Šta je novo?

Port Forwarding u MTS-u ne radi

Vodoinstalater

Zapažen
Učlanjen(a)
03.11.2021
Poena
21
Pozdrav svima, Trenutno sam se preselio i koristim verovatno VDSL MTS internet ,100mbps paket, jer sam sada u selu i jos uvek nema optike. Imam taj stariji ruter Huawei HG630 koji ima mogucnost port mapiranja kako se tu zove drugacije, ja naravno otvorim sve portove, privatna IPV4 Adresa, znam kako se sve radi, jer sam pre imao SBB i na njihovom Cisco ruteru je sve odlicno islo. Ali ovde ne, mogu samo da se povezem preko ili localhost ili privatne ipv4 adrese, a drugi, pa cak i ja. ne mogu preko javne IPV4 adrese. Nije nikakav problem oko racunara jer sam u Firewall te portove dozvolio, a pokusao sam isto i na Linuxu, isti problem, Onda je do rutera , pa sam gledao, ugasim firewall na ruteru, promenim par posedavanja, Ali opet nista.
Zatim sam kupio i onaj mali Wifi Extender sto daju za dinar. Huawei WA8021 , koji je mnogo napredniji od HG630. njega sam koristio i u ruting modu ,a pa imam svoju podLAN mrezu da kazem, nije radilo, Pa onda u bridge modu , takodje ne radi, Radi samo preko lokalne IPV4 adrese, ali nece nista preko javne. Zatim promenim i na Full cone NAT, open nista.
Stvarno ne znam koji je problem, kako je kod vas? Da li ste vi uspeli otvoriti portove na vasem ruteru?

xDSL kod Telekoma je na CGNAT-ovan, neš ni uspeti da otvoriš potrebne portove. Pa imaš 2 opcije: vpn, ako ti radi posao ili zakup statičke javne adrese.

Nisu svi DSL korisnici na CG-NAT ;) Dobar procenat jeste ali nisu svi. Za početak treba utvrditi da li @Vodoinstalater jeste ili nije... tamo što će da vidi dodeljenju IP adresu WAN konekciji koja je za net.

Sada ne znam da li sam dobro pogledao, moja javna IP adresa kada kucam na Google "What's my IP" se poklapa sa istom adresom datom na WAN konekciji koja pise na ruteru, sto znaci da verovatno nemam.
A nasao sam i drugi nacin da se pogleda da li imam CGNAT, preko Windows Powershell, i onda kucam tracert xxxx.xxxx i imam dva reda, sto znaci da jeste CGNAT.

Paketi 50 i 100Mbps na VDSLu nisu CGNAT, 10 i 20Mbps su natovani.

Ne mora ni tako da bude :p Ujak na Box3 najjeftnijiem paketu nije CG-NAT ćale sa Box4 Crveni je popio CG-NAT. Ista centrala, ista ulica :D
Pa sam ja napravio zamenu PPPoE login podataka između ta 2 rutera :D :D

Kako to 🤔 Da li bi mogao da objasnis ? Mislim mogu ja na novom ruteru da podesim novu WAN konfiguraciju sa PPPoE , samo nisam toliko napredan oko toga. Ili da nazovem MTS ako oni daju javne IP adrese , posto vidim nisam ni IPV6 dobio, ne mogu ni port forward preko IPV6, cudno

Mene pitaš ili?
Ja sam samo uvalio ujaku CG-NAT umesto ćaletu. Jer kod Telekoma se to vezuje za PPPoE auth podatke.
Znači Telekom ruter A koristi podatke od Telekom ruter B, i kontra.

Kod tebe je nešto drugo probleme oko tog forward-ovanja ako nijw CG-NAT a već si proverio i ista je IP koju vidiš za WAN konekciju i na "what is my ip" sajtu?

Šta je problem / šta radiš pogrešno ne mogu ja odavde da znam.

IPv6 adresu zaboravi to naši provajderi ne dodeljuju korisnicima.

zvucis konfuzno u prvom post-u, jesi li forward-ovo portove na ruteru ili ne? sto ih ne nazoves i objasnis, trebalo bi da imaju daljinski pristup pa mogu to da rese ako hoce.

Nazad
Vrh Dno