450D kit 18-55mm IS" je u paru ista... a u toj klasi krsh objektiva nisam siguran da ti ovaj IS nesto pa znaci...

U pravu si, svojevremeno sam merkao 40D, pa sam pomesao sa cenom 30D.

Pa cena "Canon EOS 30D kit 18-55mm" i "Canon EOS 450D kit 18-55mm IS" je u paru ista... a u toj klasi krsh objektiva nisam siguran da ti ovaj IS nesto pa znaci...

Ae ne pisi o onome o cemu nemas pojma.

Razlika izmedju novog (IS) i starog 18-55 objektiva je ogromna tj. 18-55IS daje zaista mnogo za vrlo "normalne" novce.

Ae ne pisi o onome o cemu nemas pojma.

Razlika izmedju novog (IS) i starog 18-55 objektiva je ogromna tj. 18-55IS daje zaista mnogo za vrlo "normalne" novce.

Ahhhh, provaljen sam :)

I zbog toga svim citacima ovih redova dugujem izvinjenje,
te istog evo:

Izvinjavam jer sam komentarisao nesto sto nisam probao! (ali najozbiljnije)

- p.s. nek mi se uracuna kao olaksavajuca okolnost eto to sto su ti objektivi (iz kita sa trocifrenim canonima) bili losiji :)

- p.p.s. a ako je tacno ovo sto si napisao za taj objektiv, onda je to super za nekog ko je pocetnik

Nazad
Vrh Dno