Šta je novo?

Potreban savet oko DTS-a

Alaric

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2003
Poena
645
Koje su mogucnosti da izvucem pravi surround zvuk na sledecoj postavci - WDTV Live plejer je povezan sa plazmom ciji je audio out vezan na ulaz skrnavog 5.1 Genius sistema (hf5005). Zvuk koji se dobija ide na sve zvucnike kao nekakav "virtuelni"surround ali to nije to.
Koliko sam ukacio prateci slicne teme, jedini nacin da dobijem surround je preko AVR-a koji bi dekodirao DTS signal, ali se tu javlja problem izlaza posto su u pitanju aktivni zvucnici, tj SW. Moje pitanje je da li bi neki AVR sa pre-out izlazima resio stvar, znaci da AVR samo dekoduje i prosledjuje signal a genius da ga pojacava?
U ovoj varijanti me zbunjuje sto neki risiveri imaju sve 5.1 izlazne pre-oute a neki samo pre-out za subwoofer, pretpostavljam da bi meni bila dovoljna ova druga varijanta risivera?
Ako neko od poznavaoca materije moze da mi potvrdi razmisljanje ili eventualno predlozi neku alternativnu varijantu bio bih mu zahvalan

Posto ionako treba da kupis avr, nista ne gubis ako probas sledece: avr ima preout samo za sw, a posto je taj woofer aktivan tu se uklapas. Ostale zvucnike zabodes u avr direktno, umesto u sw i trebalo bi da to sljaka za pocetak. Kasnije po oglasima parcijalno kupujes prave zvucnike i oslobodis se Geniusa. Tako sam ja radio, pa eto ideje.

Hvala na savetu...pravo da ti kazem razmatrao sam i tu opciju, jedino nisam siguran da li bi preko avr-a imao tonsku kontrolu woofera u skladu sa satelitima. Koliko sam razumeo taj pre-out je samo prosledjivanje signala na drugo pojacalo, u mom slucaju pojacala u sub-u. Da li se dekodiranje signala vrsi pre prosledjivanja na pre-out?

Neki savet oko modela avr-a??

Da, sve si lepo rekao/zaključio, a dekodiranje se vrši u avr-u. Sw ti je stalno uključen i pojačan donekle, ostatak snage/glasnoće podešavaš u samom avr-u. U principu ti je sve to nebitno kako će da fercera, jer kada kupiš avr naglo će da ti poraste apetit za dobrim zvučnicima, veruj mi. E, a tada ćeš predloge da tražiš na specijalizovanom forumu (google, pa "hi-files") ukoliko planiraš da izdvojiš puno para, u suprotnom ćeš da krpariš prema svom "projektu". Ja sam kupio Pioneer iz serije 5, meni fenomenalno vrši posao za kućnu upotrebu, a na tom forumu bi te experti ispljuvali za tu spravu. Zato kažem da tamo ideš samo ako kupuješ avr od +800€.
Ako si običan smrtnik, skini kataloge od 4audio ili bgb studio i uzmi nešto od cca 300€, samo nemoj Danon jer sam čuo da se ovi koji su kod nas stigli u poslednjih godinu dana, kvare kao blesavi, neka budževina je u pitanju. Mada, kome je verovati...znači bitno ti je da između ostalog ima poneki hdmi ulaz/izlaz, naravno bar dva optička i jedan coaxialni digitalni ulaz. Ovo ti govorim ako budeš uspeo nešto novije da nađeš preko oglasa, a novi modeli su ok što se tiče i/o.

Vrh Dno