Šta je novo?

Posao preko neta?

Quack

Slavan
Učlanjen(a)
03.09.2004
Poena
304
Idem ja jednog dana po netu i trazim nesto kako bi mozda i zaradio neke parice, kad ono:
Naidjem na sajt http://www.guru.com.

Koga zanima, nek pogleda, ima svega i svacega...

Ono sto mene zanima je:
1. Da li mozda neko ima neko iskustvo u vezi sa slicnim poslovima...
2. Da li mozda znate neku bolju varijantu (da moze da se radi od kuce)...

Pozdrav svim graficarima u NS, a i sire...

PS. Trenutno trazim posao (ne da ga nemam, nego plate nema), pa ako neko zna neko dobro mesto u NS, da mi se javi obavezno, imam puno iskustva u pripremi za stampu.

Poslednja izmena:
I mene zanima da li postoji neki posao tipa unos podataka ili tako neshto

ma koliko sam ja chuo iz priche sa ljudima sve je to uglavnom farsa... jedino shto konkretno mozhete imati pomotj prilikom trazhenja posla na internetu jeste prelistavanje oglasa (ne morate da se cimate da qpujete novine)

naishao sam na interesantan sajt koji pomazhe ljudima da sastave biografije. strashno je koliko je ovo bitno prilikom prijavljvanja na neki posao, o5 mnogo ljudi zaista ne zna da sastavi kvalitetnu biografiju. dodushe ne pricham ovo iz svog isqstva (ja ni srednju shkolu josh nisam zavrshio :) ) ali kazhu da je dosta koristan ovaj sajt
www.poslovnebiografije.com

Cisto kao napomena ljudima: u razlicitim zemljama postoje razliciti stilovi pisanja cv-a, pa ako pisete cv za posao "negde napolju", pogledajte cv info u toj lokalnoj zemlji. U nekim je npr. neophodno ukljuciti fotografiju, u drugim je to vrlo nepozeljno; u pojedinim zemljama zele da napises i sta radis u slobodno vreme (da bi procenili kakva si osoba), a u drugim kazu 'sta me briga sta radis van radnog vremena', itd. itd. Sve to odslikava stanje drustva - da ne navodis godinu rodjenja zbog ageisma, sliku da te ne odbiju zato sto ne izgledas kao Travolta i sl.

CV je "s onu stranu pruge" opasna stvar i ako nije dobar, kandidat nikad nece ugledati intervju (osim ako je jedini kandidat :d ).

Edit: sad sam procitao neke savete za intervju sa linka ove BBS agencije, pa samo da napomenem da i savete za intervju pogledate u lokalu; veci deo ovdasnjih saveta su ok, ali neki su prilicno nepozeljni negde drugde u svetu.

Poslednja izmena:
Jos jedan sajt sa obiljem informacija i saveta na ovu temu (CV, CL, razgovori, primeri...). Svakodnevno updateuju bazu i imaju dosta poslova za ljude sa visokim skolovanjem (konkursi i oglasi) a i poslova za IT strucnjake.

www.infostud.com/poslovi
Sve je naravno besplatno.

Ajde ok kod nas se gleda da se sve naplati, ali pisanje biografija pa jos po takvim cenama... Ne bih voleo da zaposlim nekoga kome je neko drugi napisao ili prevodio biografiju... koliko moze biti sposoban takav covek za bilo sta?

shtaps je napisao(la):
... Ne bih voleo da zaposlim nekoga kome je neko drugi napisao ili prevodio biografiju... koliko moze biti sposoban takav covek za bilo sta?
Potpuno se slazem !
Licno mislim da za konkurs treba napisati rezime i pismo koje odrazava tvoje sposobnosti i interesovanja ,a to mozes samo ti sam da napises,naravno bez preterivanja. :)

Kod nas mozda i moze da se gleda tako posto jos nije to pisanje cv-jeva uzelo neku cvrscu formu. Probaj da konkurises na dobar programerski posao recimo u Adobeu, gde komisija prima tone cv-jeva. Tu pazljivo napisani cv znaci da li ces biti jedan od te desetorice (od nekoliko stotina aplikanata) pozvanih na intervju. Cik i ne obrati onda paznju na kvalitetan cv (ovde se to placa i preko 200 ojra ko hoce da ide na sigurno) i nije nista neubicajeno da ljudi plate da im se to odrzava kako treba, jer se i poslovi relativno cesto menjaju. To mora da ima tacno odredjenu formu, tacno odredjene tematske paragrafe u odredjenom redosledu, duzini, izboru reci. Da, izboru reci - ima na nekoliko sajtova lepa lista reci za koje se zna (socioloska i psiholoska studija) da pozitivno deluju na citaoca cv-a. Posto takva stvar nosi puno sa sobom (sansu za dobijanje dobro placenog posla), postala je prava mala umetnost i nije ni cudo da se naplacuje nimalo naivno. Onaj primer sa linka ostavljen malo ranije je mozda dobar za ovdasnje uslove, posto - kako rekoh - jos uvek nije preraslo u taj vid takmicenja kandidata, ali negde drugde takav primer ne bi primili ni za umatanje bureka (bez uvrede agenciji, iznosi se razlika u lokalnom shvatanju cv-a).

Shtaps, kako bi ti kao clan komisije znao da li je doticni covek napisao cv ili mu je to uradio neko drugi? Ja bih ga rado primio i da mu je mama napisala cv, ako se on meni dobro pokaze na intervjuu i probnom periodu - cv je samo sluzio da se primeti u gomili, nista vise.

Poslednja izmena:
Primetio sam ga, on je spremio svojih pet minuta na interviewu i ja uzmem njega. Opstane dve tri nedelje i kada ispliva da je laznjak ja moram opet da prolazim kroz ceo proces, o tome pricam.

Pa ako je laznjak, to nema veze sa tim ko mu je pisao cv; neko moze da bude laznjak i da ga sam uradi, zar ne? U krajnjem slucaju, ne uzimas tog coveka radi pisanja cv-a, nego zbog sasvim drugih vestina. Zato je tvoj posao kao dela komisije da postavljas na intervjuu pitanja koja ti mislis da treba i da mu za vreme probnog rada zadajes takve zadatke u kojima ce se pokazati da li je laznjak ili ne. Postoje posebne tehnike intevjua, od testiranja stresa do testiranja znanja i iskustva. A probni period treba da traje 3-6 meseci i za to vreme bi moralo da ispliva da li je laznjak ili ne - ukoliko se dobro tretira zadacima i prate rezultati (laznjaci su uvek rizik, bez obzira na cv).

Poslednja izmena:
Ma u pravu si ti Silveru ali mene to malo licno pogadja... Sam pisao desetine CV i CL za sebe, pomagao oko jos toliko (nisam pisao za nikoga, savetovao ljude), prevodio... a sada se pojavi neko kome se to uradi za nekih 2 sata a nema pojma kakve su to muke ponekad. Da nepricam o tome da nezaposleni ne mogu da priuste sebi taj luksuz...

Sta da mu radis, cim je to toliko odlucujuci faktor i toliko vazna stvar, pojavice se neko ko to tretira profesionalno i uzme kintu na tome. Nema razloga da te to pogadja; kao da si rekao "eto, ja se mucim i opravljam kola sebi i komsijama, a on otisao kod automehanicara, nije fer". Drugi kandidati ce uraditi sve sta mogu da budu konkurentniji od tebe i ugrabe posao; nema tu pravde i nepravde, nego samo trka.
Fastlane gore pomenu da samo ti licno mozes da napises dobar cv i cover letter; ispada da sustinski i ne mora da bude tako, posto forma nije skroz slobodna. Pogledaj paralelu - recimo da imas laksu saobracajku; da, ti najbolje znas situaciju sudara, ti si bio tamo, a tvoj advokat nije. Medjutim, ako mu dobro preneses sve podatke, on ce te verovatno bolje braniti, nego da to radis sam. Oni kao profesionalci znaju na sta da obrate paznju, znaju sta treba da istaknu, sta da maskiraju, sta da se izbaci, kakve formulacije da koriste, itd. - to im je posao. Jeste, neko ko ima para moze sebi da priusti da ne razmislja o tome. Medjutim, cak i ako nemas para nesto, ponekad moras da se obratis profesionalcima; mozda ne da ti napisu, ali da pregledaju i savetuju. Osim ako nisi neki hot shot, potraga za poslom moze da traje mesecima. Medjutim, ako za to vreme (tih svih meseci) nisi dobio ni jedan poziv za intervju, nikakvo interesovanje za tebe telefonom ni bilo kakvu drugu povratnu informaciju - onda znaci da nesto nije u redu ili nesto ne radis dobro. Nekome kome je vreme odlucujuce je mozda skuplje da cekaju toliko dugo i kockaju se, nego da plate uslugu na pocetku.

Nazad
Vrh Dno