e (bre) nemoj da te plase ovim napajanjima. Samo cekam heroja koji ce ad kupi napajanje od 1kW pa da moze da veze i TA pec na kuciste i uziva. Paranoja.
Napajanje od 350W je dovoljno za ovo sto ona hoce da stavi unuta. TO POTPISUJEM.
Ja sam C2D E6600(sve overklokovano)+3 HDDa + 2DVDRW-a + 6 Ventilatora + 7800GT koja trazi dodatno napajanje terao na Chieftec 360W napajanju, sad teram na 400W.
NE TREBA TI VISE OD 400W ...ni u snu
Potrosnja svega sto si navela ne prelazi preko 260-300W, i svako pristojno napajanje bice ti ok. Ne treba ti neka ekstravagancija osim ako neces da se tu razbacas sto je po meni potpuno nepotrbno.
Jedno je jacina izrazena u W a drugo je kvalitet ostvarenih napona. Drugim recima - dovoljno je napaanje od 360W ako je kvalitetno (solidno).
Coolermaster Cavalier kuciste je kvalitetno, ne znam zasto ne dolazi zajedno sa napajanjem (Collermaster 360) ?.
Uglavnom pogledaj i Chieftec DG-01-xxx ili DX-01-xx. Ja sam ih dosad kupio tri komada i veoma sa zadovoljan. Ne volim neki nabudzeni dizajn a ovi su mi nekako pristojni.
DX-01 400W kuciste sa napajanjem mozes da nadjes za negde 85eur
koliko razumem Coolermaster Cavalier + PSU360w = 115eur (?) tako da eto ti ustede.
Ako hoces chieftece recimo u srebrnoj, purpurnoj, plavoj i zelenoj onda kostaju oko 104 a opet su ispod Coolermastera.
C.Master jeste mozda jaca marka nego Chieftec ali garantujem da je to u ovom slucaju potpuno zanemarljiva razlika.
I opet ponavljam : sasvim ti je dovoljno neko prosecno kvalitetno napajanje i od 360W (nemoj ispod toga).
UPS.
po meni je bolje da recimo uzmes APC razvodnik sa specijalnim osiguracima nego ups.
Jeste stvar licnog izbora ali u praksi ce ti mozda taj ups znaciti jednom godisnje. Ne znam koliko drzi struju ali ne znam ni koliko bi bio od koristi da kad nestane struja mozes da radis narednih 15 minuta.
Ja sam licno u firmi gledao kao kompjter povezan na ups gori usled zezanja napona prilikom dolaska struje tako da to kao UPS=sigurnost (barem po meni) ne pije vodu.
Poslednjih godina - ruku na srce nema nekih ucestalih havarija, barem ja mogu na prste da nabrojim (ako se setim) kad je nestajala struja.
Uglavnom - zavisi od tebe.
HDD
WD SATA2 nije SATA2. Ima SATA2 interfejs ali ne podrzava ekoliko glavnih prednosti SATA2 standarda mada u sustini nije los disk ali ako se odlucujes za SATA2 zbog brzine ili standarda ja bih ti preporucio Seagate Barracuta 9 seriju, i gledaj da na njega dobijes barem 3 godina (ili cak 5) garancije.
Ako uspes da ustedis razliku probaj da uzmes veci disk od recimo 200-300Gb jer se ta razlika ispalti. Pored toga noviji diskovi veceg kapaciteta su poprilicno brzi zbog vece gustine zapisa po plocama (ne toliko zbog standarada ATA>SATA>SATA2)
Memorija:
Kingmax i Kingston nisu losi kao marke ali nisu nista bolji nego PQI, Transcend, GEIL ili nesto drugo sto kosta manje nego kingston. Ne bih se strikntno vezivao za njih.
recimo ovako nesto (neko je okacio na forumu u drugoj rubrici):
http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9001074
brze je verovatno od tog kingstona, a garancija 10 godina !
verovatno moze i na 900mhz da radi ako se potera.
------------------------------------------------------------------------
evo kao prilog koliko trosi CEO SISTEM baziran na Conroe jezgru:
An Intel system running any time of Extreme Edition processor typically draws at least 300 W when it is under full load. This is not the case any more: If you only replace the processor by a fast Core 2 model, you will receive more performance (see benchmarks) at a system power consumption that is in the area of 220 W. This resembles a 30% reduction in energy consumption, which directly relates to decreased cooling requirements.
http://www.tomshardware.com/2006/07/14/core2_duo_knocks_out_athlon_64/page3.html
po ovome gore onaj ko ima 220W bi uz malo optimizacije mogao da tera recimo E6300