Šta je novo?

Potreban HPUX

berhan

Slavan
Učlanjen(a)
20.09.2007
Poena
301
ima li neko HPUX 10 ili HPUX 11

nabavio sam ludu mašinu i ne uspevam da je pokrenem sa linuxima

radi se o HP Visualise C3600

unapred hvala

Nisam siguran da verzija 11 uopšte podržava tu mašinu, a verzija 10.20, sa kojom je ta mašina dolazila, više nije podržana od strane HP-a. HP-UX je generalno jako ćudljiv sistem, i savetovao bih ti da ga zaobiđeš, pogotovo ako nemaš iskustva sa proprietary System V implementacijama. A i ne verujem da bi ti se ove 2008-me dopalo CDE okruženje, mada je meni privlačno zbog nostalgije... :)

Zato... Linux. S obzirom da je reč o mašini sa PA-RISC procesorom, moraš naći odgovarajuću verziju Linux distribucije, a ne bilo koju (x86). Preporuka bi bili Debian ili Ubuntu. Za ostale nisam ni siguran da podržavaju PA-RISC...

I još nešto, za slučaj da ne znaš... PCI kartice koje zahtevaju inicijalizaciju od strane BIOS-a naravno neće raditi, tako da si žestoko ograničen po pitanju dostupnog hardvera na toj mašini. Inače, neke starije Matrox PCI kartice (G200...) normalno rade po podizanju kernela. ;)

P.S. Koja ti je PDC verzija?

kao prvo hvala ti na informacijama.

Ja sam odneo tu mašinu kod jednog druga koji je linux "manijak" i moslim da je on baš debian stavio a pre toga sam ja probao ubuntu. u oba slučaja je problem grafika. Instalira se on i podigne u TXT mod ali u grafički mod neće nikako. Taj moj drugar kaže da nije uspeo da nađe drajver za tu grafičku.

Tako da mi ga je vratio ali je našao HPUX 11 i ja sam ga instalirao ali opet neće da se podigne kako valja.

a ovo sa PDC verzijom... veruj mi da nemam pojma ni šta si me pitao a kamoli da znam da ti odgovorim :(

vrlo slabo se ja razumem u linux i ostale nonWin sisteme (što mi je, priznajem, velika mana)

kao prvo hvala ti na informacijama.

Ja sam odneo tu mašinu kod jednog druga koji je linux "manijak" i moslim da je on baš debian stavio a pre toga sam ja probao ubuntu. u oba slučaja je problem grafika. Instalira se on i podigne u TXT mod ali u grafički mod neće nikako. Taj moj drugar kaže da nije uspeo da nađe drajver za tu grafičku.
Moraš nekako saznati koju grafiku ima ta mašina, ali je to najverovatnije Visualize FX/E (Pinnacle), mada može biti i FX/5 ili FX/10. U svakom slučaju, te grafičke karte nisu podržane od strane Linux-a, zato sam ti i spominjao Matrox.

Tako da mi ga je vratio ali je našao HPUX 11 i ja sam ga instalirao ali opet neće da se podigne kako valja.
Treba ti drugi disk, koji se zove Core Operating Systems Options. On bi trebalo da sadrži odgovarajući ACE (Additional Core Enhancements) i HWE (Hardware Enablement).

a ovo sa PDC verzijom... veruj mi da nemam pojma ni šta si me pitao a kamoli da znam da ti odgovorim :(
PDC je skraćenica od Processor Dependent Code i predstavlja BIOS na HP-ovim PA-RISC mašinama. Ime je sinonim za PA SFW (PA-RISC System Firmware).

Pošto se na Allegro (C3600) mašinama isporučivao HP-UX 10.20, trebalo bi izvršiti firmver apdejt i čitav niz sistemskih pečeva kako bi HP-UX 11.0 radio normalno. Kasnije bi trebalo izvršiti i apdejt OpenGL biblioteka kao i drugih sistemski komponenti. Na kraju, ostaje pitanje aplikativnog softvera koji ćeš naći jako teško do nikako.

vrlo slabo se ja razumem u linux i ostale nonWin sisteme (što mi je, priznajem, velika mana)
Ne znam šta ti je sve ovo trebalo kada već nemaš iskustva sa Unix-om. :)

Uostalom, ta mašina je na nivou jače PIII-ke (ništa spektakularno). Grafiku joj ne možeš apgrejdovati, jer PC hardver nije komapatibilan sa tom platformom, a punu hardversku akceleraciju sa njom možeš imati jedino pod HP-UX-om, za koji pak nemaš baš neki izbor aplikacija. A to što si ograničen na HP-UX 11 će ti sa vremenom svakako dodatno sužavati izbor... :wall:

Jedino razumno rešenje je Linux, pod kojim možeš raditi preko konzole ili pokušati da podigneš X preko neke Matrox G200 PCI karte. Mislim, jasno ti je da tu nema ni "g" od grafike i performansi, pogotovo 3D-a za koji je ta mašina i projektovana krajem 90-ih.

Sve u svemu, nekome to može biti lepa igračka, ali ne verujem da ćeš se ti sa tim čak ni naigrati. :smash: Žao mi je što sam morao da te razočaram, ali tako stvari stoje.

Vrh Dno