Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Slažem se za Alan Forda i njega ne mogu na srpskom da čitam. I nije mi problem onaj stari hrvatski gde su minimalne razlike. Ali ovaj novi mi kompletno kvari doživljaj. Mislim, studenske kiše ili na rubu znanosti. 😁 Jednostavno ne mogu 😂

Nedavno sam pročitao i Zadužbinu od Isaka Asimova (nije mi se dalo prije da je čitam) i djeluje mi kao bajka za djecu u odnosu na ovaj Serijal. Mada, teško je to porediti s obzirom na vremensku distancu pisanja dva serijala.
Samo knjiga Zadužbina ili ceo serijal od 15 knjiga ?

stogodisnjak_koji_je_iskocio_kroz_prozor_i_nestao-junas_junason_v.jpg

Urnebesna knjiga, čita se prilično brzo i lako.
Malo Uvea, malo Foresta Gumpa ali veoma lepo uklopljeno.

Pročitao The Divine Cities trilogiju (dobra ;) ) i čitam (pročitao sam obe knjige) ovaj novi nezavršeni serijal:
I to mi se sviđa. To su jedne od retkih fantasy knjiga koje sam pročitao u prethodnih 18-24 meseca a da me nisu smarale. Slabo čitam fantasy jer me je sve to izuzetno smorilo...
Tebi će možda da zasmeta što je glavni lik / narator beše biseksualan 😂😂 ( loži se na muškog lika a spavao je usput sa par ženskih 😁😁)
Управо сам завршио „Град степеница” и била је интересантна, видећемо какав је серијал надаље. Мало другачија књига о интеракцији људи и богова, свакако читљивија него ли Erikson (Malazan Book of the Fallen) или John Gwynne (The Bloodsworn Trilogy), мада је и далеко од квалитета и комплексности тих серијала. Али интересантно за промену.
Хвала за предлог

И ја сам на граници да ставим паузу на епску фантастику, поготово од када ме је мало сморио серијал J.V. Jones - Sword of Shadows. Узгред после 15 година је написала наставак серијала, за разлику од она два матора прдежа који никада неће завршити своје серијале.

nada-ante_tomic_v.jpg

Lepa, laka, zabavna, nije kao Čudo u Poskokovoj Dragi ali ne treba je preskočiti.
Baš odiše pozitivom.

I nije mi problem onaj stari hrvatski gde su minimalne razlike. Ali ovaj novi mi kompletno kvari doživljaj.

Slažem se. Imam druga koji se izjašnjava kao Crnogorac. Problem nastaje pošto nikada nije bio, a kamo li živeo u Crnoj Gori, da počne da govori, to jest izmišlja njihov jezik, i zamišlja da oni tako govore. Jezik jeste živa stvar i on se menja, ali u našem slučaju je fizički izmišljen da bi postojala što veće razlika među nama. Zato i meni smetaju novi prevodi knjiga.

Prvo se cita Sto je muskarac bez brkova pa onda poskokova draga. Po prvoj je snimljen film.

Slažem se. Imam druga koji se izjašnjava kao Crnogorac. Problem nastaje pošto nikada nije bio, a kamo li živeo u Crnoj Gori, da počne da govori, to jest izmišlja njihov jezik, i zamišlja da oni tako govore. Jezik jeste živa stvar i on se menja, ali u našem slučaju je fizički izmišljen da bi postojala što veće razlika među nama. Zato i meni smetaju novi prevodi knjiga.
Није једини који је измишљен...постоји хрватски, босански, па онда и црногорски језик....да не помињем конструкт који се назива македонским...разлика између немачких дијалеката је је много већа него између нашег и словеначког...па ипак је то исти језик који нико не оспорава....
Проблем са измишљеним језицима се јасно види на границама између Србије и новонасталих држава...наиме, српски се говори и примењује у Црној гори и Македонији, али када се пређе физичка граница, македонски и црногорски нико не говори, у Санџаку као говоре босански, али свако ко је био тамо зна да тај језик нема никакве везе са Босном....Хрвати у Војводини и Славонији говоре и пишу екавски...

Poslednja izmena:
Životinjska farma
Džordž Orvel
Ne znam po koji put sam pričitao ovo remek delo i uvek me oduševi.
Jedini problem je što mi trenutno živimo životinjsku farmu izistinski.

Није једини који је измишљен...постоји хрватски, босански, па онда и црногорски језик....да не помињем конструкт који се назива македонским...разлика између немачких дијалеката је је много већа него између нашег и словеначког...па ипак је то исти језик који нико не оспорава....
Проблем са измишљеним језицима се јасно види на границама између Србије и новонасталих држава...наиме, српски се говори и примењује у Црној гори и Македонији, али када се пређе физичка граница, македонски и црногорски нико не говори, у Санџаку као говоре босански, али свако ко је био тамо зна да тај језик нема никакве везе са Босном....Хрвати у Војводини и Славонији говоре и пишу екавски...
Npr. engleski
Govore ga i Englezi, ali i Amerikanci, Kanađani, Australijanci i Bog te pita koliko još nacija na svetu.
I svuda je engleski.

Npr. engleski
Govore ga i Englezi, ali i Amerikanci, Kanađani, Australijanci i Bog te pita koliko još nacija na svetu.
I svuda je engleski.
То и јесте поента...језик највећег народа се овде фрагментира....једину сличност можете да нађете у Индији и Пакистану, ту је језик исти, али због нечијих интереса, неких лоших по све њих заједно...то је тако
Или и Украјини, ту је тек језик чудо....

Počeo sam ponovo serijal Kapija od Frederika pola (Heechee Saga), koju sam čitao u srednjoj školi tamo 90-ih. Ala mi je to dobro. Baš sam se uživeo. Ne smetaju mi ni magnetne trake ni piezofon, ni što svi od reda puše cigare. Mnogo uzbudljivo. Što je najbolje ni ne sećam se baš dobro šta je bilo u tom prvom čitanju, pa i uživam. Da ne pričam o tome da sam tada vijao te knjige po bibliotekama u So i Ns, i čitao ih preko reda, kako koju nađem. MIslim da ih sve nisam ni pročitao. Ali sada sam ih sve lepo skinuo na Kindle, poređao po redu i udri.
Ovo je tako pretenciozno da nemam reči. Makedonski jezik konstrukt? Ovi ostali jezici koje spominješ izmišljeni? Da li si ti normalan? MIslim da si ti izmišljen. Hrvati u Slavoniji govore i pišu ekavski? Ju ju ju. Kakvo lupetanje. Klasičan Srbo-centrizam. Ovo ne da je za ban nego trajni. Ako ima ko da reaguje.

Poslednja izmena:
Прочитао сам поново "Сеобе" Милоша Црњанског....то су књиге толико емотивне и стварне, тако да вам садашњост изгледа потпуно јасна...

Vrh Dno