Šta je novo?

Pomozite mi da odlucim sta da kupim

Ribica

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2002
Poena
604
Kupujem nov racunar pa nisam sigurna sta da izaberem. Najbitniji su mi naravno maticna poloca, procesor i memorija. Trazim nove komponente i za ovo bih izdvojila 200-250 eura. Bolje 200, ali eto ;) Racunar prvenstveno koristim za "skidanje" i obradu fotografija sa digitalca, slusanje mp3 muzike, gledanje filmova, surfovanje, web dizajn. Znaci, nista igrice i slicno. Prevashodno mi je potrebna stabilnost u radu, pa tek onda brzina. Zvucna moze biti integrisana, dok bih graficku posebno kupovala. I nesto plug n play, ne bih da se sama igram i cackam previse, zato overclocing i slicne akrobacije nista.
Molim da mi predlozite nesto sto ce odgovarati mojim sadasnjim potrebama, ali sto ce mi moci posluziti i u doglednoj buducnosti posto komp ne menjam bas tako cesto :) OS bi bio Win XP.

Mislim da ti je najbolje da odes na sajt www.pcberza.co.yu. Tamo imas cene svih komponenata koje ti trebaju pa ti vidi sta ti odgovara do te sume koliko si spremna da izdvojis. Ja ti savetujem da uzmes neku nForce2 plocu (EPoX,Abit,Asus,...) i AMD procesor sa Thoroughbred jezgrom (posto neces da se bavis OC uzmi neki jaci model). Uzmi i neku kvalitetniju memoriju posto ti od nje najvise zavisi stabilnost sistema. Sto se hard diska tice savetujem ti da ne kupujes manje od 60GB, a za graficku se sama odluci u zavisnosti od toga da li preferiras ATI ili nVIDIU i od toga koliko ti je para ostalo za kupovinu. Nadam se da sam ti barem malo pomogao u nedoumici oko nabavke delova. Pozdrav :)

Uzmes neku nForce2 plocu, Athlon XP (Barton) procesor, 2x256 MB DDR-a, hard po zelji (i meri :) ), rezac LG 52/24/52, graficku GF4 MX440, i neku 19-icu, zbog fotografija.

thunderchase je napisao(la):
Uzmes neku nForce2 plocu, Athlon XP (Barton) procesor, 2x256 MB DDR-a, hard po zelji (i meri :) ), rezac LG 52/24/52, graficku GF4 MX440, i neku 19-icu, zbog fotografija.

Sve je to lepo, ali tesko za te pare.
Cero, vidi neki ocuvani polovnjak.

Hm, niste me razumeli. Pomenuta suma se odnosila naravno samo na maticnu, procesor, cooler i memoriju. Rezac, monitor i slicne stvari imam, ne trebaju mi, pa bih molila da mi date konkretne predloge samo za navedene stavke (zato sam i postirala bas ovde). Znaci konkretni modeli/kombinacija ako moze.
Thanx.

Npr razmisli o necem ovakvom :)

1.
Epox 8rda+
Xp2200+ ili xp2400+
2x256mb ram pc333 (ne znam dal ti treba pc400)
speeze falconrock

2.
Epox 8rda+ (dobra ploca sta ces :))
xp2500+
256mb ram pc333 (ne znam dal ti treba pc400)
ako ne kupis box cpu, onda opet speeze falconrock

Pozdrav,
Sasha

Abit NF7m
T bred B 2400+ ili Barton 2500+ ili mozda cak i neki dobar 1700+ koji moze O/C (sve BOX naravno)
2x256 MB DDR333 Kingston

epox 8rda - 80€
barton 2500+box - 90€
2x256mb DDR333 - 80€

Hvala na odgovorima, izbor ce ipak pasti na Epox 8RDA+ (ovo + je izmedju ostalog i oznaka za zvucnu ako sam razumela), dva DDR333 od po 256MB Kingston i procesor? Hm, u cemu je razlika medju tim AMD procesorima ako mi neko moze reci i koliko cu dobiti na performansama ako uzmem ovaj ili ovaj obzirom na ono za sta cu ga koristiti (rekla sam takodje bez overclockinga, pa mi nije bitna ta osobina vec koliko se zagreva, izdrzljivost, stabilnost i sl ;) )

8rda+ ima integrisanu 5.1 zvucnu karticu a ima i mreznu karticu.
razlika je sto Barton jezgro ima u sebi vise kes memorije (a to se oseti). no posto tebi brzina nije toliko bitna moj savet bi ti bio da ipak kupis neki t-bread B 1700+ ili 1800+ i ustedis ~45e.
napomena - obavezno uzmi B varijantu jer se mnogo manje greje od stare A verzije

Ljudi ovde predlazu dobre komponente. U danasnje vreme pod dobrom komponentom se podrazumeva izmedju ostalog i mogucnost da ta komponenta bolje doprinosi da sistem bude vise overklokovan. Koga ne zanima oc. vrlo verovatno moze da prodje i jeftinije bez bitnog gubitka performansi i/ili stabilnosti.

AMD-ovi AthlonXP procesori se obelezavaju tako da npr. pomenuti 1700+ radi na realnih 1466MHZ a npr. 2000+ na realnih 1667MHz (tzv. performance rating - svojevremeo ga je prvi put upotrebila danas nepostojeca firma Cyrix). Posto postoji nekoliko razlicitih verzija u okviru jedne familije processora, onima koji se zanimaju za OC. je vrlo bitno da izaberu proc. koji ce im omoguciti to u sto vecoj meri. Koga OC ne zanima previse, moze slobodno da procesora bira iskljucivo po dostupnom budzetu. Mislim da je bilo koja varijanta u box-u bezbedan izbor. Ljudi danas, kada pominju "dobar" hardver (citaj Ploca+memorija) ni ne misle da je on dobar (samo) kada processor radi na default kloku, jer to se podrazumeva (i retko sta danas aktuelno nece valjati) - dobar je (tvrde oni) kada moze da izdrzi znacajan oc. Kome je dovoljan procesor od oko 1.5-2GHz, moze slobodno da preskoci oveklokerske preporuke (i novac ulozi u npr. vise memorije ili bolje napajanje). Druga je prica oko toga da se komponente koje omogucavaju veci oc. smatraju kvalitetnijim.

Pre 15ak dana, sam imao slicnu situaciju kao ti. Jedan kucni racunar je postao tesan za nekoliko usera, koji su ga 6godina akali gotovo 24casovno, pa sam planirao da nabavim kuciste (staro je at), plocu, memoriju i processor. Nakon obilaska par sajtova, oko toga sta dobijam i sta gubim sa nekim izborom, sebi sam uzeo sledece (i vrlo sam zadovoljan)
plocu msi kt4v - 60e
256MB elixir - 35e
AthlonXP 2000+ tbA (nije box) - 58e
cooler+fan speeze raptor - 8e
kuciste 400w (neki bi rekli kung-fu) - 24e

Sigurno da bi neki ljudi ovde imali primedbe - al` meni ovo radi odlicno, stabilno tiho i ne greje se bitno. Za zahtevnije poslove mislim da bi trebalo uzeti 512MB ram-a u startu, mada za opis poslova koji si ti dala mislim da to nije potrebno. I pod winxp ce 256MB biti dovoljno (meni jeste).

Deki je sasvim u pravu, s tim sto se na default kloku ni tbA ne greje bitno. Ipak je fakat da tbB radi na nizoj voltazi i da se zbog toga manje greje i da je zgodniji i za oc. Van toga nema razlika (a to naglasava i amd-ova podrska - u smilsu performansi) izmedju tbA i tbB (ipak se razlikuju i pri identifikaciji [stepping-a] pojedinim programima - tba se identifikuje kao 680, dok je tbb 681).

Sve ovo sto je DS9 rekao stoji, ako se posmatra sa te strane, osim za kuciste: nikad jeftino kuciste! 400w, malo morgen :)
Znaci, umesto tog kung-fua, uzmes dtk za oko 45€ i to je to.

U pravu je Jaksa, ovo sto sam ja uzeo je cisto licni izbor, svima drugima preporuka za kvalitetno napajanje.

De momci, nemojte me vozat ba, usaglasite malo ta misljenja pa dajte konacan odgovor ;) Ja se izvinjavam, ali nemam kome drugom da se obratim.
I koja bi mi graficka pristajala, necu nista prekupo jer opet naglasavam ne treba mi za igrice, a treba mi izlaz za TV :)
Inace monitor mi je Philips brilliance 105 ako ima neke veze,
Hvala jos jednom.

usaglasite malo ta misljenja pa dajte konacan odgovor
-To ce tesko da se desi ovde :)
Ipak je izbor na tebi, ali ako hoces kvalitet (za 200-250€ bese), uzmi Epox plocu, CPU AMD 1700+ i 2x256 MB RAM-a.

Mozda ti je zbog grafike dobro resenje nForce 2 IGP cipset, na primer u izvedbi by Abit (NF7m), to je GF4.

Cuj, ribice (ba), sve ti je vec receno, a ti samo proberi sta bi od toga.
S obzirom da ne igras igrice i mnogo slabija masina bi ti lepo radila posao. Uzmi sta god hoces. Ta Epox ploca je lepa, ali sto se tice stabilnosti mozes i neki stari gigabyte 7VAX ili 7VRX recimo. Razlika u performansama je mala, a u ceni se oseca. Sve sto su ti ovde preporucili je dobro pa izaberi. Sve savremene graficke imaju tv izlaz, mozes koju hoces, s tim sto radeoni obicno daju lepsu sliku (za malo vece pare, naravno).
Uzmi tih kuler!!!
Memoriju mos' uzeti i 1x512 umesto 2x256, mala je razlika. NCP je moj predlog za tebe.
Uzdravlje!

Pa ako ce da uzima nForce2, bolje je 2x256 nego 1x512

Dobro BRE morbius sto se nerviras :p. Vidis kako ][V][ATRIX™ ima razumevanja za zene i shoping. Kako god na vecim sam mukama ja nego vi ;)
Salim se, hajd odlucila sam kupicu tu integrisanu nije mnogo skuplja, a dobijem i graficku. Znam za ta dva RAM-a, to bese nesto jedan stavis u ono odmaknuto postolje a drugi u jedno od ona dva. He, he. Cini mi se da sam to negde procitala.
Hvala vam, hvala. Necu vas vise gnjaviti.
Byeeee.

Bas tako, stavis RAM module u prvi i treci slot, da bi se aktivirao dual channel memorijski protok.
Vodi racuna da ako uzmes EpoX 8RGA+ ili Abit NF7m da taj njihov integrisani GF4 vuce RAM-a koliko mu odredis (32,64,128). Znaci zato ti je bas potrebno min. 512 MB ukupno...

Vidis kako ][V][ATRIX™ ima razumevanja za zene i shoping.
Heheh, treba da me vidis sa GF... ;)

Da, taj dual memorijski kontroler ima smisla samo ako imas inegrisanu graficku kartu. U tom slucaju uzmi dva memorijska modula umesto jednog.
I ko kaze da se nerviram ;)

morbius je napisao(la):
Da, taj dual memorijski kontroler ima smisla samo ako imas inegrisanu graficku kartu.
:eek:
Ajd pojasni malo ovo.. Kakve veze ima da li je integrisana grafika ili ne? Uopste, kakve veze ima dual channel sa grafikom? :eek: :?:
Glavno je da kod nForce2 taj dual channel zna dosta da poveca performanse... 20-30% -ako se koriste dva modula i automatski, dual channel.

Vrh Dno