Šta je novo?

Ponovo taj Huawei SmartAX-MT882v2 i port forwarding

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OS Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
trazio sam po forumu ali nema mog problema,
naime u cemu je prob.
nikako ne uspevam da forwardujem portove,
konfiguracija je sledeca, dva kompa jedan je povezan sa modemom perko USB-a
njegov IP je 192.168.1.3, drugi je povezan preko mrezne kartice nejgov IP 192.168.1.4
kada se koristi DMZ sve radi normalno (pod ovim podrazumevan torrente, hubove, eMule) znaci svi portovi su otvoreni ali samo za jedan IP, tj. racunar.
kako da otvorim portove i na drugom racunaru?. u DMZ moze samo jedan IP da stoji,
kada odem na basic -> nat -> redirect i tu ukacam IP-ove i protokole snimim podesavanja i resetujem modem, opet isto znaci ne radi.
preko PPPoE-a necu da idem jer u tom slucaju jedan komp. moda uvek da radi,
a to ne zelim.

Mislim da ne mozes da otvoris portove za 2 IP adrese na Havaju, ako neko zna neka kaze kako.

Posto na svaka dva dana nicu teme sa ovom tematikom, resio sam da napisem jedan kratki tutorial na srpskom.

1. Prvo morate da podesiti staticku IP adresu za vas racunar:

Prvo cemo proveriti da li je mozda staticka adresa vec podesena: Idite na start->settings->Network Connections
Kliknite desnim dugmeton na vas lan adapter->properties , trebali bi ste da dobijete nesto ovako:
modem1.jpg

Kod windows Viste ce biti dva internet protokola IPv4 i IPv6, nas zanima IPv4, akod XPa ce imati samo jedan.
Kliknite na Internet protocol->properties i trebali bi da dobijete ovo:

Modem2.jpg

Ako vam sve stoji na automatically znaci da nemate staticki IP i treba da ga postavite, a ako vam pisu IP adrese onda preskocite sledecih par koraka dok ne dodjemo do Port forwardinga.

Sada cemo proveriti koju adresu je racunar vama dodelio, da bi smo znali sta da upisemo.
Idite na Start->Run pa kucajte "cmd"
Modem3.jpg

To ce vam otvoriti command prompt prozor. Kucajte "ipconfig /all"

Modem4.jpg

Sledeci parametri su vam potrebni:
-IP address( u nasem slucaju 192.168.1.3)
-Subnet Mask(255.255.255.0)
-Default gateway(192.168.1.1)
-DNS Servers(192.168.1.1 i 192.168.1.2)

Ove adrese u zagradama su u mom slucaju, kod vas ne moraju da budu iste.
Sad opet otvorite Start->Settings->Network Connections, pa vas lan adapter->properties, kliknite na Internet protocol->properties. Sada selektujte "Use the following IP address" i "Use the following DNS server addresses",
i upisite parametre koje ste ranije nasli:
Modem5.jpg

Kliknite na Ok i zatvorite sve prozore.

2. Sada ce mo da forwardujemo portove:
Otvorite vas internet browser i kucajte adresu vaseg modema(po defaultu 192.168.1.1) i kucajte usser i pass(Ako niste menjali "admin" i "admin"
modem6.jpg

Na desnoj strani idite na basic->NAT pa selektujte redirect:
modem7.jpg

Kliknite na "NEW". Selektujte koju vrstu porta ce te da forwardujete(TCP i UDP), kucajte vasu lokalnu adresu(U nasem slucaju 192.168.1.3 kod vas ce mozda biti drugacija), Global IP From i Global IP To ostavite prazno, a u Destination Port From, Destination Port To i Local Port unesite broj porta koji zelite da forwardujete( ja sam kucao 6112):
modem8.jpg

Jos samo idite na Advanced->Ip Filter i na Security Level selektujte Low i na dnu kliknite na Submit.
modem9.jpg

To je to, ne zaboravite samo da u vasem firewallu odblokirate portove koje ste forwardovali.

Ja kuci na dva kompa bez problema forvardujem portove i na jaedan i na drugi..

PS:Ovo sam napisao pre mesec dana za jedan drugi forum, ali reko ni ovde ne moze da skodi..

Poslednja izmena:
resio sam problem,
tako sto sam u polja za portove ukucao one portove
koje koriste programi,
mislim tamo lepo pise port range i ja sam kontao posto stoji od 0 do 64xxx
da nema potrebe da ukucavam portove ali avaj.
i sada za svaku aplikaciju moram da podesavam portove,
dok recimo na mom thomsonu za jedan IP pusim sve portove i milina.

@nnn

da li ovo znaci da ako hocu da koristim p2p programe na oba racunara, oni moraju da koriste razlicite portove? npr

pc1: utorrent port 10797
pc2: utorrent port 10798
pc1: emule port 55710
pc2: emule port 55711

tj, da obavezno mora da se proveri da u lan mrezi ne postoje 2 p2p programa koji koriste iste portove?

Vrh Dno