Šta je novo?

POMOOOC! VGA bios update failed CRKLA GRAFICKA!!!

cobraman

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2009
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
Asus vivobook pro 15 oled
Mobilni telefon
Huawei p30 pro
Pametni uređaji
Huawei gt2
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
UPOMOOOOOC!:S:

Evo problema. skinem danas najnoviji bios za graficku jer me jebava vec par godina sa

1.Radi ISKLJUCIVO sa 10.2 catalyst drajverima (o cemu sam i postavljao temu)
2.Cesto nece da se probudi iz sleep moda

Ovako je otkad je kupljena u benchausu pre vise od dve godine i potpisujem da je felericna prodata ili (p)reparirana:mad:

Necemo o tome, kako god...garancija istekla...Uzmem zato danas da probam i tu zadnju opciju bios flashovanja i skinem bios i atiflash win...preko wina da flesujem:p:S: I kao super, sve ok, restart please...Restartujem i od tada grafa MRTVA!:smackbum:

Ali totalno! Samo jos radi ventilator...Ali zato ni MATICNA PLOCA je ne prepoznaje! Kada je kartica unutra nece ploca uopste da BIP-ne niti da postuje, znaci kao da je mrtva...Promenim graficku i sve radi ok...

IMA LI JOJ IKAKVE POMOCI LJUDIIII:wall:Googlao sam nesto kao preko flopija ali dzaba kad zbog nje nece ni maticna da se digne

Jesi li napravio backup BIOS-a sa kojim je radila grafička karta? To se uvek radi pre flešovanja.

Da bi oživeo tu grafičku kartu, potrebno ti je nešto od navedenog:

- Matična ploča sa dva slota za grafiku ili
- Matična ploča sa integrisanom grafikom i jednim PCIE slotom
- Matična ploča sa procesorom koji ima grafiku u sebi...
- Drug koji ima nešto od ovoga.

Onda staviš ovu grafičku kartu kao sekundarnu, uključiš računar, uðeš normalno u Windows i uradiš fleš ove karte koja je sada mrtva na isti način na koji si uradio prošlog puta (AtiWinFlash). Proveri dva puta da si označio pravu kartu za fleš. Mada je preporučljivo koristiti ATIflash i odraditi flash iz DOS-a.

Nakon flešovanja sa dobrim BIOS fajlom, grafička će raditi kako treba. (Ili barem kako je radila do sada)

Poslednja izmena:
Dzaba rodjo! Ima drugar 2 pci slota...Ubacih moju u drugi slot ali uopste ne reaguje tada ni njemu ploca...nema bip-a ni posta....izvadim moju...opet mu sve radi!

ps imam orginal bios sacuvan...

Poslednja izmena:
Idi sa USB flasha,odradi Hot swapping-gurni tu mrtvu karticu u slot kada je pc u radu(opasno,ali jedino resenje)

opasno po sta:-S nemoj da mi strada tj drugaru ploca il nesto...grafika ima i 6-pimsko napajanja...powercolor 5770...

Po plocu naravno,moguce i po jos nesto,to se izvodi na serverima ali oni imaju poseban svitch za to.
Pa ako znas nekoga ko ima takav server moze to da ti odradi bezbolno_Ovako je rizik i to dobar.

Ili nadi neku plocu za bacanje sa integrusom.

I ako to budes pokusavao,mislim da je bolje bez tog 6-pinca(manje je struje u opticaju)
Posto kartica ne treba da botuje,samo da se ima pristup za flasch.

hmmmm...ne znam dal rizikovati...a li jos neko ideju, nesto preko flopija i sl...mada mislim da ne moze cim ne mogu ni biosu pristupim...

a neko fizicko menjanje bios cipa? ledeni i sl...:*) ne bih dizao ruke od grafe jer znam da je bios problem ne fizicko ostecenje...

ili mi pada na pamet da dignem win sa ok grafom...pa ga posaljem u sleep mod...pa tutnem i drugu grafu...samo se neckam jer je tudji komp i ako spalim i plocu liku mogu samo se obesim:'( a u totalnom q...cu sam sa parama trenutno...

Vidi u biosu imaju li kakva podesavanja da ih ne stavlja automacki u crossfire.
da se ude u bios sa ispravnom kartom ugasi crossfire,snimi,ugasi,stavi druga karta pa proba.
Jesu li vezane mosticem?ako su graficke iste mozda bi pomoglo.

Poslednja izmena:
nisu vezane mosticem, ovo sam probao samo tutnem odvojeno...

UPOMOOOOOOC '!!!:'(

Jedino jos da probas sa PCI grafickom

Prvo, najbitnije je da se smiriš. Samo trezvene glave nećeš napraviti još veći problem.

Kao što ppredrag reče, neophodna ti je PCI grafička. Probaj na nađeš po komšiluku pa ako nema niko, mogu ti ja moju poslati po nekome samo je pitanje ko ide u tvom smeru i kada.

Dalje, treba da:

1. Nađeš BIOS tvoje grafike. Idealno taj od tvoje koji si (nadam se) sačuvao, ako ne ovde ga potraži.
2. Napraviš boot-abilni USB flash prateći ove instrukcije.
3. Na taj USB kopiraj originalni BIOS i atiflash.exe program
4. Ubaciš PCI grafiku u PCI slot a problematičnu PCIe grafiku u PCIe slot
5. Podesiš u BIOS-u da se prvo inicijalizuje PCI grafika <- BITNO!
6. Povežeš monitor na PCI grafiku i podigneš DOS sa USB stika (naravno, promenom redosleda boot-ovanja u BIOS-u)
7. Upišeš originalni BIOS sintaksom: atiflash -p 1 xxxx.rom (gde -p znači upisivanje BIOS-a, broj 1 označava drugu kartu u sistemu jer je PCI grafika prva, odnosno 0 a xxxx.rom ili xxxx.bin je ime originalnog BIOS-a)

Ukoliko se desi da dobiješ poruku o tome da BIOS nije kompatibilan, moraćeš i -f opciju da uključiš u celu sintaksu (-f je oznaka za force)

Ovde imaš još primera:
http://www.techpowerup.com/forums/threads/how-to-use-atiflash.57750/
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/34/8
http://www.overclock.net/a/how-to-fix-a-failed-gpu-bios-flash

Znači, ako ti se bios zove original.bin treba da kucaš:

atiflash -p 1 original.bin

odnosno ako dobijaš grešku o nemogućnosti upisa BIOS-a probaj sa:

atiflash -f -p 1 original.bin

Bas tako.. A isto to moze i sa integrisanon grafikom ako nema pci grafiku, a u pci-x slot ubaci svoju umrtvljenu... I jako je bitno da iskopa odgovarajuci bios za tu kartu... Ako iskopam na kompu linkovacu fajlove za usb stick i samo se doda bios...

https://dl.dropboxusercontent.com/u/382795/VPHD5770_VBIOS.ZIP
sadrzaj zip-a iskopirati na usb
umesto postojeceg 132X1S6.S43, staviti originalan bios za problematicnu karticu i nazvati ga identicno i SA ISTOM EKSTENZIJOM
uzeti bootabilan cd ..
dok je usb bocnut, podici dos sa INTEGRISANOM VGA i dok je problematicna karta u pci ex slotu ..
startovati flash.bat ...

To bi bilo to

Javi nam sta si uradio i srecno

Vazi i HVALA PUNO na trudu....pokusacu ovo sutra u toku dana,...a mozda mi je glavni problem jer sam pokusavao sa dve grafe to sto nisam promenio u BIOSU ploce peg to pci pa zato i nije htela da postuje uopste,,,,TRACAK NADE POSTOJIIIII:D

'bem ti srecu..nigde da nadjem pci kartu...imam pogledam kod jpa jednog lika sutra ako nema ni on ispusio sam...moracu jurim po oglasima...ili ako ima neko da mi pozajmi, placam postarinu...:crash:

upomoooooooc!!!'':wall:

Poslednja izmena:
:banana::banana::banana::banana:

URAAAAAAAA! Uspeo ponovo flesujem bios! Grafika opet u funkciji!!! Zahvaljujem svima na pomoci a posebno CountMike clanu jer mi je besebicno poklonio pci graficku zahvaljujuci kojoj je proces konacno obavljen:banana::banana::banana:

Jedna napomena oko postupka...isao sam preko atiflash iz dosa - i javljala se greska adapter not found...zA TO SAM MORAO IDEM NA KOMANDU
atiflash -i i to mi je dalo i razlog - naime graficka u pci-e slotu je prepoznata kao device 0, znaci bilo je potrebno kucati atiflash -p 0 bios.rom a ne 1...nije mi jasno kako jer bi ova aktivna pci trebalo da je nulta ali...I da morao sam dodam i -f(orce) jer nije htela bez njega obavi flashovanje...

Jos jedared hvala svima i SRECNA NOVA 2014:guitar::banana::eyebrows:

:banana::banana::banana::banana:

URAAAAAAAA! Uspeo ponovo flesujem bios! Grafika opet u funkciji!!! Zahvaljujem svima na pomoci a posebno CountMike clanu jer mi je besebicno poklonio pci graficku zahvaljujuci kojoj je proces konacno obavljen:banana::banana::banana:

Jedna napomena oko postupka...isao sam preko atiflash iz dosa - i javljala se greska adapter not found...zA TO SAM MORAO IDEM NA KOMANDU
atiflash -i i to mi je dalo i razlog - naime graficka u pci-e slotu je prepoznata kao device 0, znaci bilo je potrebno kucati atiflash -p 0 bios.rom a ne 1...nije mi jasno kako jer bi ova aktivna pci trebalo da je nulta ali...I da morao sam dodam i -f(orce) jer nije htela bez njega obavi flashovanje...

Jos jedared hvala svima i SRECNA NOVA 2014:guitar::banana::eyebrows:

Sa kojim biosom je proradila? Sa originalnim ili novijim? Da li sada imas probleme sa sleep modom?

Sa originalnim proradila...izgleda je to i najnoviji...postoje jos 2 ali izgleda to za neku limit seriju te kartice...Sleep mode problemi nestali ali mislim da je glavni uzrocnik bio monitor...promenjeno nekoliko kondenzatora i sad sve radi fulll...

sad samo nisam probao kako se ponasa sa drajverima novim,,,sa 10-2 radi perfektno ali sa novim ne znam...

elem bio sam digao vec ruke pa sebe pocastio sa 7790 novom:D

Sada mi 5770 visak a radi opet super:S: ****ga, morace u oglase za 40-50 evrica...kad ne mogu u cross fire...

Nazad
Vrh Dno