Šta je novo?

Portovi za ADSL

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Dali neko zna, kome je potrebno obratiti se za postavjanje portova za ADSL u digitalnoj centrali?

Znas koliko ima ljudi koji bi to voleli da znaju :) Evo i mene bas interesuje.

ADSL portove postavljaju radnici Telekoma. Nema potrebe da se bilo kome obraćaš, samo treba da odeš i potpišeš ugovor sa nekim provajderom, a oni će sve završiti umesto tebe. Samo treba da sačekaš određeni broj dana (ne bi trebalo da bude više od desetak dana) i imaćeš ADSL.

Vec sam se obratio telkomu, ali su mi rekli da ne primaju zahteve za centrle gde nisu ugradjeni portovi.
Na njivom sajtu sam vec podneo zahtev i dobio odgovor da nepostoji tehnicka mogucnost za ralizaciju istog, pokusao sam cak i ponovo da na sajtu podnesem jos jednom isti zahtev ali sam dobio odgovor da je zahtev vec podnet, ostaje samo cekanje dok se oni ne smiluju da preuzmu nesto po tom pitanju.

Nema potrebe da ponovo podnosis zahtev, zapravo ne mozes ga ni podneti kod istog provajdera jer je on je vec registrovan s njihove strane. Teoretski bi mogao podneti zahtev kod drugog provajdera ali od toga nema vajde jer je ogranicenje na tvojoj centrali. Sve sto je u tvojoj moci vec si uradio - podneo si zahtev. Ostaje ti samo da cekas dok se ne prosire kapaciteti na tvojoj centrali, tj. poveca broj portova posto su ocigledno svi popunjeni ili nisu jos ni postavljani na tu centralu. To moze biti od nekoliko dana do par meseci zavisno od Telekomovih planova za prosirenje. Makar si od Telekoma dobio posten odgovor da nema slobodnih portova na centrali, a ne kao sto se desilo mom prijatelju da je dobio pozitivan odgovor od izvesnog provajdera u Beogradu, pozvali su ga da potpise ugovor, dali mu opremu i uzeli novac, a kada je dosao kuci povezao je modem i ustanovio da mu konekcija ne radi. Kada se zalio provajderu dobio je odgovor da nije do njih nego do Telekoma koji treba da mu "pusti signal". Posle malo vise stiskanja provajdera ispostavilo se da na njegovoj centrali nema uopste slobodnih portova i da ce se nacekati dok se ne prosire kapaciteti centrale! Fora je u tome sto provajderi to dobro znaju i u tom slucaju treba da daju informaciju korisniku da nema trenutno tehnickih mogucnosti zbog nedostatka portova, a ne da te na prevaru vezu za sebe potpisivanjem ugovora a odgovornost prebacuju na drugog.
Na zalost, ostaje ti samo da se strpis i mozda povremeno proveris u Telekomu jel nesto radjeno po tom pitanju na tvojoj centrali iako bi oni trebali da te obaveste cim se to desi.

Portovi nisu uopste ni postavjeni moja ideja je bila da se obratim Telkomu sa grupnim zahtevom jer sam cuo neku varijantu da je dovojno desetak ljudi kako bi se to sve realizovalo, mada ima mnogo vise zainteresovanih za ADSL. Rekli su mi da ne primaju zahteve za centrle gde nisu ugradjeni portovi.
Cak sam i procitao vest, ostaje samo nadanje:
Telekom planira da broj ADSL priključaka do kraja 2008. poveća za oko 2 do 2 i po puta
http://www.b92.net/biz/vesti/s...12&dd=18&nav_id=276947

Da, to jeste najduza varijanta za cekanje. Manje zlo bi bilo da nema dovoljno portova, tu uvek neko otkaze ili menja provajdera pa se oslobodi koji prikljucak i uskocis ali ovako... No ima i gore od toga - sta da kazu dvojnici :wall:

heheh PROSIRENJE centrale okrenes 9813 i naravno sipak....nazalost situacija je takva dok Telekom samo obavlja takve vrste posova i usluga kod nas.....Savet, uzmi nesto drugo moze da se desi da cekas 1,3,5,12 meseci...to se nikad ne zna...jer niko nema uvid u poslovanje telekoma i njiovim planovima prosirenja centrala

Uf ja sam vec poceo da ludim, skoro 9 meseci cekanja, a kada ce - ne zna se.
Da sam znao, uzeo bih kablovski privremeno.

Ja sam ugovor sa beotelom potpisao 27.01.2007. i jos cekam !! Nasao sam nekog lika iz telekoma i on mi rece da podnesem zahtev kod njih, ja to i uradi i evo ponovo cekam skoro 2 meseca :mad:

E drugari meni je port demontiran na (navodno) zahtev korisnika,a mislim da nisam toliko lud da bih uradio takvu glupost i sad cekam skoro godinu dana da ga vrate...mozda i docekam!!!

ADSL portove postavljaju radnici Telekoma. Nema potrebe da se bilo kome obraćaš, samo treba da odeš i potpišeš ugovor sa nekim provajderom, a oni će sve završiti umesto tebe. Samo treba da sačekaš određeni broj dana (ne bi trebalo da bude više od desetak dana) i imaćeš ADSL.

Ako sam dobro razumeo u jednoj temi jedan "lik" je pominjao da je sam menjao parice od svoje kuce do centrale jer mu je bio los prijem adsl signala...eto ima i toga,pa sto sad nebi neko licno otisao u centralu pa sebi "podesio" neki port...

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaao!!!!!!!!! :zgran:

E drugari meni je port demontiran na (navodno) zahtev korisnika,a mislim da nisam toliko lud da bih uradio takvu glupost i sad cekam skoro godinu dana da ga vrate...mozda i docekam!!!

Au...ja bi plakao... :shock:

Ako sam dobro razumeo u jednoj temi jedan "lik" je pominjao da je sam menjao parice od svoje kuce do centrale jer mu je bio los prijem adsl signala...eto ima i toga,pa sto sad nebi neko licno otisao u centralu pa sebi "podesio" neki port...

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaao!!!!!!!!! :zgran:

Home PORT made :smoke:

Uzgred, i ja se pre dve nedelje prijavih na "listu cekanja" pa cemo da vidimo...

Da ne otvaram novu temu ljudi, kako stoje stvari sa prebacivanjem ADSLa na drugi broj, najme drugar se seli iz kraja pa bi mi dao njegv adsl, da li je neko upucen u ovo? Hvala!

Da li postoji mogucnost da prosire broj tih portova, u reletivno kratkom vremenskom periodu, za moju novu zgradu (koja je inace u strogom centru Nisa) na pr. preko debele veze u telekomu?

Nacekaces se...

Ja sam pre 3 (i slovima: TRI) meseca dobio pismeno obavestenje od Telekoma u kojem stoji da ce u "roku od 15 dana izvrsiti prebacivanje (mene) sa analogne na digitalnu centralu". I proslo je 3 meseca a ja sam i dalje na analognoj klak-klak centrali. Pa ti gledaj :)

Vrh Dno