Šta je novo?

Postavljanje WEB stranice??

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Mozda se nisam dobro izrazio...ali....sve u svemu...imam nekoliko pitanja u vezi kreiranja web stranica:

1. Koji mi program preporuchujete za pravljenje web stranice ( znachi neki...onako za pochetnike )
2. Kad napravim web stranicu i snimim...shta dalje?? ( kako se to postavlja na net i update-uje ... ???)
3. Jel postoji neki programchic u kome mogu da uchitam neku postojecu web stranicu i da je izmenim kako meni odgovara ili ubacujem vec postojece flash animacije iz nekih drugih stranica...sve u svemu da iz vishe postojecih ukompotujem jednu MOJU ???
4. Jel se placa postavljanje ?

Znachi neke onovne stvari koje ce mi pomoci da uradim ovako neshto...bez nekog opshirnijeg piskaranja ( jel je neophodno znanje iz programiranja, tipa java ili onaj mysql ili tako vec neshto ? )

Bilo koji savet ili odgovor na neko od postavljenih pitanja bi dobro lego... :beat:

HVALA unapred !

:wave; :wave; :wave;

1. Za pocetnike - FrontPage klasika, ili Dreamweaver. Mada ja licno smatram da treba imati teorijsku osnovu a na odmah pohrliti u neki WYSIWYG editor i posle ne znas kako si uradio to sto si uradio.. a o modifikovanju delova koda stranice da i ne govorimo.

2. Kacis stranicu na net preko FTP-a. Znaci uzmes neki FTP klijent i to je to. Da ne pominjem da je potrebno da imas licne FTP login podatke za tvoj server.

3. Naravno da je moguce. "Kradja" tudjih fora i fazona je siroko rasprostranjen "biznis".. Ali to nije bas lepo. U redu je videti kod stranice, pa uzeti samo delove resenja i primeniti na svoju stranicu. Tipa slaganje tabela, neki CSS elementi itd..

4. Ako hoces mozes da placas, ako neces ima tona free provajdera na netu koji daju mnogo prostora ali imaju i smaracke banere ili pop up prozore.

Ako ces neki homepage da radis, i FrontPage ce da ti zavrsi posao. Onda ga lepo nakacis na neki free server, i eto i ti si "poznat u svetu imas sajt na internetu" :beat:

Moja preporuka je da savladas HTML barem. JavaScript-e mozes da nadjes gotove, a MySQL ti ne treba za neki pionirski poduhvat. Sem ako neces da imas bazu podataka bas, ali onda ti treba i PHP (a ovo i da znas ne mozes da teras na free serverima jer retko ko daje SQL i PHP).

Ajd' pa srecno. :)

U vecini stvari pratim ][V][ATRIX™, ali pokusacu nesto malo detaljnije(ne mislim nasiroko, vec malo vise naziva itd...). Prvo ovako, intresuje me da li hoces program za pravljenje tipa FrontPage, ili cisto programiranje(HTML,java...). Ako je ono prvo preporucujem ti upravo FrontPage, jer je jednostavan. A posto vidim da si pocetnik, a verovatno hoces da pravis sajt onako po starom, onda probaj sa CoffeeCup HTML editorom. Meni je dosta kul, ima dosta gotovih stvarcica, itd. A po meni Dreamweaver(trenutno ga sam koristim) je za malo naprednije korisnike.

Sto se tice uploadovanja na server, a hoces besplatno, najbolje jehttp://www.web1000.com. Nemaju banere, a meni se najvise svidja to sto mozes da biras kako ce da ti glasi adresa( ne ono www.tvojeime.1000.com, vec npr. www.tvojeime.odaberesstaoces.com. a sto se tice FTP klijenta, toplo preporucujem Windows(Total) commander. Naravno prvo se registrujes na 1000.com.

Sada za ono sa ubacivanjem. Slazem se ponovo sa ][V][ATRIX™, ali ti si pitao da li moze i kako. A ja ti kazem da moze, ali naravno na tvoju odgovornost... :beat: . A kako? Objasnicu ti nekako trivijalno... Pa kada odes na neki sajt koji ti se svidja(ili neki njegov deo) postavi misa iznad objekta koji hoces za sebe(slika, flash ani, ...) i u status baru procitaj njegovu lokaciju. Onda tu istu lokaciju ubacis u HTML kod i ona ce ti biti prikazana na tvojoj stani.

[code:1]<a href="lokacijafajla">blabla</a>[/code:1]

A naravno jednostavno skini objekat koji hoces i uploaduj ga kao da je tvoj... O:)

Ili view souce...

P.S. Ako ne znas HTML, javi se na PM, da se ti, ako hoces, posaljem jedan jednostavan HTML tutorial(na srpskom naravno)...

Srecno :wave; :wave; :wave;

Sa razlicitim komentarima :D:):D

Nek neko od moderatora spoji teme.. da se ne izgube odgovori iz obe.. :)

Ja sam poslao PP Kokosu posto je on jedini od moderatora/administratora online, ali se neoglasava...

Rage against The mAchine je napisao(la):
U vecini stvari pratim ][V][ATRIX™, ali pokusacu nesto malo detaljnije(ne mislim nasiroko, vec malo vise naziva itd...). Prvo ovako, intresuje me da li hoces program za pravljenje tipa FrontPage, ili cisto programiranje(HTML,java...). Ako je ono prvo preporucujem ti upravo FrontPage, jer je jednostavan. A posto vidim da si pocetnik, a verovatno hoces da pravis sajt onako po starom, onda probaj sa CoffeeCup HTML editorom. Meni je dosta kul, ima dosta gotovih stvarcica, itd. A po meni Dreamweaver(trenutno ga sam koristim) je za malo naprednije korisnike.

Sto se tice uploadovanja na server, a hoces besplatno, najbolje jehttp://www.web1000.com. Nemaju banere, a meni se najvise svidja to sto mozes da biras kako ce da ti glasi adresa( ne ono www.tvojeime.1000.com, vec npr. www.tvojeime.odaberesstaoces.com. a sto se tice FTP klijenta, toplo preporucujem Windows(Total) commander. Naravno prvo se registrujes na 1000.com.

Sada za ono sa ubacivanjem. Slazem se ponovo sa ][V][ATRIX™, ali ti si pitao da li moze i kako. A ja ti kazem da moze, ali naravno na tvoju odgovornost... :beat: . A kako? Objasnicu ti nekako trivijalno... Pa kada odes na neki sajt koji ti se svidja(ili neki njegov deo) postavi misa iznad objekta koji hoces za sebe(slika, flash ani, ...) i u status baru procitaj njegovu lokaciju. Onda tu istu lokaciju ubacis u HTML kod i ona ce ti biti prikazana na tvojoj stani.

[code:1]<a href="lokacijafajla">blabla</a>[/code:1]

A naravno jednostavno skini objekat koji hoces i uploaduj ga kao da je tvoj... O:)

Ili view souce...

P.S. Ako ne znas HTML, javi se na PM, da se ti, ako hoces, posaljem jedan jednostavan HTML tutorial(na srpskom naravno)...

Srecno :wave; :wave; :wave;

Cool!
Hvala Puno!!
"Gledao" sam ja taj Dreamweaver i Frontpage i skonatao neke stvari....ali u principu nisam skonto osnovne stvari oko web programmiranja pa se josh po malo bunim!
Oko slanja stranice na net i editovanja vec postijecih sam kao skont`o princip....nije mi josh jasno to programiranje....ustvari video sam kako izgleda stranica, onako...programski, i nije neshto komplikovano...postoje klasichne naredbe pri unoshenju naslova i texta ( font, velichina..)..., samo...gde to spada?....u Javu ili MySQL....
...U principu...najbolje bi bilo da ja malo vishe prochitam o tome i vidim po neki praktichan primer, chisto da ne bih smarao sa gomilom glupih pitanja :mrgreen: ....pa ako nije problem :rolleyes: ...ako moze da se baci neki linak ili mala knjishka u pdf ili txt formatu ( valjda to nije zabranjeno reci :confused: )...moze i na mail ( [email protected] )...da se ja malo obrazujem pa da se eventualno kasnije izbacim sa nekim pametnijim pitanjcem :mrgreen: !!

Hvalaaaaaaa :happy: :happy:

:wave; :wave;

To sto si ti video u WYSIWYG editorima nema veze ni sa Javom ni sa MySQL-om. Java je programski jezik, MySQL baza podataka. Sasvim drugacije se radi sa njima. To sto vidis u npr. FrontPage-u, lici veoma na word i sam kazes font, velicina itd. a pomocu svega toga ti u stvari na vizuelan nacin editujes stranicu koja "ispod haube" ima obican HTML kod. HTML - to je kljucno. Moras njega znati da bi rucno pisao strane iz Notepad-a ("from scratch").
Ostavi se za pocetak Jave i PHP/MySQL kombinacija, nadji neki dobar ebook ili kupi neku knjigu. Npr. HTML 4 u Mikro Knjizi. Ili nesto na temu web dizajna.
Imam dosta tih ebook-ova, ali mi je uzasan haos na hardu tako da tesko da mogu da ti pomognem, a linkovi pitaj boga gde su i dal su aktivni. :)
Probaj da potrazis na www.pdf.org.yu (posebno forum) ili na niskoj kulturi by Kudi.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
To sto si ti video u WYSIWYG editorima nema veze ni sa Javom ni sa MySQL-om. Java je programski jezik, MySQL baza podataka. Sasvim drugacije se radi sa njima. To sto vidis u npr. FrontPage-u, lici veoma na word i sam kazes font, velicina itd. a pomocu svega toga ti u stvari na vizuelan nacin editujes stranicu koja "ispod haube" ima obican HTML kod. HTML - to je kljucno. Moras njega znati da bi rucno pisao strane iz Notepad-a ("from scratch").
Ostavi se za pocetak Jave i PHP/MySQL kombinacija, nadji neki dobar ebook ili kupi neku knjigu. Npr. HTML 4 u Mikro Knjizi. Ili nesto na temu web dizajna.
Imam dosta tih ebook-ova, ali mi je uzasan haos na hardu tako da tesko da mogu da ti pomognem, a linkovi pitaj boga gde su i dal su aktivni. :)
Probaj da potrazis na www.pdf.org.yu (posebno forum) ili na niskoj kulturi by Kudi.

OK!!
Hvala! :wave;
Aj probacu da nadjem neki ebook pa cemo videti kako ce ici!

:happy: :happy: :happy:

Nazad
Vrh Dno