Šta je novo?

Port forward - Mikrotik SXT 5nD r2

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Juče sam prešao sa 2.4 GHz PCI kartice na 5 GHz, dobio sam od provajdera ovaj uređaj i vidim da mi utorrent signalizira ono upozorenje i crveni uzvičnik (Not connectable, a firewall router is limiting your network traffic... bla bla) mada skida dobro, ne znam koliko je to realno problem pošto se slabo razumem u ovo. Proverio sam konkretni port online i jeste zatvoren, drugo ne znam (kad preko browsera uđem u setup rutera pogubim se :)). Nešto sam guglao, ali ne ide, pratio ovo korak po korak ali neće.
http://www.ehow.com/how_10074198_open-ports-mikrotik-router.html
Može neki savet? Mislio sam da će to biti jednostavno, a recimo na portforward sajtu ne vidim uopšte ništa za mikrotik uređaje... wtf?
I ima li uopšte potrebe/svrhe da čačkam zbog utorrenta? Kad ima seedera ide punom brzinom.

Ja ni na jednom mikrotiku nisam morao da pustam portove, a to kod tebe mi mirise na provajderovo ogranicavanje. Kontaktiraj provajdera. Obicno wireless provajderi ogranicavaju torente.

Proveri sta ti pise u firewall filter i NAT. Na novim mikrotikovima je po defaultu svasta blokirano.

Gde tačno? Ja stvarno nemam blage veze oko toga...
Ako misliš na ovo, tu sam ja nešto pokušavao po onom ehow uputstvu ali bez uspeha. Lepo tamo piše korak po korak i to se poklapa sa ovim interfejsom kod mene, samo ne kapiram koju ip adresu gde treba da upišem jer ih ima raznih, a i probao sam mislim sve kombinacije i izbaci mi neku grešku kad završim i idem na apply. Pominje se "public or Internet IP address of the MikroTik router" i "private network IP address to which you want the port traffic forwarded" ne znam na koje se tačno adrese misli
od rutera je 192.168.1.1
mrežna 192.168.1.254
a spoljna/javna internet ip adresa je 109.94.100.*** i još ima dve različite od dns servera ali to valjda nema veze...

A drugi način što mi google izbacuje neke forume je preko umetanja nekog koda kao rule... to tek ne kapiram gde treba da unesem a i neću da prčkam ako nisam siguran.

Prilozi

• NAT.png
    NAT.png
    14.3 KB · Pregleda: 89
  • Service Ports.png
    Service Ports.png
    11.7 KB · Pregleda: 75
U NAT dodaš novo pravilo destination nat, gde je destination address spoljna IP mikrotika i port za torrent, a action je dst-nat na IP adresu tvog računara i port koji si odabrao u torrent klijentu

Hvala, to je to. Sad je zelena kvačica u utorrent-u. Nego, sad i kad obrišem pravilo i dalje je zeleno, ne znam zašto... A online provera tog porta i dalje uvek kaže da je zatvoren, i kada je pravilo aktivno. Dok provera porta iz samog utorrenta više ne funkcioniše, ili je do moje matore verzije ili to više ne radi (a možda nije ni pre radilo nego sam ja pobrkao sa emule :D)

A problem je inače bio u stavci "chain" koja treba da stoji na dstnat a ne srcnat kako je po defaultu, što je verovatno logično svakom ko se malo razume u materiju ali ono step by step uputstvo na ehow ako je već za duduke onda treba i to da piše, pogotovo jer se po defaultu ne poklapa, da ne kažem da treba da bude sa sve screenshotovima i markacijom :). Da imaju negde za dodavanje primedbe sad bih im poslao.

Prilozi

• Winbox Firewall NAT Rule.png
    Winbox Firewall NAT Rule.png
    15.8 KB · Pregleda: 148
src nat moras imati kao pravilo, jer u suprotnom neces imati izlaz na net. To je inace i glavno natiranje.

Nazad
Vrh Dno