Šta je novo?

Hardver Potreban mi je novi CPU kuler

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Milos162

Poštovan
Učlanjen(a)
02.02.2017
Poena
55
Pozdrav svima, mislim da mi je potreban novi kuler za moj AMD Ryzen 5600.

Trenutno imam stock amd kuler, CPU mi u mirovanju radi 45-50C, a dok igram igrice ide i preko 85C. Menjao sam termalnu, ali nije mnogo pomoglo. Kućište mi je midi tower, MS Industrial Fighter 305, imam 3 ventilatora, 2 koja unose vazduh.

Potreban mi je neki solidan air hladnjak koji će mu oboriti tu prosečnu radnu temperaturu na nekih 70C ili manje. Cena da je do 30 evra ako je moguće, može i polovno preko KP.

Pozdrav svima, mislim da mi je potreban novi kuler za moj AMD Ryzen 5600.

Trenutno imam stock amd kuler, CPU mi u mirovanju radi 45-50C, a dok igram igrice ide i preko 85C. Menjao sam termalnu, ali nije mnogo pomoglo. Kućište mi je midi tower, MS Industrial Fighter 305, imam 3 ventilatora, 2 koja unose vazduh.

Potreban mi je neki solidan air hladnjak koji će mu oboriti tu prosečnu radnu temperaturu na nekih 70C ili manje. Cena da je do 30 evra ako je moguće, može i polovno preko KP.
Uradi prvo PBO undervolt u Biosu.
Pođi sa -20 allcore pa menjaj dalje.. trebalo bi da na prvu bude stabilno na većini modela.

Ako budeš kupovao hladnjak, opruži se još 5-9e i uzmi odmah jak dualtower Deepcool AG620 ili FROZN A620 od mađara, isplati se.

Nije ni 85c ogromno ili previše (može do 95c bez štucanja) ali će manji kuleri da budu jako bučni.
Taj pomenuti LC može da prođe ali samo ako ti je mnogo stalo do cene, ima boljih za malo više para. "Boljih" u smislu tiših ventilatora.
Arctic Freezer 36 i bog da te vidi za 3-4 soma, može da ohladi duplo jači CPU, ima baš dobre ventilatore an a 5600 ne bi prelazio 1000 Rpm u potpunoj tišini a mogao bi i da radi za recimo 5700/5800x3D ako sa odlučiš na upgrade.

Jos jedan glas za Freezer 36, ja sam ga narucio direkt sa sajta njihovog, jos je na akciji, sa sve postarinom izadje ispod 30e. Tih, meni 5600 ne prelazi 45c :)

Uvek je bolje preterati sa hlađenjem nego knap, speciajlno ako je potrebna tišina i pozdanost. Kuler se kupuje za više godina rada pa se razlika u ceni deli na toliko.

Slažem se da je Freezer odličan, ali je single tower, za 35e sam od mađara kupio dualtower hladnjak koji hladi na nivou BeQuiet Dark Rock Pro 4..
Po meni kad se već daje 30, ima se još 10e za tako nešto. :)

Sada barem ima puno coolera koji se ne odvajaju mnogo jedan od drugog po performansama specijalno kod manje zahtevnih processora.
Pitanje je samo cene i mogućnosti nabavke.

A 5600samo 65W TDP.

5600 hladi stock kuler bez problema,
samo da uradi PBO.. nije ni nešto bučno, koristio sam tako.

Ima mnogo kulera da.. ali neki odnos cena i kvalitet su Deepcool, ID-Cooling i Thermalright od mađara, dualtower može dosta jeftino da se nabavi.. po ceni nekog hyper212 u našim radnjama.

Slažem se da je Freezer odličan, ali je single tower, za 35e sam od mađara kupio dualtower hladnjak koji hladi na nivou BeQuiet Dark Rock Pro 4..
Po meni kad se već daje 30, ima se još 10e za tako nešto. :)

A koji je to dualtower hladnak za 35 eura?

Btw da li je razlika izmedju single i dual tower hladnjaka bas toliko primetna za procesore tipa 5600,5700 i ostale sa 65w TDP?

Nema razlike ako imaju iste površine. cevke i broj krilaca, jedino možda što može 3 ventilatora.

5600 hladi stock kuler bez problema,
samo da uradi PBO.. nije ni nešto bučno, koristio sam tako.

Ima mnogo kulera da.. ali neki odnos cena i kvalitet su Deepcool, ID-Cooling i Thermalright od mađara, dualtower može dosta jeftino da se nabavi.. po ceni nekog hyper212 u našim radnjama.
Biće da ne mogu da uradim PBO, i dalje sam na A320 matičnoj.

Skoro sam igrao nešto CPU intenzivno, i nakon dužeg vremena primetno je lagovala igra, i onda sam video da je procesor fiksiran na 95C... Zamenio termalnu, otvorio side panel, i sad mnogo bolje radi. Na Cinebenchu nije prešao 80C. Ima tu malo i do sobne temperature, jako radi peć :D
Sada barem ima puno coolera koji se ne odvajaju mnogo jedan od drugog po performansama specijalno kod manje zahtevnih processora.
Pitanje je samo cene i mogućnosti nabavke.

A 5600samo 65W TDP.

Videh ovu recenziju, ramišljao sam o tom ID cooling 214... Al Freezer 36 mi za sad deluje kao najbolja opcija.

A koji je to dualtower hladnak za 35 eura?

Btw da li je razlika izmedju single i dual tower hladnjaka bas toliko primetna za procesore tipa 5600,5700 i ostale sa 65w TDP?
Pisao sam gore, Deepcool AG620 sam ja bio platio oko 35e, sad je možda 40e.
ID Cooling FROZN A620 je mislim 34e.
Levo je npr A620, desno je Artic 36.. a razlika u ceni nikakva.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    240.4 KB · Pregleda: 15
  • ACFRE00124A (2).png
    ACFRE00124A (2).png
    481.8 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
Ako ne planiras da menjas procesor skoro,po meni sve jace i skuplje od Freezer 36 je bacanje para.Jer ce vise nego odlicno hladiti taj procesor a i jace procesore.Ja sam ga isto uzeo ,za 3500din,po meni najbolje ulozeno dobijeno.Neces pogresiti ni sa gore navedenim sto su kolege naveli ,ako imas i zelis da das vise kesa.

AC Freezer 36 ima za 3150 rsd u domacoj radnji

Probaj itsvet :)

Ja bih obratio paznju sa af36, meni je imao neki cudan whine i vibracije na visim obrtajima, vrlo verovatno zbog njihovog genijalnog nacina kacenja. Zato mi eno stoji maltene nov u kutiji.

Uzeh Arctic Freezer 36 sa Atoma i prezadovoljan sam, temperatura pod najvećim opterećenjem radi ispod 70C, na Cinebenchu je skor sa 8500 prešao na 9200 (multicore). Cena je bila 3150 plus poštarina, izašlo je na kraju 4000din al je vredelo. Tako da hvala svima na pomoći :)

Dual tower verovatno ne bi stao u kućište zbog visine, tj ne bi mogao da stavim front panel. Ovaj mu dođe taman :D

ID Cooling SE-224-XT black 27 evra ili
Thermalright Burst Assassin 120 23 evra?
Lepši je id cooling,ali ako je ovaj drugi solidno bolji,em jeftiniji trenitno..

Arctic freezer 36 kod joke :)
Sa ovom cenom nema sta da se juris sa kp

Nazad
Vrh Dno