Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Čitao Teror pre neku godinu, po meni - odlična, sve preporuke. To mu je jedna od boljih.
Jednostavno se radi o tome ko se kako izgradi kao čitalac, stvar ukusa, naklonosti i tu je svako u pravu za sebe. Neko očekuje klasična shvatanja i vrednost pojedinih elemenata priče ali se vremenom vidi da razni ljudi, pisci, različito ističu elemente priče u odnosu na druge. Npr. atmosferu.
Prosto rečeno, u mnogim pričama je bitno putovanje a ne cilj.
Kad smo već kod polarnih atmosfera, preporučujem knjigu po istinitoj priči - ISTRAJNOST (Alfred Lensing). Pisana je malo u dokumentarnom stilu ali to ništa ne umanjuje priču. Na netu se čak mogu videti fotke sa te ekspedicicije na Antarktik 1914 god.

Apropo "Terora" (i meni jednо od dražih Simoonsovih dela uz "Hiperion", naravno) - videh negde najavu za istoimenu seriju, od marta valjda kreće.

Skoro sam završio "Tekiju" Iana Mekdonalda (pročitao par njegovih, sve mi se dopale, i sve su Paladin izdanja - izdavačka kuća Gorana Skorobonje, on je jako dobar prevodilac i ljubitelj SF-a i horora u najširem smislu), i ovu kod nas poslednje objavljenu Kormak Mekartijevu "Božje dete" - ja Mekartija vrlo cenim, i tematski, i stilski, nisu mu knige lepe za čitanje (kao što, na primer, ni Orvelova "1984" nije), ali ovi njegovi ogoljeni prikazi ljudskih ludila, surovosti, sebičluka i samodestrukcije, navode na razmišljanje i diskusiju, što je po mom miljenju odlika kvalitetnih dela. Šteta što je BeoBook stao na prvoj knjizi Pogranične trilogije, ali lagan je začitanje na engleskom.

Da se Simons bazirao samo na priči o ekspediciji da se nadje severozapadni prolaz i da nije u priču ubacio
onog mitskog monstruma
mislim da bi knjiga bila daleko bolja.

I btw prošle godine su našli olupine Terora i Ereba.
Imaju na YT i podvodni snimci

Beyond Genius Lies Insanity

Ne znam da li da pitam, da ne dobijem drvlje i kamenje, posebno od nadleznih...

Jel neko procitao knjigu od kolege i urednika nam sa foruma?

Songs of Cosmos Prologue

Dobro da ste me podsetili.

Ima li Hiperiona jos negde u opticaju da se kupi u Srbiji? Svojevremeno sam pazario sve 4 knjige ali je Endimion "dobio noge" prilikom pozajmljivanja tako da sam kratak za taj 3. deo.

Kojim redom se čita Hyperion?

EDIT:
Našao:

Hyperion
Fall Of Hyperion
Endymion
The Rise of Endymion

Poslednja izmena:
Ala ti zavidim, očekuje te fantastična priča.

• Like
Reagovanja: M J
Vala baš, spejs opera par excellence - skoro sam ubedio kevu da pročita, ponela prvu knjigu, došla posle nepuna dva dana po ostale 3 :)
Nema ih odavno u prodaji, jedino da osmatraš Limundo/Kupindo/KP i knjižarske sajtove, isplivaće već negde.

^ odlicna, moracu onda tako da pojurim preko nekoga dole ili da jednostavno uzmem u engleskoj varijatni...
Ja procitao jos leta 2006... ;) Jurio tada all-in-one ukoricenu verziju Gospodara Prstenova sa onim artworkom , nije ga bilo i kupio ceo set Simonsa... Zgutao sve 4 za 10ak dana.

Ima li jos sta od Simonsa da vredi procitati? Stoje mi Olimp (1. deo), Drud (1. deo) i Teror ali nikad se nisam namolio da ih procitam, uzeo ih godinu-dve posle Hiperion/Endimion sage ali od tada samo skupljaju prasinu...

Carion Comfort definitivno vredi,Summer of Night takođe kao i Winter Haunting od onoga što sam pročitao.

Kažu da mu je The Crook Factory takođe odlična knjiga koja je bazirana na istinitim događajima kao i Teror

Ja procitao prve 2 pa stao...sta znam mozda nastavim 3 i 4 sad kad ste navalili haha

Jok, rekoh da me ne rebne moderacija... Klikni na link, valjda prepoznajes pisca... ;) Bio je aktivan i kao mod u gaming sekciji...

enivejs... Ima li neko da je citao nesto od Brandon Q. Morrisa - Enceladus/Titan/Io ? (malo mi je smesan opis "hard sci-fi")

Poslednja izmena:
^ odlicna, moracu onda tako da pojurim preko nekoga dole ili da jednostavno uzmem u engleskoj varijatni...
Ja procitao jos leta 2006... ;) Jurio tada all-in-one ukoricenu verziju Gospodara Prstenova sa onim artworkom , nije ga bilo i kupio ceo set Simonsa... Zgutao sve 4 za 10ak dana.

Ima li jos sta od Simonsa da vredi procitati? Stoje mi Olimp (1. deo), Drud (1. deo) i Teror ali nikad se nisam namolio da ih procitam, uzeo ih godinu-dve posle Hiperion/Endimion sage ali od tada samo skupljaju prasinu...

Misliš ovu verziju :D

IMG_20180128_140239.jpg

Na engleskom Simonsa nemam, ali ako imaš mogućnosti, original je ipak original. Ja sam pričitao, pored Hiperiona i Terora, dosta: Olimp + Illion, Leto noći + Ukleta zima, Strvinarsku utehu, Druda, i naravno, Pesme boginje Kali - ova mu je matora, sirova, zeznut kraj, nije SF, malo horor malo mistika, jako dobra! Nisam otpratio njegove naslove koji su izlazili u poslednje 2-3 godine (Crna brda, Gnusno, ima valjda još nešto).

Summer Of Night i Winter Haunting su mi ostali u veoma lepom sećanju zbog priče,likova i svega onoga što je vodilo do kulminacije ali onda je to sve propalo kada je glavni negativac u tim knjigama ispalo
zvono
Malo kasnim sa odgovorom ali zar nije objasnjeno u drugoj knjizi da
je ustvari cela prva knjiga fikcija glavnog liga jer kao mali nije mogao da se nosi smrcu drugara koga je valjda auto pregazio ako se secam.

Misliš ovu verziju :D

Pogledajte prilog 245308

Na engleskom Simonsa nemam, ali ako imaš mogućnosti, original je ipak original. Ja sam pričitao, pored Hiperiona i Terora, dosta: Olimp + Illion, Leto noći + Ukleta zima, Strvinarsku utehu, Druda, i naravno, Pesme boginje Kali - ova mu je matora, sirova, zeznut kraj, nije SF, malo horor malo mistika, jako dobra! Nisam otpratio njegove naslove koji su izlazili u poslednje 2-3 godine (Crna brda, Gnusno, ima valjda još nešto).

+1

Mislim da je ta, ako ima i crteze unutra. Samo jednom ili dva puta sam je video tada u BG-u - na sajmu knjiga i mislim kasnije u Vulkanu ili Delfiju... Tada je jos bila ona pomama za filmovima aktuelna sa poslednjim delom.
Jurio nesto kasnije, nije je bilo i bukvalno "na slepo" uzeo Simonsa, reko daj sta das kada sam vec tu... Malo je reci da me je prosto oduvao serijal.

A za Gospodara imam zasebne knjige, ali tvrd povez, sto mozda isto nije lose. :) (mada sam skoro snimio na amazonu u nekom koznom povezu, sve delove + Hobit, Silmarilion i Decu Huriona i bas potiskao zelju da ne uzmem).

Btw i Pesma Boginje Kali mi je preporucena od druga ali mi spomenu da nije bas na nivou Hiperion/Endimion sage (prakticno su mu te 4. knjige zivotno delo)

Ta je, ilustrovana verzija - pročitah skoro da je trenutno bukvalno kolekcionarsko izdanje (mislim da je 1.000 komada bio tiraž), traže prodavci po KP i sličnim sajtovima za 17-18.000 dinara :trust: Sjajno je izdanje, mada je malo nezgodno za čitanje u, na primer, krevetu, tu je trotomno izdanje praktičnije :)

Pesma boginje Kali ne mogu/neću da poredim sa Hiperion sagom, zaista nema mesta za to, i žanrovski i stilski su različite - nit' je science, nit' je (mnogo) fiction, ali je sjajna - pročitaj ako ti padne pod ruku, mislim da se nećeš razočarati.

Daj link za to izdanje na Amazonu, čisto da naparim oči?

Poslednja izmena:
'lebe mili.... Evo linka... A cena otisla nebu pod oblake... :shock::lupko: kada sam gledao bila je ispod 100

Uzeh i narucih ovo... Dodacu i Silmarilion ukoricenu verziju u nekom
trenutku... Ova crna varijanta mi mnogo privlacnije deluje nego nase sarene...

Btw ove su bile u jednom trenutku ~20e (sada oko nove) i trebao sam to da pazarim dok i njima nije cena odletela...

• Like
Reagovanja: q4u
Lepo, lepo - i ovo što si naručio, a bogami i ovo sa finom cenom, sjajna izdanja - nema lepše stvari od dobre knjige, pa još ovakvo izdanje, milina (jesam subjektivan, prelom (knjiga) mi je posao, ali ovo zaista dobro izgleda!).

Zdravo društvo
Na vašu preporuku sam pročitao
51p9bkmk+oL._SX322_BO1,204,203,200_.jpg
Šišmiš (Harry Hole #1) by Jo Nesbø

Meh, nisam nešto zadovoljan.
Pratimo Harija norveškog detektiva koji istražuje ubistvo u Australiji.
Dok sam čitao knjigu par puta sam se pitao, da gledam ovaj film, do sad bi već 10x rekao da se ništa ne dešava, i da je dostadno, film koji je pun nekih nebitnih kadrova i filera da ispune 90min. Takav osećaj sam imao često, plus nisam se povezao sa glavnim likom, to mi je smetalo, i na to da par nekih scena koje kad vidim u filmu smorim se koliko su glupi, a kad se to desi u knjizi ostanem bez teksta.
Iako sam naveo dosta negativnih stvari, ima i dalje nešto što vas vuče da čitate dalje, ne znam ni sam šta.
Čak šta više, počeo sam da čitam Bubašvabu, jer vidim da je ovde veliko oduševljenje oko tih knjiga, pa rekoh aj da mu dam još neku šansu.
Meni se definitivno više dopadaju dela od Donato Carrisi

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Preporuka je da nastaviš dalje ;)

Prilozi

• ju.jpg
    ju.jpg
    42.9 KB · Pregleda: 132
Мени је Несбе за копље бољи од Каризија, али тек од Црвендаћа иде права ствар :)
Ове прве две чак ни не мораш прочитати, јер су баш онако "млаке" у односу на остале и више су ту да нас упознају за Хулеом.

Malo kasnim sa odgovorom ali zar nije objasnjeno u drugoj knjizi da
je ustvari cela prva knjiga fikcija glavnog liga jer kao mali nije mogao da se nosi smrcu drugara koga je valjda auto pregazio ako se secam.

Pravo da ti kažem koliko se sećam mislim da nije.
Druga knjiga se dosta bazira na halucinacijama glavnog lika i ne zna se šta je šta.
Pa tako i to "objašnjenje" može biti da je halucinacija glavnog lika u drugoj knjizi.
Davno sam čitao ali mi je tako nešto ostalo u glavi

@stojagrozny

Ovo izdanje Hobita je isto odlicno. ;)

Imas i video recenziju. Nazalost nema nigde da se nadje ono kozno izdanje Gospodara u EU (sa pocetka klipa)

Pravo da ti kažem koliko se sećam mislim da nije.
Druga knjiga se dosta bazira na halucinacijama glavnog lika i ne zna se šta je šta.
Pa tako i to "objašnjenje" može biti da je halucinacija glavnog lika u drugoj knjizi.
Davno sam čitao ali mi je tako nešto ostalo u glavi
Narodski receno covek je psihicki prs'o zbog traume iz detinjstva. Skoro sve sto se desilo u drugom romanu je njegova uobrazilja.

Davno sam i ja citala, ali se secam da je spavao u sobi/podrumu onog svog buckastog druga sto je umro u prvom romanu i slusao njegov stari veliki radio. U nekom trenutku je otvorio radio i video da je potpuno prazan, tako da sve sto je slusao je zapravo bio njegov trip.

Narodski receno covek je psihicki prs'o zbog traume iz detinjstva. Skoro sve sto se desilo u drugom romanu je njegova uobrazilja.

Davno sam i ja citala, ali se secam da je spavao u sobi/podrumu onog svog buckastog druga sto je umro u prvom romanu i slusao njegov stari veliki radio. U nekom trenutku je otvorio radio i video da je potpuno prazan, tako da sve sto je slusao je zapravo bio njegov trip.
Za drugu knjigu znam
da je njegova izmišljotina ali ja sam pričao za zaplet u prvoj knjizi i za "negativca" u prvoj knjizi (Borgia's Bell)

Beyond Genius Lies Insanity

Nazad
Vrh Dno