Šta je novo?

[pomoc] u vezi farbanja i alata ...

prophetd7

Cenjen
Učlanjen(a)
15.04.2009
Poena
154
Pozdrav ljudi,

planiram da modujem svoje chieftec gx-01sl kuciste pa imam par pitanja:
1. hteo bih da ofarbam unutrasnjost (crnom mat bojom), mislio sam to da uradim sam sa nekim sprejom ali ne znam sta uzeti pa mi treba preporuka ?
2. da uspesno ofarbao treba da ga rastavim, posto je spajano nitnama interesuje me kako to skidam busilicom mozda (nisam ranije radio sa tako necim), a kako ih posle vracam uz pomoc neceg ovakvog ili mozda ovako nesto i kakve nitne su mi potrebne?

Poslednja izmena:
1.prajmer za metal,pa boja (mat boja najbolje) ili najbolja i malo "skuplja" solucija plastifikacija kucista... oko 2000din
2.busilicom mozes i burgijom za metal i lagano busi nije problem otpadaju nitne samo tako :)
Posle mozes da vratis nitne ili da uradis kao sto sam i ja (stavio sraf i maticu umesto nitni (nemam alat za to))

svestan sam da ide prvo prajmer (neke boje ga sadrze u sebi pa nije potrebno nanositi ili se i onda savetuje) pa onda boja, ali nisam siguran oko izbora univerzalne akrilne ili mozda one boje u spreju za kola, te su malo skuplje oko 1200-1500din bi trebalo, ili mozda neke trece boje, neki poseban brend? mislio sam da je plastifikacija skuplja izadje malo vise nego jedan takav sprej ako je samo 2k :D

Pozdrav ljudi,

planiram da modujem svoje chieftec gx-01sl kuciste pa imam par pitanja:
1. hteo bih da ofarbam unutrasnjost (crnom mat bojom), mislio sam to da uradim sam sa nekim sprejom ali ne znam sta uzeti pa mi treba preporuka ?
2. da uspesno ofarbao treba da ga rastavim, posto je spajano nitnama interesuje me kako to skidam busilicom mozda (nisam ranije radio sa tako necim), a kako ih posle vracam uz pomoc neceg ovakvog ili mozda ovako nesto i kakve nitne su mi potrebne?

Šteta je tog Chieftec-a upropastiti, odnosno ne odraditi ga merački :)

1. Skini nitne koje povezuju limove kućišta tako što ćeš koristiti bušilicu na baterije ili električnu koja ima štelovanje broja obrtaja - smanji na što manje kako ne bi oštetio kućište
2. Mani se sprejeva, tu nikad ne znaš šta dobijaš ma koliko platio određeni brend
3. Moja preporuka je da limove ofarbaš kod nekog prijatelja farbara, i to običnom nitro bojom bez ulaganja u neke prajmere i akrile; ukoliko neko ima vremena za tebe i hoće to natenane da uradi, itekako je moguće da limovi budu perfektno ofarbani i postojani. Juče sam baš radio jedno kućište najobičnijom Zorkom Šabac - ispalo fenomenalno!
4. Da vratiš sve kako je bilo su ti potrebna pop-klešta i pop-nitne; mogu čak da se nađu i crne pop-nitne kako bi sve bilo estetski još efektnije..

Moram još jednom da naglasim da skupi materijali nisu uvek najbolje rešenje! Sprejeve zaobilazi u širokom luku. Uživaj u radu!

Šteta je tog Chieftec-a upropastiti, odnosno ne odraditi ga merački :)

3. Moja preporuka je da limove ofarbaš kod nekog prijatelja farbara, i to običnom nitro bojom bez ulaganja u neke prajmere i akrile; ukoliko neko ima vremena za tebe i hoće to natenane da uradi, itekako je moguće da limovi budu perfektno ofarbani i postojani. Juče sam baš radio jedno kućište najobičnijom Zorkom Šabac - ispalo fenomenalno!

Nazalost nemam nijednog poznanika farbara, da imam prvo bih se raspitao kod njega i ne bi mi bio problem onda. Ovako ne znam sta/gde mogu da ocekujem, hocu da uradim kako treba to, ali ne bih da me odere neko nznm cene ni sta izabrati kao farbu, a ni gde bih mogao da uradim tako nesto.

Nazalost nemam nijednog poznanika farbara, da imam prvo bih se raspitao kod njega i ne bi mi bio problem onda. Ovako ne znam sta/gde mogu da ocekujem, hocu da uradim kako treba to, ali ne bih da me odere neko nznm cene ni sta izabrati kao farbu, a ni gde bih mogao da uradim tako nesto.

Vidim da hoćeš da ga farbaš u crnu mat - kanta od 750g nitro mat/polumat crne nekog domaćeg proizvođača je do 500-700 din. Litra nitro razređivača je do 150 din. 1 kanta farbe je i više nego dovoljna za to što ti treba. Bilo koji kršten farbar u kraju ne bi smeo da ti uzme više od 15-tak eura da ti to lepo ošprica. Sačekaš dva-tri dana pre montaže (iako je boja odmah suva), posle pop-klešta i nitne i fino ga sastaviš. Možeš i da kombinuješ dve boje - unutrašnjost npr. crna, spoljni limovi nekom drugom bojom..

Poslednja izmena:
Vidim da hoćeš da ga farbaš u crnu mat - kanta od 750g nitro mat/polumat crne nekog domaćeg proizvođača je do 500-700 din. Litra nitro razređivača je do 150 din. 1 kanta farbe je i više nego dovoljna za to što ti treba. Bilo koji kršten farbar u kraju ne bi smeo da ti uzme više od 15-tak eura da ti to lepo ošprica. Sačekaš dva-tri dana pre montaže (iako je boja odmah suva), posle pop-klešta i nitne i fino ga sastaviš. Možeš i da kombinuješ dve boje - unutrašnjost npr. crna, spoljni limovi nekom drugom bojom..

pa dobro to je ok, spoljasnjost planiram da osvezim srebrnu boju jer je izgrebano malo i tako ali varijanta je unutra mat crna, crni detalji a srebrna spoljasnjost ... polako pripremam sve pa cu uskoro krenuti da radim ... a plastike to isto kod farbara sa tom bojom ili ?

pa dobro to je ok, spoljasnjost planiram da osvezim srebrnu boju jer je izgrebano malo i tako ali varijanta je unutra mat crna, crni detalji a srebrna spoljasnjost ... polako pripremam sve pa cu uskoro krenuti da radim ... a plastike to isto kod farbara sa tom bojom ili ?

Dakle, unutrašnjost uradi nekom jeftinijom bojom, kao što sam gore i naveo. Ukoliko hoćeš da radiš i spoljne limove, a da to valja, tu ipak treba ići na akril, neka srebrna "perla" - dvokomponentna, naravno. Ne treba ti više od 250-300g (tako se i kupuje) + lak u sjaju koji ti hoćeš: sjajni, polu-mat ili mat. Taj mini-set ne bi trebalo da te izađe više od 20e + ruke. To onda stvarno mora da ti uradi neko profi.. Plastike ja ne bih farbao, ukoliko su OK..

hvala na pomoci ;) plastike su samo malo izgrebane na jednom mestu, videcu jos sta cu sa tim ...

za farbanje plastike ide prvo smirglanje vodenom 800 smirglom,plastic prajmer pa se to osusi lepo pa onda boja (gledaj da prajmer bude providan) a boja kvalitetnija silver (imas milion varijanti) do 800 kinti (moze da se nadje i jeftinija) mada plastika je ok za farbanje...

Nazad
Vrh Dno