Šta je novo?

Pomozite!Problem sa DVD citacem...

Ned

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
304
Da naglasim: imam laptop racunar DELL Inspiron 6400. Primetio sam pre neki dan da mi moj DVD+-RW drive ne cita i ne reze diskove adekvatnom brzinom a uz to proces citanja uspori rad racunara. Vrsio sam neke testove samog DVD drive-a uz pomoc softvera koji sam dobio pri kupovini laptopa. Cini se po zavrsenom testu da je sam uredjaj hardverski ispravan. Pomocu nekih drugih programa sam pokusava da podesim brzinu citanja diskova ali to nije urodilo plodom jer kad snimam podatke sa diska umesto maksimalne podesene brzine koja za DVD drive koji imam iznosi DVD:16x,CD:24x brzina je DVD:0.83x (strasno!!!),CD:<=8x. Aktivna mi je wireless kartica( za internet), ali i kada je iskljucim opet isto. Ne znam sta je, zato neka mi neko pomogne!!!

Prveri u device manager-u (primarna IDE grana) u kom ti modu radi DVD rezac....ume cesto da "padne" na PIO mod, a treba da bude u Ultra DMA modu (0,1,2)...

Znaci Control panel, System, Hardware, Device manager, pa pod IDE ATA/Atapi Controlers nadjes Primary IDE Channel i kad tu udjes imas Advanced.....tu ces videti u kom modu radi...
Postavi na DMA if available, i onda restartuj komp....

Veruj mi, iako to nisam spomenuo ja sam po istom savetu i drugih to proverio ali sve je podeseno na DMA if avaliable. Tako da do toga definitno nije.

Da slucajno nisi instalirao neki virtual cd ili alkohol?
Meni su oni napravili haos pa sam morao sve iznova "format c:..."
Mozda ti moze pomoci novi firmware za tvoj dvd-rw.

Ne koristim virtual cd, alcohol ili bilo sta slicno. Zanima me opcija u vezi firmware-a. Gde mogu
da skinem adekvatan za moj DVD-RW? Razmisljao sam takodje da bootujem neki os sistem(npr neku verziju Lynux-a) sa diska pa da vidim da nije problem u sistemu. Inace trenutno koristim
WidowsXPSP2. Sta mislite o tome?

Poslednja izmena:
Pa identifikuj prvo koji je DVD-RW (nije dell sigurno jer ih dell ne proizvodi)....mozes da iskoristis npr. everest, ili prosto pogledaj kako se zove u tom device manager-u, a onda trazi firmware za taj model...

A da li si probao da uklonis ceo ide controler drajver? Meni na dell ispiron 1300 cesto usporavaju dvd i hdd i najsigurnija je procedura ukloniti sam ide kontroler i pustiti win da ga ponovo instalira..

Pokusao sam da ukolonim ceo ide controler driver resetovao racunar i opet isto. Ali, malo sam ceprkao da vidim sta ima na dell-ovom resorce CD-u koji sam dobio uz laptop i trazio drajvere za DVD-RW i onda sam nasao link za zvanicni dell-ov sajt i tamo povedem TWIX-ovom pricom o firmware-u i skinuo isti i ... aliluja sada sve radi kao pre. Ne znam jedino zasto jos uvek neki procenat sporije reze DVD ali ne mari vazno je da ne pada bufer i da racunar nije usporen. Ovim zatvaram temu. Hvala frostonji i saymanu ali najvise TWIX-u.

Vrh Dno