Šta je novo?

Poskupljenje

proki

Čuven
Učlanjen(a)
22.10.2003
Poena
619
Dali od nove godine poskupljuju i mobilni?

Ja sam cuo da i oni podlezu PDV-u @#$!%@#

Da ali je na njih valjda i dosad ishao pp, tako da ako je dosad bio 20% treba da padne na 18%. Shto ce reci treba da pojeftine...

Iz tvojih usta u Bozije usi!

bar bi tako trebalo da bude kao sto je nickname rekao, a da li ce tako biti zavisi iskljucivo od prodavaca.

pa kao i uvek nashi prodavci ce gledati da se okoriste neobaveshtenoshcu domacih kupaca, pravdajuci poskupljenje sa "odrashe nas sa ovim novim porezima"...

ali trebalo bi da pre ili kasnije edukacija i konkurencija uchine svoje...

nickname je napisao(la):
Da ali je na njih valjda i dosad ishao pp, tako da ako je dosad bio 20% treba da padne na 18%. Shto ce reci treba da pojeftine...

To je za ove što legalno prodaju aparate, a šta ćemo sa ovim "ostalim" prodavnicama?!

Ma bre isto shto i dosad, samo u manjem obimu... nasha granica je i dalje shuplja ko sito...

Samo ne znam shto bismo se bunili protiv toga da se stvari polako uvode u red na svim nivoma. To shto smo navikli na "mufte" ne znachi da tako treba da bude vechno. To je jedan od razloga shto nam je opshte stanje u drzavi tako, svi izvlache po malo al samo za sebe i tako u krug... Sa ovim ce se bar znati kolko para je tachno otishlo u punjenje republichke kase pa mozesh i da prozivash vlast gde su te pare, gde je npr. put za Smederevo, sad ne mozete da kazete nema para, zna se kolko ima...
Ali ovo je tek OT tako da...

nickname je napisao(la):
u teoriji da
ali mislis li ti da je neko to u praksi stvarno placao ,) mislim placali su na nesto ali su vecinu muvali bez poreza na promet.

Bogami, otkad je uvedena fiskalizacija i inspekcija je drasticno poostrena...

Mislim da se u sustini nista znacajno nece promeniti, a ako bude promenice se na gore po nas, dakle poskupece.

VelikiDon je napisao(la):
Mislim da se u sustini nista znacajno nece promeniti, a ako bude promenice se na gore po nas, dakle poskupece.

Ali pazi sad! Ako imas 160-165 euroa, eurea... da das za mob, pa imaces da dodas jos koji preko. U pravu si ti, ali sam i ja :D :D :D

Poz. :wave:

Nije u tome stvar... da mi zaista treba da platimo koliko neki mob kosta i dalje bi svi vukljali 3310 i 3410 koji su regularno tipa 140eura... ali posto nije tako necu da se neko izivljava i ugradjuje neosnovano. Cena treba da im padne, kako oni ni ovo sad ne placaju, nece, porasce.
Najcrnje objasnjenje daje jedan moj poznanik.. kao pa ok.. ko bude treba da kupi novi mocice stari skuplje da proda...
Racunica [priblizno]
Sada:
7650 -> p910
550e - 100e = 450 doplata
Sa 20%
7650 -> p910
700e - 120e = 580 doplata

Sa neke strane nije problem doplatiti 10-20 eura.. sa druge.. za telefon od 200 to je 40 eura, a to nije mala cifra to je cetvrtina necije mesecne plate.. i to relativno dobre plate.... a to je samo doplata.

Nije u tome stvar... da mi zaista treba da platimo koliko neki mob kosta i dalje bi svi vukljali 3310 i 3410 koji su regularno tipa 140eura... ali posto nije tako necu da se neko izivljava i ugradjuje neosnovano. Cena treba da im padne, kako oni ni ovo sad ne placaju, nece, porasce.
Najcrnje objasnjenje daje jedan moj poznanik.. kao pa ok.. ko bude treba da kupi novi mocice stari skuplje da proda...
Racunica [priblizno]
Sada:
7650 -> p910
Sa 20%
7650 -> p910

Sa neke strane nije problem doplatiti 10-20 eura.. sa druge.. za telefon od 200 to je 40 eura, a to nije mala cifra to je cetvrtina necije mesecne plate.. i to relativno dobre plate.... a to je samo doplata.

Da. Mada ne shvatam ljude koji moraju da imaju telefon od preko 200-250e, ali dobro, ne trose moje pare.

Pazi ja imam platu 700 evrica ovde u Srbiji pa i dalje pusim Best Lights. Pomodarstvo me je oduvek iritiralo. Eto :) Mislim da znas sta sam ovim hteo da kazem, mada je i meni malo konfuzno :D

Racunica [priblizno]
Sada:
7650 -> p910
Sa 20%
7650 -> p910

Jel ti shvatas da porez mora da se plati? Neka je i 50%, ali to je zakon, i drzava od toga zivi. Uostalom, kome se ne svidja, neka kupi skromniji telefon a ne da se izivljava sa modelima koje si ti naveo i onda se ciganise za porez. Imas 200 evra za telefon, i sad ti je mnogo 40 evra da das za porez, koji ce biti iskoriscen za zdravstvo, skole... :zgran:

Razmisljanje da je porez "neosnovano ugradjivanje" je toliko primitivno da nemam reci. Izgleda da je u nasem narodu uspeh kad zeznes drzavu. Nadam se da ce policija najostrije da kazni one koji ne placaju takse :)

petkods je napisao(la):
Jel ti shvatas da porez mora da se plati? Neka je i 50%, ali to je zakon, i drzava od toga zivi. Uostalom, kome se ne svidja, neka kupi skromniji telefon a ne da se izivljava sa modelima koje si ti naveo i onda se ciganise za porez. Imas 200 evra za telefon, i sad ti je mnogo 40 evra da das za porez, koji ce biti iskoriscen za zdravstvo, skole... :zgran:

Razmisljanje da je porez "neosnovano ugradjivanje" je toliko primitivno da nemam reci. Izgleda da je u nasem narodu uspeh kad zeznes drzavu. Nadam se da ce policija najostrije da kazni one koji ne placaju takse :)

Za ovaj prvi deo gore si totalno u pravu. Ne treba se prsiti za ozbiljan aparat (niti bilo sta drugo) ako nemas pare za porez, i ako ti to smeta. Ali ovaj dole deo...

Naravno da je uspeh da zeznes drzavu, zato ste tebe drzava **** ako nisi primetio 4 godine bez prestanka? Ali, ukoliko nisi privatnik, nemamo o cemu da pricamo, jer neces shvatiti poentu.

Niko ne spori da treba da se plati porez, mislim da je covek hteo da kaze da se TRGOVCI neosnovano ugradjuju. Kod nas je jos uvek trgovina najunosniji biznis. Kada proizvodnja bude vaznija od trgovine onda mozemo da kazemo da smo drzava a ne kolonija.

Ne verujem da je to hteo da kaze. Evo PavleB upravo misli da ne treba da se placa porez. Onosno, rekao je da je uspeh zeznuti drzavu, sto mu dodje na isto. A ne shvata da neplacanjem poreza krade sam od sebe. Izgleda da priziva ono mracno vreme, koje se zavrsilo pre 4 godine...

Ne može to tako brzo, kod nas je vekovima ukorenjeno da je država nešto strano i nametnuto a ne naše (još od Turaka, ovi-oni, komunisti...) tako da prevariti državu za neke pare se smatra domaćinskom veštinom vodjenja kuće/firme a ne kradjom. Eto, kod nas se ljudi rado hvale prijateljima kad nešto zakinu državu dok je na Zapadu to sramota i krije se, a i 'prijatelji' hoće rado da prijave takvog. :trust:

Što se tiče ugradnje trgovaca, sećam se u doba socijalizma je postojao državni propis da se trgovina ugradjuje sa 23% marže. Ni manje, ni više. Samo posebnom odlukom direktora o rasprodaji zaostale robe se smelo ići ispod, a preko nije smelo. Nekad bilo...

Sad smo uveli tržišno poslovanje i slobodnu konkurenciju. To znači, svako ima pravo da formira cenu kako hoće (osim za neke specijalne vrste roba) bez da ikome odgovara, a konkurencija na tržištu će ugušiti one koji preteraju i propašće oni koji potcene troškove pa idu prenisko. Nažalost, mi smo malo tržište pa je u mnogim oblastima slaba konkurencija i obaveštenost potrošača. Ipak mislim da računarska oprema tu ne spada, ima suviše i uvoznika i prodavaca...

Septimus je napisao(la):
To samo znachi da se shtekash :-devil-: :p

Pa ne bih kupio TV, mini liniju... :smoke:

PavleB je napisao(la):
Naravno da je uspeh da zeznes drzavu.

U pravu su svi koji tvrde da treba dosta godina da prodje da ljudi sa ovakvim primitivnim razmishljanjima pochnu da drzavu svataju kao svoju.

Govorim u ime privatnika.
POREZ je neminovnost, ali postoje modusi kako se on uvodi u nerazvijene zemlje poput nase.
Zasto bi ja postovao drzavu koja ne dozvoljava nikakve olaksice za ono sto mi doprinosimo? O administraciji i da ne govorim.

Administracija sa birokratijom su za neki drugi discussion :p

Srbija je ovo :wall:

decos je napisao(la):
Da. Mada ne shvatam ljude koji moraju da imaju telefon od preko 200-250e, ali dobro, ne trose moje pare.

Pazi ja imam platu 700 evrica ovde u Srbiji pa i dalje pusim Best Lights. Pomodarstvo me je oduvek iritiralo. Eto :) Mislim da znas sta sam ovim hteo da kazem, mada je i meni malo konfuzno :D
Vidiš, to za telefone si apsolutno u pravu. Znam gomilu ljudi koji su dali svoju mesečnu platu za telefon sa mogućnostima koja nikada, ali baš nikada, neće upotrebiti.
Savet: ostavi pušenje, ovo ti kažem kao čovek koji se razume u njegovu štetnost.
I kako to baš svi koje znam nađoše tako neke extra plaćene poslove, zar sam samo ja nesposoban? :zid: Čime se baviš, koju gudro valjaš?

I da, nemojte misliti da je otpor naroda prema plaćanju poreza vezan samo za naše podneblje. I na zapadu mnogi pokušavaju da utaje porez.

morbius je napisao(la):
Savet: ostavi pušenje

Ma pusenje je najlakse ostaviti. Uradio sam to barem milion puta. :D :D :D

Poslednja izmena:
Nisam ja rekao da je porez neosnovano ugradjivanje, poenta je sto su 99.5 % telefona kod nas iz sivih i crnih izvora a na takvu robu se ne placa porez, niti ce se placati ubuduce, ali ce oni verovatno uzimati vecu kintu praveci se da je sve ok.

da skratimo:ko hoce da izbegne PDV nek kupi phone sutra ili prekosutra

Zasto?
Ukida se porez od 20% i uvodi onaj od 18% dakle treba da pojeftini nesto mizerno :)

Naravno da ljudi imaju odbojan odnos prema porezu jer znaju na sta se trose te pare (luksuzni automobili, plate po nekoliko stotina hiljada din za nerad, i jos mnogo toga...), a u isto vreme decu po vrticima ubijaju ormani......

Realno ne verujem da ce porez mnogo uticati jer i do sada se prodavalo po 10-20 a knjizilo po 1 kom... setite se samo kad je ukinut porez na racunare, gotovo nista nije pojeftinilo, bar ne za 20% kako je trebalo... naravno iz ociglednog razloga oni ni pre ukidanja poreza isti nisu placali...

Nazad
Vrh Dno