Šta je novo?

Portrebna mala pomoc

still

Slavan
Učlanjen(a)
03.04.2005
Poena
301
Cao, U zadnje vreme primecujem kako sijalice po kuci trepcu od promene napona, takodje moja soba je povezana sa kupatilom u kom imam problematicni bojler koji je vec izazivao kursus.
Sta meni treba je neka osnovna zastita mog kompijutera, muzicke linije i tako par uredjaja sve ukupno 4.
Nije mi potrebno da u slucaju nestanka struje imam par minuta rada da ugasim PC kako treba i slicno.
Citao sam o raznim nacinima zastite al nikako nisam siguran sta je meni ustvari potrebno.
Imam dosta ogranicen kes na raspolaganju ( oko 25evra pozeljno, al mogu da idem do 50 max) i solidan UPS nespada u nesto sto mogu da priustim, a kolko sam shvatio meni treba neki solidni surge protector il voltage regulator.

Da li su proizvodi kao ova 2 dovoljna da zastite PC od promene napona/kursusa ? da li im je vreme reagovanja dovoljno brzo, kolko sam shvatio preporuceno vreme reagovanja treba da bude manje od 1 nanosec al ja nemogu da nadjem za date modele podatke o brzini reagovanja.
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PH6T3-GR
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=P5B-GR
Ili mi je potrebno nesto kvalitetnije?

Takodje nisam siguran sta tacno mogu da prikljucim na model kao sto je http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I
Da li ovaj model ima 4 normalna ulaza "suko" kao sto se koriste kod nas? i da li on moze da se prikaci na produzni kabl od npr 3 ulaza gde bi 2 koristio za nebitne stvari kao sto su lampe a da u isto vreme ovaj voltage regulator popunim u sva 4 ulaza sa bitnijim uredjajima?
I da li je meni uopste neophodan ovakav uredjaj?

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Taj APC LE1200 je bas i namenjen takvim problemima. Nista te ne sprecava da "ubijes" jedan kabl i montiras "gnezdo" sa 3-4 standardne suko uticnice. On na sebi ima izlaze IEC320 [tj.za racunare],tako da u jedan od njih zakacis muzicku liniju i slicno.
Naravno,on je za 1200VA max,tako da o tome moras voditi racuna
pozz

Automatic Voltage Regulator ti je peglac napona, bez obzira da li napon opadne ili skoci za kratko vreme navedeni APC ispravljac moze to da suzbije, a posto vidim da ti je to i najveci problem onda ti je kupovina isto i najbolje resenje. Takodje ima ugradjen "surge protection".

Sto se tice "surge protector" od ta dva koja si naveo i jedan i drugi zavrsavaju posao za koji su namenjeni, tj. zastite od prevelikog napona do odredjene mere. U slucaju da napon predje njihovu maksimalnu zastitu osigurac koji je ugradjen u njih ce izgoreti/iskociti.

Ja bih ti preporucio da uzmes Automatic Voltage Regulator zbog navedenih problema, a sto se tice prikljucivanja, moraces da nadjes IEC 320-C13 to IEC kablove.
AK500U-4,JC,OE%20FIG%2042.jpg

Mislim da je taj APC-ov peglac napona nekih 60 eura.

Pozdrav!

Hvala na odgovorima !

Malo sam zbunjen da li ako uzmem ovaj Peglac struje moram da za ostala 3 non PC uredjaja da posebno kupim kablove koji bi sa obicnog suko ulaza menjali u ovaj "PC ulaz" nesto tipa dzek koji je sa jedne strane "zenski" suko a sa druge "muski" IEC il kako se vec zove.

I jos jednom da pitam da li taj peglac stuje mogu da zakacim na postojaci najobicniji produzni kabl koji ima npr 3 izlaza, znaci peglac da zauzme 1 a lampe ostala 2 izlaza, i da na peglac prikacim 4 uredjaja koji zajedno ne prelaze tih 1200 kolko pise da on podrzava? .
Hvala :p

Poslednja izmena:
Bitno je opterecenje na izlazu AVR-a, tj da ne predje tih 1200VA, tj mozesh dva kompa komotno da nakachish na taj uredjaj. Samo nemoj peglu, ili vesh mashinu. PozZ

Hvala na odgovorima !

Malo sam zbunjen da li ako uzmem ovaj Peglac struje moram da za ostala 3 non PC uredjaja da posebno kupim kablove koji bi sa obicnog suko ulaza menjali u ovaj "PC ulaz" nesto tipa dzek koji je sa jedne strane "zenski" suko a sa druge "muski" IEC il kako se vec zove.

I jos jednom da pitam da li taj peglac stuje mogu da zakacim na postojaci najobicniji produzni kabl koji ima npr 3 izlaza, znaci peglac da zauzme 1 a lampe ostala 2 izlaza, i da na peglac prikacim 4 uredjaja koji zajedno ne prelaze tih 1200 kolko pise da on podrzava? .
Hvala :p

Pa u sustini mozes da prikacis produzni ako nadjes odgovarajuci kabal, a to bas nisam video kod nas. Jedina varijanta ako ne nadjes kabal ti je da nastavljas IEC kabal, tj. da ga prepravljas i od njega napravis produzni.

Ovaj model moze da izdrzi 1200 vat ampera ili 1200 vati (w), kao sto je rekao Jozza, mozes dva kompjutera da prikacis na ovo.

Sigurnije ti je da ga ne teras do maksimuma bez obzira sto moze da podrzi, da ne bi mucio kompletnu elektroniku a ponajvise kondenzatore, bolje gledaj da ti maksimum bude nekih 1000w (vati). Pri maksimalnom opterecenju od 1200w ces verovatno cuti kako ti kondenzatori "cvile".

Ako bi vec pravio produzni (ili kupio) bolje bi bilo da u to ustekas recimo modem, ruter, punjace za mobili i slicne osetljive komponente, nego lampe koje nisu toliko bitne...
Sto se tice adaptera, morao bi ako ne nadjes najobicniji da juris univerzalni za svaku zemlju kao sto je ovaj na primer:
drgl.jpg

Pozdrav!

p.s. Nazalost ovaj uredjaj dolazi samo sa kablom za napajanje...

Poslednja izmena:
Pa u sustini mozes da prikacis produzni ako nadjes odgovarajuci kabal, a to bas nisam video kod nas. Jedina varijanta ako ne nadjes kabal ti je da nastavljas IEC kabal, tj. da ga prepravljas i od njega napravis produzni.
Mislim da nisam lepo objasnio, ja sam pitao da li mogu da Peglac struje nakacim na produzni kabl, a ne produzni na peglac, il sam ja lose razumeo sta si ti rekao :S:

Ovaj model moze da izdrzi 1200 vat ampera ili 1200 vati (w), kao sto je rekao Jozza, mozes dva kompjutera da prikacis na ovo.
Prikljucio bi 1 PC od 500w , muzicku liniju 170w , router 6w i monitor 50 w sve ukupno ~725W , ostaju 2 uredjaja koja nebi bila prikljucena koja mi nisu ni bitna da ih zastitim tj 2 lampe, njih bi ostavio da idu preko produznog kabla a ne Peglaca.

Sto se tice adaptera, morao bi ako ne nadjes najobicniji da juris univerzalni za svaku zemlju

Vidim sliku al mi nista nije jasno, da li je to da ga nazovem tool koji fakticki sa jedne strane ima suko ulaz a sa druge IEC ?

Inace imam 2 PC u mrezi, jedan koji pokusavam da zastitim (moj) i drugi 15 metara kablova udaljen (bratov), naime sta pokusavam da pitam je da li je moguce da ako recimo njegov PC dozivi udar struje nekako preko mreznog kabla i mrezne kartice osteti nesto u mom PC osim same mrezne ( ako i tolko moze)

Inace hvala puno na pomoci i trudu, i sorry sto sam dosadan sa ovoliko pitanja, jednostavno radje bi da budem siguran nego posle da udaram glavom o zid sto na vreme nisam razmisljao ..

To sto si planirao da prikljucis,je u stvari i skoro,maksimum za taj APC.
Nemoj da te zbunjuje 1200VA [VOLT-AMPERA,a ne gluposti kao sto su "wat-amperi" i slicno!].
To je maksimalna angazovana snaga,dok je "prava" [korisna] snaga,uvek manja i trebalo bi da je do 1000W.
Napisao sam ti u prvom postu,da je resenje za standardne utikace da kupis "gnezdo" [kako ga ko zove],iseces jedan kabl,koji dobijes uz taj uredjaj i spojis tako muzicku liniju,modem...Standardne boje zica su,ne moze se pogresiti,braon-faza,plava-nula,zuto-zelena-uzemljenje. Sve u svemu,deset minuta posla.Ako nisi vican,daj nekom komsiji,koji barata sa strujom.
Vodi samo racuna da taj produzni kabl obelezis [flomaster i sl],da ne bi neko ukljucivao kojesta u njega.
pozz

Mislim da nisam lepo objasnio, ja sam pitao da li mogu da Peglac struje nakacim na produzni kabl, a ne produzni na peglac, il sam ja lose razumeo sta si ti rekao :S:

Prikljucio bi 1 PC od 500w , muzicku liniju 170w , router 6w i monitor 50 w sve ukupno ~725W , ostaju 2 uredjaja koja nebi bila prikljucena koja mi nisu ni bitna da ih zastitim tj 2 lampe, njih bi ostavio da idu preko produznog kabla a ne Peglaca.

Vidim sliku al mi nista nije jasno, da li je to da ga nazovem tool koji fakticki sa jedne strane ima suko ulaz a sa druge IEC ?

Inace imam 2 PC u mrezi, jedan koji pokusavam da zastitim (moj) i drugi 15 metara kablova udaljen (bratov), naime sta pokusavam da pitam je da li je moguce da ako recimo njegov PC dozivi udar struje nekako preko mreznog kabla i mrezne kartice osteti nesto u mom PC osim same mrezne ( ako i tolko moze)

Inace hvala puno na pomoci i trudu, i sorry sto sam dosadan sa ovoliko pitanja, jednostavno radje bi da budem siguran nego posle da udaram glavom o zid sto na vreme nisam razmisljao ..

Ma nisi dosadan, glupo je ne pitati pa ostati glup :)
Zelko.d ti je vec objasnio dosta toga, a ja cu probati da ti odgovorim na dodatna pitanja koliko umem...
Peglac slobodno mozes da nakacis na produzni kabal (nadam se da nije neki kineski skart), ali ako imas jake potrosace na produznom vidi da taj produzni kabal rasteretis. Isto tako, kad vec prikljucis sve sto je potrebno na produzni kabal ukljucujuci i peglac, dotakni kabal produznog i vidi da li je vruc, ako jeste probaj jos da ga rasteretis.

Sto se adaptera tice za "suko/iec" nisam siguran sta ce ti kad dobijas kabal uz peglac za suko uticnicu? U svakom slucaju takav adapter bi morao da pojuris po radnjama posto nisam siguran da li ga ima kod nas.

Sto se tice ostecenja preko mreznog kabla, moguce je, ali u tom slucaju bi ti najverovatnije crkao ruter i/ili mrezna karta.
Jedino da kupis i ovako nesto:
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=145
ali to onda vodu u nedogled.

Iskoristiću ovu temu da pitam, i meni bi trebao neki (osnovni) vid zaštite računara. Znači, ne treba mi da komp radi kad nestane struje itd; samo da sprečim da ga ta ista struja ne ubije :)

Gledao sam sledeće:
APC P5B-GR ~1450din
APC PH6T3-GR ~2400din
APC PF8VNT3-GR ~3400din

Interesuju me razlike između ovih modela, sem očiglednih (sa/bez zaštite za telefon/LAN/koaxijalni kabl). Mislim na "Surge energy rating", "eP Joule Rating ", "EMI/RFI Noise rejection (100 kHz to 10 MHz) ", "Peak Current Normal Mode", "Let Through Voltage Rating" - to su "unutrašnji" podaci koji se razlikuju, a ja ne znam čemu služe, tj. šta mi govore o proizvodu (prepisano sa APC sajta). Pa ako može neko pojašnjenje u vezi sa tim, kao i savet: ako mi trebaju samo šuko utičnice, da li će istu zaštitu pružiti prvi kao i treći model? (novac je uvek problem :( )

Poslednja izmena:
Iskoristiću ovu temu da pitam, i meni bi trebao neki (osnovni) vid zaštite računara. Znači, ne treba mi da komp radi kad nestane struje itd; samo da sprečim da ga ta ista struja ne ubije :)

Gledao sam sledeće:
APC P5B-GR ~1450din
APC PH6T3-GR ~2400din
APC PF8VNT3-GR ~3400din

Interesuju me razlike između ovih modela, sem očiglednih (sa/bez zaštite za telefon/LAN/koaxijalni kabl). Mislim na "Surge energy rating", "eP Joule Rating ", "EMI/RFI Noise rejection (100 kHz to 10 MHz) ", "Peak Current Normal Mode", "Let Through Voltage Rating" - to su "unutrašnji" podaci koji se razlikuju, a ja ne znam čemu služe, tj. šta mi govore o proizvodu (prepisano sa APC sajta). Pa ako može neko pojašnjenje u vezi sa tim, kao i savet: ako mi trebaju samo šuko utičnice, da li će istu zaštitu pružiti prvi kao i treći model? (novac je uvek problem :( )

Google ti je u ovom slucaju najbolji prijatelj.
Sto se tice ta tri modela, preporucio bih ti APC PH6T3-GR (2400 din.) jer je dosta jaci od prvog a po specifikacijama najskuplji navedeni i nema neke velike prednosti.

Pozdrav!

Google ti je u ovom slucaju najbolji prijatelj.
Sto se tice ta tri modela, preporucio bih ti APC PH6T3-GR (2400 din.) jer je dosta jaci od prvog a po specifikacijama najskuplji navedeni i nema neke velike prednosti.

Pozdrav!

+1 za APC PH6T3-GR Koristim ga dve godine i za sad nije bilo nikakvih problema :wave:

p.s Tri uticnice su uvek pod naponom dok ostale tri mozes po zelji datim prekidacem ukljuciti ili iskljuciti mozda ti to bas bude prednost (npr. fiksni telefon mi je uvek ukljucen)

Vrh Dno