Šta je novo?

Potreban JavaScript

Ribica

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2002
Poena
604
Radi se u sledecem. Potreban mi je JavaScript koji ce kontrolisati unos podataka u formular, odnosno konkretno neki koji omogucava da ukoliko mi je cekirano neko polje polje (npr. hocu da primam informacije) polje email postaje obavezno, a ukoliko nije, nije obavezno unosenje podataka ni u polje email.

I da dok se jos uvek tu motam, da priupitam i sledece. Radila sam validaciju html strane u DW MX i navodno imam pet nekih gresaka prema standardima HTML4:

The tag: "body" doesn't have an attribute: "topmargin" in currently active versions. 43

The tag: "table" doesn't have an attribute: "background" in currently active versions. 44

The tag: "td" doesn't have an attribute: "background" in currently active versions. 157

The tag: "td" doesn't have an attribute: "background" in currently active versions. 163

"baseline" is not valid value for the "align" attribute in any of the currently active versions. See the above warnings for more details. 189

Ne znam u cemu je problem. Stranica izgleda korektno u svim pretrazivacima koje ja posedujem (istina radi se o najnovijim verzijama IE, Opera, Mozilla, Navigator).

Kako se inace moze postaviti odredjena slikovna podloga u tabelu/pojedinu kolonu da se ne javljaju ove "greske". Druge dve stavke se odnose na podesavanje posto mi je tabela poranata i uz gornju i donju ivicu prozora, tj. proteze se njegovom citavom duzinom, jer sam ja tako htela.

Takodje, upozorenja tipa:
ASCII value greater than 127 found, HTML documents should not contain these values. Consider using & instead.
koja se ocigledno odnose za nase fontove i specijalne znake. Treba li tu sta promeniti.

I poruka:
in tag: script the following required attributes are missing: type

<script src="skripte/fade.js" language="Javascript"></script>
<script language="JavaScript">
Koji to ovde treba type.

Imaju li uopste ovaj izvestaj smisla nekog i treba li to da ispravim.
Inace, stranica je napravljena u DW3 ako ima neke veze.

ajmo redom:

* The tag: "body" doesn't have an attribute: "topmargin" in currently active versions.

ovo (i slicna upozorenja) znaci da ti je verovatno podeseno da se HTML fajlovi tretiraju kao verzija 3.2 (mozda 4.0 - nisam 100% siguran, a mrzi me da trazim)... sve u svemu: potpuno nebitno (osim za one koji koriste Netscape 3 i IE 3... a takvih prakticno vise nema!)

* ASCII value greater than 127 found, HTML documents should not contain these values. Consider using © instead

ovo znaci da si napisala znak za kopirajt, a ne njegov HTML kod... opet prilicno nebitno... medjutim, ja bih ti ipak preporucio da koristis HTML kodove (ovde: & copy; - izbaci razmak izmedju & i copy)

* in tag: script the following required attributes are missing: type
<script src="skripte/fade.js" language="Javascript"></script>

verovatno treba
<script src="skripte/fade.js" language="Javascript" type="text"></script>

Hvala Zoni. Ovo za copy i nije tako bitno vec cinjenica da sam koristila nase fontove i Windows 1250 kodnu stranu. Postoji li neko bolje resenje. Sta sa ljudima koji nemaju podrsku za nase fontove.
Znam npr da je ž 158 ascii, ali nema č i ć (koje je nesto ae), malo đ (ima neko povijeno :)). Sta da radim da ostavim ovo na 1250 ili...

ZoNi je napisao(la):
ma, samo prebaci tastaturu na nasa slova, podesi Win-1250 i napred... mislim da nema potrebe da nasa slova menjas HTML kodovima...

:wave;

zar nije bolje da se koristi ISO kodna strana za nasa slova? nisam siguran, znam da je ranije win-1250 bio nekompatibilan sa ne-windows platformama, mozda je jos uvek tako.. u tom slucaju to bas i nije neko resenje, bar po meni

ZoNi je napisao(la):
ISO? Ja sam povremeno primecivao neke manje nelogicnosti sa ISO rasporedom na Win+IE, a posto je to ipak de facto standard (monopol je opaka stvar!), onda pravac Win 1250... Ja sam gledao neke sajtove koji su Win1250 sa Mac-a i Linuxa, i sve je bilo OK... tako da se ja drzim Win1250... eto...

znaci prespavao sam dosta casova :)
mada, radih neku prezentaciju za fax pre par meseci, koristio sam ISO i sve je radilo perfektno
koristio sam kodove umesto samih slova

Nazad
Vrh Dno