Šta je novo?

Ponovo Verat

vojam2001

Čuven
Učlanjen(a)
21.03.2002
Poena
619
Korisnik sam bezzicnog interneta skoro 2 god. Sta vise ja sam ih i doveo u kumodraz 2. Kvalitet usluge promenljiv na sta smo se navikli ali znajte da ono sto na svom sajtu nude nema pojma. Nema mail adrese, mail box-a, brzina koju kupite kad placate cute a kad koristite kazu da je to samo orjentaciona max. brzina a povremeno na par dana wireless 512k radi kao modem 33,6 na pokvarenoj centrali. Znaci otkucas yahoo.com pa cekas 15 s da se nesto pojavi na ekranu.
E POENTA JE STO SU SAD POSTALI BEZOBRAZNI PA UVEK TVRDE DA KOD NJIH SVE FUNKCIONISE BESPREKORNO.
L A Z U SAMO TAKO.
Polako ali sigurno ova nekad prosperitetna firma se ponasa kao teski monopolista PTT ili telekom. Eto cisto da se zna mada pretpostavljam da ovo nije neka novost zaista nemam vremena da citam ....

Za wireless ne znam ali kod mene, u vreme kad sam koristio DialUp na digitalnoj centrali, je sve funkcionisalo besprekorno i bez problema. Bili su bolji i od nekih zvucnijih provajdera kao sto su EUnet, YUBC i SCnet !!!! A i bili su duplo jeftiniji. Znaci za wireless mozda i nisu pogotovo u tvom kraju ali za DialUp su bili extra.

2006. godina, septembar mesec... skeniram ja na banjici kod solitera etar :)

218 AP-ova!!! nemam screenshot ali... mozete da mi verujete...

proneti, maksneti, bitneti, artcomi, tehnicomi, verati...

tako da taj vajrles nije vise bas neka avantura... :)

a sto se tice provajdera:

podrazumeva se da ti nece garantovati brzinu, tih 256k ili 512k kosta inace 10x vise... za mailbox sam i ja pitao prosle godine, rekli su mi da je u pitanju greska (?) i da za wireless korisnik nema te usluge, vec da moras da otvoris dial-up nalog (srecom pa sam imao stari...)

naravno da ce da tvrde da sve radi... jer sto se njih tice radi... oni pinguju svoj AP i ako im se on javi sa OK pingom za njih to radi :) od AP-a do tebe niko ne moze da utice na kvalitet usluge, ni ti ni oni.

btw, PTT nikad nije bio monopolista, cak su uvek bili medju jeftinijima sto se tice neta, telekom je druga prica...

ja sam se kacio na AP Savski trg (iz Sarajevske) i 95% vremena je sve bilo OK... s vremena na vreme bi me ugasili kad ne platim :)

sad sam na verat-adslu koji je stvarno besprekoran (Guberevac centrala 3613-xxx) i tih muka sa wifijem odavno nemam :)

just my 2 cents...

.............

Nalazim se 120m od AP-a imam savrsenu vidljivost uvek imam dobar nivio signala i odlican s/n. E u pitanju je sto su toliko otvorili naloga da je neverovatna guzva. I ko je tu kriv. Zasto ne prosire kapacitet linka?

Uopste ne mora da znaci da wireless mora da bude los. Nas AP je povezan na centralni koji se nalazi bas na Banjici. I nema problema. Pingovi su odlicni, dl konstantan, lokalna mreza radi savrseno.
Ali nije oduvek tako. Tako je od nedavno, od kad nam nadprovajder nije Verat. Tada je sve radilo osim net-a. Pingovi "od 10 do 150", prekidi, padovi... Njima je najlakse da nadju opravdanje u vremenskim uslovima, visoj sili, mrmotima... "Ko hoce nadje nacin, ko nece nadje opravdanje"
Toliko o Veratu.

Zaboravih da kazem da od naseg lokalnog AP-a do centralnog ima 10.5 km i ping je <10ms.

hm, sticajem okolnosti znam da verat nema nijednu pristupnu tacku na banjici, sem 2.4ghz AP-a, a ako ste se vi kao tamo neki LAN povezivali na to, nije ni cudo sto nije radilo kako treba...

nemojte me pogresno shvatiti, ali generalno, svi bi da vuku 512k za par hiljada dinara, i da ga nakrkaju milionima p2p konekcija, i da sve radi kako treba? sam cisco u jednom od manuala za svoje ap-ove kaze da je preporuceno cifra za 2.4 AP 20 normalnih korisnika, 15 heavy http downloadera, ili 1 p2p korisnik :)

ne opravdavam nikoga, samo zato sto imam pozitivna iskustva sa veratom, znam da nisu sjajni, ali i vi malo preterujete :D

Nisam ni rekao da je pristupna tacka na Banjici Veratova. Tamo je nasa pristupna tacka a ona je bila povezana na Verat i jos neke nadprovajdere. Nebitno. Samo sam dao primer da wi-fi moze da radi lepo. Kao sada, kada se ne koristi Verat. Mreze je ostala ista, sa jos malo vise korisnika, samo je nadprovajder zamenjen.

..........

Kao dobri davaoci usluga na inace neregulisanom f. opsegu trebalo bi unapred da kazu da se najverovatnije nece postovati dogovorena prosecna brzina protoka/ recimo da na 512 KB/s bude 256/ da se oni nece uzbudjivati ako to bude i 40 kB/s, no oni lepo uzimaju lovu kace veliki broj korisnika a onda slazu pricu i opravdavaju sebe.
Zamisli kupis Audi on izgraviran 230 a moze samo 40 na sat. A prodavac kaze sve je u redu znate to je maksimalna brzina koja, osim sto je zabranjena, ne moze ni u snu ni na pisti da se postigne. Samo Audi bi, kao prava firma, naravno upozorio svoje kupce, koji bi odmah kupili nesto drugo. E zato sto je ovde drugo retko zato je Verat izrastao u bezobraznog monopolistu

zato je Verat izrastao u bezobraznog monopolistu

e, sad stvarno preterujes... mislim, znas li ti, covece, sta je monopol? (ne, nije ona drustvena igra :)) u gradu u kome imas bar tridesetak "zvanicnih" provajdera, i jos stotinak "divljaka", ti se zalis da je jedan od njih monopolista???

pa jedna od poenti demonopolizacije je mogucnost izbora, a sa wirelessom to imas cak i u Kumodrazu (ovde iz Sarajevske je to meni tako daleko :))

so, quit whining and do something! iliti, hvala na informacijama sto se tice verata, ali ne hvala za moguci troll i flame

Poslednja izmena:
Druze bez nervoze, svojim ponasanjem se sami kvalifikuju sebe. Osim toga nisam jedini koji sa njima ima problema.

svojim ponasanjem se sami kvalifikuju sebe.

ok, prvo osnove pravopisa i gramatike, pa onda informaticke nauke :)

a ako je ovde neko nervozan, to si ti... nisam ja zapenio na verat, nego ti... i ne nazivam ih ja monopolistima, nego ti... ja sam ti samo skrenuo paznju na cinjenicu da fundamentalno nisi u pravu sto se tice monopola...

i ja sam isto razocaran u verat
vise od godinu dana sam koristio ap u njegosevoj (vracar) bio sam jedan od prvih korisnika
svakog ali bukvalno svakog meseca se desavalo da par dana net ne radi jer se glupi ap zaglupi i vise nista ne funkcinise i sve dok im se neko ne javi oni nisu svesni problema
ostatak vremena je sve radilo relativno ok ali bi trebalo da istaknem da skoro nikad nije bilo guzve na ap
posle nesto vise od god. dana samo je prestao da radi net
zovem verat da im kazem da je ponovo ****** ap a oni ce meni pa taj ap u njegosevoj je ukinut radice do kraja meseca i to je to
niko BRE ni da me nazove ni na sajtu nisu postavili obavestenje ni obrazlozenje cemu takav postupak
sta ja da radim sa opremom koju sam kupio
nikom nista
e zato sam presao na adsl

.

Ok bilo je nekih problema na forumu pa nisam uspeo da ispravim gresku. Šta je poenta? Želim da eventualne buduće korisnike Verata upozorim na moguće probleme. Pa neka ljudi razmisle, saberu iskustva drugih, nije to loše. Monopolizam je zaista širok pojam a pojedine karakteristike jasno se vide na primeru Verata. Izvinjavam se, možda Sale99 ima nekih drugih iskustava ili veza sa Veratom, ja ipak ne želim da ga vređam. Možda ove pismene i informatične ne vredi vređati??

@phantomq: nadam se da nije veratov adsl? :)

@vojam2001: nema potrebe za bilo kakvim izvinjavanjem, primeti smajli u poruci...
btw, stvarno ne zelim da se prepucavam ovde s tobom, ali nisi u pravu, ponovo.
citiracu wikipediju:
In economics, a monopoly (from the Latin word monopolium - Greek language monos, one + polein, to sell) is defined as a persistent market situation where there is only one provider of a product or service. Monopolies are characterized by a lack of economic competition for the good or service that they provide and a lack of viable substitute goods.
kao sto vidis, verat tesko mozes okarakterisati kao monopolistu, jednostavnom cinjenicom da ti imas mogucnost izbora...

ako pogledas jedno od mojih poruka iznad, videces da sam napisao da "tih muka vise nemam", sto znaci da ni meni wireless nije radio savrseno, ali zbog toga nisam napisao TRI poruke u jednoj temi na forumu, i nazivao provajdera monopolistom. samo sam zeleo da ti skrenem paznju da je informacija primecena i podelio svoje misljenje i iskustvo...

@sale99: pa nisam ja siso vesala pa da ponovo odem kod verata
uzeo sam beotel ni to nije najbolje resenje al imao sam svoje razloge

Nazad
Vrh Dno