Šta je novo?

potencijalna promena ploce

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
E ovako na oglasima sam video coveka koji prodaje Asus A7N8x-E Deluxe za 55e

prvo pitanje je da li vredi toliko?? (nasao sam neke opise po netu i sve je to lepo ali da li vredi tih para?)

Ponosni sam vlasnik AthlonaXP 2500+ (neoverkolokvano), dalje je tu 512 MB rama, graficka je polunesrecna FX5200 i ploca je ECS. U momentu kada sam kupovao komp to je bilo kao neko jeftino resenje (nema FireWire, nema 5.1, nema WiFi sto razlikuje ponudjenog ASUSa od moje ploce) nikada se nisam bavio "analiziranjem" ploca ono tipa da li radi stabilno, overklokovanje niti bilo sta slicno

Kako koristim dosta (za krajnje amaterske i kucne snimke) DV kameru, trebao mi je FireWire pa sam nabavio dodatnu PCI karticu preko koje dalje radim, nemam 5.1 zvucnike, pa mi nikada nije zafalilo sto imam samo obicnu AC zvucnu, a sto se tice WiFi-a imam malu kucnu mrezu preko rutera i kablova koju planiram da unapredim u bezicnu...

Da li bih primetio neku razliku u radu kompjutera (vrlo malo picim neke igre, uglavnom PES 5 sa ortacima :whip: ) komp mi najvise sluzi za Visual Studio , Office (Visio) i naravno net...
Da li da dajem tih 55evra za polovnog Asusa ili da dodam jos za neku novu koja npr ima PCIe , ne znam kolike su cene tih novih ploca... da li bi taj asus uopste bio upgrade ??

hvala unapred svima na predlozima

edit: zaboravih:
gorespomenuti ASUS ima (ako neko ne zna info o ploci ) :
- 2xSATA
- 2xFireWire
- 6xUSB
- 5.1 sound

edit2: mozda nema direktno veze sa plocama, ali wiFi "kartica" koja ide uz plocu je cini mi se "b" standard, tj 11Mb/s, da li bi to radilo u mrezi koja je zvanicno "g" standard, odnosno 54Mb/s ?? ili bi moramo da imam b/g router ?

Poslednja izmena:
Kao prvo nisi naveo koji cipset ima taj ECS (ili ja nisam video). Ako je rec o nekom VIA cipu onda bi taj ASUS bio sasvim isplativa zamena. Da li A7N8X-E Deluxe vredi 55 evra nemam pojma, ali zato je tu pcberza.co.yu pa proveri. Ako bi hteo da kupis PCIE plocu onda bi morao da menjas i procesor, a to je samo jos dodatno ulaganje.

Tacno tako nisi naveo koji je cipset tvoja ploca jer ako je nf2 onda ti se uopste nece isplatiti taj upgrade.

S druge strane ako imas neki losiji cipset - mozda. (Ako je neki cipset via400 ili noviji - neces primetini neku znacajnu razliku u poboljsanju brzine rada tvog kompjutera jer u tvom realnom radu se to nece znacajno pokazati)

Pazi ovako realna cena ploca sa nf2 cipsetom su max 30e polovnjaci (osim ako nije u pitanju NF7s ili 8rda+) to je vec odavno pominjano ovde na bencu.

Taj ASUS koji si ti pomenuo je negde u gornjem domu i samo zbog opreme koju ima ukljucujuci Wi-Fi karticu trebalo bi da kosta nekih 45e max. po mom misljenju (posto i nije neka ploca za oc).

Da sam na tvom mestu pre bih kupio neku odvojenu Wi-Fi karticu g standarda i gurnuo u tvoju plocu, posto vidim da ti je to najveci razlog za kupovinu tog asusa.

Poslednja izmena:
eh da chipset, jeste VIA...

da ako bi uzimao neku PCIE onda bih morao i proc i graficku a za to mi se ne daju pare, hteo sam da odradim nekakv "upgrade" (npr jos 512 rama) pa sam razmisljao o ploci...

na opisima kazu da moze da se oko procesora i magistrale lepo da se cackaju frekvencije, ali za voltaze nema nista, tako da i jeste i nije za neki overclock, mada me to uopste i ne zanima toliko....

znaci za neki privremeni upgrade ne bi bila losa stvarcica

ona cena od 55e jeste sa pcberze, znaci da ga obaram na 45e ?

P.S. nije mi toliko do WiFi-ja jednostavno mi deluje kao fina stabilna i pouzdana ploca
P.S.2. kontam ima i SATA za neku buducu promenu harda i sl ...

Poslednja izmena:
Abit NF7-SL (prakticno isto sto i NF7-S) moze da nova se nadje za te pare ili cak manje, i to preporucujem.
Polovna nforce 2 ploca (i to deluxe modeli, sa Firewire i Soundstorm zvukom itd) moraju da kostaju ispod 45 ili bas 45 eura.

A odgovor na drugo, bitnije pitanje: Athlon ce "prodisati" punim plucima na nforce 2 cipsetu, ocekuj skokove performansi i za oko 20% ili vise, zavisno od aplikacije, mislim, uporedjeno sa VIA kt 400 ili starijim cipsetom.

EDIT: Da me neko ne bi prozivao otkud ovo gore, to su odokativni zakljuchci (brojeve nisam belezio) izvedeni benchmarkom u Everest-u za sisteme: Barton 2600+ / Abit NF7-s (nforce 2) i Barton 2600+ / ASUS A7V8X-X (VIA kt 400).
Valjda sam ti pomogao. Nforce2 ce ti pomoci da iz Athlona jos malo izvuces a ti vidi da li ti je to malo ili mnogo i da li vredi apgrejda.

Poslednja izmena:
odlucio sam definitivno da probam da nabavim tog asusa (ako mi izmakne i ovaj abit nije los, mislim takoreci je ista stvar...)

malo pitanjce, sad sam gledao ovog asusa na ebay i cene su od 20$ do 99.99$ koja je cak na "buy-it-now" celih 156$ u cemu je fora ?

LuxoR je napisao(la):
odlucio sam definitivno da probam da nabavim tog asusa (ako mi izmakne i ovaj abit nije los, mislim takoreci je ista stvar...)

Moj ti je savet da se manes tog asusa a TAJ ABIT uopste niej ista stvar. Ako vec hoces da upgradeujes uzmi ABITA (to je jedna od naj ploci za te pare, procackaj po forumu).

vec sam dogovorio sa covekom za asusa, smanjio sam mu cenu, a ganjao sam i abita al' ne videh da ga neko prodaje, citao sam opise po netu i uglavnom su "isti" tako da "stajaznam" bitice valjda sve ok

thx svima :wave:

Cuj, pogledaj za novog Abita u PIN-u ili PC PRIME-u. Ja sam pokusao ali stranica im je u pripremi. Probaj da nazoves telefonom.

ABIT NF7 Nvidia nForce2, SB5.1, AGP8x, LAN, Dual DDR400, USB2.0 61.36 PC PRIME D.O.O.
011/3067.582
[ ostali podaci ]

(NF7) K7, Nvidia nForce2, SB5.1, AGP8x, LAN, Dual DDR400, USB2 63.72 PIN Computers
021/489.15.00

Ma ne uzimaj ako ne smanji cenu na 40 evra!To apsolutno ne vredi vise,taj je ili lud il mu noge smrde,potrazi ti ovo sto ti ljudi kazu!
Pozdrav ,)

Ja sam prodao svoj krsh i sa toliko doplate uzeo sempron 64 i nf4, definitivno brzu i moderniju kombinaciju a sta ces dobiti sa tim presipanjem iz supljeg u prazno sam bog zna.

otogrunt je napisao(la):
Ja sam prodao svoj krsh i sa toliko doplate uzeo sempron 64 i nf4, definitivno brzu i moderniju kombinaciju a sta ces dobiti sa tim presipanjem iz supljeg u prazno sam bog zna.

Totalno se slazem i ja sam izveo slicnu kombinaciju :wave:

Takodje, posle Bartona i ABIT NF7-S koji su leteli, uzeo sam Sempron64 i NF4 i nisam mogao da verujem kolika je razlika u pitanju...

Evo jednog malog primera:
Barton 2800+ (2080 MHz)+EPoX 8RDA3I Pro - Super Pi 8M 9min 46sec
Sempron 64 2800+ (1600 MHz)+EPoX 8KDA3I - Super Pi 8M 9min 54sec
Sempron 64 2800+ (2080 MHz)+EPoX 8KDA3I - Super Pi 8M 8min 01sec
Sempron 64 2800+ (2560 MHz)+EPoX 8KDA3I - Super Pi 8M 6min 24sec

;)

Imao sam a7n8x-e deluxe - pretrazi forum sa tom kljucnom reci i mogao bi da nadjes korisne informacije. Ova ploca u odnosu na vecinu drugih je bolja zato sto ima Soundstorm, odnosno "hardverski" zvuk, pa to onome kome se igra moze vrlo da znaci, osim toga neki kazu da je zvuk prilicno kvalitetniji (na nivou creative live-audigy1) u odnosu na integrisane. Rekao bih da ploca najvise vredi zbog toga.
Bitno je znati da je par nas na forumu koji su imali tu plocu, primetili da ploca overvoltuje procesor (~0.05V) sto povecava grejanje istog, a s druge strane to ne mora (uz dobro hladjenje) uopste da smeta (neko bi eventualno mogao da zakljuci da to pomaze stabilnosti sistema).
Da me neko pita, ne verujem da bih umeo da nabrojim vise od jedni-dve nf2 ploce koje su bolje, osim toga danasnje (asusove) deluxe ploce za razliku od ove nemaju soundstorm. Mislim da je za preporuku (medju nf2) - a to koliko je isplativo sada ulagati, i dal` je bolje preci na neku drugu platformu, zavisi najpre preferenci korisnika.

Poslednja izmena:
Vrh Dno