Šta je novo?

Potreban savet: Kako konfigurisati miltimedijalni centar za

Bgd

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
604
Prvo hocu da cestitam svim clanovima foruma. Prosto sam odusevljen znanjem ali i aktivnoscu clanova foruma. Do sada sam isao na elitesecurity.org ali vi ste bolji. Svaka cast!

E evo o cemu se radi. Imam Cyber Home 505 DVD standalone player sa 5.1 zvucnicima (http://www.cyberhome-help.de/chdvd-505_english.php4). Svaka cast masini koju sam kupio pre 2 meseca ali mala ponuda DVD-ja, ostavljanje depozita u DVD klubovima, nekvalitetni kineski DVD-jevi i sl. su me potpuno izludeli. Znam da ce pasti cena DVD diskova i da ce biti pristupacniji ali do tada me frustrira da ljudi oko mene uzivaju u najnovijim filmovima na DivX-u dok ja gledam budjave filmove sa DVD-ja.

Tol'lko o tome. E sad, resio sam da u dnevnu sobu postavim komp koji ce da sluzi SAMO za pustanje DivX filmova i za igranje. Zamislio sam da komponenete upakujem u neko lepo srebrno ili crno kuciste i da stavim IC daljinski kako bi mogao da sve kontrolisem iz fotelje. Hocu da komp povezem sa DVD-jem sa 5.1 zvucnicima, sa TV-om Bang&Olufsen 5000 (68cm), sa videom i da uzivam. U konfigurisanju ovog sistema mi je potrebna vasa pomoc:

1. Koju maticnu plocu da kupim?
2. Koji graficku kartu sa odlicnim TV-outom? Imajte u vidu da cu sliku da reprodukujem samo na TV-u tako da mi nisu potrebne neke dodatne *******cije ali zelim da izvucem maksimum reprodukcije za DivX.
3. Koju zvucnu karticu da kupim sa 5.1 pa da je povezem sa mojim DVD-jem CH 505?
4. Nisu mi potrebni modem, tastatura is sl.
5. Da li je uopste moguce da povezem komp sa standalone DVD plejerom (ovo najvise zbog 5.1 zvuka)?
6. Sta je jos bitno od komponenata?

Hvala.

Mislim da ce nForce2 da zadovolji tvoje i igracke i potrebe za kvalitetnim sestokanalnim zvukom, pogledaj malo prikaze na net-u.
Ili uzmi neku kvalitetniju KT400 plocu i SB Audigy karticu (mislim da neko ovde prodaje za 60ak evrica).

Graficka... Matrox Parahelia (verovatno najbolji TV-out na svetu :D) ili neki bolji ATi, R9500 ili jaci.

Pozdrav

1. Maticnu plocu mozes da uzmes bilo koju za Intel ili AMD. Ovo neka ti neko drugi predlozi, posto i nisam bio u preteranom kontaktu sa najnovijim plocama.

2. Graficka koja ima najbolji tv-out je Matrox, ali sa njom neces mci da se igras. Predlazem ti bilo kog ATI-ja, najbolje BBA, od novije generacije (9000,9100,9200,9500...) kako bi mogao da uzivas i u kvalitetu i da se igras.

3. Najbolja zvucna bi ti bila Audigy2, ali mislim da je to bacanje para (subjektivno misljenje). Mislim da bi ti posao radio i live! 5.1, ali bolje da ti neko drugi to predlozi ko se vise razume u to.

4. Da li si razmisljao o bezicnoj tastaturi i bezicnom misu umesto daljinca ?

5. Mislim da to nije moguce, neka me neko ispravi ako gresim.

6. Pa najbitnije je to da se masina ne cuje tj svi qler da budu ultra tihi, pogotovo qler na napajnju i procesoru, a i qleri na grafickim znaju da se deru. Da bi mogao da uzivas u tome sto si zamislio treba ti tih komp, da ne bi remetio uzivanje.

Vocko je napisao(la):
5. Mislim da to nije moguce, neka me neko ispravi ako gresim.

Ako na tom DVD playeru ima SPDIF-in, onda moze...

Sve ovo sto si naveo da trazis je vise nego jednostavno izvodljivo i nije uopste skupo. Dakle idemo ovako:
Ploca, naravno Asus, nVidia ili Via, odluci sam, ali obavezno SPDIF.
Opticki kabal do tvog DVD uredjaja
Nikakva zvucna,
Vido mislim da bi bio dovoljan 9500 za to sto trazis
120 G WD sa 8 Mb
Memorije koliko zelis i to je to
Procesor svaki preko 1700XP bio bi dobar, a 2100XP pozeljan

Kao sto rece Vocko, sto tisa masina, mada ce je verovatno zvucnici preglasati, al bez obzira.
NForce 2 stvarno ima fenomenalan zvuk za filmove i igre, po meni za klasu bolji od live 5.1 iako mozda nesto losijeg kvaliteta (ali filmovi su to, nije klasicna muzika).
Koliko sam razumeo racunar samo za filmove, u tom slucaju iskljucivo matrox graficka, jer imam kod sebe Microstar GF4Ti4200 i Sapphire 8500le i nije neka bitna razlika u kvalitetu TV-out-a, tako da verujem da samo matrox moze da izvadi situaciju.

Re: Potreban savet: Kako konfigurisati miltimedijalni centar

Bgd je napisao(la):
1. Koju maticnu plocu da kupim?
2. Koji graficku kartu sa odlicnim TV-outom? Imajte u vidu da cu sliku da reprodukujem samo na TV-u tako da mi nisu potrebne neke dodatne *******cije ali zelim da izvucem maksimum reprodukcije za DivX.
3. Koju zvucnu karticu da kupim sa 5.1 pa da je povezem sa mojim DVD-jem CH 505?
4. Nisu mi potrebni modem, tastatura is sl.
5. Da li je uopste moguce da povezem komp sa standalone DVD plejerom (ovo najvise zbog 5.1 zvuka)?
6. Sta je jos bitno od komponenata?

Hvala.

Imam nekoliko pitanja, a kada dobijem odgovor, mogao bih da predlozim sta da se spakuje.
Taj stand alone uredjaj, da li je pojacalo u samom uredjaju gde je i DVD, ili su aktivni zvucnici?
Ako su aktivni zvucnici, onda mogu da se iskoriste za kompjuter.
Da li bi se sa kompjutera gledali samo DivX filmovi, ili i DVD?
Ima tu nekoliko problema na koje ostali nisu obratili paznju.
Prvo. Ne moze zaseban DVD da se prikljuci na zvucnu kartu, osim ako nije neka opaka zvucna, pa ima digitalni line in, dobar D/A konvertor za DVD-Audio, pa sa zvucne karte, da analogni signali za kanale idu na aktivne zvucnike.
Sve u svemu, teshko je saopshtiti ovo, ali taj stand alone sistem nije ni trebalo kupovati. Ako je relativno nov, treba ga utopiti, pa sastaviti full kompjuterski multi media centar.
E sad, u nekoj visoj klasi, za audio deo reprodukcije DVD-a treba koristiti 5.1 reciver i pasivne Hi-Fi zvucnike.
U nekoj nizoj klasi, to bi bila npr. Live! 5.1 zvucna (ili Audigy) i neki 5.1 aktivni kompjuterski zvucnici u klasi 200-500 Evra.
Tu treba i kompjuterski DVD chitach (koji chita i CD-ove, naravno).
Ako se pazare aktivni zvucnici koji imaju i 5.1 dekoder u sebi, chak je sasvim dovoljna bilo koja zvuchna koja ima digitalni izlaz tj. SPDIF (kao sto je npr. AWE 64 Gold).
Sto se tice hardware-a, ploca Abit KD7E, procesor T-Bred 1700+, graficka HIS Exalibur 9000Pro (memorija Etrontech 3.3 ns).
Vockov predlog sa bezichnom tastaturom i mishem je dobar.
Postoje solucije sa daljinskim i prijemnikom koji se prikachi na USB, koji se isprogramira za obavljanje funkcija na kompjuteru, ali to je teshko naci kod nas, a i bilo bi jako skupo.
5. pitanje je totalno nejasno, tj. verovatno to ne moze, ali nije jasno kako je to trebalo da sluzi i za sta?

Odgovor za notax-a:

--Taj stand alone uredjaj, da li je pojacalo u samom uredjaju gde je i DVD, ili su aktivni zvucnici?
Pojacalo nije u samom uredjaju vec su zvucnici aktivni (CyberHome SP05A 5.1 Analog Dolby Seaker Set sa subwooferom)

-- Da li bi se sa kompjutera gledali samo DivX filmovi, ili i DVD?
Samo DivX. Zasto bi gledao i DVD kad vec imam standalone DVD player.

--Ne moze zaseban DVD da se prikljuci na zvucnu kartu, osim ako nije neka opaka zvucna, pa ima digitalni line in, dobar D/A konvertor za DVD-Audio, pa sa zvucne karte, da analogni signali za kanale idu na aktivne zvucnike.
Ne znam da li moze ili ne moze ali attachujem sliku zadnjeg dela DVD playera i zanima me da li NForce 2 sa SPDIF-om moze da se prikljuci na moj DVD player koji ima izlaze za Optical and koaxial (Audio-)Digital-Output, Prologic Stereo 2-Channel-Output(2x Cinch) i Analog Dolby Digital 5.1-Output(6x Cinch).

-- Sve u svemu, teshko je saopshtiti ovo, ali taj stand alone sistem nije ni trebalo kupovati. Ako je relativno nov, treba ga utopiti, pa sastaviti full kompjuterski multi media centar.
Ne znam bas. Ovaj DVD kosta 100 funti (300DM vidi na http://www.second-spin.com/acatalog...pin.com/acatalog/catalogbody.html&CatalogBody) i zvucnici 70 funti. I sad treba da prodajem ceo sistem da bi kupio neki DVD citac LG kombo/mombo i slicno.

-- Postoje solucije sa daljinskim i prijemnikom koji se prikachi na USB, koji se isprogramira za obavljanje funkcija na kompjuteru, ali to je teshko naci kod nas, a i bilo bi jako skupo.
15 EVRA (http://www.geocities.com/vdreamx/teleport.html) - Ako je ovo skupo onda ne znam sta je jeftino. Inace to je vro lako naci kod nas i imam jos par kontakata za IC port/daljinski.

za Athlona i druge "pozitivne" odgovore

Hvala svima.

E, al' opet mi neke stvari nisu jasne:

1. Recimo da se odlucim za plocu sa nforce 2 chipsetom. Koju da izberem: Chaintech, ASUS, MSI, EpoX, Gigabyte, ABIT...? Koje od nijih imaju SPDIF? Ste je bolje u smislu cena/kvalitet: nforce 2 ploca sa 5.1.zvukom ili posebno ploca (intel,AMD)+ live 5.1 kartica?

2. Da li optickim kablom mogu da povezem plocu sa mojim DVD uredjajem koji ima sledece izlaze:
FBAS/Composite-Cinch-Output
RGB SCART-Output
S-Video/Hosiden-Ausgang
YUV/RGB-Component-Output (3 x Cinch)
Optical and koaxial (Audio-)Digital-Output
Prologic Stereo 2-Channel-Output(2x Cinch)
Analoger Dolby Digital 5.1-Output(6x Cinch)

3. Athlon kaze nikakva zvucna. Mancha tvrdi da je zvuk na nforce 2 bolji od zvucne karte live 5.1. Jel to moguce?

4. Sta da radim za graficku? Najbitnija mi je sto kvalitenija slika na TV-u za gledanje DivX-a. Jel ATI 9500 ili Matrox? Koja Matrox ima slicnu cenu kao ATI 9500?

5. Koji HD da je brz a sto tisi? Koji CD plejer/pisac - kvalitetan a tih?

5. Athlone kazes da sve ovo sto trazim je vise nego jednostavno izvodljivo i nije uopste skupo. Sta znaci to nije uopste skupo? Koji je to red velicine?

6. Jel ima neko da lepo navede sve komponente (proizvodjac i model) koje bi on kupio za sebe da hoce da pravi neku vrstu "standalone DiVX playera" za dnevnu sobu? Athlone jel imas konkretan predlog?

evo i slike ulaza/izlaza u DVD player...

Bgd je napisao(la):
Odgovor za notax-a:

--Ne moze zaseban DVD da se prikljuci na zvucnu kartu, osim ako nije neka opaka zvucna, pa ima digitalni line in, dobar D/A konvertor za DVD-Audio, pa sa zvucne karte, da analogni signali za kanale idu na aktivne zvucnike.
Ne znam da li moze ili ne moze ali attachujem sliku zadnjeg dela DVD playera i zanima me da li NForce 2 sa SPDIF-om moze da se prikljuci na moj DVD player koji ima izlaze za Optical and koaxial (Audio-)Digital-Output, Prologic Stereo 2-Channel-Output(2x Cinch) i Analog Dolby Digital 5.1-Output(6x Cinch).

-- Sve u svemu, teshko je saopshtiti ovo, ali taj stand alone sistem nije ni trebalo kupovati. Ako je relativno nov, treba ga utopiti, pa sastaviti full kompjuterski multi media centar.
Ne znam bas. Ovaj DVD kosta 100 funti (300DM vidi na http://www.second-spin.com/acatalog...pin.com/acatalog/catalogbody.html&CatalogBody) i zvucnici 70 funti. I sad treba da prodajem ceo sistem da bi kupio neki DVD citac LG kombo/mombo i slicno.

Ali, ploca ili zvucna karta imaju SPDIF izlaz i DVD player ima SPDIF izlaz.
Kako mislis da spojis 2 izlaza?
Drugo, 100 funti za DVD i nije cifra, a 70 za 5.1 aktivne zvucnike je tek smeshno. Tek sada sam siguran da je bolje to utopiti i sastaviti full kompjuterski multimedia centar.
Ali, svako sa svojim parama radi sta hoce.
Ko zna, zna. Ko ne zna, 2.

Re: za Athlona i druge "pozitivne" odgovore

Bgd je napisao(la):
Hvala svima.

E, al' opet mi neke stvari nisu jasne:

1. Recimo da se odlucim za plocu sa nforce 2 chipsetom. Koju da izberem: Chaintech, ASUS, MSI, EpoX, Gigabyte, ABIT...? Koje od nijih imaju SPDIF? Ste je bolje u smislu cena/kvalitet: nforce 2 ploca sa 5.1.zvukom ili posebno ploca (intel,AMD)+ live 5.1 kartica?

2. Da li optickim kablom mogu da povezem plocu sa mojim DVD uredjajem koji ima sledece izlaze:
FBAS/Composite-Cinch-Output
RGB SCART-Output
S-Video/Hosiden-Ausgang
YUV/RGB-Component-Output (3 x Cinch)
Optical and koaxial (Audio-)Digital-Output
Prologic Stereo 2-Channel-Output(2x Cinch)
Analoger Dolby Digital 5.1-Output(6x Cinch)

3. Athlon kaze nikakva zvucna. Mancha tvrdi da je zvuk na nforce 2 bolji od zvucne karte live 5.1. Jel to moguce?

4. Sta da radim za graficku? Najbitnija mi je sto kvalitenija slika na TV-u za gledanje DivX-a. Jel ATI 9500 ili Matrox? Koja Matrox ima slicnu cenu kao ATI 9500?

5. Koji HD da je brz a sto tisi? Koji CD plejer/pisac - kvalitetan a tih?

1. Koja god ploca, samo da ima MCP-T verziju southbridge-a, koji ima 5.1 zvuk. Ja imam Epox 8rda+. Nisam siguran da li se i uz koju plocu dobija spdif dodatak, ali ako uzmes npr. epox ili Asus, dacu ti ja za DZ Asusov spdif konektor (2 cinch, in i out)
Sto se cene tice, tu je negde i jedno i drugo, ali je nforce ipak mnogo bolja platforma.
3. Imao sam i Live 5.1 pre nego sto sam uzeo 8rda+. Na Jazz 9901 , po mom subjektivnom misljenju, filmovi daleko bolje zvuce, usled nesto drugacijeg basa na nforce zvucnoj. Zvuk je mozda nesto vrlo malo slabijeg kvaliteta (ko to moze da primeti, mada treba i bolji zvucnici za davanje takvih ocena), ali u npr. "Gone in 60 seconds" mi se sa NF2 zvukom trese pod nogama kada Porsche na pocetku pocne da prede, sto se sa Live-om nije desavalo. Kazem ponovo, subjektivno, ali po meni je za filmove bolji zvuk (ili se mozda jednostavno bolje slaze sa Jazz-om).
4. Cini mi se da nijedan Matrox nema slicnu cenu kao r9500. G550 je jeftiniji (trebalo bi), a Parhelia je preskupa. Potrazi Magicka, on ce ti sve objasniti u vezi Matroxa. Po meni tv izlaz na radeonu nije bitno bolji od Geforce-a (a probao sam oba, t.j. imam ih kuci). Sa Matrox-om (bar sa 450 ili 550) se neces naigrati, ali sigurno ima najbolji tv-out.
5. Sto se HD-a tice Seagate je najtisi, ili nesto popularniji modeli Maxtor DM9+koji su takodje odlicni.

Da li ima jos nekih predloga za moju ideju. Pomagajte ljudi, dajte konkretne predloge!

thanx ogi

nas'o sam:
November 9, 2002
Reader How Tos: Build a PC for TV
Arild Skullerud talks about his experiences building a PC for his living room. Can a PC combine the features of a digital VCR, MP3 server, and Internet TV? Sure it can, but at what cost?
http://www17.tomshardware.com/howto/20021109/index.html

Nazad
Vrh Dno