_Mita
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 23.03.2014
- Poena
- 170
Drugar bi hteo da postavi nadzor u štali, pa je tražio savet od mene, ali ja nisam preterano upućen u tu priču, pa ja tražim savet od vas 
Da li ovde postoji nešto što ja kao laik previđam i koja varijanta deluje najsmislenije? U drugoj i trećoj varijanti nisam siguran kako bih UTP kabl sproveo spolja, jer ne znam da li trpi spoljašnje uslove dobro kao koaksijalni, da li bi najbolja varijanta bila ukopati ga? I pošto nema više od 100 metara pretpostavljam da ne bi bilo problema sa gubljenjem signala?
Naravno, nisam naveo, neophodno je da DVR bude povezan na internet (zbog toga muka oko povezivanja sa kućom) jer bi drug hteo da ima daljinski pristup.
Hvala svima unapred
P.S. Ne znam da li sam pogodio podforum, teme o video nadzoru su dosta razbacane.
- Štala je na nekih 50-100 metara od kuće i moja prva pomisao je bila postavljanje DVR-a u kuću i vođenje koaksijalnih kablova (+ naponskih) od štale do kuće, gde bi ih verovatno stavio u grkljan crevo i zakopao, eventualno okačio. Međutim, onda sam video da je cena RG59 5-6k na 100 metara, pa s obzirom da treba sprovesti 4 x 50-100 metara, mislim da je prilično iracionalno tako neštu uraditi. Varijacija ovoga bi bilo vođenje običnih koaksijalnih kablova do kuće, a napajanje lokalizovati u štali.
- Druga zamisao mi je korišćenje UTP kabla, jer ako sam dobro skapirao pasivnim balunima mogu da sprovedem signal sa kamerica preko UTP kabla do DVR-a, a on je znatno jeftiniji od RG59. Napajanje kamera bih odradio u štali u ovom slučaju.
- Treća zamisao mi je da DVR stavim u štalu i sprovedem samo UTP kabl od kuće do štale, što bi svakako bila najeftinija varijanta jer bi se samo taj kabl vodio spolja.
Da li ovde postoji nešto što ja kao laik previđam i koja varijanta deluje najsmislenije? U drugoj i trećoj varijanti nisam siguran kako bih UTP kabl sproveo spolja, jer ne znam da li trpi spoljašnje uslove dobro kao koaksijalni, da li bi najbolja varijanta bila ukopati ga? I pošto nema više od 100 metara pretpostavljam da ne bi bilo problema sa gubljenjem signala?
Naravno, nisam naveo, neophodno je da DVR bude povezan na internet (zbog toga muka oko povezivanja sa kućom) jer bi drug hteo da ima daljinski pristup.
Hvala svima unapred
P.S. Ne znam da li sam pogodio podforum, teme o video nadzoru su dosta razbacane.
Poslednja izmena: