Šta je novo?

Ponovo dilema oko Intel 4670k vs FX-8350 (8370)

mr.no.

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Nekako se došlo do kinte pa je pala odluka da se potroši na novu ploču i procesor. Znam da će ovo pitanje biti postavljeno po ko zna koji put, ali mi definitivnio nije jasno šta da radim. Reč je o izboru između FX-8350 ili 8370 kada stigne (MB ASUS m5a99x evo R2.0 / pro ili Sabertooth990FX 2.0) ili Intel 4670K (MB ASUS Z97 MAXIMUS Ranger VII). Ispao sam iz "toka" hardvera a poslednjih 10-ak dana sam pročitao najrazličitije moguće informacije šta je bolje tj. šta se više isplati. Negde testovi pokazuju iste performanse, negde da je Intel bolji (mada se kombinacija FX-8350 sa sajbericom opasno po ceni približava Intelu). OC se podrazumeva.

Računar bi bio varijanta "all in one". Nešto "grafičkih" programa (za sada ne živim od ovoga), nešto igara (vidim da će buduće izre bolje koristiti više jezgara) ....

Negde piše da je AMD bolji za grafičke programe (zbog "više" jezgara), na drugom testu prednost Intel. Zatim da se AMD više greje, a Intel ima - podnosi više radne temperature što mi nije jasno (proc bi bio hlađen sa ALPENFöHN Brocken - odličan kuler. Konfu iz potpisa kao dvojezgarca na 4.0 GHz je držiao ispod 50 stepeni letos u sobi bez klime). Ostatak konfe iz potpisa.

Svestan sam da od buduće nadogradnje (novi proc u staru ploču) neće biti ništa jer AMD slabo radi na novim jezgrima, a Intel klasično, novi procesor i novo podnožje ili će možda neki novi procesori npr "Broadwell" (ne oni od više stotina evrića) moći na Z97 ploče. Ako bi moglo onda je Intel verovatno bolji izbor. Računar koji sigurno neću menjati 3-4 godine.

Šta da se radi? Jel neko sam uporešivao ove procesore. Znam da testovi na netu mogu da budu sponzorisani. Vredi li Intel veće cene? Ala sam se raspisao :type:

Ne postoji dilema - i5. Ne znam u kojim "grafickim programima" je AMD bolji, daj link toga sto si citao. Bolji je u video enkodiranju i eventualno arhiviranju. U svemu ostalom je losiji, racunajuci tu i igre. Mada cekaj, uskoro ce ti se javiti AMD loveri sa kontra pricom, pa da ih ispostujemo pre nego sto zakljucimo da je intel bolji:D

Lično sam tokom godina menjao i Intel i AMD (još od čuvenog Barton-a 2500). Sada je AMD nešto isplatljivija varijanta, ali me trenutno zanima šta je bolje, naročito ako će budući Intel Broadwell procesori mogli na Z97 ploče. Mada je sada problematično nalaženje navedenih ASUS ploča (u G.......n-u su mi za pro ploču tražili još 1.600 dindži više nego što je navedeno na sajtu jer su u deficitu) izuzev sajberice čija cena "prebija" dobre Intel z97 ploče pa je pitanje da li se isplati pogotovo što imaju i boljii integrisan zvuk jer sadašnju zvučnu ne bih mogao da utaknem u ove z97 ploče.

Hm...po mom misljenju, ne razdvajas dobro pojmove bolje i isplativije. Da je Intel i5 CPU nesto bolji, je tacno. Da je nesto skuplji (cpu vs cpu), i to je tacno. Da je manje isplativ...zavisi, ali u principu je netacno, jer ako je bolji, to sto je nesto skuplji je logicno. Zatim, tu u pricu ulaze i stavke kao sto su neophodnost boljeg kulera za AMD, jaceg napajanja, bolje ploce ako juris ozbiljan OC (ova stavka po malo pada u vodu posto gledas vrlo skupe ploce za Intel a za AMD se nisi izjasnio, a cak i na vrlo jeftinim Intel MB je moguc zestok OC iz prostog razloga sto je potrosnja mala, samim tim naponska ne mora da bude previse kompleksna. KOd AMDa to vec nije slucaj, mada imas "experte" koji tvrde suprotno). Ali opet,sve to imas prezvakano vec sto puta, nista novo nisi ponudio za otvaranje nove teme-neku specificnu potrebu na primer, bukvalno sve sto te zanima mozes naci u starima, i sve razloge za za i protiv jedne ili druge kombinacije.

Poslednja izmena:
Ima i ono... trenutno je 2014. godina. Sta kupiti?

AMD FX-8xxx iz 2011. godine, ili
i5-4xxx iz 2013. godine.

Intel daleko moderniji hardware. Lepo to Kokan vise puta objasnio.

Poslednja izmena:
Dakle dosao si do kinte i hoces da je spucas u besan procesor jos besniju plocu a koliko vidim igre su najbitnije? Da ti nesto ne fali u toj racunici :trust:

Nov GPU na primer? Ili ces u tu kombinaciju da ubodes 6850 iz potpisa?

Ja da sam na tvom mestu pazario bih FX8320 i neku 970 plocu sa 8+2 naponskom (mislim da Gigabyte ima neku za male pare). To verovatno kosta manje nego 8370 ili 4670k. Ostatak para dodao za novu graficku (npr. polovan Radeon 280X ima ih solidnih za male pare u oglasima) i imas masinu sa kojom ces biti miran sto se tice 1080p.

Poslednja izmena:
Uzmes i5-4670K i neku Gigabyte UD3 Z87 plocu ili MSI Z97-G45/65. Te ploce nisu puno skupe, a dace ti da uzcuces dosta iz i5, zavisno kakav primerak ubodes. Ne znam koliki ti je budzet, ali ako bi ovako pazario mogao bi mozda i grafu jacu da uvalis nekako. Ako uznes asus ranger nista neces vise postici nego da msi i gogabyte jeftinijim modelima jer haswell ima voltage regulator na samom procesoru, i nema potrebe za besnom plocom kao nekada, sto se ne moze reci za AMD kome treba bas kvalitetna ploca ako hoces da sta ne krene da se topi.

fingon82
temu sam otvoriu da se javi neko ko je, eventualno, imao ili koristio oba procesora pa da iznese svoja lična zapažanja iz prve ruke. Svestan sam da je prežvakano, i da ima na mnogo mesta, ali ne verujem da je mnogo njih imalo ili koristilo oba procesora. To mi je bila poenta. Naveo sam ploče za AMD i one su od 12-13 do preko 18k mada ove jeftinije teže dostupne (sve u stilu biće i samo što nije kada sam proveravao pre 10-ak dana). Što se isplatljivosti tiče, jeste AMD jeftiniji, ali ako se novi Broadwell procesori "ubadali" u 1150 soket, to može povući nadogradnju bez zamena ploče. Ne verujem da će AMD izbaciti nešto novo i toliko bolje, a za AM3+ soket. Možda mi je čudna logika :wall:, ali Intel može na kraju "ispasti" i isplatljiviji a ne samo obolji.

mean_machine
ma bitno mi je sve jer se kompletan računar neće kupovati ponovo narede 3-4 godine, a sve sam više "zagrejan" za obradu slika i animaciju (mada tek u začetku). Što se tiče GPU-a, to je već aminovano i to baš Radeon 280X koji si pomenuo. Ova grafa koju imam će poslužiti još par meseci. Došao sam do nešto kinte "lomljavina u saobraćaju" pa sam mislio da je bolje da nešto dobijenog novca uložim u novu mašinu nego da samo prođe kroz ruke. Da častim sebe za mesec i po dana ležanja i sedenja umesto planiranog letovanja posle par godina. Da moram od plate.... ne bi se moglo. Srbija je ovo. Proc bi se uzeo na rate (bez kamate :bottle:), a prodaće se ovo staro za neku kintu.

Poslednja izmena:
koristio sam i5 ivy procesore i imam FX

FX bi uzimao samo ako hoces da renderujes video na budzetu tu je dosta bolji od i5 uzimajuci u obzir najavljeno smanjenje cena.
FX-8370E i FX-8320E (pod uslovom da kostaju kao obicne verzije) su najbolje kupovine kod FX procesora (pored FX-6300 naravno ali on je vise u rangu i3).
Ne bi uzimao obicne serije vec samo E seriju, jer ista ima izuzetno mali leakage sto je sasvim ok ako neces ekstremno da klokujes a inace je do 5ghz bolja od standardnih vishera procesora za overclock.
Razlike u stock performansama su veoma male (zbog nizeg clocka) a kao sto sam pomenuo izgleda da se bolje klokuju do 5ghz.
Pominju se 4.75ghz na 1.4v sa FX-8370E na netu sto je bolesno dobro :) 1.275 na 4.4ghz i slicno. FX E serija je nova mini revizija C0 revizije sa manjim leakage sto je po meni cini boljom opcijom.

i5 je bolji za igranje i manje vise sve ostalo, trosi manje struje moderniji je procesor i generalno brzi a nalazi se i na boljoj platformi. :)
Preporucujem i5 ako imas para za isti da odvojis, FX bi uzimao samo ako ne mozes da priustis i5.

Ne treba ti za visheru ploca od preko 12k dinara btw po meni za FX procesore i preko 10000 dinara za plocu je razbacivanje(bas zato sto uzimas budget procesor a ove jeftine ploce i nisu toliko lose koliko se neki tripuju), a intel ne bi kupovao zbog mogucnosti nadogradnje jer gotovo je sigurno da je neces napraviti jer ce te procesor sluziti super a intel ne drzi isti socket vise od par generacija a to je zanemarljivo mala razlika u performansama :)

Poslednja izmena:
Uf. I to je sve pisalo u drugoj temi. A i pisalo je ko je imao/probao i jedne i druge, tako da si i to mogao da vidis.
Eto onih sto bi procesor sto trosi 250+W klokovan turili na plocu od 85e,jel ti rekoh da ce se javiti bar jedan :D da ne ulazim u detalje, ali to je nebuloza, dovoljan je hint - varijacija napona, pregrevanje naponske. Ne kazem da to nece raditi. Samo je pitanje koliko dugo, koliko stabilno, koliko ce komponente da stradaju, koliko ce vise da degradira CPU zbog kloka, koliko ce glasan KABUM da bude jednog dana...

Poslednja izmena:
i7 "K" model i jeftina ploča, nikako ne može da bude u istoj rečenici... :lupko:

Nisam imao vremena da pročitam sve postove u svim temama jer mi se nešto žurilo. Video sam u E...-u, do sutra Asus Rangerza i5 na nekoj akciji, dosta povoljnije nego inače, pa sam mislio da iskoristim priliku ako se već intel obrazloži kao, ipak, bolja varijanta. Hvala svima na sugestijama.

i7 "K" model i jeftina ploča, nikako ne može da bude u istoj rečenici... :lupko:

Sve zavisi šta podrazumevaš pod jeftina ploča.
Vidi moja mašina.

Inače, koristio sam prvog phenoma (9500), i sad arčim i7.
Kad ti je glavna namena mašine gledanje po koje epizode serije i skidanje po nekog torenta, i raspberry pi radi posao :d.
Moja stanovište za OP-a, ako mu se ne žuri sa kupovinom, da sačeka još koji mesec, za eventualni pad cene.

Uf. I to je sve pisalo u drugoj temi. A i pisalo je ko je imao/probao i jedne i druge, tako da si i to mogao da vidis.
Eto onih sto bi procesor sto trosi 250+W klokovan turili na plocu od 85e,jel ti rekoh da ce se javiti bar jedan :D da ne ulazim u detalje, ali to je nebuloza, dovoljan je hint - varijacija napona, pregrevanje naponske. Ne kazem da to nece raditi. Samo je pitanje koliko dugo, koliko stabilno, koliko ce komponente da stradaju, koliko ce vise da degradira CPU zbog kloka, koliko ce glasan KABUM da bude jednog dana...
Isto to može da ti se desi i na ploči od 200e
Ako je ploca verifikovana od strane proizvođača da radi sa procesorom i nema defekte i ne kvalitetne komponente ništa joj neće faliti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno