Šta je novo?

Poskupljuje ADSL...

aLti

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2006
Poena
320
Pozdrav svima,

ne znam da li ste danas gledali vesti, ali najavljeno je poskupljenje usluga fiksne telefonije. Izricito je navedeno da ce cene razgovora ostati iste, ali da ce sve ostale usluge, a pre svega Internet - poskupeti.

Nasa telekomunikaciona infrastruktura bolja je jedino od albanske, cena Interneta kod nas trenutno je najvisa u celoj Evropi, dinar jaca (pao sa 83.xx na 80.xx), ALI CENE TELEKOM USLUGA SKACU?!?

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=04&dd=24&nav_category=9&nav_id=295641

Komentari? Ili da odmah idemo po govnjivu motku? :mad:

Poslednja izmena:
Imamo rešenje, a to je da ćemo od juna imati metod na osnovu koga ćemo na tasu meriti kolika je cena, na tasu, nema laži, nema prevare, to je to", kaže predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović.

sudeci po ovoj rechenici, ima da dodje do debelog pojeftinjenja :D

Pa polako se zemlja vraca znate vec gde i kako, evo ja vec cistim smederevac za sledecu zimu, odjavljujem adsl i prelazim na dail-up modem .. mozda. U stvari sta ce mi internet, telefon i sl. bolje da ne vidim i ne cujem nista.

Nemam pojma... Nesto mi sve to lici na neko plasenje naroda. Ne vidim iz kog razloga bi poskupeo adsl? Jedino, ako nece da podignu vrednost Telekomu zato sto ce sledece godine na tender, pa da prikazu kako ima ogromnu zaradu. Ali kako sam nesto cuo, nece biti prodat vecinski paket akcija, nego ce drzava prodati deo, ali ce kontrolisati vecinu. I dovesce se novi operater fiksne telefonije.
Mada, cim Lelekom daje nesto dzabe, iza brega se valja neko dranje, tako da treba biti oprezan.

Realno gledano, ako Lelekom digne cene, dizu je i drugi provajderi, a onda i kablovski poskupljuje. Ne bas lepa prognoza, zar ne? A sta ce i nama net? Da gledamo kako su drugi odmakli svetlosnu godinu ispred nas? Jok bre. Kao sto su mi ukinuli Euronews na kablovskoj, da ne gledam previse kako se krecu stvari u svetu, tako ce i da ogranice net. Sta ce nama pa internet?

Jedino sta je dobro, ako se vratimo u ta vremena, makar ce pirati kod SKC-a da se vrate. Svako zlo ima svoje dobro :d .

Poslednja izmena:
Polako, ali sigurno se vrše pripreme da postanemo kao Kuba. Ne treba narodu Internet i ostale gluposti, da ne vidi gde je normalan svet, a gde mi.

Ja bih precizirao, nece poskupeti ADSL nego INTERNET, a sobzirom da sav internet ide preko T.-a to znaci, kod svih !
A zasto? Pa jednostavno, radi ocuvanja relativnog socijalnog mira, lakse je udariti po manjini, tj. korisnicima interneta.
A kako kod nas za svaku veliku promenu treba bar 10-20 god, cini mi se da pre toga nece biti oslobadjanja od T-ovog monopola. Prodace se mozda T., ali verovatno u paketu sa monopolom.
Ako nista drugo, treba da budemo ponosni (osim toga sto smo "nebeski" :) ) jer zivimo u jedinoj zemlji na planeti koja se vraca u proslost i svojim korenima...
Ma i sta ce nam vise od 5-6 MB prenetih podataka dnevno (uz iskljucene slike, naravno)

Šta će ti slike? To samo jede protok :d

Ne stvarno, ako se to desi treba svi da se vratimo na digitrone, papir, olovku i lenjir... I onako su me pre neki dan napljuvali Rumuni na jednom privatnom trekeru, što mi je efektivni UL 3 KB/s. Pitaju jel živim u "kamenom dobu". Ma jok bre u Srbiji :wall: :wall: :wall:

Cena interneta je skocila na svetskom trzistu, tacnije dostigla najvecu vrednost, pa nasi se samo upravljaju po tome. Ne bi oni ali moraju.

Kad OPEC zavrne slavinu, ode barel neta na 100$. Da ne pominjem napade na opticke kablolve u Nigeriji i nacionalizaciju provajdera u Iranu i Severnoj Koreji.

ja sam cuo da je i hrvatskoj bilo isto ****** ko i kod nas sa adsl-om, pa kad je njihovom telekomu istekao ugovor sa drzavom (o monopolu) doslo je 6 novih fiksnih provajdera i sad imaju adsl 24MB/s a pocetni im je 3MB/s (kao nama 512KB/s) za oko 700 din. flat, a ovaj od 24 je oko 100e. jedino im T-com kao nacionalni provajder ima pakete od 1.5MB/s do 8MB/s. kod nas bi od jula trebalo da sbb ponudi triple play (tv, telefon i internet) preko optichkih kablova, a za njim bi dosli i drugi provajderi.

kad je njihovom telekomu istekao ugovor sa drzavom (o monopolu)

Ovo je kljucni deo. Pitanje je kada ce do toga ovde doci. A i ako dodje, naci ce nacin da i dalje odrzavaju status quo.

Bas sad htedoh da postujem o ovome ali vidim da su benchmarkovci veoma agilni :). Ovo se sve nekako poklapa sa "inauguracionim govorom" novog direktora Telekoma da ce raditi na poskupljenju cena usluga koje pruzaju. Izgleda da su ispucali sve moguce fazone i varijante da podignu cenu telefonskog razgovora (mada kad prodju izbori garantujem da ce smisliti jos nesto) pa su odlucili u pravom "radikalskom" fazonu da ubiraju pare od "ne-esencijalnih" usluga. A bas citam juce u novinama kako ce Telekom da bude generalni sponzor Kosarkaskog Saveza Srbije. Milion eura na dve godine. Ali eto jadni moraju da povecaju cene da ne bi propali sta li...

I tako posle jednog korakcica napred (uduplanje brzine ADSL-a) idemo dva koraka nazad. Pretpostavljam da samim tim ceo koncept IPTV i 8MBit interneta u potpunosti pada u vodu jer je to nepotreban luksuz.

Najsmesnija mi je konstatacija kako im je pao profit od fiksne telefonije sa 420 miliona dinara na 405 miliona dinara (nisam 100% siguran u vezi cifara i da li je u pitanju profit ili promet) jer ljudi vise koriste mobilne telefone. Kakvi pateticni jadnici.

Jednu stvar samo da pomenem - sinoc sam bas gledao. Na Skype-u moze za 650 dinara da se uzme tromesecna pretplata. U pretplatu ulaze potpuno besplatni pozivi na bilo koji fixni ili mobilni (samo za odredjene zemlje i mobilni spada u cenu) broj telefona u jednoj od 24 zemlje + dobijate svoj fixni broj telefona u jednoj od tih 24 zemlje. Dakle, za 217 dinara mesecno mogu sebi da npr. uvedem americki broj telefona kao da sam tamo i kad me ljudi zovu da se javim preko skype-a/skype telefona kao da sam uveo sebi u kucu ondasnji telefon. E da, zaboravih, mogu da namestim da mi se poziv forwarduje na fixni ili mobilni broj po izboru. Show program.

Poslednja izmena:
Do izbora sigurno nece biti nekih ozbiljnijih poskupljenja, ali zato 12. maja drzite gace !!!

Umesto što RATEL pokušava da odredi cenu, bolje neka ukinu monopol telekoma i puste konkurenciju.
Skroz van pameti. :wall:

Kao sto sam vec i pisao RATEL je samo sluzba cija je jedina svrha da opravda sve poteze telekoma i da vodu uvek gura na njegovu vodenicu. Ostalu raju eto pomalo zamajava nekim sitnim propisima koji ni najmanje ne uticu na stvarno stanje.

E od ovoga im vise necu dati to je sigurno...malo li je skoro 3 000 dinara mesecno za bednih 1,5 Mb !!!

Ako raspale po cenama ,vracam se na 512 .Zbogom torenti,lepo nam je bilo .... smrc smrc

Evo sad citam u novinama. Firme su dostavile finansijske izvestaje o poslovanju u prosloj godini NBS-u.

Telekom Srbije je prvi na listi po dobiti sa 11.5 milijardi dinara.

malo ne realno zvuci povecanje cena koje su i ovako velike za postojece adsl pakete, uz povecanje brzina i nekako, ali ovako, stvarno smesno.

Poslednja izmena:
Kad OPEC zavrne slavinu, ode barel neta na 100$. Da ne pominjem napade na opticke kablolve u Nigeriji i nacionalizaciju provajdera u Iranu i Severnoj Koreji.

PA vec je barel na 116 ili 118 dolara, tako da je to gotovo. A kao da je internet neka roba koja moze da nestane, pa da joj skace cena...

Ma lopovluk. A svako objasnjenje poskupljenja internet usluga je :wc: .

Mozda planiraju ponovo dupliranje brzina, stim sto ovog puta ne zele bas za istu cenu da dupliraju brzinu pa ce najpre da naprave poskupljenje pa dupliranje (ko one prodavnice sa 50% popusta a dan pre toga povecali cene za 80%)...

Ili nece uopste duplirati niti dizati cene. Sad ce da naduvaju ovu buvu oko dizanja cena.
I onda ce kao da odustanu od toga i mi presrecni sto nisu poskupeli. Tada povecanje brzine niko vise nece ni da pominje, samo da ne poskupe.

Pa bre kako ih nije sramota za takav crap od fixne, mobilne i ADSL usluge jos da traze vise novca.

Ili nece uopste duplirati niti dizati cene. Sad ce da naduvaju ovu buvu oko dizanja cena.
I onda ce kao da odustanu od toga i mi presrecni sto nisu poskupeli. Tada povecanje brzine niko vise nece ni da pominje, samo da ne poskupe.
Interesantno. Zasigurno postoji i psihološka pozadina svega ovoga, u to nema sumnje.

bash nju briga, bice ministarka josh 10 dana :)

Pa Vucic obecava svima besplatan net u BG-u :)

Nazad
Vrh Dno