Šta je novo?

Potreban savet - MacBook iz Kanade

Samael

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2006
Poena
304
Priča ide ovako. Član porodice treba vrlo brzo da dodje iz Kanade (ima njihovo državljanstvo) i pristao je da mi ponese laptop (u ovom slucaju MacBook ili low end MacBook Pro) sa sobom. Naravno, biće otvoren i kao za "ličnu upotrebu". Da li mislite da će morati da se carini, porez, uopšte da li mislite da li bi mogao imati nekih problema generalno? Da li može samo da ga ponese kao lični prtljag i ako ga neko pita da kaže da je za posao i da se na tome završi ?

Cuo sam dosta "prica", ali nista konkretnije u poslednje vreme, pa sam mislio da li bi neko mogao nesto više na ovu temu da mi kaže pogotovo ako je imao slično iskustvo u skorije vreme ? Drugari koji često putuju (strasno im na tome zavidim) mi kažu da u poslednje vreme laptopovi i nisu toliki problem da se donesu i da su postali česti koliko i mobini telefoni tako da nema svrhe svakog putnika cimati za mobilni telefon. Da je iMac ili MacPro u pitanju pa i da cimaju, to mogu da razumem, ali računam za laptop da i nije neki problem :type:

Još jedna stvar, ako on naruči laptop sa apple.ca da li je morati da plati JOŠ nešto osim cene koja je na sajtu ?

Unapred HVALA SVIMA, sajt je odlican :banana:

Samo ljudi s ovog foruma imaju problema kad prelaze granicu i nose lap. Inače, ne bi trebalo da ih bude. :)
Nikad me niko nije smarao za lap.

Priča ide ovako. Član porodice treba vrlo brzo da dodje iz Kanade (ima njihovo državljanstvo) i pristao je da mi ponese laptop (u ovom slucaju MacBook ili low end MacBook Pro) sa sobom. Naravno, biće otvoren i kao za "ličnu upotrebu". Da li mislite da će morati da se carini, porez, uopšte da li mislite da li bi mogao imati nekih problema generalno? Da li može samo da ga ponese kao lični prtljag i ako ga neko pita da kaže da je za posao i da se na tome završi ?

Ako ga nosi kao da njegov, ne bi trebalo da ima i najmanji problem na carini. Savet je jedino da svu opremu za Maca izvadi iz kutije, tj. da ne nosi kutiju u kojoj je MacBook bio spakovan. Već par godina se notebook kompjuteri mogu nositi preko ma koje granice, jer se računaju u lični prtljag. (Ali ako je spakovan u svoju kutiju, pa još je ona neotvorena, onda više nije lični prtljag.)

Cuo sam dosta "prica", ali nista konkretnije u poslednje vreme, pa sam mislio da li bi neko mogao nesto više na ovu temu da mi kaže pogotovo ako je imao slično iskustvo u skorije vreme ? Drugari koji često putuju (strasno im na tome zavidim) mi kažu da u poslednje vreme laptopovi i nisu toliki problem da se donesu i da su postali česti koliko i mobini telefoni tako da nema svrhe svakog putnika cimati za mobilni telefon. Da je iMac ili MacPro u pitanju pa i da cimaju, to mogu da razumem, ali računam za laptop da i nije neki problem :type:

Još jedna stvar, ako on naruči laptop sa apple.ca da li je morati da plati JOŠ nešto osim cene koja je na sajtu ?

Unapred HVALA SVIMA, sajt je odlican :banana:

Slobodno neka kupi, izvadi ga iz kutije, kupi ti još neku lepu Belkin torbu za njega, sve popakuje u torbu (osim kutije, naravno, nju ostavi u CA) i prenese kao lični prtljag preko granice. Neće ga niko ništa pitati, laptopovi se danas računaju kao nešto sasvim uobičajeno - mene npr. nikada nisu pitali za laptop koji sam nosio na službene puteve, nisam ni otvarao torbu i pokazivao.
Ako Mac-a kupi na apple.ca pored cene, koja je bez pdv-a, platiće i porez, mislim da je nešto ispod 10%.
Pozz

Hvala Svima :)

Slobodno neka kupi, izvadi ga iz kutije, kupi ti još neku lepu Belkin torbu za njega, sve popakuje u torbu (osim kutije, naravno, nju ostavi u CA) i prenese kao lični prtljag preko granice. Neće ga niko ništa pitati, laptopovi se danas računaju kao nešto sasvim uobičajeno - mene npr. nikada nisu pitali za laptop koji sam nosio na službene puteve, nisam ni otvarao torbu i pokazivao.
Ako Mac-a kupi na apple.ca pored cene, koja je bez pdv-a, platiće i porez, mislim da je nešto ispod 10%.
Pozz

Bas sam tako i mislio, kutija mi naravno nije potrebna, puno hvala :) Sto se tice poreza, neka je i 20% vise se isplati nego kupiti kod nasih prodavaca. Low end MacBook Pro kod nas kosta oko 1300 eura, a u Kanadi je oko 900 eura ! U EU je oko 1150 eura, sto se opet isplati :) Cene su sa www.apple.rs, skoro promenjene...

Ovo (650 eur) i nije neka extra cena, ovaj model (late 2006) se polovan i kod nas nalazi za tu cifru (takođe, u odličnom stanju).

Poslednja izmena:
Nije mi bash jasna razlika u cenama, jer shta ti dobijash u novom Macbook pro koji koshta duplo vishe od toga kada je skoro sve isto osim baterije :)

Slazem se....mada :)

Nije mi bash jasna razlika u cenama, jer shta ti dobijash u novom Macbook pro koji koshta duplo vishe od toga kada je skoro sve isto osim baterije :)

Pa dobro, razlika ima...Znatno brzi Core 2 Duo Penryn vs Core 2 Duo Merom, LED ekran, veci stakleni trackpad sa multitouch tehnologijom, DDR3 rame, vise rama po default-u , bolju graficku (i nije toliko bitno za mene), veci hard, unibody case (nekome jeste, nekome nije bitno), znatno bolja baterija, chiclet tastatura za koju sam cuo da je jako prijatna za dugo koriscenje, licno neznam :d Kao tipicni Apple troll mislim da cu se jos necega setiti :D :D :D he he he

Spekulise se da ce update (koji ce mozda biti vec krajem ovog meseca) doneti LED IPS ekrane za celu MacBook Pro liniju, nVidia Optimus tehnologiju, i5 / i7 (crna magija kako ce da pomire Intelov IGP sa dedicaded grafickim ako ih i bude) i moja zelja da umesto nVidie iskoriste bio koju ATi graficku iz 5xxx serije, nebitno koju. Nadam se da MacBook Pro 13" nece biti zaboravljen u ovom update-u :)

Poslednja izmena:
Velika je razlika u bateriji i ekranu. Samo obavezno MAT opcija. Fucking glossy...

To each their own I guess, fotografi se najvise na ovo zale, mada cuo sam da ljudi imaju utisak da su boje "ïntenzivnije" sa glossy ekranom, licno mislim da je u pitanju opticka varka. Matte opcija, cini mi se da je identican ekran samo bez stakla mada ovo je samo moja spekulacija :wave: iMac sa matte ekranom bi bio zanimljiv proizvod, pogotovo za profesionalce, jer je cena veoma visoka za prosecne korisnike... Pogotovo kod nas, a mozda i u Americi....

Poslednja izmena:
Pa dobro, razlika ima...Znatno brzi Core 2 Duo Penryn vs Core 2 Duo Merom, LED ekran, veci stakleni trackpad sa multitouch tehnologijom, DDR3 rame, vise rama po default-u , bolju graficku (i nije toliko bitno za mene), veci hard, unibody case (nekome jeste, nekome nije bitno), znatno bolja baterija, chiclet tastatura za koju sam cuo da je jako prijatna za dugo koriscenje, licno neznam :d Kao tipicni Apple troll mislim da cu se jos necega setiti :D :D :D he he he

Spekulise se da ce update (koji ce mozda biti vec krajem ovog meseca) doneti LED IPS ekrane za celu MacBook Pro liniju, nVidia Optimus tehnologiju, i5 / i7 (crna magija kako ce da pomire Intelov IGP sa dedicaded grafickim ako ih i bude) i moja zelja da umesto nVidie iskoriste bio koju ATi graficku iz 5xxx serije, nebitno koju. Nadam se da MacBook Pro 13" nece biti zaboravljen u ovom update-u :)

U pravu si, toliko dugo sam na Windowsu da iz navike gledam iz ugla PCa, daj samo raw snagu, sve ostalo moze da bude raspad :) Inache sam uzeo Macbook 13", 1.1, 2Ghz, 2GB, 120GB, i ne mogu da mu se nadivim kako lepo radi i koliko su pazili na detalje i bitne stvari u svakodnevnom radu :) Jasno je da su finansije najveca prepreka kod nas u kupovini Mac(booka) vs PC koji "radi isto" ali je dosta jeftiniji, ali ima previshe onih koji daju 1000e za desktop (svaki chas :)) ili 1500e za lap, samo zato shto na tome mogu da se igraju, a iskustva van Windowsa su im vrlo suva :)

Da mi posao ne trazi jak procesor i grafiku, odmah bi i desktop zamenio za neki Mac Mini ili iMac, ali stvarno mi se ne keshira 3000e za neki Mac Pro koji imam za 500e na Hackintoshu, ali jednog dana :d

Poslednja izmena:
iMac sa matte ekranom bi bio zanimljiv proizvod, pogotovo za profesionalce, jer je cena veoma visoka za prosecne korisnike... Pogotovo kod nas, a mozda i u Americi....

beli iMac-ovi iz 2006. sa C2D su imali mat ekrane...

iMac sa matte ekranom bi bio zanimljiv proizvod, pogotovo za profesionalce, jer je cena veoma visoka za prosecne korisnike... Pogotovo kod nas, a mozda i u Americi....

Za ono sto nudi cena uopste nije visoka, naravno u Americi. Kod nas jeste ali to ima veze sa nasim "trzistem".

U pravu si, toliko dugo sam na Windowsu da iz navike gledam iz ugla PCa, daj samo raw snagu, sve ostalo moze da bude raspad :)

Ja sam stekao utisak da ti uopste ne koristis Windows. Covek svaki dan sazna nesto novo :)

Mozes jeftinije da prodjes sa mac pro ako ga sam upgrejdujes. Mislim na ram i hdd. Tu odvaljuju sa cenom.

Koji si to mac uzeo? Kao moj? Plastikanera?

Koji je tvoj ? Uzeo sam Macbook 1.1, prvu verziju iz 2006. sa Core Duo procesorom, nije C2D. I kakav plastikaner, izgleda da skoro nisi video neki PC laptop :d

A za upgrade fazon znam naravno, na ovom je vec sve to uradjeno, eventualno cu da stavim josh veci hard ako bude trebalo, mada ovde nema duhova koji ce da pojedu 50GB i da nemam pojma gde su otishli :)

beli iMac-ovi iz 2006. sa C2D su imali mat ekrane...

Mozda iz "late 2006", moj je onaj prvi i ima glossy ekran. I mislio sad da ce mi praviti probleme jer tako je na svim laptopima koje sam video, neki Vaio i slichni, ali ovo uopshte toliko ne smeta, mora bash neko svetlo iza ledja da ti bljeshti da bi ometalo rad, ali zato je slika oshtrija i boje ubijaju :)

Ja sam stekao utisak da ti uopste ne koristis Windows. Covek svaki dan sazna nesto novo :)

Pa rekao sam vishe puta, nikada se nisam "navikao" na Windows i na njemu osecao kao kod kuce, uvek sam imao utisak da me je neko naterao na to, vidi koincidencije :) Amigu sam prodao i kupio PC samo zato shto sam morao, a na OSX (ili neki drugi OS) sam jedva chekao da "pobegnem" kada je bio dovoljno upotrebljiv i sa dovoljnom softverskom podrshkom, a to je sada :) I iskreno, do pre par godina se nisam nadao da cu ikada pobeci sa Windowsa :)

Poslednja izmena:
Imamo isti mac onda.
I moj je CoreDuo.
Ja sam stavio hdd od 360giga.

A da je plastikaner, plastikaner je. Nemoj da se lozis :D Kad budes uzeo u ruke novi unobody mac pro onda ces tek da se smoris kad se dohvatis ovog naseg ;)

Ma probao sa unibody, sve je to jasno, ali ovaj plastikaner je bolje uradjen od 95% pc laptopova:) O tastaturi i touchpadu da ne pricam, to je gnusno koliko je bolji macbook :)

Nisam ovo planirao uopste, od ideje do realizacije proslo je manje od 24h:) I sad je gotovo, vec gledam kombinacije za macbook pro:)

Koji je tu čipset? Možda može da se zameni i procesor, ja sam na mom HP nc6320 zamenio CoreDuo za Core2Duo. Čipset 945. Naravno, imao sam kombinaciju da zamenim bez troškova, glavu za glavu. Ako može da se nađe procesor na eBay vredi pokušati. Razlika je primetna.

Ma ne moze, zalemljen je procesor. Uzeo bih ja C2D da sam ga nashao, trazishte Macova kod nas je smeshno, a ne isplati se sa ebaya dovlachiti, bukvalno koshta vishe nego ovde :) Samo jachi i noviji modeli se isplate...

Meni brzina ovde nikakav problem nije, ochekivao sam da ce biti znatno sporiji, iskustva sa laptopovima su mi takva da lap sa istim hardverom uglavnom radi primetno sporije nego desktop, a ovo mi nije sporo ni u odnosu na quad sa istim sistemom, ja na lapu sigurno necu montirati HD video ili igrati neke nove igre, ono chemu sluzi radi skoro isto kao i Quad. Jedini je problem shto ne mogu da pustim sve 1080p filmove na njemu, mada to bash i nema smisla na toj velichini ekrana i rezoluciji :) Ili mozda postoji neka kombinacija programa i podeshavanja da radi, Mazi ?

Poslednja izmena:
Tja, sad vidim, MacBook-ovi stvarno svi imaju zalemljene procesore. Neki kažu snižavanje troškova, neki kažu radi mesta, neki kažu "oće da te nateraju da kupiš novi".

Mozda iz "late 2006", moj je onaj prvi i ima glossy ekran. I mislio sad da ce mi praviti probleme jer tako je na svim laptopima koje sam video, neki Vaio i slichni, ali ovo uopshte toliko ne smeta, mora bash neko svetlo iza ledja da ti bljeshti da bi ometalo rad, ali zato je slika oshtrija i boje ubijaju :)

ja sam pricao o desktop iMacu, ne o MacBooku ;)

---

HD video na MacBooku sa CD CPU tesko - skinuo sam Home (dokumentarac) u mkv formatu, 8GB i:

MacBook C2D 2GHz nema sanse da ga pusti (GMA950).
PC Athlon LE 2.93GHz nema sanse (ATI 4770).
iMac sa C2D 2.16GHz (+7300 GeForce) nekako ide ali opet secka kad ima puno detalja.
PC C2D Exxxx na 2.8GHz i 8800GT pusta bez problema.

sve ovo sa VLC playerom podesenim tako da "jede" sto manje CPUa...

Poslednja izmena:
E Mazi, jel si prochachkao da li na ovaj nash moze 3GB rama, vidim negde prichaju da moze, iako je po specifikacijama 2GB max. I koja ti je brzina HDDa, ovaj default je samo 4200, kapiram da bi se sve josh ubrzalo sa nekim 7200 :)

ja sam pricao o desktop iMacu, ne o MacBooku ;)

Pa shto si prichao o iMacu kad prichamo o Macbooku :d

HD video na MacBooku sa CD CPU tesko - skinuo sam Home (dokumentarac) u mkv formatu, 8GB i:

MacBook C2D 2GHz nema sanse da ga pusti (GMA950).
PC Athlon LE 2.93GHz nema sanse (ATI 4770).
iMac sa C2D 2.16GHz (+7300 GeForce) nekako ide ali opet secka kad ima puno detalja.
PC C2D Exxxx na 2.8GHz i 8800GT pusta bez problema.

sve ovo sa VLC playerom podesenim tako da "jede" sto manje CPUa...

Pa video se ne deli na HD i SD :) 720p radi i na mom Core Duo bez problema, problem je kod 1080p, na ivici su da rade, neki lepo rade, ali drugi rade minut pa onda krene da secka i zavisi naravno od scene, i to je po default VLC setovanjima. Toliko ih ima da nemam pojma shta da promenim da bi dobio najefikasniji player, jel imash neki link za to da probam ?

Poslednja izmena:
bio je thread na forumu ali ne mogu da ga pronadjem... cek, google...

http://www.mrobsession.com/1080p-mkv-mac-mini/

e da, i jeste istina da Plex pusta i one fajlove sa kojima cak i VLC ima problema.

btw iMac spomenuo jer neko rece da ne postoji isti sa mat ekranom - jesu bili mat u jednom trenutku ,)

Nisam znao da moze vise od 2 giga rama? Daj link?

Dodatno sam istrazivao i ipak ne moze, tek C2D model moze..

7200 hdd ce ti pojesti bateriju.

U medjuvremenu sam i to istrazio, i ispada da 7200 niti troshi vishe niti se greje vishe, a razlika u bootu, startovanju programa ili bilo chega shto koristi hard je kazu primetna.

Evo sta kaze:

Kod:
Pros:
- Increase speed, every time you access the hard drive

Cons:
- Cost is higher

Myths:
- 7200 rpm drives are hotter. This is not true. In fact, a Hitachi 5400 rpm drive produces as much heat as a Hitachi 7200rpm drive; and the Seagate 7200rpm drives are actually cooler than some drives.
- 7200rpm drives use more power. This is not true. They use an average amount of power. Some drives actually use more and some less.
- 7200rpm drives are louder. This is not true. In fact, the 7200rpm seagates are actually some of the quietest drives. Hitachi is knows as having louder drives, but their 7200rpm drives
 are no louder than their 5400rpm drives.

bio je thread na forumu ali ne mogu da ga pronadjem... cek, google...

http://www.mrobsession.com/1080p-mkv-mac-mini/

e da, i jeste istina da Plex pusta i one fajlove sa kojima cak i VLC ima problema.

btw iMac spomenuo jer neko rece da ne postoji isti sa mat ekranom - jesu bili mat u jednom trenutku ,)

Danke, sad cu da studiram. Bash sam malopre skinuo i Plex, mnogo dobro izgleda :)

Novo pitanje :) Kopiranje preko wifija mi ide 1-2 MB/s i na pola metra od rutera, shto mi deluje presporo (u pitanju je 802.11g), a i dalje nisam reshio problem sa povezivanjem na komp, treba mu vremena da se nakachi, i chesto par puta odbije kao ne moze, pa se na kraju nekako nakaci. Mozda je sve zbog raspalog Simens rutera, moracu da probam neki drugi da to bar eliminishem :)

Poslednja izmena:
7-8MB/s je skroz ok, 1-2 je neupotrebljivo i za prebacivanje 100MB :) Srecom pa je 802.11n Airport extreme na ebayu dzabe pa cu da uradim upgrade da probam :)

Shto se tiche 1080p, dobre vesti, Plex nije normalan :) Pustio je sve shto mi je seckalo u VLCu i to sa neverovatnom lakocom. Premotam film na pola, bukvalno mu treba manje od sekunde da se opasulji, ukljuchujuci i taj Home koji si probao. Probao sam i AVCHD i x264 1080p, od 20ak filmova, svi rade bez ikakvih problema. Al pazi sada, kada izvadim bateriju i lap radi samo na napajanju, krece da cima i framerate kao da padne na 15-20 ?!?! :d Kakve to sad veze ima, logichnije bi bilo da je obrnuto :)

"Downside" je konfuzan interfejs, bilo shta da pustish treba ti dva minuta sharanja po menijima. Srecom pa Plex moze da se dodeli sistemski da pushta extenziju koju hocesh pa je dovoljno samo kliknuti u finderu na film, pushta automatski. Kad bi napravili varijantu samo kao player bez onog "kucni bioskop" GUIa, bilo bi zakon ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno