Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Nadam se da je napredovao, čitao sam Malice od njega, vidim da sam je ocenio sa 2/5, i ne sećam je se.

Од John Gwynne сам читао „Faithful & the Fallen”, одличан серијал. Штета што Лагуна није кренула са преводом тог серијала, обзиром да је завршен. Трећи део саге „Bloodsworn Saga” тек треба да изађе крајем године

Nadam se da je napredovao, čitao sam Malice od njega, vidim da sam je ocenio sa 2/5, i ne sećam je se.
To mu je bila prva knjiga. Nisam je čitao. Planirao sam.

Što se tiče ove, kida kako opisuje borbe. Posebno sad što čitam u drugom delu, iako na engleskom. Sigurno u top 3, kako epske fantastike, tako i istorijskih romana.

Sviđa mi se kako piše. Surovo, bez ulepšavanja i sa dozom dobrog humora.

„Faithful & the Fallen" će doći na red posle ovog. "Malice" je prva knjiga tog serijala.

Dr. Nele Karajlić-Solunska 28 treći deo

Sad i zvanično mogu da kažem: Karajlić otišao na kvasinu

Šta je on ovde pisao, šta je lupetao, mislim da ni njemu samom možda nije jasno.

Prve dve knjige su stvarno bile i dobre i imale neku radnju i sl.

Ovaj treći deo....ne znam.

Pozdrav. Ima li neko slucajno serijal - Deca vremena u nekom e-formatu? Poceo da ih citam, a krecem na more, pa bi mi mnogo lakse da nosim samo kindle. I da, trebalo bi mi izdanje srpskom/hrvatskom. Imam vec na engleskom

Poslao sam ti prve dve u poruci.
Baš gledam, u maju je izdata "Deca sećanja" u Laguni. Nisam ni znao da je prevedena.

Eh, i ja mu poslao pre minut, baš htedoh da napišem da pogleda sanduče. :)

Može li i meni samo druga pošto prvu imam i pročitao sam je. Inače odlična knjiga pa da vidimo i drugu kakva je :)

1725343893392.png

Promišljeno tkana istorijska fikcija o čežnji, dobru i zlu, nauci i veri, kulturi koja stvara čoveka, otvorenosti društva i izolaciji... Zgusnuto štivo kako zbog same narativne strukture, tako i zbog Mičelove pasije za detaljima, ali strpljenje biva nagrađeno svakom narednom stranicom. :)

Nakon odgledane nove serije pročitao sam i knjigu "Šogun", Džejms Klejvel.
Dosta mi se svidjela (naravno da je bolja od serije).
Vidim da on ima još 4 knjige sa valjda sličnom tematikom, pa ću gledati da i njih čitam, one do kojih budem mogao doći.

U vezi podesetogodišnjice serije Otpisanih, u zgradi RTS a otvara se izložba

Ono što mene zanima je istoimena kniga Dragana Markovića. Da li je ovo što izdje Dereta

reprint, obzirom da potpisuje Aleksadnr Đorđević

Ovu knjigu bi trebalo da je u originalu izdala Sloboda, Beograd 1977

Ko voli epsku fantastiku preporucujem "Red magle" Brendon Sanderson,odlicno!

Već neko vreme mi ova knjiga stoji na listi, ali sam je nešto izbegavao...
Onda videh da je NYT visoko plasirao na listi najboljih 100 knjiga u prvom kvartalu ovog veka.
Onda videh i @shamanNS preporuku, i uzeh:
Pachinko - Min Jim Lee
Ostavila je izuzetan utisak. Priča, likovi, mnogo zanimljivih (i meni potpuno nepoznatih) detalja korejske kulture... Priča o životu korejskih doseljenika u Japan.
Stil pisanja izvanredan. Baš sam uživao, preporuka!
Neka se još slegnu utisci, pa možda rešim i da pogledam seriju 😊

Serija je solidno drugačiji utisak od knjige (između ostalog efekat načina na koji se priča prestavlja u seriji sa konstantnim skakutanjem između prošlosti i sadašnjosti) i neki bitni aspekti knjige su totalno nepostojeći u seriji... plus koliko mogu da zaključim na osnovu S02E01 krenuli su klasika da prave izmene da "poboljšaju" radnju i da kao bude izbudljivije.

Poslednja izmena:
Prethodna, prva knjiga te autorke nije ni blizu tog kvaliteta čisto da znaš odmah.

Na temu stila pisanja, uzmi probaj da čitaš:

Elisa Shua Dusapin - Winter in Sokcho:

Elisa Shua Dusapin - The Pachinko Parlour:

Ali baš da čitaš, ne audiobook.

Već neko vreme mi ova knjiga stoji na listi, ali sam je nešto izbegavao...
Onda videh da je NYT visoko plasirao na listi najboljih 100 knjiga u prvom kvartalu ovog veka.
Onda videh i @shamanNS preporuku, i uzeh:
Pachinko - Min Jim Lee
Ostavila je izuzetan utisak. Priča, likovi, mnogo zanimljivih (i meni potpuno nepoznatih) detalja korejske kulture... Priča o životu korejskih doseljenika u Japan.
Zvuci zanimljivo,verovatno cu i ja da je procitam...

Ako može mala pomoć, tražim već duže vrijeme da kupim knjigu Beyond These Horizons, Quantum Theory and Christian Faith (English Edition)
1726067502902.png

Na Amazonu ima samo kindle verzija, ali ja nema kindle a i više bi volio pravu knjigu.
Da li je neko čitao ili zna gdje u Bgd/Srbiji može da se kupi ova knjiga?

Svakako ne moraš da imaš Kindle čitač da bi ebook kupio i čitao.
Nakon uklanjala DRM zaštite možeš da je konvertuješ i čitaš na čemu god hoćeš, pa možeš i da je oštampaš i čitaš na papiru ;)

Nego, da li si kontaktirao ove da proveriš da li stvarno imaju tu knjigu na stanju kao što piše na sajtu?

The Hunger of the Gods

Procitah na engleskom. Jos bolja od prvog dela, The Shadow of the Gods.
Odavno nisam ovako čekao nastavak 😁. Najavljeno za 22.10.

Poslednja izmena:
Pređoh više od pola serijala Demonskog kruga od Pitera Breta i mogu vam reći da i nije tako loše.
Pre toga su "za slobodu pale" Belgarijada i Malorijada, i pomalo Džek Ričera. :D

P.S. Mogli bi da napravimo Goodreads sekciju ovde, ako već ima biciklistička. :D :D :D

Pređoh više od pola serijala Demonskog kruga od Pitera Breta i mogu vam reći da i nije tako loše.
Prve 2 knjige su ok a onda kreće klasično rastezanje originalno planirane trilogije. Plus je Brett neuspešno pokušao da jaše na talasu popularnosti Game of Thrones serije i da uradi "HBO tretman" ( = filovanje sexom) a izuzetno i komično loše piše te sex scene.

Sad te "next gen" knjige što objavljuje iz tog istog univerzuma apsolutno nemam nameru ikad da čitam.

Kvalitet celog tog serijala opada sa svakim novim nastavkom, pri čemu je poslednja knjiga u serijalu meni ubedljivo najgora.

edit:
Btw... nevezano za ovo, jel ste čuli da je Andžej Sapkovski napisao novu knjigu o Vičeru? Treba da se objavi u Poljskoj krajem godine, a u svetu početkom 2025-te. Još nema naslov.

Kvalitet celog tog serijala opada sa svakim novim nastavkom, pri čemu je poslednja knjiga u serijalu meni ubedljivo najgora.
Slažem se manje-više sa ovom izjavom s tim da se meni druga knjiga dopala više i od prve tj "sela" mi u to momentu baaaš. Kraj ( The Core knjiga) je svakako krš i do kraja su svi muški i ženski likovi se ponašali totalno suprotno od kakva su im bile početne motivacije.

Za novu Witcher knjigu sam i ja negde usput pre nekoliko dana pročitao tu informaciju... iako nisam fan tog serijala ( pročitao sam samo "The Last Wish" 2016. godine i nisam bio raspoložen da čitam dalje) tako da pojma nemam zašto i gde mi je to iskočilo.

Prophet Song - Paul Lynch

Nikada mi se nije desilo da čitam sa takvim odbojnošću i sa grčem u stomaku, a da, opet, ne mogu da ispustim knjigu. Teskoba sve vreme čitanja, plus duge rečenice, i jezik ne baš lak za čitanje.

Savremena Irska koja tone u distopiju, prikazano kroz um i dušu žene kojoj se porodica raspada.

Booker-ova nagrada za 2023.
Preporuka!

P. S. Vidim da je kod nas objavila Booka

Koristi sve, nije to u pitanju. Ceo roman piše kroz oči glavne junakinje, prati njene misli....
Vrlo malo dijaloga, namerno nestrukturiranih (nije očigledno ko šta govori, sve ide u istom nizu), i beskonačno čaršafa (pasus duži od stranice, neretko bez tačke...)

Nazad
Vrh Dno