Šta je novo?

Poprechna veza?

Misha

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2002
Poena
649
Jel imao neko iskustva sa ovim?

Zanima me nekoliko stvari u vezi toga, npr. koliko koshta :)

Tj. koliko kapiram, treba prvo da se neshto plati Telekomu, a onda preko nekog providera idesh na internet i njima placash mesechno...

E sad, ja sam gledao neke cene na telekomu i tamo ima vishe stvari, pa onda ima neshto analogno, digitalno... pa onda ima i neki frame relay :) ... e sad, ajd' ako nekog ne mrzi, da lepo napishe shta je shta tu i koja je cena za to... inache, "uzeo" bih onu varijantu od 64kb/s jer vishe ne treba...

I koji bi provajder preporudhili za to? Ja sam mislio yubc...

Ajd' ako neko ima iskustva sa ovime, neka nakuca neshto :)

Hvala :cool:

brate ja neznam koliko to kosta tacno ali evo odproilike
kosta MNOGO ja sam zvao jubc odprilike na prolece ove godin e i trazii su oko 3.200 dm ali nisam siguran ali mislim da je ta cena tako ako nemas puno para zaboravi na poprecnu mrezu
a inace ako imas zoovi yubc oni ce ti sve lepo objasniti
poz

Misho, mogu samo da te razocaram... sto se cene tice.

Kod mene u firmi imamo poprecnu vezu do YUBC-a i zakupljeni 256k link, sto ti dodje oko 30ak kilobajta/sec download. Odlicni su, net radi fantasticno, ali je skupo.

Ne znam koje su tacno cifre, ali mislim da inicijalno placas telekomu ugovor o zakupu poprecne veze + mesecni zakup linije telekomu + mesecni zakup propusnog opsega yubc-u + mesecni protok po megabajtu yubc-u. Stavke su sve od po sto ili vise evra. Citaj: za licnu upotrebu neprihvatljivo.

Mislim da ti je jedino resenje flat dial-up nalog kod verat-a ili tehnicom-a, ili kablovski net...

Pozdrav

Eh ja zaboravio da napishem da mi ne treba za mene, nego za firmu :)

E sad, video sam i ja ovu tabelu za zakup TT Vodova... ali mi nisu jasne ove stavke Analogni Vod, Digitalni Vod... mislim konkretno firmi ne treba uopshte veliki bandwidth, znachi uzeli bi "samo" 64kb/s ...

E sad, ja sam mislio da to radi na principu da se jednom samo plati Telekomu taj zakup, a posle se mesechno placa provajderu za vezu... izgleda da ipak nije tako, a? :)

Btw. medju ovim tabelama ima i opcija da se ide preko njih na internet i za 64kb/s je mesechno 7000 dinara, shto je prihvatljivo...

Ajde samo ako moze neko 100% da mi potvrdi da li mora i Telekomu da se placa na mesechnom nivou ili se samo jednom plati, i posle cao :)

i koja je fora sa ovim analognim i digitalnim vodovima?
I niko mi ne reche nishta za onaj "fram relay" ...

inache, na ovoj tabeli pishe "zasnivanje pretplatnichkog odnosa", to je znachi plati se i ne misli se posle o tome? Ispravite me ako greshim :)

Misha je napisao(la):
inache, na ovoj tabeli pishe "zasnivanje pretplatnichkog odnosa", to je znachi plati se i ne misli se posle o tome? Ispravite me ako greshim :)

Gresis.
Zasnivanje pretplatničkog odnosa placas samo prvi put, kao kod provajdera kada otvaras nalog (stvaranje tehničkih mogućnosti + instalaciona taksa), a onda svaki mesec placas mesecnu pretplatu.

Zaboravi na YUBC jer nisu normalni...

Za poprecnu vezu, sto je jako glup izraz a uveli su ga nasi provajderi kako bi uvelicali i preuvelicali stvarnost.
YUBC je najskuplji ,placas em mesecnu pretplatu ,em neverovatno skup MB.
Telekom je jeftin ali je shit.
Beotel j skup a a sporiji je od ISDN-na na BITS-u ili YUBC-u.

U Jugoslaviji, jedina sansa za brzom veom je Bits-ov HDSL znaci 2,3MBita/s .Nema mesecne pretplate, placas protok i 50DM Telekomu za koriscenje prostora to jest placas zakup vodova.
Bits ima paket od 1gb 2gb i 5GB i preporucio bih samo ovaj od 5GB koji je oko 11000dinara pa dok ih ne potrosite.
E sad koju ce te vi cenu dobiti ,to ne znam ,ovu cenu sam dobio ja i neki moji prijatelji + da li ce te platiti porez i slicno ???
Da ne zaboravim potrebna je kupovina HDSL uredjaja jedan tebi a jedan ide u Katicevu.
Inace Bits je bio brzi od YUBC i imao je manja opterecenja,stim da je YUBC blokirao mnoge adrese kako bi smanjio protok i ogranicio korisnike.

na poslu imam Telekomov 256kb/s i download ide 50-150KB/s, a sajtovi se uchitavaju skoro kao iz kesha....ne znam gde si chuo da je telecom losh...
u startu je cena dosta velika zbog hardvera i svih mogucih zakupa, ali posle je 600dm mesechno i ogranichenje je 4GB...i josh neshto...svaki prebacheni GB je 40dm....

P losiji je od svih osim od Beotela...

A verat i ne racunam posto je njihova veza 64Kbit/s pa je necu usporedjivati ni sa ISDN-om.
A ja direktno mogu da koristim Telekom direktno sa kabla 100Mbit/s i imam 450-950Kb/s medjutim to sto ti dobijas za tu cenu pa kad to podelis sa odnosom cena kvalitet ispada da je Telekom los.
A tih 150KB/s koje spominjes mozes da dobijes jedino sa Microsoftom ili bas nekim ludim FTP serverima obicno je izmedju 30-60Kb/s dok kazza radi jako lose.DirectConnect je malo bolji.
Malo pazljivije pogledaj opis Bits-ovog HDSL-a koji sam gore dao jer ces sa Bits-om imati sa najjacim sajtovima i do 320KB/s naravno uz sva podesavanja koja prate takvu vezu.Dok ces u proseku imati 70-95Kb/s i sa nekim losijim sajtovima.Kazza radi pristojno ali nije sjajna.
Naravno participation level mora da ti bude Guru da bi iskoristio i zadnji atom Kazze.Ali ko bi bio lud da skida nesto sa kazze pri takvim cenama.
Jedan film bi te kostao oko 100DM.
Znaci Bits nema nikakvu pretplatu i nema ogranicenja!!!

Re: P losiji je od svih osim od Beotela...

lucky2001 je napisao(la):
Znaci Bits nema nikakvu pretplatu i nema ogranicenja!!!

Pa naravno da nema pretplate i ograničenja kad 1GB protoka naplaćuju 100€! Znači, skidanje jednog CD-a 120 DEM, pa ko voli nek izvoli. Nisu oni jedini, većina provajdera naplaćuje po toj tarifi.

Za varijante 64-128k, Verat je najpovoljniji, ja bih prvo kod njih išao.

Tacnije ni jedan ni jedan nije povoljan kao bits provereno..

Po treci put ponavljam 11000 podeljeno sa 5 je 2200 dinara za GB,glupo je sto ja moram to da racunam ,jednostavno sam to bio napisao gore i cudno mi je kako to neki nisu shvatili.
2200 je 35Eura sa 2,3Mbit/s sa ultra brzim pingom i bez ikakve pretplate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A svako ko izabere neku drugu opciju ne samo da ce biti navucen nego je glupo i porediti svaku drugu opciju osim ove.
Opet spominjem Verat je malkice brzi od obicne modemske veze,u proseku je 3-7Kb/s,eventualno sa njihovog servera 12-13KB ukoliko uzmes 128KBit/s

I da napomenem nemojte se izrazavati u "Telekomov 256kb/s i download ide 50-150KB/s" ili "Za varijante 64-128k, Verat je najpovoljniji" komunikacijseke veze se izrazavaju ili u baudima ili u bitima ,zanci 2,3MBita/s je prava vrednost koju moras da podelis sa 8 + 10% ukoliko zelis da dobijes kilobajtazu po sekundi.
Verat daje 64 kilobita znaci kao ISDN singl kanal stim da ocajno radi i na takvim brzinama.
Jedino ako nisu nesto menjali u zadnjih 2-3 meseca a da ja to ne znam,stim da i licno poznajem njihovog administratora Azdaju kao i Yubc-jevog ,Vecerinu kao i gazdu Bits-a Nenada.I debelog Boleta iz Euneta.
Tako da mislim da mogu da dam najtacniji odgovor na postavljeno pitanje u vezi ove oblasti.

Re: Tacnije ni jedan ni jedan nije povoljan kao bits provere

lucky2001 je napisao(la):
Po treci put ponavljam 11000 podeljeno sa 5 je 2200 dinara za GB,glupo je sto ja moram to da racunam ,jednostavno sam to bio napisao gore i cudno mi je kako to neki nisu shvatili.

Mora da vas jako vole u Bitsu. Ja znam ljude koji su uzeli kod njih poprecnu vezu za firmu, i placaju 100€ po gigabajtu. Procitaj jos jednom postove od pocetka, videces da coveku treba za firmu. To sto veza nije 2,3Mb vec 1,5 (ograniceno na modemu -- od strane Bitsa), sasvim je sporedno.
Uzgred, termin "poprecna veza" nisu izmislili nasi provajderi, vec posta pre xx godina kada je ta mogucnost nastala (direktna veza izmedju dva korisnika koja ni ne mora da sluzi za prenos podataka).

I da napomenem nemojte se izrazavati u "Telekomov 256kb/s i download ide 50-150KB/s" ili "Za varijante 64-128k, Verat je najpovoljniji" komunikacijseke veze se izrazavaju ili u baudima ili u bitima

Da napomenem da je covek PITAO za 64kb (kiloBITA) link, i dobio je sasvim adekvatan odgovor?

Tako da mislim da mogu da dam najtacniji odgovor na postavljeno pitanje u vezi ove oblasti.

Super, drago nam je sto imamo takvog eksperta ovde.

Ok, ajde josh se i pobijte :)

Anyway, brzina mi i nije toliko bitna, poshto ce trebati samo za neki surf i mail server...

E sad, mene najvishe buni tu koliko treba da se plati Telekomu... ako neko zna tachno cifru (guru koliko placate vi u igraonici?) neka kaze... ako ne, onda cu morati da zovem provajdere pa da vidim...

Pozdrav

Pa jesi li se ti to malo zbunio mikis-u...

Ili prebrzo ulazis u krivinu.
Covek i ne zna sta je pitao tacno jer mu nije ni jasno sta je to "kb/s" jer je to velika razlika a na to i racunaju provajderi jer neko bi pomislio da dobija mnogo vecu brzinu u odnosu na modem.
Znaci da jos jedanput objasnim ,poprecna veza je termin koji se koristi kada su u pitanju provajderi i nadprovajderi, krajnji korisnici nemaju nikakve veze sa ovim terminima.
U pitanju su ili klasicni HDSL ,ADSL,DSLmodemi ili Kablovski modemi.
I termin poprecna veza takodje znaci da ukoliko TCP/IP ruta ka nadprovajderu bude zakrcena transportovani podatak biva poprecnim putem isporucen ka prvom vecem centru.
Linija koju nazovemo poprecna veza je u stvari veza koju imaju nasi provajderi odnosno iznajmljene parice ili opticki kabl ka nadprovajderima ali u sustini nasi provajderi nisu vezani za nadprovajdere vec za klasicne provajdere.Krajnji krak nikada ne moze biti poprecna veza vec samo iznajmljena veza ili direktna veza.

Znaci tih 256KB/s su ili 256Kbit/s ili 2048Kbit/s.
I nemoj da brkas ljudima babe i zabe.Izjasni se ili jedno ili drugo.
I jos jednom ti kazem ako ti nesto mrzis BITS to je tvoja stvar a to ogranicenje koje spominjes od 1,5Mbit/s je ona stvar koju ne poznajes (asinhroni ili sinhroni rad uredjaja) kao i to da uredjaji koji se koriste u tu svrhu poseduju mogucnost stelovanja kao i ukoliko si strucan mozes da sinhronizujes svoja oba dva uredjaja jer si ti njihov gazda i imas preko ftp protokola mogucnost direktnog ulaza u eprom kao i firewall.
Cena 1 GB u paketu od 5GB je 35Eura i ako kazes suprotno onda si stvarno bezobrazan,jel je toliko placam ja i jos trojca ljudi koje znam,tacka i to sve pri astronomskim brzinama.Zvao sam telekom i ekvivalent takvoj vezi kod njih je 6X skuplji a kod verata 3,5X u beotelu 8X dok je kod yubc-a 3X skuplji.

Ja necu da pravim kavgu ali je ti izazivas.

Lucky sve je to lepo... ajde prochitaj pm pa mi odgovori na ona pitanja :)

tnx

Re: Pa jesi li se ti to malo zbunio mikis-u...

Ne izazivam kavgu samo reagujem na neke stvari koje jednostavno nisu tačne. Idemo redom:

Covek i ne zna sta je pitao tacno jer mu nije ni jasno sta je to "kb/s" jer je to velika razlika a na to i racunaju provajderi jer neko bi pomislio da dobija mnogo vecu brzinu u odnosu na modem.

Ne vidim kako to obmanjuju javnost? Ako na sajtu piše:

"Kao poseban vid stalnog pristupa Internetu provajder xxxx za sada jedini nudi DSL uslugu (Digital Subscriber Line - digitalna pretplatnička linija) brzine 64 kbit/s ili 128 kbit/s po veoma povoljnim cenama."

Valjda je svima jasno da takva veza može biti max. 1.5 do 3 puta brža od analognog modema koji je pretpostavimo brzine 40 kilobita u sekundi (da napišem ovako, da ne bude zabune). Neko ce reci da je to malo, opet radio sam u firmi koja je imala zakupljenu 128kbit liniju iz iskustva znam da je to sasvim ok za osnovne potrebe nekoliko korisnika u manjoj firmi -- surfovanje, e-majliranje i slično. Ako neko hoće zakupljenu liniju da bi na firmin račun skidao tone filmova i wareza, slažem se da ovo nije pravo rešenje.

Što se tiče poprečnih veza, ogledajte ovu prezentaciju:

http://internet.fon.bg.ac.yu/download/rmre/glava 5/Chapter 5 - Page 12.htm

Poprečna veza nema nikakve veze sa rutiranjem zbog zakrčenja i sl. -- zapravo može se koristiti i za to, ali to joj nije osnovna namena. Osnovna namena je nekomutirano povezivanje dva korisnika, a korisnici mogu biti i fizička i pravna lica i internet provajderi. Ja i ti sada možemo podneti zahtev Telekomu da se između nas ostvari poprečna veza, pod uslovom da imamo slobodne parice ili da postoje "tehničke mogućnosti" da ih dobijemo. Za šta ćemo vezu koristiti, da li za prenos podataka ili za interno telefoniranje, naša je stvar.

Znaci tih 256KB/s su ili 256Kbit/s ili 2048Kbit/s. I nemoj da brkas ljudima babe i zabe.Izjasni se ili jedno ili drugo.

Vrlo dobro znam razliku između kilobita (Kb ili kb) i kilobajta (KB) i trudim se da ne omanem u tome. I gde sam ja pogrešio u tome i o čemu to treba da se izjasnim?

I jos jednom ti kazem ako ti nesto mrzis BITS to je tvoja stvar a to ogranicenje koje spominjes od 1,5Mbit/s je ona stvar koju ne poznajes (asinhroni ili sinhroni rad uredjaja)

Ja zaista nemam ništa protiv BITS-a, naprotiv -- znam nekoliko ljudi koji su tamo radili ili još uvek rade i uvek sam imao maksimalno korektnu saradnju. Što se podešavanja tiče, naravno da može da se podesi, ali ja ti kažem da je modem došao tako podešen od ljudi iz BITS-a. Zašto su tako podesili, to oni znaju, moguće i da je rastojanje bilo toliko da je morala da se obori brzina, u ostalom veza je više nego dovoljno brza i ovako.

Cena 1 GB u paketu od 5GB je 35Eura i ako kazes suprotno onda si stvarno bezobrazan,jel je toliko placam ja i jos trojca ljudi koje znam,tacka i to sve pri astronomskim brzinama.

Molim te uputi me na zvaničan cenovnik BITS-a? Nešto ga ne vidi na njihovom sajtu. Što se "bezobrazluka" tiče, ako želiš daću ti telefon firme koju sam pominjao, pozovi ih pa neka ti oni kažu koliko plaćaju link ili sam ja sve to izmislio. I druga stvar, moguće je da imaju različit cenovnik za firme ili pojedince, ali opet je razlika u ceni suviše velika.

I da ne tupimo mnogo, nego evo čoveku konkretnih odgovora na njegova pitanja:

prvo, imaš dva načina povezivanja sa provajderom, putem iznajmljene veze (leased line, poprečna veza) i bežično (wireless). Da se ograničimo na prvi slučaj:

- moraš imati slobodnu telefonsku paricu u firmi, ili se jedan od postojećih telefonskih brojeva može ukinuti i njegova parica iskoristiti za povezivanje

- odlučiš se za provajdera: BITS, YUBC, Verat, nije bitno. Pogledaj njihove sajtove, vidi šta nude, pozovi ih telefonom i traži da ti naprave ponudu za to što želiš. Uporedi ponude pa vidi koja ti cena najviše odgovara.

Provajderi obično naplaćuju na dva načina: da kažemo "flat rate", znači dobiješ 64kbitni link, pa koliko skineš za mesec dana, skineš. Drugi je po protoku, odn. link može biti brzine i do 2 Mbit, ali plaćaš samo ono što si potrošio. To većina domaćih provajdera praktikuje, i to je ono kad vidiš "plaćanje po CIR-u".

CIR od 1 Kbps znači da čitavog meseca, bez prekida "vučeš" po jedan kilobit u sekundi; ili u prevodu, za mesec dana preneseš 1Kbps x 60 (sekundi) x 60 (min) x 24 h x 30 (dana) = 2592000 bitova ili oko 316 MegaBajta (da ne bude zabune).

- Kada se odlučiš za provajdera i brzinu, sa njim se dogovaraš šta ti je od opreme potrebno: obično moraš kupiti dva modema, jedan stoju kod tebe a drugi kod provajdera. Neophodan ti je i ruter, najbolja varijanta je da uzmeš modem sa ugrađenim ruterom.

- onda podnosiš zahtev Telekomu za uspostavljanje poprečne veze između tebe i provajdera. Ono što tebe interesuje iz njihovog cenovnika je "analogni vod, prenos podataka i govora 2-žično". Pri uspostavljanju veze plaćaš za "stvaranje tehničkih mogućnosti" i "instalacionu taksu", zajedno negde oko 4300 din pa naviše. I dalje, svakog meseca plaćaš Telekomu mesečnu pretplatu 660 ili više dinara, isto po onom njihovom cenovniku.

Frame Relay i digitalne linije zaboravi ;) To nije ono što te interesuje, npr. zakup 64kbps digitalne linije od 7000 din _ne obuhvata_ pristup netu, dakle i to se posebno plaća.

I da ne bude da mrzim BITS, ako dobiješ pristup po onoj ceni koju je lucky dao, uzimaj odmah, povoljnije od toga nigde nećeš naći. Uobičajena tarifa u gradu za 1GB (bajt) protoka je 100€ :(

e mikis hvala mnogo na iscrpnim informacijama... ovakav post sam ochekivao od pochetka :)

najvishe me je zanimalo ovo za telekom da li treba analogni ili digitalni vod...

inache, nije mi toliko bitna brzina, zato sam i rekao onu najmanju cifru od 64kbs, jer ce to prvenstveno sluziti za prezentaciju firme, mail server i surf... znachi nikakav download filmova i tako toga se ne podrazumeva...

btw. koliko se otprilike krecu cene tih modema? I jel bitna marka, tj. da li ima boljih, loshijih?

10x

Misha

Misha je napisao(la):
...jer ce to prvenstveno sluziti za prezentaciju firme...

Pa neces valjda prezentaciju firme na tome da drzis, da ti se ne zagusi link a i preskupo je ako ti za to treba. Imas na Veratu (ovo nijoe reklama, nemam nikakve veze sa Veratom) za 1000 din godisnje hosting, mislim da bi ti se to vise isplatilo, pogledaj kod njih za uslove i sta dobijas.

ma prezentacija nije primarna, ali ako se vec ima konstantan net, zashto ne bih stavio i prezentaciju... otom potom, prvo da vidim koje su cene sa provajderima...

Nemoj držati prezentaciju firme. Ako držiš prezentaciju kod sebe, prvo što se preporučuje posebna mašina, dobro konfigurisana i obezbeđena da ti ne bi preko nje upadali u lokalnu mrežu. Drugo, ako ti provajder naplaćuje po protoku, plaćaćeš i to što ljudi gledaju tvoju prezentaciju. Treće, ako ti dođe do nestanka struje, ili pada sistema, ili linija iz nekog razloga bude u prekidu... prezentacija će ti biti nedostupna. Bolje daj 1200 din Veratu ili 10-ak € mesečno nekom drugom provajderu i reši se bede.

Što se modema tiče: najbolje vidi sa provajderom, oni znaju šta se najbolje pokazalo na njihovim linijama, a i ako ima neki problem mogu ti ga lakše rešiti. Kod nas se uglavnom preporulčuju i prodaju Tainet, Schmidt i Zyxel modemi. Možda nije loša da u startu uzmeš neku xDSL vezu (kažem xDSL jer to može da bude HDSL, SHDSL, MSDSL, zavisno od provajdera) i odgovarajuću opremu, pa makar je ograničio na 64k -- jer je razlika u ceni u odnosu na 64k/128k modeme mala, a imaš kasniju mogućnost upgrade-a veze do 2,3 Mbit.

Recimo ZyXEL Prestige 782 koji sam video u pomenutoj firmi mi se veoma sviđa. Radi se o uređaju koji objedinjuje g.SHDSL modem i ruter, a ima i neke firewall mogućnosti. Ima 10/100Mbit Ethernet port za priključenje na lokalnu mrežu, a konfiguriše se preko telneta, serijske konzole ili web interfejsa. Mislim da se cena kod nas kreće oko 400€, ali proveri recimo na www.geneko.co.yu. Videćeš verovatno kod njih i model 724 koji je jeftiniji, ali to je samo CSU/DSU (ili narodski rečeno modem), uz koji ti treba i poseban ruter, što je skuplja varijanta.

Eto, ako te još nešto interesuje pitaj, ali obavezno javi ako se odlučiš za neku od varijanti kao si prošao i kakvi su ti utisci :)

10x mikis... sad mi ostaje da kontaktiram provajdere i da vidim ko shta nudi...

pozdrav

A da vas ja pitam momci posto nisam bas u toku, jel nudi nas voljeni Telekom uslugu zvanu Frame relay?? Koliko smo zaostali ne verujem tj gotovo sam siguran, al' reko' da pitam :D

Znas kako, ove dinarske cene mi nista ne znace, ali deluje skupo...
Mada se to dosta koristi u belome svetu, izgleda da kod nas nije bas isplativo

Ma dok se mi setimo da ga uvedemo, u svetu se on polako napušta...

Nazad
Vrh Dno