Šta je novo?

Pomoc

lakicevic

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2005
Poena
320
Postovani !

Imam jedan Audio/video zapis sa cerkinog krstenja koje je odrzano pod Ostrogom i prilikom snimanja je duvao neki vetric. I sada kad to reprodukujem cujem to sustanje vetra.

1. dali neko znam s kojim programom mogu to eliminisati

2. dali neko to radi (naravno platicu uslugu)

Unapred hvala

Prvo u Virtual Dub-u (ili slično) izvučeš audio zapis (da bude .wav i 44.000Hz - CD kvalitet)... onda bih ti preporučio programčić Music Cleaning Studio (od poznate firme E-Jay) u kojem ćeš vrlo lako da smanjiš šuštanja, pucketanja i sl... sačuvaš ga kao novi .wav i ponovo ga u Virtual Dub-u zalepiš za video...

Sve zavisi od kvaliteta snimka, ali nemoj očekivati da ćeš uspeti da idealno otkloniš šumove i da ćeš dobiti kristalno jasan zvuk...

ok
Hvala na informaciji

Nadam se da ce mi pomoci to

Prvo u Virtual Dub-u (ili slično) izvučeš audio zapis (da bude .wav i 44.000Hz - CD kvalitet)... onda bih ti preporučio programčić Music Cleaning Studio (od poznate firme E-Jay) u kojem ćeš vrlo lako da smanjiš šuštanja, pucketanja i sl... sačuvaš ga kao novi .wav i ponovo ga u Virtual Dub-u zalepiš za video...

Sve zavisi od kvaliteta snimka, ali nemoj očekivati da ćeš uspeti da idealno otkloniš šumove i da ćeš dobiti kristalno jasan zvuk...

Dali ima negdee taj program da se nadje
trazio sam pa nema

Pokušaj na www.eJay.com ili tako nešto...
Taj program je namenjen za čišćenje šuma prilikom prbacivanja zvuka sa LP ploča, kasetofona i magnetofona u digitalni oblik... pa valjda će i tebi poslužiti ukoliko to šuštanje nije baš veliko...napravljen je za kućnu upotrebu... davno sam ga koristio i mislim da ga imam negde...

Poslednja izmena:
Pokušaj na www.eJay.com ili tako nešto...
Taj program je namenjen za čišćenje šuma prilikom prbacivanja zvuka sa LP ploča, kasetofona i magnetofona u digitalni oblik... pa valjda će i tebi poslužiti ukoliko to šuštanje nije baš veliko...napravljen je za kućnu upotrebu... davno sam ga koristio i mislim da ga imam negde...

Taj program se ne proizvodi još negde od 2000 godine.
Postoje mnogo bolji programi te vrste, ali mislim da je i sa njima problem mnogo teže rešiti nego što izgleda na prvi pogled. Pošto je šuštanje vetra zapravo niz sporadičnih dinamičkih udara o membranu mikrofona, radi se o nepravilnom širokopojasnom šumu koji je blizak frekventnom opsegu ljudskog glasa. Svako klasično filtriranje bi teško oštetilo razumljivost ljudskog govora.
Jedini način da se to delimično ublaži je korišćenje programa za spektralno uklanjanje šuma.
Dolaze u obzir Algorithmix Renovator 2.1, WaveLab 6.0 ili MAGIX audio cleaning lab 11 itd. WaveLab 6.0 je veoma teško naći jer je zaštićen dongle-om, i ja ne znam nikoga ko ga ima. Moja preporuka je MAGIX audio cleaning lab 11 (trenutno ga ima na Internetu) a može i verzija 10.
Za njegovo korišćenje treba biti stručnjak, a i čišćenje zahteva mnogo vremena (svaki udar vetra se čisti posebno), sa neizvesnim ishodom jer je spektralno čišćenje primenjivo samo kod kratkih udara (nakašljavanje, pucketanje prstima, škripanje stolica, itd.).

Poslednja izmena:
Davno sam radio sa e-jay programom...a kasnije nisam ni imao potrebe za tako nečim...
Pretpostavio sam da će to ići malo teže i da će zahtevati malo više znanja...

Da li si sa MAGIX-om išta uradio?

Nazad
Vrh Dno