Šta je novo?

Popravka slušalica

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Na mobilnom imam SE HPM-75 slušalice i posle nekoliko godina vernog rada, na mestu gde se nalazi 3.5 mm ulaz, došlo je do nekog loma i sada se tu gubi kontakt. Desna slušalica radi, leva radi samo kada je ostvaren kontakt, ali retko.

Budući da su slušalice uzete u inostranstvu (originalne su) a kod nas se jako teško nalaze, ne bih baš da ih bacim pošto je samo taj kontakt problem.

Ideja mi je bila da pronađem neki ispravan 3.5 mm ulaz i da ga zamenim. Našao sam od nekih računarskih slušalica ulaz, presekao kabl, izvukao žice i to sam isto uradio i sa mojim slušalicama za mobilni.

Nekako ovako:

Na slici se malo slabije vidi:

leva strana (ulaz 3.5 mm od računarskih slušalica)
plava
zlatno - zelena
zelena
zlatna

desna strana (deo koji ide do slušalica za mobilni)
zelena
crvena
plava

Sada ne znam kako ovo da povežem a da radi, budući da sam probao direktno povezati računarske slušalice na mobilni ulaz i sve radi.

Ima neko ideju?

Mislim da su ti male sanse da popravis i da rade kao sto su nekada radile. Probao sam ja jedan par sluski da sredim i posle spajanja svih zica na desnoj slusalici zvuk je uvek bio tisi.

mozda ce neko ko ima vise iskustva da ti pomogne.

Te šlušalice :d mogu da budu problematicne :d Ako se vidi sirm (masa) koja ide sa onog dzeka i "oblaze" obe zice, one druge dve zice su ti levi i desni kanal. Slicno i za sluske, imas po dve zice u paru, levi kanal + masa, desni kanal + masa, obe mase vezes u jednu tacku i vezes na 3.5mm jack (masu) a levi i desni kanal na one dve preostale zice.

Nadam se da sam bio bar malo jasan i ne previse konfuzan :)

Uzeo sam jedan 3.5mm jack danas, tu mi se sve slaže jer imam tri veze za tri žice. E sad, kako to spojiti? Imam najduži kontakt, onaj u sredini jacka i jedan sa strane. Kapiram da su poslednja dva levi i desni kanal a prvi masa. Povezivao sam tu nešto ali ne dobijam nikakav zvuk, pa me interesuje šta tačno raditi.

Ja sam moje popravljao par puta, i super rade. E sad... ne mogu da se seti koja zica ide gde, al to lako mozes da provalis sa unimerom izmedju kanala i mase ti je otpor 32 oma, a izmedju kanala 64. Ako nemas unimer rastavi dzek sa se sluski pa vidi gde je sta bilo spojeno, tj. koja boja je sta (dzek se lako rastavlja, samo svuces ono crno okolo). Nadam se da sam pomogao. :)

Da li postoji neki servis u Beogradu koji bi mogao da zameni audio plug na AKG slusalicama? Pokusao sam da odradim sam ali neslavno se zavrsilo. Na svakom kablu idu po 2 zice (L/R, ground), znam da nema puno filozofije... ali jednostavno nisam uspeo, sto zbog alata sto zbog strpljenja.

I ja trazim servis koji menja dzek u samim slusalicama... Isto AKG

Ako nadjem nesto javljam ti.

Probajte u Kanibalu, ako kod njih kupiš utikač besplatno će ti ga zalemiti na kabl.

Hvala, pokusacu.

Sredili su mi slusalice! Hvala zek na preporuci.

Zna li neko da li kanibal radi nedeljom? Otisao bih sutra da uzmem neke kablove i vidim ima li sluskama spasa

Vrh Dno