Šta je novo?

Postavljanje srarog diska na novu plocu

Manoilo

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2007
Poena
304
Pozdrav. evo malo duzeg uvoda u pitanje, a pitajne je dole na kraju.
E ovako radi se o tome da bih zeleo da postavim HDD koji sam nekad koristijo na komp koji sada koristim, ali problem je u tome da to neuspeva, jer prikljucci- kablovi nisu isti, na starome je kabl standardni kao sto veze CD;DVD rezac sa plocom a na postojeci disk i ploca se povezuju tankim kablom i prikljuckom slicnim USBu.
Evo tu su slike na slici gde su kablovi( gornji prikljucak ide u disk a levi dolju u plocu u donji desni je za stari disk) vidi se siroki kabl kojim bi se trebao prikopcati stari disk a ovi uzi prikljucci su oni kojim je prikopcan postojeci disk sa plocom.
na drugoj slici je slikana ploca i lila bojom je obelezeno povezivanje postojeceg diska i ploce, u taj beli prikljucak i crni ispod u koji je postojeci disk prokopcan, a gore iznad plavom bojom gde sam ja prikopcavao stari disk preko sirokog kabla :) ali ne uspeva nikako ne mkoze da ga prepozna, a da bi ga povezao preko tankog lilaboje sa slike ne mogu jer na starome disku nema takvog prikljucka, jedino sto im je prikljucak za struju isti.
E pitanje sad glasi dali je moguce ikako na ovaj nacin preko sirokoga kabla da uspe povezivanje?

Prilozi

• Spremna slika2.JPG
    Spremna slika2.JPG
    397.4 KB · Pregleda: 76
  • Slika spremna1.JPG
    Slika spremna1.JPG
    291.6 KB · Pregleda: 66
Pa moguce je. Sta imas jos na taj siroki kabl povezan? Verovatno CD ili DVD. Moras podesiti jumper na disku. Ako je CD/DVD master, onda disk mora biti slave, ili obrnuto.
Ali na kabl gde pise "crna", na to se prikljucuje, a ne na onaj prikljucak koji je obelezen plavom bojom.

Poslednja izmena:
Manoilo je napisao(la):
a gore iznad plavom bojom gde sam ja prikopcavao stari disk preko sirokog kabla :) ali ne uspeva nikako ne mkoze da ga prepozna

Da bi skontao pitanje morao sam tri puta da prochitam ali i dalje nekontam sve shto si napisao...

Jel ti vidish shta pishe tamo na onom prikljuchku shto si oznachio plavom bojom :wall: Pishe FDD iliti Floppy Disc Drive a ne HDD = Hard Disc Drive

I onaj tanki kabal se zove SATA
a onaj debeli IDE...

Na jedan IDE kabal ( onaj debeli ) mozesh da prikljuchish dva uredjaja a na SATA kabal ( onaj tanki ) mozesh samo jedan...

Ako je CD/DVD master, onda disk mora biti slave, ili obrnuto.

Optichki uredjaji u kombinaciji sa HDD-om na istoj IDE grani se postavljaju uvek na Slave a HDD-ovi na Master

Poslednja izmena:
Vidi, ali bez uvrede, ovo što si napisao će izazvati osmehe na mnogim licima posetioca ovog foruma. Sasvim je jasno da se apsolutno ne razumeš u to što si naumio. Zato ti je najbolje (a verovatno i najjeftinije) da platiš nekome ko se razume da ti to obavi, inače će najverovatnije doći do neke havarije. ;)

Da bi skontao pitanje morao sam tri puta da prochitam ali i dalje nekontam sve shto si napisao...

Jel ti vidish shta pishe tamo na onom prikljuchku shto si oznachio plavom bojom :wall: Pishe FDD iliti Floppy Disc Drive a ne HDD = Hard Disc Drive

I onaj tanki kabal se zove SATA
a onaj debeli IDE...

Na jedan IDE kabal ( onaj debeli ) mozesh da prikljuchish dva uredjaja a na SATA kabal ( onaj tanki ) mozesh samo jedan...

Optichki uredjaji u kombinaciji sa HDD-om na istoj IDE grani se postavljaju uvek na Slave a HDD-ovi na Master

Znam da je nejasno tako sam i pretpostavio, ali SATA i SATA1 U su dole gde je obelezeno lila bojom onaj crni prikljucak je sata1 a beli ispod njege gde je prokopcan HDD je sata , da pogresno je obelezeno, plavom je obelezeno za Floppy, a ispod dole gde pise crna(gde je kabl prikopcan) je bio prikopcan disk.
i postavljeno je kao SLAVE i nista, i kao MASTER i nista i kao MASTER i SLAVE zajedno, ali nista opet:)

Poslednja izmena:
^
Definitivno angažuj nekoga da ti obavi ovaj "zahvat", pametnije je.
Poz

Vrh Dno