Šta je novo?

Pomoc za custom konfu sa i5 procesorom

milosd

Slavan
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poena
330
Maticna ploca:

Vodeci se uporednim testom P55 ploca sa benchmarka, moj izbor je definitivno pao na best-buy u toj kategoriji, a to je Gigabyte GA-P55-UD3R. Cena je veoma pristupacna, a koliko vidim i dosta ljudi je preporucuje, tako da tu nema dvoumljenja.
http://www.benchmark.rs/benchmark-t...ni-test-intel-p55-maticnih-ploca/page-17.html

Medjutim, svrljajuci po IT svetu, koliko vidim ova ploca sa R vise ne postoji u prodaji... Postoji samo GIGABYTE GA-P55-UD3, pa bih da pitam da li je to adekvatna zamena i u cemu je razlika? Takodje, ako neko ima informaciju gde moze da se nadje UD3R, neka mi prosledi na PM...
http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-p55-ud3/comp_comp_mboard/16/1407

Procesor:

Oko procesora nije bilo dileme uopste, izbor je Intel i5-750 2.66GHz 8MB...
http://www.itsvet.com/proizvod/intel-i5-750-2.66ghz-8mb-socket-1156-box/comp_comp_cpu/46/358

Memorija:

Memorija, takodje best-buy za taj novac u kategoriji DDR3 memorija, Mushkin Essentials 2GB 1333Mhz CL9 x 2 komada ;)

Hard-Disk:

Ovde takodje nije bilo dileme, jer bukvalno na skoro svakoj temi ovog foruma je preporucen kao pravi izbor: Samsung Spinpoint F3 SAHD502HJ 500GB. Mada, takodje vidim da ce biti problema sa pronalazenjem ovog modela? Ni bench-house ga nema vise u cenovniku, pa ako neko ima informaciju gde moze da se nadje, neka pusti PM...

Grafika:

Ne igram novije/zahtjevnije igre, za ovo sto meni treba sasvim mi je dovoljna grafika iz starog kompa, a to je 8600GT.

Kuciste+Napajanje:

Ovo mi je definitivno najveca nepoznanica i nemam pojma sta bih trebao da uzmem, jer sam do sada uvek uzimao sklopljene konfiguracije. A sve cesce citam kako je to veoma bitan deo sistema. Pa sam odlucio, gledajuci cene po netu, da izdvojim maksimalno nekih 10 hiljada dinara, za kuciste+napajanje. Pa bih zamolio neki predlog sta bi bilo best-buy za te pare trenutno.

Hvala unapred svima na pomoci ;)

Sto se ploce tice, 'R' varijanta ima par dodatnih stvari. Vise Voltage Regulation faza (pomaze u stabilnosti, drzi plocu hladnijom, itd..) a ima i eSATA prikljucke nazad, dodatni RAID kontroler valjda (nisam 100% siguran). Gigabyte ploce su generalno dosta dobre, tako da nije problem ako uzmes UD3, al' bi UD3R sigurno bolje.

EDIT: Gledajuci cene, ako ti budzet dozvoljava, toplo bih preporucio P55A-UD3 plocu - ona je po karakteristikama vrlo slicna prvoj koju si hteo, a oko 10eur je skuplja od druge koju si hteo :)

Sto se kucista i napajanja tice, kuciste ne mora da bude nesto specijalno - samo da je dobro provetreno. U zadnje vreme skoro sva kucista imaju adekvatno hladjenje. Na napajanju nikako ne treba stedeti. Ako ti je unutrasnji izgled racunara bitan - mozda ces hteti da uzmes modularno napajanje (gde se neiskoristeni kablovi mogu iskljuciti i drzati van kucista), mada su ona obicno za 20-30% skuplja. Za i5 sa 4GB memorije, i jednom grafickom ti nece trebati vise od 550W sigurno, kvalitetno napajanje (tipa Enermax, Seasonic, Corsair) od 500W ce komotno raditi, jer ona ZAPRAVO daju 500W.

Poslednja izmena:
moja preporuka

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=3437

GA-P55A-UD3P

Mislim da druge verzije nije moguce ni nabaviti :)

sto se tice HDDa .... ni WD blue/black nije los izbor

a napajanje i kuciste ..... hm pa sta znam .... napajanje ti je nekako bitnije od lima :) uzmi ti dobro napajanje .... to ce ti vec neko predloziti ja ne pratim u zadnje vreme, sto se tice kucista moja preporuka bi ti bila ako nemas para da kupis nekog polovnog chiefteca idu za smesno male pare reda 30-50e, a iskreno jos nisam video kuciste za te pare koje ima bar upola kvalitetnu izradu kao chieftec.

Sto se ploce tice, definitivno cu prvo potraziti UD3R, kao prvi izbor. Ako nju bude nemoguce naci, prelazim na GA-P55A-UD3, kao drugi izbor, razlika u ceni nije velika.
Za UD3P ne mogu nigde na netu da pronadjem cenu kod nas?

UD2P i UD3R su manje vise iste ploce :) UD3P je kostao 125e mog drugara do duse nabavio je preko neke firme koja ga nije odrala :)

Sto se tice napajanja taj Chieftec 550W ako se ne varam daju sa njihovim kucistima, onim malo skupljim .... moje misljenje je .... kupi extremno dobro napajanje za gomilu para i neki lim za pocetak pa posle kupuj bolji :)

Nemam iskustva, ali nekako bih prednost dao ovom Cooler Masteru zbog vise ovih zastita koje su nabrojane :)

Ovo "extremno dobro napajanje za gomilu para" u teoriji deluje ostvarivo ;) Ali u praksi, cene ovih napajanja koja sam postavio su otprilike neki maksimum za mene u ovom trenutku...

I moze li preporuka koji servis bi kvalitetno odradio sklapanje kompa i za koju cenu? Naime, imam iskustva sa vecinom komponenata i to mi ne bi predstavljao problem da uradim sam, ali nemam iskustva sa procesorom i pastom, a deluje mi kao nesto sa cim se ne bi trebalo igrati :)

Ne treba ti servis za to uopste, samo neko od korisnika koji ce ti to sastaviti. Eventualno ako uzimas u nekoj firmi sve ili vecinu komponenti onda ce sigurno biti ljubazni to da ti sastave.
Ja bih izao na UD3R + i5 750 sto si vise manje i izabrao i memorija ti je ok izbor sasvim mada mozes uzeti u obzir i neku 1600 cl7, vidi sta ti je isplativije.

Sto se tice kucista i napajanja... Mozda Chief CFT 500-600W i Cooler Master Elite 334 ili Xigmatek Asgard. Korektna su kucista za svoje pare a i napajanje je skroz korektno. mada tu masinu ce ti gurati 400W bez frke ;)

Onda je najbolja kombinacija da na jednom mestu kupim maticnu+procesor, pa da mi oni sklope to, a sa ostalim cu se vec sam igrati :)

Definitivno cu i ici na UD3R+i5 750. Za memoriju cu videti kolika je razlika u ceni, pa ako mi se uklopi u konacnu sliku, mozda i promenim.

I ovo na kraju mi je veoma bitna informacija. Dakle, mogu i da trazim kvalitetno napajanje od 400W? Jer sam do sada gledao samo 500W i vise...

Onda je najbolja kombinacija da na jednom mestu kupim maticnu+procesor, pa da mi oni sklope to, a sa ostalim cu se vec sam igrati :)

Definitivno cu i ici na UD3R+i5 750. Za memoriju cu videti kolika je razlika u ceni, pa ako mi se uklopi u konacnu sliku, mozda i promenim.

I ovo na kraju mi je veoma bitna informacija. Dakle, mogu i da trazim kvalitetno napajanje od 400W? Jer sam do sada gledao samo 500W i vise...

corsair cx 400 mada bi ti chieftec cft600 radio poso..

Kao prvo, jok 400W, minimalno Cors VX450W, a ono kosta kao recimo OCZ 500-550W.

A za ovo prvo pitanje/konstataciju.
U jednoj firmi uzmes, plocu+procesor+kuciste+napajanje.

Oni ti to lepo sve sklope, pa ce tebi posle lako biti da stavis RAM i graficku u plocu, da prikacis DVD-RW, hard disk na kuciste.

A takodje savetujem i napajanje da bude zajedno gde je ploca+cpu.
Recimo desi se situacija napajanje bude felericno i ubije recimo plocu, moze biti onda komplikacija kako reklamirati plocu, jer ako se dijagnostira kvar sprzenja, ploca iz jedne prodavnice, napajanje iz druge. Mada ovo je bas ekstreman primer :D, al valja misliti kad vec kupujes komplet racunar :).

Chiftec cft 600 imam i prezadovoljan sam, moja preporuka :)

i memorija ti je ok izbor sasvim mada mozes uzeti u obzir i neku 1600 cl7, vidi sta ti je isplativije.

Pocelo je pocelo skupljanje :)

Izgleda da cu uspeti da uhvatim akciju sa bench-housa, iako je trajala do 31-og, mozda mi progledaju malo kroz prste :) Naime, u pitanju je DDR3 2x2GB 1600Mhz Mushkin Blackline Stiletto CL7 za 10.500 dinara ;)

Od ploce UD3R sam odustao, nigde, ali bukvalno nigde ne postoji, cak ni mogucnost da se naruci... Tako da sam se odlucio samo za UD3, nje ima u ponudi...

Procesoru je drasticno skocila cena, sada se moze naci za 20 hiljada dinara. U trenutku kada sam krenuo da sklapam konfiguraciju, na benchu je bila akcija tog procesora za nekih 17 hiljada....

Kuciste ce biti neko iz ponude bench-a, trenutno imaju Cooler Master Elite 330 i 334, za relativno istu cenu...

Vrh Dno